Společné bydlení

690
5.6.11 20:36

společné bydlení

Ahojky, máme takový problém, a zajímalo by mně, jak by jste to řešily vy, ale spíš to řešení nemá :-( Bytovou situaci máme nyní špatnou, maličký 2+kk, dospělá dcera bydlí střídavě s námi a střídavě u přítele ( bydlí vedle v domě )a dospělý syn bydlí v podnájmu, kde se mu nelíbí ( je tam jako spolubydlící )s oběma " dětmi " máme výborné vztahy, oni dva spolu také.Je nám líto, že s námi syn nemůže kvůli prostoru bydlet, je dost zaměstnaný a když je u nás na návštěvě o víkendu, tak nevíme co si dřív říct, v týdnu si aspon napíšeme sms o novinkách a tak. Před rokem jsme se všichni dohodli na prodeji bytu a chalupy a postavení domu, kam se vejdem bez problémů a ještě bude navíc zahrada a klidnější bydlení. Lokalitu, dům, dostupnost do Prahy do školy a zaměstnání - vše jsme řešili a řešíme společně, prostě jako rodina se moc těšíme na tuto změnu. I to rozhodnutí udělat tak velký životní krok jsme společně probírali ze všech stran a shodli jsme se v pohodě. Ale ted k jádru věci - (dům ještě nestojí)situace je taková, že dcera ( 19 let )chodí už dva roky s klukem, kterého syn nesnáší, že je málomluvný, neumí vydělat peníze, má " jen " učnák, prostě na něm vidí jen chyby. Dcera ho miluje a on jí také, jsou stále spolu. Už při plánování domu se řešilo i toto, že pokud se nerozejdou, tak tam bude bydlet s námi, i kvůli finanční pomoci. Bereme si velké hypo a samozřejmě je lepší, když přispívají na splátky tři výdělečné činný než dva.Proto jsme horní patro přizpůsobili v projektu dvěma rodinám, dvě oddělené bytové jednotky ale uprostřed jedna společná kuchyn. ( syn se také jednou ožení a nahoře můžou být v budoucnu i čtyři děti a čtyři dospělí ) Syn si postavil hlavu, že " s ním " v jedné kuchyni nebude, že si dá radši k sobě do pokoje linku, a že se s ním nechce vůbec potkávat. Dcera se bojí konfliktů, je to pak taková napnutá situace, tak řekla, že kdyby se kluci nedali nějak dohromady, tak se radši ten její odstěhuje zpátky, ale ona by opět bydlela chvilku u něj a chvilku u nás, to zase nechceme. Až bude mít mimčo, tam bude zahrada a tady se bude mačkat v panelákovém bytě. Syn se zase hrozně těší na dílnu ( je kutil )Nevíme, jak to řešit, chceme tam syna a chceme tam i dceru, nechceme vyhnat ani jednoho. Přitom oba se na to těší.Ale také nechceme každý den řešit, kdo z nich je zrovna na zahradě ( když tam bude jeden, nebude tam druhý )aby se nepotkali na schodech, nemít v jedné místnosti zárověn oba atd. Jde i o práci kolem domu, nemůže tam " dělat " jen syn a on koukat a obráceně také ne. Spolu dělat nemůžou. My už jsme starší, údržbu zahrady apod musíme přenechat mladým. Manžel říká, že jsme pro ně už udělali dost ( postarali se jim o budoucí bydlení )a že my budeme spokojený " dole " a mladí nahoře at si to nějak vyřeší. Jenže já vím, jak se v takovém napnelismu žije. Aby dcera hlídala, kde kdo zrovna je, aby se nepotkali. Takže např když bude v kuchyni dcera s ním, tak syn bude naštvaně čekat, až vypadnou, aby si mohl jít uvařit taky a naopak. třeba to vidím moc černě, situace může být jiná, bud se rozejdou, nebo se spolu časem snesou, já nevím. Moc si neumím ale představit, že se vezmou, budou mít děti, syn tam také bude mít manželku a děti a oni dva budou stále jak kohouti. Moc mne to mrzí, protože ty jejich společné děti by nebyli moc věkově od sebe, mohli si společně hrát, podnikat výlety, bavit se, vzájemně si děti hlídat atd. Já si s tím jejím klukem rozumím dobře, měli jsme ho i v zahraničí na dovolené, moc nám i pomohl, byla s ním sranda, je to fajn kluk. Mrzí mne to za oba, i z pohledu toho kluka, jemu bude nepříjemné když ví, že tam není od " brášky " vítaný. To ale řešení nemá, jen jsem se aspon svěřila se svou starostí, a je z toho skoro kniha :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
232
5.6.11 20:42

Já bych to pořešila se synem jaké by viděl tedy řešení. Tak jsou snad dospělý tak se nějak domluvi. Já bych řekla synovi který má " problém " ať vám situaci pomůže vyřešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
5.6.11 20:50

Tohle asi nechceš slyšet, ale já bych kvůli dospělým dětem barák nestavila a nezadlužovala se na stará kolena.
Vy máte kde bydlet a do budoucna bez dětí ( což už bude brzy) vám 2kk naprosto stačí a vyjde vám to dobře i finančně.
Proč raději nepodpořit své dopsívající děti v jejich samostatném bydlení.. :?: :?:
Budete mít barák, dluhy a třecí plochy, které mohou vygradovat až k odstěhování a pak stejně budete samy..
Nevím v jak velkém bytě jsi vychovala své dvě děti..Ale jistě to také šlo a ted na prahu dospělosti bych je spíš podporovala v osamostatnění ( než platila hypotéku, přispívala na podnájem či byt).. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
690
5.6.11 20:54

Ještě jsem k tomu nenapsala, že jsem vloni v létě s nimi strávila týden na chatě ( já, dcera, syn a ten její )a byl to naprostý horor, byli jsme na nervy všichni. Např. bylo nutné v tom týdnu vyrvat zabetonované sloupky od plotu, my s dcerou to dělat nemohli a v jednom to nešlo. Přítel dcery to udělat chtěl, ale syn řekl, že s ním to dělat dohromady nebude a dopadlo to tak, že to neudělal nikdo. ( pak to o víkendu udělal manžel se synem )Když jsme se z té chaty po jejím prodeji stěhovali, tak dcery přítel má k dispozici Tranzita, makal tam dva dny, jel na otočku 120 km třikrát, SPOLU se synem museli tahat ve dvou těžké věci, sice u toho nepromluvili, max. " držím, jdu , tahej, bacha " ale rvali to. Tak jsem měla radost, že by se ledy trochu pohnuly, ale nic, syn mu ani nepoděkoval..a to ještě mu jel pomáhat stěhovat čistě jeho věci do jeho podnájmu.Mohl by se rozkrájet, ale u syna je to furt " debil " a vysvětlování nepomáhá, on si dál vede ty svoje fakta a my mezi nimi lítáme a hlavně mně to mrzí. Dcera s ním hodně podniká výlety na kole, několikrát mu říkala, aby jel s nimi ( taky rád jezdí na kole )ale nechce o tom ani slyšet, že s dcerou by jel rád, ale s ním v žádném případě. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44340
5.6.11 20:54

Já bych se na celý projekt vykašlala, ať si každý vyřeší bydlení sám po svém.Sice jste se dohodli, ALE..Teď se to zdá ideální, ale časem si každý bude představovat život trochu jinak, jen málokde vícegenerační bydlení nedělá problémy..
Když se už nemají rádi teď, těžko v budoucnosti najdou společnou řeč. A nejhorší spory jsou v rodině.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
5.6.11 20:55

Já bych se asi primárně zamyslela nad tím, jestli nelze v projektu změnit tu společnou kuchyň a udělat to tak, aby každá bytová jednotka měla svou. Společnou kuchyň bych nechtěla s nikým, ani kdyby mi byl sympatický.
Podle tebe jsou synovi námitky proti potenciálnímu švagrovi nesmyslné (mě to teda připadá jak od nafrněného machříčka synáčka)? Pokud ano, tak bych se snažila, aby se srovnal syn. Prostě když tam bude bydlet, tak nebude dělat dusno. Tečka. Dcera si tohohle mladíka vzít nemusí, ale pak si přivede dalšího a ten mladýmu taky nebude vonět. Vidím chybu v něm a myslím, že by jste mu neměli nadbíhat, ale naopak vyžadovat po něm nějaké slušné chování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
5.6.11 20:59
lenulik píše:
Ještě jsem k tomu nenapsala, že jsem vloni v létě s nimi strávila týden na chatě ( já, dcera, syn a ten její )a byl to naprostý horor, byli jsme na nervy všichni. Např. bylo nutné v tom týdnu vyrvat zabetonované sloupky od plotu, my s dcerou to dělat nemohli a v jednom to nešlo. Přítel dcery to udělat chtěl, ale syn řekl, že s ním to dělat dohromady nebude a dopadlo to tak, že to neudělal nikdo. ( pak to o víkendu udělal manžel se synem )Když jsme se z té chaty po jejím prodeji stěhovali, tak dcery přítel má k dispozici Tranzita, makal tam dva dny, jel na otočku 120 km třikrát, SPOLU se synem museli tahat ve dvou těžké věci, sice u toho nepromluvili, max. " držím, jdu , tahej, bacha " ale rvali to. Tak jsem měla radost, že by se ledy trochu pohnuly, ale nic, syn mu ani nepoděkoval..a to ještě mu jel pomáhat stěhovat čistě jeho věci do jeho podnájmu.Mohl by se rozkrájet, ale u syna je to furt " debil " a vysvětlování nepomáhá, on si dál vede ty svoje fakta a my mezi nimi lítáme a hlavně mně to mrzí. Dcera s ním hodně podniká výlety na kole, několikrát mu říkala, aby jel s nimi ( taky rád jezdí na kole )ale nechce o tom ani slyšet, že s dcerou by jel rád, ale s ním v žádném případě. :-(

Tak tohle jsem si přečetla až teď. Syn je nafrněnej fracek, promiň. A jinak souhlasím s Lizbeth. Nechtěla jsem to psát, ale podle mne si tím zaděláváte na problémy. Společné bydlení podle mne v 95% případů nedělá dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
5.6.11 21:01

Oj, já bych taky nestavěla, takhle… Souhlasím všema dvaceti s Liz…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
5.6.11 21:02

Dokážu si představit dvougenerační bydlení dvou rodin (babi a děda plus mladí s dětma) ale jen jedni ti mladí tedy.
My bydlíme s přítelovými rodiči, i tak je to hodně o kompromisu a nedokážu si představit, že by tu byla ještě jedna rodina našeho věku nedejbože s dětmi.
Je fakt hezké, jak si to plánujete, ale tohle by nedopadlo dobře… :nevim:

Být vaší dcerou, víc bych ocenila nějakou pomoc při zařizování vlastního samostatného bydlení… :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
690

Verusha - máš pravdu, problém s tím má syn - ne my. My čtyři - já, manžel, dcera a její kluk se shodneme a dokážeme se domluvit, jak jsem psala, byli jsme s ním v této sestavě v cizině, psi nám tam onemocněli, zabloudili jsme, manžel na nervy, počáteční problémy s ubytováním - vše jsme vyřešili v klidu i za jeho vydatné pomoci, kdy lítal a sháněl v noci léky pro psy,vydupal z delegátky jiné ubytování, moc mi pomohl. Takže tu třecí plochu dělá jen syn, ale přece nemůžu syna " vyhodit " a dát přednost cizímu člověku. Ale když vyhovíme synovi, aby tam přítel nebydlel, tak zase " přijdu " o dceru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9018

Ať se děti postarají o sebe. Nakonec budeš stejně špatná ty, když nebudeš stát zrovna na straně toho nebo onoho. Bydlet kde máš a děti jsou dospělé. Ať se postaví na vlastní nohy samy. Bydlení dohromady dělá jen peklo. Mně je 34 let, máme s manželem hypotéku a bydlet s rodiči nebo se sestrami by mě nikdy nenapadlo.
Nevím, co si od společného bydlení slibuješ. Mám pocit, že máš ještě růžové brýle. A pokud se synovi nelíbí jak bydlí, tak ať na tom zapracuje. A dcera v 19-ti letech, myslím, že tento přítel není určitě poslední. Omlouvám se za úpřímnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
5.6.11 21:05

Nemusíš nikoho vyhazovat a nikoho upřednostnovat..Jen všem řekni, že je ráda podpoříš v jejich bydlení a ČAU..Myslím, že si to moc maluješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44340
5.6.11 21:07

A taky pokud se třeba dcera s přítelem rozejde, bude mít problém potom najít partnera, který by s ní do společného bydlení s vámi a bratrem šel..Třeba další její vztah krachne jen k vůli tomuto..
Znám kluka, který taky začal stavět dřív, než si našel trvalý vztah(vlivem maminky, která taky vyřídila hypotéku, jemným nátlakem a výčtem „výhod“ ho přesvědčila). No, barák má skoro dostavěný, ale vypadá, že tam zůstane sám :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
690
5.6.11 21:10

Lizbeth - máš pravdu, také jsme dvě děti vychovali ve 2+kk, ale my právě už v paneláku také " na stará kolena " být nechceme, takže se to nedá brát tak, že to děláme jen kvůli dětem. I kvůli nám. Také toužíme po větším prostoru, abych konečně měla po letech oddělenou ložnici od obýváku, mít kam dát zásoby potravin ( víš asi, jak vypadá kuchynka v paneláku )mít zahradu ( máme dva velký psy, je to náš velký koníček )Tak jak jsem psala, bylo to společné rozhodnutí - půl na půl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9018
5.6.11 21:12
Lizbeth píše:
Nemusíš nikoho vyhazovat a nikoho upřednostnovat..Jen všem řekni, že je ráda podpoříš v jejich bydlení a ČAU..Myslím, že si to moc maluješ.

Já bych nikoho v bydlení nepodporovala. Proč? Co nemám zadarmo, toho si více vážím. jeďte s manželem sami na dovolenou. A klidně i několikrát do roka. Moji rodiče si upravují chatu, doma dělají novou kuchyň, jezdí do lázní. Tak si užívají. A děti, ať si to vyřídí mezi sebou. Já své rodiče miluju a přeju jim to nejlepší. Vychovali mě, zaplatili studium, proč by mi ještě platili bydlení? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí