Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, prosím o radu, zda má nějaká maminka zkušenost s nežádoucími účinky Spiropentu.
Naše malá (4,5let)asi před měsícem a půl chytla kašel. Po 14 dnech i teploty. Šli jsme k Dr. dostala sirup na kašel. Po dalším týdnu stále kašel, teploty dostala Klacid.ZA týden ok, ale kašlík ještě trošku byl.Do školky jí pustila. Před cca týdnem, zvýšená teplota. Kvůli kašli Dr.vzal krev, výtěz z krku a poslal nás na rtg plic. Nikde nic nenašli vše ok.Ale kašle pořád. Na kontrole po týdnu jí napsal ATB Curam+spiropent na průdušky. Vše brala jeden den, a druhý den ráno jsem si při snídani(jogurt)jak jedla lžičkou všimla TŘESU rukou.Jeli jsme na FN, kde nám řekli, že to je pravděpodobně nežádoucí účinek Spiropentu, je to i v přib. letáku. Chci se zeptat, máte stím někdo zkušenost? Kdy ten třes by měl přestat po vysazení, je-li to tím sirupem?
Děkuji moc…
Může to být. Já dávala vždy jen poloviční dávku, než je psáno a stačilo to.Je to pěkný dryák. Plnou dávku bych nedala.
Doporučil nám davku Dr.2× denně 10ml. a hned druhy den třes rukou. vcera mela jen jednu davku rano, pak jsme vysadili…
@jancaaa Mám s ním jen dobré zkušenosti. Dávala jsem malé na noc a nebudila se pak kvůli kašli
bez něho byla vždy šílená noc ![]()
@jancaaa píše:
Doporučil nám davku Dr.2× denně 10ml. a hned druhy den třes rukou. vcera mela jen jednu davku rano, pak jsme vysadili…
Asi je to na ní silná dávka. Dávala bych 5 ml.
@jancaaa u mě to bral jak starší, tak mimino - 3 m a oba v pohodě
zkus dát menší várku..
Syn už je měl taky dvakrát vždy 5ml 2krát denně. Ale je mladší než tvá dcera tak s tím dávkováním nevím
. Rozhodně se mu po měn vždy po týdnu až 10 dnech ulevilo a byl klid. Neměl žádné nežádoucí účinky. Někde jsem četla že po něm dítě nemohlo spát ale o třesu teda nic
. Nicméně dobře že jste vysadili a nemůžou to být i ty ATB?
Syn po něm měl taky třes. Okamžitě jsme ho vysadili a nahlásili doktorce. Brát už ho nesmí. Jeho ségry ho snáší bez problémů.
Spiropent bereme, nebo Ventolin, ten je silnější. Obojího u 4-5l dítěte 5ml maximálně. 10 je mooooc. Vedlejší účinky nikdy nebyly, a to ho bere dost často, v podstatě každý měsíc.
Jinak dávkuje se to podle váhy, takže je možné, aby mělo čtyřleté dítě 10 ml v jedné dávce.
@kotyk jo, to je pravda. Teď na to koukám a 10ml je pro děti 4-6let (16-22kg).
Obvykle podobných léků dávám 5ml (na krabičce mám 2× denně 2,5ml a dostal to malej ve 2 letech).
@jancaaa Jednou jsem tento sirup dostala pro dceru byla už mnohem starší, po přečtení nežádoucích účinků, právě toho třesu, jsem si ho nejprve dala sama. Po cca půl hodině jsem opravdu pociťovala dost nepříjemný třes a tak letěl sirup do koše ![]()
@jancaaa Já s tím mám zkušennost u obou větších dětí (5let a 3,5roku). Obě když dostanou Spiropent, tak se po druhé dávce začnou klepat jak Parkinsonici. Ale opravdu stylem, že se nemůžou ani trefit lžičkou do pusy. Zkoušeli jsme to asi dvakrát, pokaždé jsme ho museli vysadit a teď dáváme raději Ventolin, ten je v pohodě. Spiropent prostě nesnesou. Třes odezněl zhruba tak do 24 hodin po vysazení Spiropentu.
@jancaaa píše:
Dobrý den, prosím o radu, zda má nějaká maminka zkušenost s nežádoucími účinky Spiropentu.
Naše malá (4,5let)asi před měsícem a půl chytla kašel. Po 14 dnech i teploty. Šli jsme k Dr. dostala sirup na kašel. Po dalším týdnu stále kašel, teploty dostala Klacid.ZA týden ok, ale kašlík ještě trošku byl.Do školky jí pustila. Před cca týdnem, zvýšená teplota. Kvůli kašli Dr.vzal krev, výtěz z krku a poslal nás na rtg plic. Nikde nic nenašli vše ok.Ale kašle pořád. Na kontrole po týdnu jí napsal ATB Curam+spiropent na průdušky. Vše brala jeden den, a druhý den ráno jsem si při snídani(jogurt)jak jedla lžičkou všimla TŘESU rukou.Jeli jsme na FN, kde nám řekli, že to je pravděpodobně nežádoucí účinek Spiropentu, je to i v přib. letáku. Chci se zeptat, máte stím někdo zkušenost? Kdy ten třes by měl přestat po vysazení, je-li to tím sirupem?
Děkuji moc…
deti se mi netrasly, ale ja se trasla, kdyz jsem spiropent zkusila na sobe. Preslo to behem par hodin, zvlastni ale ani ne moc neprijemny pocit.