spol.zdanění manželů

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
3417
25.1.06 13:11

Ha, Gabko, tak v tom se naprosto ztrácím :lol: :lol: . Takže jediná možnost je oblíct se jak chudáci, popadnout děti (hladové) a zajít na finančák, jestli poradí :lol: .

Jurino, koukala jsem na ten text, ale myslím že to z toho nevyplývá. Tedy pořád doufám, protože taky máme každý jiné trvalé bydliště, i když společná domácnost je tady u nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
25.1.06 13:22

Pimpo, já na ten finančnák půjdu taky, ikdyž mám trochu přehled. Jistá si nejsem vůbec ničím :lol:
A co se týče trvalého bydliště, četla jsem někde, že musí být společná domácnost, né trvalé bydliště. Ale nevím jak se to dokazuje…

Gabka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
25.1.06 18:35

Holky, jsem z toho jelen…kdo může ať poradí… Žijeme s manželem ve společné domácnosti,máme dítě, byla jsem na mateřské…přídavky, podpora v nezaměstnanosti se mi vypočítávali z příjmu manžela, všude jsme uváděli, že žijeme spolu, manžel doteď uplatňoval slevu na dani na dítě a na vyživovanou manželku nikdy nebyl problém, jediné co je, nemáme stejné trvalé bydliště…trvalé bydliště má pouze informativní charakter a proto jsme jej neměmili. Teď mě zajímá, ve společné domácnosti žijeme, dítě máme, jen ten doklad o bydlišti chybí…můžeme uplatňovat spol. zd. manželů??? jsem z toho opravdu vedle, na fin. úřadě jsem se tel. informovala a říkali, že manžel pošle na fin. úřad kam spadá a já také na svůj a že oni si to nějak vyřeší.Podle § 115 občanského zákoníku domácnost tvoří fyzické osoby, které spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby. To trvalé znamená tedy stejné trvalé bydliště??? Pokud ano a já to nebudu moci uplatnit, proč mi tedy nevypláceli mateřskou jako samoživitelce, když tedy manžel s námi nebydlí??? Díky za rady Iva

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
25.1.06 19:33

Holky, manžel trošku zapátral a narazil na radu nějakého daňového poradce, kopíruji sem: Musí mít manželé stejné trvalé bydliště, aby mohli využít společné zdanění?
Trvalé bydliště je upraveno v zákoně č. 133/2000 Sb. a rozumí se jím místo trvalého pobytu občana v České republice, kterou si občan zvolí zpravidla v místě, kde má rodinu, rodiče, byt nebo zaměstnání. Zákon o daních z příjmů u společného zdanění odkazuje pouze na pojem domácnost uvedený v občanském zákoníku (§ 115) . Domnívám se, že trvalý pobyt není totéž co domácnost, a pro možnost společného zdanění není podmínkou stejné trvalé bydliště.

Iva

• Citovat
  • Upravit
268
25.1.06 21:35

holky,

ke společné domácnosti -není tak podstatné, že manželé nemají společné bydliště - např. u dávek stát. soc. podpory. Pojem „společná domácnost“ zahrnuje osoby spolu bydlící - trv. bydliště je jen evidenční údaj. Manžel má taky jiné trvalé bydliště než já, nicméně spadáme pod stejný fin. úřad. Ale tenhle rok se nás spol. zdanění nejspíš týkat ještě nebude. Předběžně jsem to počítala, a líp to asi vyjde zvlášť. Pozor na to - chce to spočíst obě varianty, zda se vám to opravdu vyplatí.
doporučila bych se pozeptat, jestli nevadí, že každý z manželů spadá pod jiný fin. úřad , myslím ale, že by to nemělo vadit.

Janka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
27.1.06 22:57

Dotaz pro Gabku:

Vypadá to, že se slušně orientuješ.

Myslím si tedy správně, že pokud s manželem budeme uplatňovat společné zdanění ( já měla drobný příjem = proplacená dovolená po skončení PPM), základ daně počítám pouze z této drobné částky a PPM se v těchto formulářích vůbec neuvádí ( protože je to nezdanitelný příjem)?
Tj. manžel uvede své a já pouze drobný příjem ( bez PPM), sečteme a vydělíme 2. Pak každý odečteme 38 040,– a další - tj. úroky z úvěru na bydlení, životko, popř. důchodové … dál už bych to snad chápala.

Už v tom mám zmatek. Myšlenka možná dobrá, ale spoustu lidí odradí to příšerné papírování. Půjdu pochopitelně pokorně na finančák, ale chtěla bych být připravená. Moc díky za jakoukoliv pomoc.

Beruška

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
28.1.06 02:07

Ahoj,
ještě taková drobnost. Pokud manžel některé z vás podniká a je mu stanovena minimální daň, tj. příjem po odpočtu výdajů nedosáhne 107.300,– tak stejně nemáte nárok na společné zdanění manželů.
Pokud podniká a tuto hranici přesáhne tak potom ano. Ale opravdu si to spočítejte a jestli některé z vás spekulují o tom, že bude manžel s příjmy o něco výše než zmiňovaných 107.300,– tak si zase dávejte bacha na sociální příspěvky. Aby jste se do nich vešli ! Ono je to totiž dvousečné. A o to jim nahoře šlo, že !!!! 8O

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
28.1.06 10:47

Beruško, přesně tak by to mělo asi vypadat. Navíc, kdyby tvůj příjem (teď nemyslím zdanitelný příjem, ale vlastní příjem do kterého se započítává i ta PPM, nemocenská),nepřesáhl 38040 Kč za rok, tak by si navíc mohl manžel uplatnit dalších 38 040 Kč jako nezdanitelnou částku. Tak mi to napsali z té společnosti. Doufám, že si to z toho mého zmateného vysvětlování pochopila. :lol:
 Gabka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
28.1.06 13:44

Holky, ještě bych se chtěla zeptat: malej se narodil v září-kolik si na něj dáme jako odčitatelnou položku?
 Děkuji

• Citovat
  • Upravit
1468
28.1.06 14:20

Gabko, moc díky.

Bohužel je můj příjem vyšší, takže už nic dalšího nebudeme moci odečíst. No snad se nám to vyplatí.

Beruška

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2857
28.1.06 14:31

ahojky

jen jsem tu viděla kohosi anonymního - na str č. 2 a chci dodat že
NEMOCENSKÁ A PENĚŽITÁ POMOC V MATEŘSTVÍ sice příjem je ale NEZDANITELNÝ NEBOLI OD DANĚ OSVOBOZENÝ.....

Peněžitá pomoc v mateřství se jen započte do ročních přijmů proto aby se vidělo zda manžel může uplatnit odčitatelnou položku na manželku - to může v případě že manželka nevydělala více jak 38040 za rok pokud je to víc tak si ji odečíst nemůže.

Jinak peněžitá pomoc v mateřství se řadí mezi nemocenské dávky a všechny nemocenské dávky jsou dle zákona o daních z příjmů osvobozený

§ 4 odst. H
Osovbození od daně
h) příjem získaný ve formě dávek a služeb z nemocenského pojištění (nemocenské péče) 42), důchodového pojištění podle zákona o důchodovém pojištění 43), státní sociální podpory 44), peněžní pomoci obětem trestné činnosti podle zvláštního zákona 44a) sociálního zabezpečení 45), plnění z uplatnění nástrojů státní politiky zaměstnanosti 46) a všeobecného zdravotního pojištění 47) a plnění ze zahraničního povinného pojištění stejného druhu; jde-li však o příjmy ve formě pravidelně vyplácených důchodů (penzí), je od daně osvobozena z úhrnu těchto příjmů pouze částka ve výši 162 000 Kč ročně, do níž se však nezahrnuje výše příplatku (příspěvku) k důchodu podle zvláštních právních předpisů2c),

Pokud má někdo pochybnosti zda se mu vyplatí společné zdanění manželů, tak na netu je spousta kalkulaček, který to zhruba vypočítají za vás

např
http://www.penize.cz/…anzelska.asp

a ještě lepší je
http://www.finance.cz/…ory/manzele/

tak asi tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
28.1.06 14:38

Jestli se malý narodil v září, máte nárok dan.zvýhodnění na dítě ve výši 500,–Kč za měsíc, tj. za 4 měsíce 2.000,–Kč. V daňovém přiznání ř.č. 74
 Z.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
10.2.06 18:24

Odpověď pro všechny líné

Na tento web se připojuje moje manželka a dnes jsem ji nakoukl přes rameno a zjistil, že je zde spousta pohodlných žen, které namísto a by si prohlédly odkazy, které jim v dobré víře zasílají ostatní uživatelky, opakují stejné dotazy stále dokola. Ono je samozřejmě jednodušší napsat dotaz znovu a čekat až mi někdo odpoví než se pokusit něco si najít sám. Na internetu je spousta informací, které vám zodpoví 95% vašich dotazů. Jelikož jsem právě dodělal společné sdanění manželů, pokusím se vám některé podstatné věci osvětlit. Pasáže v uvozovkách jsou staženy přímo z některých stránek, aby bylo vidět, že zde ty informace opravdu jsou k nalezení.

1. Pletou se zde dohromady dva základní pojmy které je nutno rozlišovat: Rodičovský příspěvek a peněžitá pomoc v mateřství. Vysvětlení : „Peněžitá pomoc v mateřství je dávkou z nemocenského pojištění, je ženě vyplácena 28 týdnů ve výši 69% původní mzdy a je vlastním příjmem manželky pro účely stanovení nároku na odčitatelnou položku na manželku. Rodičovský příspěvek je dávkou státní sociální podpory a nezapočítává se do vlastního příjmu pro účely odčitatelné položky na manželku.“
  2. Co se týče daňového přiznání manželky nemají až takový význam, jelikož jsou to položky které „jsou od daně z příjmů osvobozeny, takže se do daňového přiznání vůbec neuvádějí.“ Manželka bude mít tedy v příjmech nulu.
  3. Pro daňové přiznání manžela už významu nabývají. Manžel má totiž možnost uplatnit nezdanitelnou částku na manželku (jde o kolonku 47a daňového přiznání). Je tedy nutno spočítat kolik činila ona peněžitá pomoc v mateřství. Pokud je tato částka nižší než 38.040 Kč, má manžel možnost si uplatnit nezdanitelnou částku 21.720 Kč. Rodičovský příspěvek se v tomto případě nezapočítává (viz. bod 1).
  4. V příloze č.5 budou tedy u manželky nuly, ale pozor! v řádku 508 této přílohy si nezdanitelnou částku 38.040 uvedou oba! Tady jeden příklad : "Manžel má příjem ze závislé činnosti, manželka je v domácnosti, pečuje o dítě a tudíž nemá žádné zdanitelné příjmy. Společným základem daně bude součet příjmů manžela. Při vyplnění daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob manželka uvede do přílohy č. 5 daňového přiznání u všech dílčích základů daně (podle § 6 až 10 zákona) nulu. Manžel uvede do dílčího základu daně podle § 6 zákona příslušné částky. Poté oba manželé uvedou do daňového přiznání příslušné nezdanitelné části základu daně podle § 15 zákona. Zákon stanoví, že nezdanitelné části základu daně podle § 15 může uplatnit i ten z manželů, který neměl zdanitelné příjmy, jestliže jinak splňuje podmínky stanovené pro jejich uplatnění. Manželka si tedy za zdaňovací období 2005 uplatní základní nezdanitelnou částku 38 040 Kč a další nezdanitelné částky podle § 15 zákona, tj. např. odpočet na soukromé životní pojištění, úroků z úvěru na bytovou potřebu apod. Obdobně bude postupovat i manžel. Manžel si uplatní mimo jiné i nezdanitelnou částku na manželku, která nemá příjmy, a to ve výši 21 720 Kč. Pokud by byla manželka držitelkou průkazu mimořádných výhod III. stupně (zvlášť těžké postižení s potřebou průvodce) - průkaz ZTP/P, zvyšovala by se částka 21 720 Kč na dvojnásobek.Následně se sečtou dílčí základy daně obou manželů a dále se sečtou nezdanitelné částky podle § 15 u obou manželů. Součet dílčích základů daně obou manželů snížený o součet nezdanitelných částek obou manželů představuje společný základ daně. Polovinu tohoto společného základu daně si každý z manželů uvede ve svém daňovém přiznání a po uplatnění položek dle § 34 zákona vypočítá daň podle § 16 odst. 1 zákona.

Takže toto jsou jen narychlo popsaná některá úskalí SZM. Doufám, že pro vás líné je to dostačující. Jenom pro zajímavost, já jsem měl za loňský rok příjem 415.230 Kč a manželka (jelikož rodila v únoru) pobírala do září pěněžitou pomoc v mateřství a do konce roku rodičovský příspěvek (tudíž se na mě nevztahovala možnost odpočtu nezdanitelné částky na manželku), ale přesto jsme na daních díky SZM ušetřili něco málo přes 21.000,–Kč.
Jestliže jste s dětmi doma neváhejte a SZM si udělejte.

Čerpané informace z webu :
http://www.finance.cz/…nance/60117/#
http://www.spolecnezdanenimanzelu.cz/faq.html

Takovýchto dobrých rad je skutečně na internetu spousta a proto si je laskavě najděte.

Na žádné další otázky nehodlám odpovídat! S pozdravem koskin.

• Citovat
  • Upravit
10
10.2.06 22:30

Ahoj,
nevíte prosím jak je to se společným zdaněním manželů v případě,že jsem loni od ledna do září podnikala při rodičovském příspěvku? V září se mi narodilo miminko,takže jsem opět na RP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
19.2.06 16:07

postup při splo. zdanění
http://www.penize.cz/…y/zprava.asp?…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie