Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj Holky, jaké máte zkušenosti po Epi a Spinalu? Mám jít na plánovaný CS a po pravdě nevím do čeho jít. Celkovou narkozu nechci. Děkuji za odpovědi. ![]()
měla sem spinál.Na císař přímo na operaci jsem nastoupila v 11.30 a ve 12.13 byl malej na světě.Při operaci sem cítila jen ruzné nebolestivé tlaky a trochu tlak na plících.Druhej den ráno jsem v 8 byla převezená z jipky,vstala sem a mohla sem normálně chodit bez bolesti,nebylo mi vubec zle a kdybych neměla jizvičku na břiše tak ani nevim že sem rodila.normálně sem šla i hned čurat a vše bylo naprosto báječné.Takle bych rodila klidně obden ![]()
Zkus pohledat na netu, možnosti jsou určitě jen dvě. Buď celková nebo spinální anestézie jak píše Kamča
lepší je ten spinál. Je to menší zatížení pro tebe a hned miminko uvidíš
a i poporodní bolesti jsou pak menší ![]()
Určitě bych volila spinal. Vůbec nic jsem necítila jenom tlak na plíce a takové škubání. Malou jsem hned viděla a největší výhoda je, že jsem mohla za 12 hodin do sprchy a na normální pokoj. Po celkové narkóze by jsi byla na JIP 24 hod. Nemůžu říct, že potom to nebolelo, ale dalo se to zvládnout
Přeju hodně štěstí ![]()
@verenika píše:
A on se dá dělat SC v epidurálu? Já myslím že ne
ano, dělat SC se dá i v epidurálu, mám to vyzkoušené
@evinka001 píše:
ano, dělat SC se dá i v epidurálu, mám to vyzkoušené
Ale to tě museli i trochu přispat ne? Dostala si dýchnout plynu? Nějak si to nedokážu představit? ![]()
@verenika píše:
Ale to tě museli i trochu přispat ne? Dostala si dýchnout plynu? Nějak si to nedokážu představit?
ne nic takového
- spinální anestezií - to je to známé „umrtvení“ od pasu dolů, píchá se to do páteřního kanálu pod úroveň míchy, do mozkomišního moku
- epidurální anestezie - píchá se do páteře ale mezi tvrdou a měkkou plenu, zavede se tam katetr a na sále se pak mohou dopichovat dávky analgetik, neumrtví ale úplně, většinou jde cítit tahy a škubaní při vybavování plodu
mám vyzkoušené obojí, ale já bych znovu volila epidurál
Tak jsem musela zavolat kamarádovi anetsteziologovi
On říkal, že epidurál při SC je možný, ale prý ho gynekologové nechtějí ![]()
Ale je to asi podle porodnice ![]()
Ahoooj!
Já mám první dceru rozenou sekcí ve spinále a druhou dceru též sekcí, ale v epidurálu.
Tak za mě jednoznačne spinální anestezie…po sekci jsem pak šla na normální pokoj, ale jen proto že nebylo místo na JIPU. Bylo nepříjemné tedy necítit nohy…Kačenka se narodila ve 14hod. Neměla jsem drén ani redon.
Epidurál…cítila jsem nohy, ale i řezání při porodu pořádně mi to nezabralo. A po vylodění Natálky po pomazlení mě musely uspat…fakt jsem to cítila…bolelo to šíleně. A pak i na Jipu to byl děs. Malá se narodila v 9hod a druhý den jsem šla z JIPU a to už po svých a malou mi hned dali. Měla jsem drén a redon.
Kdyby jsi měla nějaké otázky klíďo se ptej.
Mela jsem spinal-bala jsem se, ale doktor me ukecal a super:-) Epidural u nas nenabizeli pri cisari (jen pri normos porodu). Po spinalu se musi lezet-u nas 12 hodin, aby pak nebyly bolesti hlavy..
Ahoj, já jsem po spinalu a vše bylo ok, bez komplikací. Jak píšou holky, cítila jsem jen škubání jak tahaly prcka ven a slabší tlak na prsou.
Ja mela epidural a bylo to uplne v pohode, malej se narodil v pul devate rano a v sest vecer uz jsem si to masirovala pres cele patro z JIP na pokoj. Rodila jsem u Apolinare, zde davaji prednost epiduralu pred spinalem. Bolest jsem zadnou necitila, jen tahani.
Já si vybrala epidural a bylo to v pohodě, jenom mě pak trochu bolely záda. Při sekci jsem absolutně nic necítila. Na sál jsem šla v 7. 45 a v 7. 55 mě to píchli a malá byla venku v 8. 21 a ze sálu nás odvezli v 9. 00Byla to fakt rychlovka a v pohodě. Po 6 odpoledne jsem šla se sestrou do sprchy. ![]()
Ahoj,
ja mela SC ve spinalu. Citila jsem, ze se ve me hrabou, ale nebolelo to. Kdyz me riznul, tak jsem jeste mohla hybat prstama u nohou. Horsi bylo, ze malou nemohli vyndat a strasne po me skakali, valeli se mi po brise, atd. a ja z toho zacala pri operaci zvracet. Nakonec se malou podarilo vytahnout az klestema. Pak jsem jeste dostala silenou tresavku, takze jsem uplne na operacnim stole nadstakovala a drncela zuby, byla mi zima a prislo mi, ze me zasivaji silene dlouho. Na JIP jsem nebyla neb ji nemocnine nema. Po operaci jsem byla na pokoji s manzelem, ktery me hlidal. Umyt jsem se byla schopna cca po 20ti hodinach. Celkove se to prezit dalo, ale to zvraceni a tres bych uz zazit nechtela. Asi to zapricinilo jedno s druhym - podrazneni zaludku nesetrnym vybavovanim plodu z bricha a i muj stres - pak uz mi bylo jasne, ze se neco deje, kdyz mimino furt nebylo venku. Opakovane jsem se ptala, co se deje, ale na sale mi nikdo nic nerekl. Jen anesteziolog me hladil a uklidnoval. Trasla jsem se a zvracela jeste i pak na pokoji, takze mi 2 x museli prevlikat postel a me stehovat neb jsem se ani nehnula. Pak mi neco pichli a ja usnula a probudila se az druhy den. Zaver: sla bych do toho znovu, protoze vim, ze u spinalu nemusi porodnik tak pospichat s vybavovanim miminka jako u celkove anestezie, ale teda vazne doufam, ze priste porodim vaginalne.