Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahojte maminy, potřebuji se poradit. Malý mi asi spolkl korunu. Teda nevím to jistě. Otočila jsem se k němu, měl vybrakovanou mou peněženku (vytáhl si ji z tašky), dvě mince měl v kelímku a zrovna když jsem na něj koukla měl zakloněnou hlavičku dozadu, dělal že pije a přitom polkl. V kelímku byla koruna a pětikoruna. Nevím, zda tam nebylo něco navíc. Má 22 měsíců. Stalo se to v pátek. Problémy zatím díky Bohu nemá, ale nervuju se strašně… rodina říká, že nemám plašit a tahat ho na rentgeny, že pokud se stalo, tak to projde - jenže já se bojím. Zatím nic nevyšlo. Co mám dělat?
Ahoj, no pokud se to stalo v pátek, tak už by to mělo vyjít z těla, pokud teda něco spolkl nebo se mince mohla vzpříčit, pokud si nejsi opravdu jistá na RTG bych zajela.
Já bych zatím neplašila, kontrolovala bobky, v úterý eventuelně zavolala pediatričce. Jednak nevíš jistě, jestli jí opravdu spolkl, jednak mince se tak snadno ve střevech nevzpříčí. Asi je zbytečné ho zatěžovat rentgenem.
Já bych ho na rentgen klidně vzala - pro klid duše. Patrně s tím nic dělat nebudou, ale bude zkontrolovaný. Do velikosti, respektive do průměru 2 cm to nechávají projít přirozeně. Takže koruna je na přirozeném odchodu z těla.
Asi bych neplašila, zvlášť, jestli nevíš, jestli ji opravdu spolkl. Zní to divně, ale ještě sní tolik nejedlých věci, že jedna koruna bude ve srovnání se zbytkem prd ![]()
Šmankote - já vždycky hrozně nervuju - vždycky si řeknu, že už ho uhlídám a stejně je pak nějaký průšvih. Teda netuším, jakou hodnotu mince mohla mít. Ale myslím, že žádnou větší by bez nějakých polykacích potíží nemohl spolknout. Zkoušela jsem i tu korunu a mě by dělala problém, ale maličcí jsou v tomto šikovnější. Kdyby ji měl jen v puse, jsem v klidu, malý není „polykací“ typ. Ale když hlavičku zakláněl a sypal si to do pusy, tak jsem se fakt vyděsila. Polkl hladce, bez kuckání, dušení, nebo nějakých problémů.
Pediatrička nás poslala na rtg… no zatím jsme nešli…čekali jsme zda nevyjde, nebo nabudou nějaké zažívací problémy. Ale dnes mě vyděsila teta, která mi říkala historku o dítěti, které spolklo korunu (v roce) a pak muselo na operaci. Do té doby mě rodina držela v bláhové víře, že dítě není schopno spolknout korunu. Obzvlášť ne tak hladce. Teď jsem si vzpomněla, že párkrát přebaloval můj chlap a ten určitě hovínka nezkoumal.. ach joo.
Pokud do tri dnu nevyjde tak jdi k dr at te posle na kontrolni utz. Taky uz to mame za sebou. Myslela jsem ze spolkla sponku do vlasu. Nic nevychazelo tak jsme sly na utz a na uzt nic, takze nic neolkla ale stejne me to uklidnilo.
Ahoj už jsme jednou takhle na rentgenu s podezřením na snězení něčeho co jíst nemá byli. Radí jíst zelí a u mincí čekají až vyjdou přirozeně.
Koruna je asi o dost víc v pohodě než sponka do vlasů, řekla bych…
U sponky bych plašila i já.
@kopretina21 tohle jednou udělala moje sestra (byla na rentgenu) a doktor říkal že je to nebezpečny že u dětí by to mohlo zůstat ve střevech a pak by byla nutná operace…mamka hlídala ségru aspoň týden kakala na hrnec a pokaždé se v tom hrabaly
ale vyšla…
Pokud zustane lezet v zaludku a neposune se do strev (do tlusteho idealne, tam uz se prirozene vyprazdni), tak neplechu muze delat- jak v zaludku, kde zustane „lezet“ a misto pod ni muze az nekrotizovat nebo v B. chopni (klapka mezi ten. a tl. strevem). Povetsine vyjde sama, ale pokud by do zitra nevysla, na RTG bych jela
Tak já bych si taky nezahrávala, máme tuto zkušenost za sebou, náš malý spolkl dvoukorunu, šli jsem k lékaři, který nás rychlou poslal do nemocnice na rtg s tím, že záleží jestli se někde nevzpříčí a projde, stát se mohou obě varianty, pokud by se někde uhnízdila a nepokračovala byla by nutná operace, nám naštěstí postupovala jak měla a trvalo čtyři dny než vyšla ven, v té době sem malého cpala jak husu, aby měl co nejčastější stolici, radili hodně zelí, hroznové víno, jablka, vše, co se úplně nenatráví, ale zůstanou ve stolici kousíčky, lépe se pak předmět posunuje.
@kopretina21 Jo, nám se stalo něco podobného, malej mi snědl kovový konec z krejčovskýho metru, vůbec mi to nedošlo, najednou zčervenal jak se to snažil polknout a jelikož jsem byla vyplašená, tak jsem jela okamžitě do nemocnice, kde udělali RTG a bylo to tam, takže jsme dostali doporučení ať kontrolujeme hovínka že by to mělo vyjít se stolicí a když ne tak by byl problém, naštěstí to vykáknul, díky bohu za to!
@smutnaček píše:
@kopretina21 Jo, nám se stalo něco podobného, malej mi snědl kovový konec z krejčovskýho metru, vůbec mi to nedošlo, najednou zčervenal jak se to snažil polknout a jelikož jsem byla vyplašená, tak jsem jela okamžitě do nemocnice, kde udělali RTG a bylo to tam, takže jsme dostali doporučení ať kontrolujeme hovínka že by to mělo vyjít se stolicí a když ne tak by byl problém, naštěstí to vykáknul, díky bohu za to!
Hm jenže malý právě když polykal, tak žádný problém neměl - jen prostě hlasitě polknul, ale čistě. Žádné kuckání, červenání, námaha…nechci ho zbytečně tahat po rtg. Dodnes nic nevykadil. Je v pohodě. Žádné potíže nejsou… tak nevím.