Spatne zuby u 10mesicni dcery

Anonymní
4.4.22 14:26

Spatne zuby u 10mesicni dcery

Ahoj, jdu si pro rady a zkušenosti. Mam druhe dite, prvni syn zuby do roka a pul všechny prorezane, krasne, zdrave a silne. Kojeny do dvou let. Dceri první vylezly horní dvojky a uz vypadaly zvláštně. Nevím presne cim, měly snad takovy sedavy podton, ale extra jsem to nezkoumala, cistila jsem normálně dvakrat denne od prvni prosvitajici spicky v dasni, jako u syna. No dvojky vylezly a za nejakou dobu jsem si vsimla, ze jsou zespodu takove odrolene. Jelikož vypadaly obe stejne (blbe), usoudila jsem, ze se musela nekde prastit a zpusobit tem zoubkum trauma. Tady jsem udelala asi chybu, ze jsem to neresila hned, ale male bylo 8 mesicu, vubec by me nenapadlo, ze se muze dit neco jineho. Objednala jsem ji k zubarce.
No, jenze za dva mesice hroznej progres, jedna dvojka ma zezadu cerny koren zubu, obe jsou nadrolene, sedohnede. Jedna tedy horsi, do toho jsem dneska nasla na hornich jednickach uprostred zubu hnedou tenkou linku, jak kdyby ji někdo nakreslil pastelkou a obe jsou zpoloviny zasedle. V 9 mesicich jsme byli u praktika a ten na zuby koukal, ale rekl, ze s tim se nic delat neda, konkrétní ale nebyl a hlavne to neni zubar. K zubarce jsme objednane na pristi tyden, ale ja jsem z toho strasne spatna, snazila jsem se hledat nejake informace co by se mohlo dit, ale bezuspesne. Zadne rizikove faktory, ktere by zuby mohly ovlivnit, jsme nemely. Zloutenka lehka, zadna atb ani u me, zadne vetsi infekce, horecky, nic. Ja zuby zdrave, prvni kaz ve 30 letech, muz zuby tak nějak normalni, nekolik kazu mel, ale zuby ma jinak pěkný. Setkal se nekdo s necim podobnym u tak maleho ditete? A hlavne, jak to pokracovalo? Jakekoliv ošetření si nedovedu představit, zuby cistime se revem a je jedno, jestli s prstakem, kartackem, s pastou (detskou weledou) nebo bez, ale tak to mel i syn.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10680
4.4.22 15:01

Vrozená vada skloviny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14726
4.4.22 17:22

Nejspis vrozena hypomineralizce skloviny. Ma ji treti ze ctyr nasich dcer. Take nemame zadne rizikove faktory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.4.22 18:09
@Janča6 píše:
Nejspis vrozena hypomineralizce skloviny. Ma ji treti ze ctyr nasich dcer. Take nemame zadne rizikove faktory.

A jak to vypadalo dal? Druhe zuby jsou na tom jak? Pokud by to bylo tohle, tak ostatni zuby to asi dodatečně nepostihne, je to tak? Spodni 1 a 2 ma pekny, zbytek zatim nevylezl. :zed:

• Citovat
  • Upravit
14726
4.4.22 19:41
@Anonymní píše:
A jak to vypadalo dal? Druhe zuby jsou na tom jak? Pokud by to bylo tohle, tak ostatni zuby to asi dodatečně nepostihne, je to tak? Spodni 1 a 2 ma pekny, zbytek zatim nevylezl. :zed:

Jsou ji 4 roky, takze ohledne trvalych zubu se teprve uvidi. Podle nasi zubarky je pravdepodobnost postizeni trvalych zubu 25 %.

Dcera ma jednu horni ctyrku tragickou. Pak na dolnich trojkach ma male kratery a asi 4 dalsi zuby jsou jen flekate. Podle me to neni tak, ze se zuby sousedici se spatnym zubem “nakazi” podobne jako to muze byt u zubniho kazu, kdyz se zacne dotykat sousedniho zubu. Proste bud ma dany zub spatnou sklovinu, nebo ne. Ale od souseda to nechytne.

Pokud si dobre vzpominam, tak mladsi bracha to mel taky, mlecne zuby mel mnohem horsi nez dcera. Ale tehdy se o vrozene hypomineralizaci nemluvilo. Ted je mu 30 let, zuby ma jak perlicky bez jedineho kazu.

Dcera kamaradky to ma taky a taky mnohem horsi nez nase dcera. Ta byla v Radnu. Pod narkozou ji vytrhli horni dvojky, na jednicky dostala korunky a dalsi zuby ji plombovali. Dali za to ranec, ale stalo to za to. Ted jsou holcicce 3 roky. Nase mala mela jen par zakroku (vrtani, vydlabavani, plombovani) primo u nasi zubarky. Nastesti to i ve 2 letech zvladla uplne bez problemu, takze nemusela pod narokozu. Ale ji nemuseli trhat zuby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.