Špatná psychika - antidepresiva

Napsat příspěvek
Velikost písma:
xxel
17.10.21 21:42
@JancaS84 píše:
Ono je to dost těžký oboustranně. Kdo to nezažil tak nepochopí co se v tobě odehrává a málo kdo má takovou empatii když si neprojde nějakou psychickou nemoci.

Já vím :( a navíc mi přijde, že ani neví, jak by mi mohli pomoct

• Citovat
  • Upravit
10279
18.10.21 10:57

@xxel Ahoj,
musím říct, že bylo bolestivé i číst, jak sama svůj vlastní život nyní vnímáš. Určitě takto mluv s lékařem či terapeutem, nestyď se za to, je to prostě tvůj prožitek současnosti, tvé pocity, stavy.
Jsem si ale jistý, že takto zle v některých ohledech se vidíš sama. Kdyby se na tebe vyptal někdo u lidí, co tě znají, určitě bys byla překvapená co všechno pozitivního na tobě jiní vidí a jen ti třeba úplně nerozumí, nebo mají obavu ti rozumět.
Každopádně důvěřuj těm, kteří jsou na to co prožíváš odborníci, důvěřuj i sobě, že dokážeš zvládnout všechno to, co tě tíží, a že zase najdeš radost, kterou občas život provází.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xxel
18.10.21 11:46
@Premek_Orac píše:
@xxel Ahoj,
musím říct, že bylo bolestivé i číst, jak sama svůj vlastní život nyní vnímáš. Určitě takto mluv s lékařem či terapeutem, nestyď se za to, je to prostě tvůj prožitek současnosti, tvé pocity, stavy.
Jsem si ale jistý, že takto zle v některých ohledech se vidíš sama. Kdyby se na tebe vyptal někdo u lidí, co tě znají, určitě bys byla překvapená co všechno pozitivního na tobě jiní vidí a jen ti třeba úplně nerozumí, nebo mají obavu ti rozumět.
Každopádně důvěřuj těm, kteří jsou na to co prožíváš odborníci, důvěřuj i sobě, že dokážeš zvládnout všechno to, co tě tíží, a že zase najdeš radost, kterou občas život provází.

Asi si nějakého toho terapeuta budu muset najít, mám sice psychologa, ale nepřijde mi, že by mi to nějak pomáhalo.
Možná na tom něco bude, že to vidím jen já, ale slyším to ze všech stran..
Bojím se, že se přes tohle období nikdy nedostanu. Dneska je to ještě horší. Není tu nikdo, kdo by mi pomohl. :(

• Citovat
  • Upravit
10279
18.10.21 15:14

@xxel Určitě někdo takový je. Pokud ti tvůj psycholog nevyhovuje, zkus jiného. Na světě je fajn, že ať je jeden den blbej jak chce, druhej zase vyjde slunce a dá nám novou šanci se o něco pokusit. Určitě to nevzdávej a bojuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xxel
18.10.21 15:21
@Premek_Orac píše:
@xxel Určitě někdo takový je. Pokud ti tvůj psycholog nevyhovuje, zkus jiného. Na světě je fajn, že ať je jeden den blbej jak chce, druhej zase vyjde slunce a dá nám novou šanci se o něco pokusit. Určitě to nevzdávej a bojuj.

Máš pravdu. Zkusím se tomu postavit čelem :( :lol:

• Citovat
  • Upravit
10279
19.10.21 09:21

@xxel Nic jiného člověku stejně nezbyde. Neboj se říct si o pomoc, nestyď se za to, co prožíváš, pokud je něco, co ti i přes těžkou dobu dělá radost, tak si to dopřávej, zkus se nutit do procházek, nejlépe parkem či lesem, nebo kolem vod, zkus vnímat třeba sluneční paprsky, kapky vody, když ti padnou na tvář, pokud máš ráda vůně nebo vonné tyčinky, zkus si doma dělat aromaterapie, nebo pokud máš odvahu sama sebe překonávat, začni se ve sprše otužovat, otužování má překvapivě silný vliv na psychický stav. Ona ta stimulace smyslů, jejich jitření, jako by bylo bránou do veselejší dimenze bytí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2402
19.10.21 15:13

možnosti pomoci

Možností je hodně: lázně namísto hospitalizace (anebo po hospitalizaci) na pojišťovnu. Pro lázeňský pobyt by psychika měla být zaléčená, aby se pobyt užil. Jezdí se do Jeseníku, Dolní Lipové, Karlovy Studánky. Jeseník má nejvíce aktivit. DL a KS klidnější.
Jiná možnost požádat psychiatra o hospitalizaci, kde upraví léky, potom navázat lázněmi.
Několikatýdenní stacionář je k další péči. Docházkový v místě bydliště nebo pobytový s hospitalizací. Na stacionáři probíhá celodenní program a skupinová terapie pro úzkostné, depresivní poruchy. NUDZ nabízí stacionář na 7 týdnů. Stacionáře probíhají v každé léčebně a někde i externě.
K psychologovi - některé pojišťovny nabízí příspěvek na online/osobně psychoterapeutickou pomoc VZP 10×500kč 5000kč příspěvek vzp
Nejenom VZP. Nevím, kde jsi pojištěná. Téměř bez čekacích lhůt. Na seznamu najdeš terapeuty, kteří pracují od 500-2000kč na hodinu. Ceny se hodně liší. Kdo nechce doplácet, dá se najít ceník za 500kč, které vrací pojišťovna. Výhoda, že tam najdeš i několik psychiatrů s psychoterapeutickým vzděláním. Ráda doporučím.
Mi se líbí možnost terapie z domu, být v klidu, trochu „schovaná“ za monitorem. Myslím, že pro některé lidi může být online lepší způsob než osobní komunikace v ordinaci.
Jestli potřebuješ akutní pomoc, běž do CDZ Centrum duševní pomoci, několik v každém kraji. Psychiatr a psycholog k dispozici pro kratší úvodní péči než se dostaneš někam jinam. Čekačka pár dní.
Klinický psycholog na pojišťovnu je přes doporučení praktického lékaře, psychiatra. Klinici dávají čekačku několik měsíců až půl roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2402
19.10.21 15:33

Lázně na nepsychotické poruchy trvají 3 týdny (+1 týden možnost prodloužení).
Na psychotické poruchy deprese s psychozou 4 týdny + 1 navíc
Lázně Jeseník
Horské lázně Karlova Studánka
Léčebné lázně Dolní Lipová

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xxel
19.10.21 16:47
@Premek_Orac píše:
@xxel Nic jiného člověku stejně nezbyde. Neboj se říct si o pomoc, nestyď se za to, co prožíváš, pokud je něco, co ti i přes těžkou dobu dělá radost, tak si to dopřávej, zkus se nutit do procházek, nejlépe parkem či lesem, nebo kolem vod, zkus vnímat třeba sluneční paprsky, kapky vody, když ti padnou na tvář, pokud máš ráda vůně nebo vonné tyčinky, zkus si doma dělat aromaterapie, nebo pokud máš odvahu sama sebe překonávat, začni se ve sprše otužovat, otužování má překvapivě silný vliv na psychický stav. Ona ta stimulace smyslů, jejich jitření, jako by bylo bránou do veselejší dimenze bytí…

Něco z toho určitě vyzkouším :)

• Citovat
  • Upravit
xxel
19.10.21 16:50
@jejjej píše:
Možností je hodně: lázně namísto hospitalizace (anebo po hospitalizaci) na pojišťovnu. Pro lázeňský pobyt by psychika měla být zaléčená, aby se pobyt užil. Jezdí se do Jeseníku, Dolní Lipové, Karlovy Studánky. Jeseník má nejvíce aktivit. DL a KS klidnější.
Jiná možnost požádat psychiatra o hospitalizaci, kde upraví léky, potom navázat lázněmi.
Několikatýdenní stacionář je k další péči. Docházkový v místě bydliště nebo pobytový s hospitalizací. Na stacionáři probíhá celodenní program a skupinová terapie pro úzkostné, depresivní poruchy. NUDZ nabízí stacionář na 7 týdnů. Stacionáře probíhají v každé léčebně a někde i externě.
K psychologovi - některé pojišťovny nabízí příspěvek na online/osobně psychoterapeutickou pomoc VZP 10×500kč 5000kč příspěvek vzp
Nejenom VZP. Nevím, kde jsi pojištěná. Téměř bez čekacích lhůt. Na seznamu najdeš terapeuty, kteří pracují od 500-2000kč na hodinu. Ceny se hodně liší. Kdo nechce doplácet, dá se najít ceník za 500kč, které vrací pojišťovna. Výhoda, že tam najdeš i několik psychiatrů s psychoterapeutickým vzděláním. Ráda doporučím.
Mi se líbí možnost terapie z domu, být v klidu, trochu „schovaná“ za monitorem. Myslím, že pro některé lidi může být online lepší způsob než osobní komunikace v ordinaci.
Jestli potřebuješ akutní pomoc, běž do CDZ Centrum duševní pomoci, několik v každém kraji. Psychiatr a psycholog k dispozici pro kratší úvodní péči než se dostaneš někam jinam. Čekačka pár dní.
Klinický psycholog na pojišťovnu je přes doporučení praktického lékaře, psychiatra. Klinici dávají čekačku několik měsíců až půl roku.

O ničem z toho jsem nevěděla, děkuju moc, někam zavolám a doufám že se najde nějaké řešení. Myslím že by mi celkově někde pobyt prospěl

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.3.22 11:05

Zhoršení stavu

Ahoj přidám se do diskuze…ze začátku brání AD jsem měla pocit, že pomáhají, po třech týdnech cca jsem cítila zlepšení, momentálně je to měsíc a půl a připadá mě, že je to zase horší, že to co de zlepšilo je zas tam kde bylo, že myslenky kterých jsem se na chvíli zbavila zase přišly.. že přišel takový docela velký propad. Je to možný že je to třeba nízkou dávkou? Nebo že mě nesedly?

• Citovat
  • Upravit
10680
1.3.22 11:27

U většiny antidepresiv se jejich účinek plně rozvijí až po 12 týdnech…propad může být…jde o to, jak dlouho to trvá…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
28.7.22 01:56

Nevyjadřují se k ničemu

Asi jsem úplný magor, že vůbec něco sem píšu a že jsem za každou cenu chtěl do diskuze, protože se cítím na dranc a chtěl bych se svěřit, ale prostě zažívám špatný psychicky věci a nejsem si moc jistý, jestli to je normální. Je mi dvacet, žiju s rodiči, dostudoval jsem střední, s tím, že jsem zdárně dokončil 3. ročník. Teďka mám prázdniny a pořád se cítím divně. Všechno chci mít uzavřený, všechno uzavírám a nemám pocit, že je to jen přestupem. Obecně se koumu a všechno kolem koumu a každý konflikt mě docela vytáčí a připadám si divně. Píšu si vlastní deník pocitu, kam chci si zapsat všechno důležitý, všechny mé myšlenky, aby kdybych někdy odešel, neměl zbytečný myšlenky, které by mě trápily celý život. Mám někdy tendence si lehce hrát na budhu a mám touhy se co nejvíc osobnostně rozvíjet. A někdy mě štve, že podle mě moc neumím hledat informace a chci něco víc, jenomže nevím co. Mým prvotním cílem je být dobrým člověkem se svou vlastní vírou a co můžu řešit hned, řešit. Jenže mám pocit, že to přehráním, že chci moc poznávat, že občas nemůžu spát a chci brouzdat po internetu, co je nového a občas si dělám psychický online testy. Dívám se i na horoskopy. Chci žít přítomností a připadám si neusazeně a občas příliš vířivé. Jestli tohle usazování je normální úplně nevím a že možná zním jako nějakej puberťák nebo nevyzrálý hypochondr neřeším. Je tohle normální???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
28.7.22 02:06

Nevyjadřují se k ničemu

Asi jsem úplný magor, že vůbec něco sem píšu a že jsem za každou cenu chtěl do diskuze, protože se cítím na dranc a chtěl bych se svěřit, ale prostě zažívám špatný psychicky věci a nejsem si moc jistý, jestli to je normální. Je mi dvacet, žiju s rodiči, dostudoval jsem střední, s tím, že jsem zdárně dokončil 3. ročník. Teďka mám prázdniny a pořád se cítím divně. Všechno chci mít uzavřený, všechno uzavírám a nemám pocit, že je to jen přestupem. Obecně se koumu a všechno kolem koumu a každý konflikt mě docela vytáčí a připadám si divně. Píšu si vlastní deník pocitu, kam chci si zapsat všechno důležitý, všechny mé myšlenky, aby kdybych někdy odešel, neměl zbytečný myšlenky, které by mě trápily celý život. Mám někdy tendence si lehce hrát na budhu a mám touhy se co nejvíc osobnostně rozvíjet. A někdy mě štve, že podle mě moc neumím hledat informace a chci něco víc, jenomže nevím co. Mým prvotním cílem je být dobrým člověkem se svou vlastní vírou a co můžu řešit hned, řešit. Jenže mám pocit, že to přehráním, že chci moc poznávat, že občas nemůžu spát a chci brouzdat po internetu, co je nového a občas si dělám psychický online testy. Dívám se i na horoskopy. Chci žít přítomností a připadám si neusazeně a občas příliš vířivé. Jestli tohle usazování je normální úplně nevím a že možná zním jako nějakej puberťák nebo nevyzrálý hypochondr neřeším. Je tohle normální???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
28.7.22 03:58

Stránku jsem si vyložil jinak

Stránku jsem si vyložil asi jinak. Psalo se tam špatná psychika antidepresiva a já si řekl, že ten, kdo má špatnou psychiku, má o ní pochyby, může napsat a nemusí brát antidepresiva ani žádné jiné prášky. Měl jsem jen problém se spánkem a byl jsem zdeptaný tak, že jsem chtěl za každou cenu do nějaké diskuzní stránky, abych se zeptal na normálnost psychického stavu. Možná jsem se se svým jednáním a uvažováním ztrapnil a možná se i teď ztrapňuji, ale chtěl jsem to vysvětlit, aby si to nikdo nevyložil špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí