Stále stiskávám zuby k sobě, co s tím?

Anonymní
12.7.25 20:27

Stále stiskavam zuby k sobe

Holky prosím poraďte jak se toho zbavit. Neustále tiskam zuby k sobě, jakoby čelist a držím zuby u sebe, nevim jak to přesně popsat ale snad to chápete jak to myslím. Nejsem přitom nějak ve stresu ze by to bylo z toho. Ale několikrát za den se přistihnu ze mě bolí čelist a pak si uvědomím že už dlouho mam zuby ve stisku. Co s tim? Jak se toho zbavit? Je pravda ze mam úzkostnou poruchu, beru antidepresiva a vecer předávali 75mg, ale potíže už nemam vůbec, úzkosti po lécích nemam. Tak si nemyslim ze by to melo mit souvislost. Jen nevim jak se toho zbavit? Je to zlozvyk? Když mi dojde ze to dělám, hned přestanu, ale pak to udělám zas a ani si to neuvědomím.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14726
12.7.25 20:54

Konzultovala bych se zubařem, jestli na to není nějaká pomůcka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14726
12.7.25 21:08

Jinak to s úzkostnou poruchou souviset může. Moje skoro 9letá dcera má těžkou PTSD a horní zuby si dolním rtem vytlačuje dopředu. Navíc si tím brání růstu nových dvojek. Přestože nepociťuje stres pořád, tak toto dělá prakticky celou dobu bdělosti kromě chvil, kdy jí, pije nebo mluví. A určitě je to somatizace stresu, který ani v tu chvíli necítí.

Jinak zubařka říkala, že na to pomůcka je, ale svému dítěti by ji nedala ani by ji sama nechtěla nosit. No já taky ne. Zjistili jsme, že na to skvěle zabírá žvýkání žvýkačky. Dcera to má dovolené i ve škole. Jej už ji to žvýkání po roce nebaví, takže to často “fláká”.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2892
12.7.25 21:14
@Anonymní píše: Více

Ahoj, tohle opravdu bude souviset s tvými uzkostnymi stavy. Hraje v tom prim psychika.Je to to samé, jako skřípání zuby. Určitě konzultovat se stomatologem, vyrábí se na tento problém tkz. nákusná dlaha proti bruxismu.Ale urcite se musi hlavně léčit příčina pevného skusu či bruxismu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2200
12.7.25 21:41

Souvisí to s psychikou.
Na noc se dá udělat taková vložka. Už jsem to řešila. Mám to též.
Vložku jeste nemám doresenou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4154
12.7.25 21:54

Mam to posledni mesice taky. Fyzioterapeutka mi poradila takovy protahovaci cvik na ten kloub. Zubarky jsem se ptala, ze mam i pocit spatneho skusu, ale pry ok. Ja teda stres mam, tezkou praci a dost kolem deti. Ale stve me to. Zuby jsem mela vzdy pekne a nevim jestli nejak neskripu v noci, nema mi to kdo rict. Mam pocit v jednom miste i slabe bolesti. Vycetla jsem, ze pokud si to uvedomujes, muzes si zkusit vedome davat jazyk za predni horni zuby. A meditace, relaxace, ale na to ja nejsem. Pobavila me rada odstranit stresor

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
975
12.7.25 22:21

Brala bych magnesium. Nejlépe vstřebatelné formy: Bisglycinát, Malát, Citrát..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14726
12.7.25 22:26
@tini píše: Více

No, že je nejdůležitější odstranit stresor, říkala i zubařka mojí dceři. A sama dodala, že je to těžké až nemožné i u dospělých. A co teprve u dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1807
13.7.25 23:00

Mít úzkostnou poruchu a nebýt ve stresu se vylučuje. Trpíte nejspíš chornickým stresem. Klidně už od dětství. Jen to nevnímáte, protože vlastně nevíte, jaké to je necítít žádný stres. A k chronickému stresu dost často patří zatínání čelisti. Somatické cvičení uvolňuje stres z těla a s tím by se měla uvolnit i čelist… Obávám se, že lékař vám s tím pomůže asi stejně efektivně, jako by vám pomohl s kousáním nehtů. Pokud byste trpěla bruxismem, tak byste na noc nejspíš dostala chrániče, abyste si nezničila zuby, ale i tak byste to musela řešit postupným uvolňováním těla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14726
14.7.25 08:37
@andiedvorakova píše: Více

Prosím, najdu někde návod na takové cvičení? Nebo kdo by nás ho mohl naučit? Speciální fyzioterapeut?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.7.25 19:27
@andiedvorakova píše: Více

Beru medikaci díky které se cítím velmi dobře, a tak úzkost téměř vůbec nepociťuji. Nyní v mém životě opravdu není nic, co by me stresovalo, medikace je nyní na “udrženi”, lékař řekl že ještě pár měsíců bude potřeba

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.