Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@miisenka píše:
@Antonie Bolavá
Prepac to nebolo rypanie..mna to len zarazilo, ze co bude ked budes v porodke..k spankovej apnoe mam len kecy zo skoly, ale to tu uz padlo..
Ale dnes su nejake divne konstelacie, vsetci hned utocia..
no mně to přišlo jako zbytečná otázka. Jednou už jsem rodila a ona to prostě takhle nějak zvládla. Jenže v té laboratoři musí normálně spát a ne tam celou noc proplakat. Ale už jsem si našla, že v Motole třeba vysloveně chtějí doprovod, takže by neměl být problém. Zatím je objednaná na ORL
@Antonie Bolavá
Promin a mna to zase zaujimalo ako to treba zenske riesia jed maju fixo ditko a potrebuju ist fuc..a nemam zapnute mezriky, takze nevim kolko krat si rodila..:-)
Hlavne nech to neni nic strasne..
A mas monitor, ktory to zaznamenava tie pauzy alebo si to sama vypozorovala?
@miisenka no fixované dítě prostě bez mámy řve. Mám ještě jednu roční a ta nebude mít problém, i když separační úzkost se nám trochu rozjela. Měla by ale usnout s babičkou bez problému. Usne s ní i přes den.
Monitor žádný nemám, holky spí se mnou v posteli a starší mi chrápe přímo do ucha
No takže když jsem zrovna vzhůru, tak to slyším, že chvíli nedýchá. Bohužel nejsem schopná určit jak často to má, protože mě to neprobudí
@Antonie Bolavá U nas deti „spi“ taky jen s maminkama
Pracuju ale v Nemecku… Jak je to v CR nevim stopro ale neumim si predstavit, ze by to nekde delali bez doprovodu… Aby se vysetreni dalo nejak slusne vyhodnotit aby ditko vetsinu noci prospalo
Jinak syndrom obstrukcni spankove apnoe se casto projevuje unavou pres den, sklonem k usinani napr. u televize, za volantem apod. u deti pak neprospivanim… Ale ma i dlouhodobe nasledky - zvysuje kardiovaskularni a riziko plicnich problemu v dospelosti.
@Agrion vím, právě ty dlouhodobé následky mě děsí
Neprospívání… No je velká asi jako o rok mladší děti a na tu výšku i dost hubená, ale nevím jestli už je to neprospívání, máme tohle v rodině.
Tak třeba to nakonec nebude tak hrozné. Ale tak i kdyby to bylo ono, tak zaplať pánbůh, že se to bude řešit.
Jinak v Motole jsem četla že to taky dělají jen s doprovodem. Tak to se mi ulevilo
No já pořád nadávám manželovi, že chrápe protože je tlustý a pak vedle mě začala chrápat ta moje vychrtlinka ![]()
@Antonie Bolavá Jen jeste doplnujici uklidnujici poznamka… U deti se v naproste vetsine nalezna ORL pricina ( mandle nebo polypy)… OSAS v detskem veku je dost vzacny ![]()
@Agrion píše:
@Antonie Bolavá Jen jeste doplnujici uklidnujici poznamka… U deti se v naproste vetsine nalezna ORL pricina ( mandle nebo polypy)… OSAS v detskem veku je dost vzacny
jé tak moc děkuju za uklidnění
Snad to bude v tom. Dneska jsem v noci nemohla spát, jak se mi tady zase dusila. Já se pak dusím taky, protože to s ní prožívám a se zatajeným dechem čekám, kdy se nadechne ![]()
Zdravim vsechny. Chtela jsem se zeptat, zda jste nektera mela problemy u sveho mimca s vynechavanim dychani behem spanku. Nas syn se narodil 33+6. Po porodu mel trochu problemy s dychani, potreboval 3 dny pomoc. Pak bral kofein, coz pry taky podporovalo dychani. Po vysazeni musel byt 3 dny v pohode aby ho propustli. Posleni noc nez by sel domu, mel maly vypadek. Sam se ale po chvilce nadechl. Tak musel zustat dalsi tri dny a posledni noc opet problem. Nyni nam rekli, ze ho pusti domu s monitorem dechu. Nude mit na sobe elektridy a na spani se bude pripojovat k monitoru. To cele na rok! Vubec si to nedokazu predstavit. Nemate s tim nektera zkusenost. Dekuju
Dobrý den,
manžel měl stejný problém. Rychle usnul, ale za chvilku se vzbudil a nemohl usnout. Budil se 3× až 5× za noc a měl těžké myšlenky. Během dne pak usínal i v sedě, jak byl chvilku v klidu. Před spaním jsme zkoušeli teplé mléko, meduňku, no všechno možné.
Na doporučení vyzkoušel přístroj od firmy Anavia. Byl překvapený a po několika návštěvách se to opravdu začalo zlepšovat. Dnes máme přístroj doma.Je pravdou, že teď „spí nahlas“, ale celou noc.
Spánková apnoe u malého dítěte - dle ORL je to kvůli velkým krčním mandlím. Jak je možné, že byla spánková apnoe nejspíš každou noc a zničehonic problém není? Nebo ji má pouze v době, kdy zrovna já spím? Všimla jsem si, že jednou ji měla hodně tiše, přičemž předtím to nešlo přeslechnout, jak se snaží nadechnout. Taky chrápe méně často a není to moc nahlas. Čím to může být? Bylo mi řečeno, že spánková apnoe jen tak nezmizí. ![]()
Byli jste na nějakém konkrétnim vyšetření? Může se to stávat třeba jen v poloze na zádech.
@zuza92 píše:
Byli jste na nějakém konkrétnim vyšetření? Může se to stávat třeba jen v poloze na zádech.
Myslím, že to bylo i v jiných polohách. Byli jsme pouze na ORL. Při pohledu do krku měl lékař jasno. Více lékařů mi říkalo, že bude třeba zmenšit krční mandle.
No já s tim mám bohužel osobní zkušenost. Mám taky velký krční mandle a doktor už mluvil o vyndání, já jsem ale posera
. Stává se mi to právě v poloze na zádech. Tak jsem se naučila spát v jiný poloze a mám klid. Ale u dítěte bych to určitě nějak řešila, bohužel neporadim jak.
@zuza92 Proč je vyndávat, když se nyní mandle zmenšujou - aspoň u dětí. U dospělých netuším, jak to je.