Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všechny,
ráda bych založila nové téma, protože potřebuju posbírat jakékoli informace k níže popsanému problému.
Mojí nejlepší kamarádce vyšly špatně výsledky z amniocentézy, ale tak nešťastně, že ze dvou vzorků (vždy se kultivují dvě zkumavky z jednoho odběru) jí vyšly dva různé výsledky. Jeden vzorek byl negativní a z druhého jí vyšlo podezření na mozaikový karyotyp s delecí 13. chromozomu.
Teď je z toho nešťastná, je objednaná na odběr pupečníkové krve na 12. května. Bohužel jí utíká čas, už dnes je v 21.tt, takže když připočteme ještě nějaké čekání na výsledky, bude už po 23.tt.
Nemáte někdo náhodou podobnou zkušenost? Hrozně moc by ji samozřejmě potěšilo, kdyby se dozvěděla, že stále ještě má šanci na zdravého chlapečka.
Děkuju za jakoukoli reakci.
Šanci určitě má. U nás v laborce, když se něco najde jen v jednom ze dvou vzorků, je to považováno za kultivační artefakt, tj, že to vzniklo až během kultivace buněk. Ověření se samozřejmě dělá, ale když má kamarádka jeden vzorek negativní, je opravdu velká šance, že je miminko zdravé ![]()
AHOJ,
strasne rada bych poradila,ale vuubec nevim,co.....
Snad bude chyba v te tzv.'spatne¨zkumavce a ta druha bude ukazovat REALITU........
Ja nevim,ale jak je tohle mozne,nechapu…
![]()
Navic-kdyz se dela UP ze zdravotnich duvodu pouze do 24.tt,jak a kde ma potom kamaradka cas na rozmyslenou v pripade spatneho vysledku,sakrys…
![]()
NEPORADILA JSEM TI,PROMIN,ALE ASPON JSEM CHTELA REAGOVAT,,,,SNAD TADY NAJDES RADY A NEKOHO,KDO BY POMOHL A DODAL ZTRACENOU VÍRU…
![]()
ALEESHA uz Ti,vlastne kamaradce,urcite nejakou tu víru v dobrý výsledek dodala.. ![]()
Aleesho, děkuju ti za odpověď, to je přesně to, v co obě doufáme, totiž že je víc pravděpodobné, že ten pozitivní vzorek je „falešně pozitivní“. Tvůj názor, jako odborníka, nás potěšil.
Protože já jsem o pozitivních testech z amniocentézy nic kloudného na internetu nenašla. Vybíhalo na mě spoustu diskuzí o tripltestu, který jak vím vychází falešně pozitvní velmi často (díky věku a nepřesné délce těhotenství). Taky jsem našla pár informací o pozitivních testech z amniocentézy na trizomii, ale o tom, že by měl někdo jeden pozitivní a jeden negativní výsledek jsem nenašla nic.
Farska, díky za podporu, taky nás potěšila.
Je to hrozné čekání, nechápu, že kamarádku neobjednali co nejdřív. Výsledky měli už od 29.4 a na tu kordocentézu ji objednali až 12.5
Ale vlastně nás čekají ještě dva výsledky, protože už prý začali kultivovat třetí (záložní nebo archivní nebo co) vzorek z plodové vody a pak bude ještě výsledek z pupečníkové krve.
Jestli jste někdo měl podobné problémy s testy, napište prosím (ať už to dopadlo jakkoli - přestože věříme, že to dobře dopadne, chceme stát nohama na zemi).
S radostí oznamuju, že se mojí nejlepší kamarádce dnes narodil zdravý syn Matyáš, 3kg, 49cm.
Špatné výsledky z amniocentézy tentokrát mají happyend. ![]()
jsem straaašně ráda-
gratuluju KAMARÁDCE A TAKY CHLAPEČKOVI, že svuj pomyslny boj VYHRAL ![]()