Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, prosím o radu jak by jste se zachovaly v mé situaci.Mam holku 6 let,3 rokem ve stejné školce, jen přeřazen a do jiné tridy-predskolaci, kam chodí i jistá holčička která mi bije tu mou.Ta moje je taková tunta co se nechá bít…no ale poslední 2 měsíce mi chodí domů, ze ju ta holka bije do břicha pěstmi,. Nejdřív jsem dcerce říkala, že spory ve školce si musí vyřešit sama, ale před týdnem přišla ze školky a že ji bolí bříško, ze ju zase holčička udeřila několikrát pěsti do břicha, že ji břicho bolí, tak sem druhý den poprosila učitelku aby to hlídala, učitelka si prý ničeho nevšimla, ale že ví že holčička je od rány…dnes sem potkala holčičku i s maminkou před školkou a poprosila sem maminku aby své dcerce domluvila a holčičce řekla, že se mi nelíbí když mi bije moji dcerku, na to mi maminka řekla, že lžu a holka se jí rozbrečela, že to není pravda, že ona nikoho nebije. Ucitelka mi teď volala ze školky, co šintó jako dovoluji takhle se chovat a vymýšlet si. Jenze já svoji dcerce věřím, navíc i její kamarádky mi říkaly, že ji opravdu Sofie bije.Sem z toho teď špatná, že sem radši nedržela hubu.
![]()
Resila jsem pred chvilkou to same. A resila jsem to s ucitelkou. Muj uz mel zachvaty, ze tam chodit nebude. Ucitelky si niceho nevsimly. Resila jsem to hodne v klidu a asertivne, ale durazne a poprosila, at se na to zameri. Vedely, ze holcicka se tak chova, ale nevedely, ze i k memu synovi. S matkou ditete to nema smysl resit, od toho jsou tam ucitelky. Pokud to bude nadale pokracovat, pujdu jeste za reditelkou. Tak male deti si takove situace samy nevyresi. Na to nemaji.
Jak, že jsi nedržela hubu? To jsi měla čekat až tvoji dceři dá pěstí do obličeje aby byla vidět poradna modřina?
Pokud své dceři 100%věříš, pozjištovala bych jestli to třeba trochu nezveličuje. I když ta bolest břicha nasvědčuje tomu že asi ne.
S učitelkou bych si promluvila, zaprvé nechápu za co tě sprdla, jen jsi si promluvila s maminkou (která zjevně musela hned jít žalovat). A hlavne, za jejich dozoru, tam podle všecho jedna holčička bije druhou. CHÁPU, že jí. muze bouchnout za rohem nebo někde skrytě, ale když už jsi jim to řekla, tak mi přijde zvláštní, že to podle všehio hodili za hlavu.
A žádný držet pusu, řeš ti, třeba trochu víc diplomaticky ale řeš ![]()
@BB zlaticko rozhodně bych to řešila, blbě se to ale dokazuje. Držet hubu a nechat svoje dítě bít, to nikdy! Bojujte jako lvice, přesvědčte ředitelku a vymyslete možnosti - dohled, přeřazení do jiné třídy?
Taky myslím, že tohle mají řešit hlavně učitelky. Malý bych řekla, ať si s tou zlou holčičkou nehraje a pokud ji bije, ať to jde hned říct a řeší se to hned. Klidně bych šla za ředitelkou, hlavně teda, kdyby mi učitelky volaly, že si vymýšlím. Bohužel moje zkušenost je taková, že i ty učitelky mají mezi rodiči známé a příbuzné a pak jim a jejich dětem nadržují. Taky jsem řešila ve školce počínající šikanu a bylo to peklo
Ach jo - to je mi líto - popisuješ klasickou situaci šikany, kdy agresorka si skrze násilí tlumí svou úzkost z matky, která minimálně v mládí zcela zaručeně taky šikanovala lidi okolo.
Jinak tebe taky šikanovali minimálně v mládí, že? A nejspíš se nenašel nikdo, kdo by se tě tehdy zastal…
Zásadní selhání zde je na straně té učitelky.
Domluv se s rodiči těch dětí, co říkají jak to je a společně jděte za učitelkou a řešte to i s ředitelkou, pokud to učtitelka nebude ochotná řešit a bude opakovaně přiznávat, že selhává ve své práci - tedy že nic nevidí.
Existuje velmi slušný metodický pokyn, jak šikanu řešit - tak ho nastudujte a donuťte k tomu i tu učitelku, ale daleko lepší by bylo donutit ředitelku, aby zajistila školení na to jak zvládat šikanu.
http://www.msmt.cz/file/38988_1_1/
V předškolácích je to stejné, jako ve škola a bohužel často i v dospělosti.
Jinak není úplně nejlepší řešení malé holčičce jen říct, že si to musí vyřešit sama - neví jak a její reakce na úzkost z agresorky je nejspíš ztuhnout a nedělat nic. Je potřeba ji podporovat a pomáhat najít sebedůvěru a sílu se bránit, ideálně nenásilně. Sama na to nemá kapacity, natož takhle maličká a čím dřív se to začne učit, tím méně šikany se jí dostane v ostatních kolektivech.
Pořiď si tuhle knížku a přetlumoč ji do řeči, kterou zvládne předškolačka https://obchod.portal.cz/…-sikanovani/
Jo a teda ještě zvažte výběr základky - před zápisem se ve škole přímo ptejte jak řeší šikanu. Jakmile někdo řekne - to my u nás neřešíme, u nás žádná šikana není, tak to znamená, že je stenjě neschopný jako ta učitelka v MŠ. Hledáš školu, která ti řekne jak konrétně mají nastavený plán na prevenci šikany a co z toho se vztahuje na prvňáčky.
Bohužel není možné jen tak doufat, že v prnví třídě to bude lepší, že tam nebude žádný agresor a že o půl roku starší dcera najednou bude vědět jak šikanu řešit.
Naopak - bohužel patří mezi děcka se zvýšeným rizikem že si ji agresor otetstuje, ona nebude hned na začátku reagovat adekvátně a jasně, aby si agresor řekl, no dobře, na tu nic zkoušet nebudu.
Držím palce, ať to zvládnete.
Pokud to hodně nepůjde, zajděte někam za psychologem ošetřit zejména tvoje staré rány a naučit vás obě, jak reagovat, abyste si neubližovali. Mít pocit viny, že si našla odvahu alespoň trošku bránit svoje dítě není úplně zdravá reakce.
Ideální na to je rodinná psychoterapie tady najdeš adresář lidí, co to umí.
http://www.soft-zs.cz/…ce/terapeuti
Případně přístup podle Satirové je na to taky moc dobrý.
Určitě bych to neřešila s rodičem…vždy s učitelem. učitel za tohle může, pokud ví že tam má takové dítě, má se na něho více zaměřovat, mít ho více v oku, aby viděl a zasáhl..On rodič moc nezmůže, když tam není přítomný, ano doma může udělat na dítě bububu, ale stejně se to může opakovat a tohle je v rukou učitelky, rekla bych ji, at se na holčičku více zaměří ( na tu agresivní ) a at to řeší. Pokud se nic nezmění jít výš.
@BB zlaticko
Jdi za ředitelkou školy a pozadej ji o pomoc s řešením problému. Paní učitelka už je ze hry. Měla příležitost a zkazila to. Nemá ti co volat a přikazovat ti s kým ty máš co řešit. Nenech to tak.
A trochu ubrat na té asertivitě, velice bych byla důrazná a na paní učitelku bych si postěžovala též! Mě šikanovali ve školce také, měla jsem brýle a zalepené oko náplastí, domů jsem chodila s pláčem, tehdy se to moc neřešilo tak teď… pak mě máti dala na víkend na hlídání mýmu dědovi… no a děda mě bez řečí naučil pravej hák
párkrát jsem aplikovala na své mučitele a už byl klid…
Mně šikanoval kluk dceru ve škole, ne fyzicky, psychicky a bylo to snad horší, než kdyby jí jednu natáhl. Tím hůře, že to byli primáni na gymnáziu, takže ta šikana sofistikovanější než u malých dětiček, ještě to byl syn mé „kamarádky“ se kterými jsme se do té doby stýkali, a i naše další mladší děti spolu chodili do třídy a kamarádili se. Trvalo to půl roku, dcera úplně vyřízená, bavili jsme se o tom několikrát doma, je já, jeho máma, on a dcera. On vždycky slzičky, andílek, jak to není pravda, jak si to mé dítě vymýšlí a bla bla. Takže jsem to řešila s učitelkou, s jeho mámou to nemělo smysl, ta mi řekla, že je teď v ppubertě, i doma se změnil, ale tohle by neudělal, vždycky mu promlouvala du duše a kluk ve škole ještě přitvrdil. Nemá smysl to řešit s rodičem, nikdy, zbytečné, vždycky z toho ještě vyjdeš ty s prominutím jako kráva. Důrazně jsme to řešili ve škole, nastoupila na celou třídu učitelka se školním nějakým psychologickým pracovníkem. A potvrdilo se, že ten kluk ji šikanuje brutálně. Nakonec tam museli zapojit i nějaké pracovníky zvenku zabývající se šikanou mezi dětmi. Kluka sejmuli, dcera má klid. Jeho maminka se s námi přestala bavit, jsem ta špatná, druhé mladší děti v první třídě stejné peklo, její dcerka se přestala bavit s naší dcerkou, do té doby kamarádky veliké, začala proti ní navádět ostatní holka, až musel zasahovat učitelka i tam. A maminka si trvá na tom, že její děti nic ani omylem. Nemá žádný smysl to řešit s rodiči. A neměla jsi držet pusu, to dítě si s tím samo neporadí, to nedokážou ani mnohem starší děti, natož školkáček. Důrazně bych to hlídala, dcerce řekla, že pokaždé, když se něco stane, musí ti to říct a šla bych do školky, znovu a znovu a znovu.
Řešili jsem ve školce něco podobného, s tím že agresora jsem znala a vím že to není beránek, takže synovi jsem věřila že ho napadá. Se synem jsem se domluvila, že mu to má normálně vrátit a že pokud bude mít učitelka problém vyřeším si to s ní já, kluci se 2× poprali, syn vyhrál a od té doby měl klid.
@BB zlaticko Měla jsi to řešit hned, ne čekat 2 měsíce, dceři jsi měla říct, že jakmile ji ta holka praští ať jde okamžitě za učitelkou, pokud by to nepomohlo šla bych to probrat s učitelkou u já. Spratkovite chování se musí utnout okamzite.
No já to řešila v klidu, na nikoho jsem hlas nezvyšovala a nejednala agresivně, učitelku jsem upozornila na to, že Klárka mi doma brečí, že ji Sofie bije. Ucitelka mi to i potvrdila, že Sofie je taková od rány, ale že si nevšimla že by bila tu mou.No a taky mi Klárka říkala, že ji nechce Sofie pustit do hry a říká jib"ty si blbá, ty di pryč"což tomu věřím na 100% protože Klárka o sobě začala doma i tak mluvit, jsem blbá jdu pryc.Kdyz jsem se jí na to ptala proč to říká, tak mi odpověděla, že ji to říká Sofie. A proč jsem to říkala mamince holčičky, aby i maminka dcerce domluvila.