Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@monca114 jenže to, že by muselo být miminko samo v nemocnici se myslím zas tak často nestává, takže to pro mě není důvod ho nechávat spát samotné už od narození. V drtivé většině případů člověku umožní, aby tam s miminkem byl, už jen kvůli kojení. A spousta dětí i kdyby byly sebelíp zvyklé spát samy tak budou v nemocnici brečet, protože je to cizí prostředí.
Já se třeba na telku nedívám (ani ji nemáme) takže mám po problému. Děti chodí spát ve 21 hodin, což je tak akorát čas i pro mě (jsem ranní ptáče).
@monca114 podle mě nemocnice může pak vystresovat i dítě, co je zvyklý spát samo v pokoji, prostě to je jiný prostředí…
Takže to nemusí ustát i dítě, co normálně spí samo v pokoji celou noc… Zvlášť, když mu do toho ještě není dobře…
Takže to je podle mě nic moc argument…
navíc v nemocnici dítko v pokoji nebude samo, tak je nakonec lepší, když je zvyklý na nějakej ruch v době spánku a nevzbudí ho každej krok…
![]()
Naprostý souhlas s emimi92, také jsem v šoku
Člověk kolikrát při čtení některých diskuzí žasne
4 leté dítě nemá co dělat u rodičů v posteli
Něco jiného je, když se třeba o víkendu ráno přijde pomazlit. To dělávají i starší děti. Můj syn s námi v posteli nikdy nespal. Vůbec nechápu logiku, proč vůbec tahat mimino do postele
Když musím v noci kojit, tak nebudu líná a normálně k dítěti vstanu, ne? V 15 měsících jsme mu udělali pokojíček a naprosto bez problémů v něm usínal a spal. Fakt žasnu, co některé z vás s těmi dětmi dělají a pak si tady stěžují a nevědí co s tou situací dělat. Kdyby si si netahala mimino do postele a nenechala si ho tam až do předškolního věku, tak teď nemusíš řešit co s ním
![]()
@Evaa1974 píše:
Naprostý souhlas s emimi92, také jsem v šokuČlověk kolikrát při čtení některých diskuzí žasne
Něco jiného je, když se třeba o víkendu ráno přijde pomazlit. To dělávají i starší děti. Můj syn s námi v posteli nikdy nespal. Vůbec nechápu logiku, proč vůbec tahat mimino do postele
![]()
![]()
![]()
Když musím v noci kojit, tak nebudu líná a normálně k dítěti vstanu, ne? V 15 měsících jsme mu udělali pokojíček a naprosto bez problémů v něm usínal a spal. Fakt žasnu, co některé z vás s těmi dětmi dělají a pak si tady stěžují a nevědí co s tou situací dělat. Kdyby si si netahala mimino do postele a nenechala si ho tam až do předškolního věku, tak teď nemusíš řešit co s ním
![]()
Já jsem líná a nestydím se za to
Když mám moc přerušovaný spánek, tak jsem pak protivná, takže pro mě je lepší se u kojení co nejmíň probírat. Ale stejně moc nechápu, proč vás tak dráždí ci zí děti v cizí posteli - šak vám tam nikdo nikoho necpe ![]()
@Angua píše:
Já jsem líná a nestydím se za toKdyž mám moc přerušovaný spánek, tak jsem pak protivná, takže pro mě je lepší se u kojení co nejmíň probírat. Ale stejně moc nechápu, proč vás tak dráždí ci zí děti v cizí posteli - šak vám tam nikdo nikoho necpe
nikoho to nedráždí, jen e tu řeší problém, že 4 letý děcko nechce spát samo. To je jasný, když samo nikdy nespalo.
Jinak k té nemocnici… Jak mě sestřičky byly vděčný, že syn je zvyklý spát sám. Jako byl tak víc jak měsíc a byl hodný. Ostatní děcka tam dělaly scény a samozřejmě to rušilo ostatní hodné děti. To mi hodně vadilo. Syn potřeboval naprostý klid a nějaký řvaní z vedlejších pokojů ho rušilo a zbytečně kvůli tomu namáhal mozek, což mu celkem škodilo. Proto na to mám takový pohled.
@Evaa1974 píše:
Naprostý souhlas s emimi92, také jsem v šokuČlověk kolikrát při čtení některých diskuzí žasne
![]()
![]()
![]()
![]()
Tak třeba starší je se mnou v posteli, protože by se jinak ráno probudil kompletně rozškrábaný do krve (má silný atop a léky nepomáhájí, teď je to lepší konečně jsme po 3 letech přišli na alergii)ale od půl roku asi do 3,5 noci byli katostrofa a to spal i v rukavicích, overalech atd, proškrábal i látku
Jinak uložíme děti do postele, jdu dvě hodinky pracovat, úklid, věci do práce atd a pka jdu k dětem spát.
Mladší byl v 5ti týdnech v nemocnici na operaci, byla jsme tam s ním ale spal normálně ve postýlce - sestřičky mě poprosily ať si ho neberu k sobě, že pak z toho mají problémy a spal taky v pohodě..doma se prostě k sobě přitulíme, ale když to situace nedovoluje taky se to zvládne
@Evaa1974 píše:
![]()
![]()
![]()
![]()
Proboha proč by nemělo 4 leté dít u rodičů v posteli co dělat - na to jsou nějaké tabulky
. Myslím, že je to čistě každého věc. A ano, já jsem taky líná, malý se v noci dost budil a tak spí s náma…taky se sice budí, ale většinou zase hned usne. A logiku to pro mě má, všichni živočichové mají své mladé v pelechu a problém s osamostatněním myslím neřeší…Ať si to dělá každý, jak uzná za vhodné, ale takhle ostře proti někomu vystupovat je myslím úplně zbytečné ![]()
@Evaa1974 píše:
![]()
![]()
![]()
![]()
Hele, každej je v šoku z něčeho jinýho, já zas třeba z toho, že je z něčeho takovýho ěnkdo v šoku
A třeba z toho, že dá někdo novorozence vedle do pokojíku, aby si „nezvykl“. A z toho, že žasne, jak to mají lidi jidne… ![]()
Neodsuzuju a to samé očekávám od jiných. Někomu dítě v posteli nevadí, třeba k ségře chodil občas do postele syn až do 6 let, teď už spí celou noc. Jestli se někdo s dítětem nevyspí, tak pak ať to nějak řeší, jinak nechápu co je na tom jak to mají jiný k řešení.
A každé dítě je jiné, i když spí jako miminko od mala s rodiči, tak s osamostatněním nemají žádný problém a jsou děti, které vlastní pokojík od malička a podobné přístupy dovedou k citové závislosti na rodičích a jsou z nich mamánci. neexistuje univerzální dobrý recept na všechny děti.
@monca114 nemám. Z jedné strany má postýlku bez bočnice a z druhé bariéru z peřiny
Když se probudí, tak to vím (volá, brekne) a slézat už umí.
No já nevím, no, furt je to pro mě malý motivační faktor, že mi bude nějaká sestra možná třeba vděčná. Když pominu fakt, že ta situace vůbec nemusí nastat, tak od toho tam snad je, ne? To mi připomíná situaci, kdy můj děda ležel na chirurgii po amputaci nohy a hned druhý den ho chtěli šoupnout na LDNku, protože on kolikrát, představte si to, zaměstná až dvě sestry!
Člověk by řekl, že tam s tím musí počítat, že tam mají nemohoucího pacienta, stejně tak jako sestra na dětském musí počítat s tím, že tam malým dětem bez známé osoby bude smutno. To je snad normální, proboha
Nechápu, že tolik lidí přestupuje ke svým povoláním stylem „postavil si hospodu, ale chodili mu tam lidi“ ![]()
@monca114 píše:
nikoho to nedráždí, jen e tu řeší problém, že 4 letý děcko nechce spát samo. To je jasný, když samo nikdy nespalo.Jinak k té nemocnici… Jak mě sestřičky byly vděčný, že syn je zvyklý spát sám. Jako byl tak víc jak měsíc a byl hodný. Ostatní děcka tam dělaly scény a samozřejmě to rušilo ostatní hodné děti. To mi hodně vadilo. Syn potřeboval naprostý klid a nějaký řvaní z vedlejších pokojů ho rušilo a zbytečně kvůli tomu namáhal mozek, což mu celkem škodilo. Proto na to mám takový pohled.
No i kdyby byly všechny mimina od malička ve svých pokojících a nechaný vyřvat, aby usínaly samy, tak budou některý v nemocnici brečet a dělat problémy, pokud tam jsou samy bez rodičů.
To je pro ně tak náročná a nepříjemná situace, že se jim nedivím, že vyvádí a úplně to chápu. Nejlepší řešení je podle mě umožnit rodičům v maximu případů být v nemocnici s dětma a ne je tam nechat samotný a pak se divit, že řvou ![]()
To je snad pochopitelný a normální, že některý děti v nemocnici brečí a mají problém usnout…
@Mišanila mě to úplně fascinuje, jak dokážou lidi jít proti (pro mě) jakési takové přirozenosti, jenom ze strachu „aby si nezvykl“
Vzít dítě, když pláče, mít ho blízko u sebe… Hlavně abysme se vešli do tabulek a někdo si o nás něco neřekl
Nechápu, co je komu do toho, jak spíme. A jestliže je tu diskuze, jak odnaučit čtyřleté dítě spát v posteli rodičů, jistě zakladatelka neočekává „dobré rady“ od těch, kteří to neřešili.
@Althya Dětské pokojíky a dětské postýlky jsou vymyšleny námi dospělými, abychom měli co nejdříve klid:-). Kdysi dávno to tak skutečně nebylo, že by dítě hned po narození mělo svůj pokoj…holt pokrok:-)).
Jinak nevím, jestli si náš malý ničí záda v naší posteli, on spí tak jako v kleku, zadek nahoru, pusa rozpláclá na posteli, ručičky rozhozené…ale asi je mu to pohodlné…Taky chodíme pak spát později, uspíme a jdeme si po svém..
Každopádně určitě ho začnu zkoušet stěhovat do své postýlky dříve než třeba ve 3-4 letech, ovšem pokud to nepůjde, tak se nezblázním…
A víte co je ještě zvláštní, nemyslím to nijak útočně, ale všímám si, že lidi jsou častěji ochotni spát se svým zvířecím mazlíčkem, než s vlastním děckem…to třeba zase moc nechápu já…
Příspěvek upraven 05.06.13 v 07:56