Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chtela bych se zeptat zkusenejsich maminek o nazor. Mam 9denni miminko, jeste nedosahlo 3kg a nejsem si jista, zda ho spravne ukladam ke spanku. Spinka v postylce prirazene k me posteli a v postylce ho mam v takovem hnizdecku, kde je mekka molitanova podlozka. No a v tom spinka jeste zavinovacce s molitanem vespod. Je to tak vhodne pro zadicka, nebo by mel lezet jen na pevne kokosove matraci?
A take jaka je vhodna na spani teplota pro novorozence. Delam to tak jak v porodnici- 25C v mistnosti, na spani overal, cepicku a rukavicky, ta zavinovacka a deka pres to. Myslite, ze je to tak vhodne?
Hnízdečko je určitě v pořádku pro tak malé miminko, tvrdá matrace by mu asi moc dobře nedělala.
Ta teplota na spaní se mi zdá celkem vysoká, není spocený, přehřátý?
25 stupňu je moc. Na noc by stačilo max 23. Čepička je zbytečná, mám 3 děti a žádnému jsem doma nedávala. Pokud bude 23 stupňů tak stačí overal a zavinovačka plus peřinka na spaní
Ta teplota a to oblečení mi přijde moc
Jak se v takovém horku spí tobě?
Já myslím, že ho zbytečně přehříváš. V 25 stupních čepici a rukavice, v zavinovačce a ještě přikrýt
to je určitě moc. Do čeho ho dáš, až půjdete ven?
Měkké hnízdečko super. Teplota dle mě dost vysoká, čepičku má doma proč?
Já jí nedávala doma ani jednomu. Teplota by měla být cca 22st, pravidelně větraná místnost. Overal ano.
Moje dítě by se v tom upeklo, na spaní měla jako novos jenom overal bez čepičky, zavinovacku a přes to deku, teplota tak 21 stupňů. Ale měla přes 3 kila. Teplotní pohodu zjišťuji sáhnutím za krk - když je chladnější přidám, když je opocena uberu.
A riskuješ vyrážky a dehydrataci, pokud ho necháváš takto nabaleného v takovém hicu ![]()
Taky bych ubrala topení, ani bych nedávala čepici a deku, moje děti spaly vždy jen v pyžamu a spacáku/zavinovačce, a zima jim nebyla.
Příspěvek upraven 02.01.18 v 21:58
Cepicku bych nedavala ani rukavicky, 25 stupnu je taky hodne.
Když nás pouštěli konečně z nemocnice (syn narozen v 30tt) syn měl 2,4 kg a doktor z neonatologie nám řekl, že on je pro „studený odchov“ nikoliv pro „skleníkové zacházení“, na den tak 23 stupňů a na noc 20 stupňů. Syn spal v overalu, zavinutý v dečce a zavinovačce a čepička. V noci jsem ho kontrolovala na krku a nikdy nebyl studený. Topíme v noci na 20 stupňů i tuto zimu a to je mu už 13 měsíců.
Příspěvek upraven 02.01.18 v 22:07
@Lucimiminko 25st mi přijde moc a hnízdečko nevím. Ani jedno z mých dětí ho nemělo a nejlíp se jim spalo u mě. Čepičku i rukavičky bych takynedávala.
Moc dekuju za vsechny rady. Topeni urcite zacnu ubirat. Jak rikam, v porodnici mi rikali, at to delam tak. Mela jsem na pokoji 26C a sestricka mi pribehla dat topeni jeste vice na max a vynadala mi, jestli chci mit nemocne dite. A cepicku mame mit protoze pres hlavicku unika nejvice tepla. Malinkej spocenej neni ani mi neprijde nejak moc teply, prijde mi normalni. Ale stejne zacnu ubirat na teplote. Jeste jednou moc dekuju za vsechny nazory.????
@Lucimiminko Hnízdečko je v pohodě, ale teplota moc vysoká a příliš oblečení, uber trochu. Čepici a rukavice doma vůbec ![]()
Doma ve vytopeném bytě? Dupačky, deka a nazdar. Když pominu to, že já bych v tom zdechla, tak s ním nebudeš moct jít ven. Tam zmrzne, bude prochladlý, náchylný a chytí tak kdeco.