Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Více prát a uklízet a dědu koupat, ale to se mu nebude líbit. To já vím, máme ten samý problém.
Nám trochu pomohlo toto http://www.stop-vlhkosti.cz/…op-vlhkosti/, je to primárně na vlhkost, ale i na zápach. Měli jsme to u babičky v ložnici, babička se i pomočovala, ale není to řešení. Jen to trochu pomůže.
U starých lidí je to hygienou, bohužel. Oni si i ucvrknou a tak, nemají už sílu ani zájem mýt se denně. Je to i v oblečení.
Jediné řešení by byla důsledná hygiena dědečka.
Presne, jak pisou holky, je to o hygiene. Musi se kontrolovat, ze se myje. takze nejen ho dat do koupelny a slyset vodu, ale i videt, ze se namydli a umyje. Pokud po sobe nesplachuje, nebude to ten typ, co dusledne dodrzuje hygienu sam od sebe. Vseho se zbav, ten pach nepujde pryc. Prevlikat, davat jemu ciste obleceni a to velmi casto. I tak zapach bude, ale jen kolem jeho tela, ne v cele mistnosti nebo byte. Pod prosteradlo radeji dat tu folii. Otazkou je, co vsechno te z techto veci necha dobrovolne udelat.
Tak já nevím, já mám skoro osmdesátiletou babičku a ta nesmrdí a ani u ní doma. Babi je čistotná, má vždy uklizeno a denně větrá. My jsme se taky stěhovali do baráčku po manželově dědovi a ten zápach tu byl, děda nevětral, zásadně se nějak nemyl. První šly pryč koberce a pak vážně generální úklid, všechno se skříní, vytřít octovou vodou, nechat vyschnout, prádlo vyprat a hlavně denně vyvětrat. Ideální by bylo dědu vyslat aspoň na celodenní návštěvu, přizvat nějakýho pomocníka a ten úklid provést. Já byla v podobný situaci, my teda měli patro a děda měl bydlet dole, kde normálně bydlel, taky jsem se bála, ale ani ve snu mě nenapadlo, že bych ho měla někam šoupnout, bych se hanbou propadla!
Jinak nesouhlasim s tim, ze vsichni stari lide smrdi. Muj deda zil v osmdesati sam ve velkem dome a ani jeho telo ani jeho dum nikdy nesmrdely. Bohuzel je to o te hygiene, ktera u nekterych lidi vekem upada na vyznamu.
Asi se Vám tady jevím jako nějaká megera, ale opak je pravdou. Spíš už jsem tím vším vyčerpaná a naštvaná. Psala jsem, že kdo ví, jací budeme my, až budeme staří, takže se snažím být tolerantní. Čas na praní, převlíkání a všeobecnou kontrolu nemám, sama mám hromadu prádla na praní a žehlení - malý mi bere veškerý čas a ještě k tomu podnikám z domu… Zatím díky za rady ![]()
@Loukia mně se nijak nejevíš nežiju tam s váma a vim starou belu. Sami řešíme dědečka, ale ne hygienu, ale začali se mu v 80 zapalovat lejtka a to má ještě ženu ![]()
Tak tím už jsme si taky prošli… Jak mu umřela manželka, tak mi jakože nenápadně chodil do koupelny a zkusil jedenkrát i do ložnice
Fuj!!!
@Loukia Já tě chápu, o dědečka se mají starat jeho děti, až pak je na řadě vnuk a jeho přítelkyně. Věřím, že s miminkem a prací toho máš moc a nemůžeš se věnovat dědečkovi, který je pro tebe opravdu cizí.
My bydlíme ve starém, komplet zrenovovaném domku, žádný dědeček tu není a stejně to tu jde trošku cítit (jenže já to cítím až se vrátím třeba po půldne). Je to větší vlhkostí.
v zimě to ale není tak hrozné, protože je tu teplo.
Co by podle mě pomohlo - kompletně vše vyměnit za nové, vše vyprat, nehromadit věci, a hodně větrat, topit.
Jinou radu nemám, ale též bych přivítala
Obrovska pravda. KDO NEZAZIL, TAK NEVI O CO JDE. Je to proste masakr, kdyz dojdete ke svemu staremu rodici a u nej doma je ale takovy zapach, ze se vam z toho dela az fyzicky spatne a neda, NEDA se to vydrzet. Pak se ani nedivim, ze si nekteri seniori stezuji, ze deti nemaji o ne zajem. A zkuste si zajit do senior housu a poptat se tam personalu, co se s tim da delat, ta odpoved, ze se neda v nekterych pripadech delat nic, ze to tak proste je - to je tak psychicky deptajici… To vedomi, ze i pres dnesni vymozenosti proste nedokazete rodici pomoct… Ani lekari nedokazou rici, cim to je a jak z toho ven.
Mame doma miminko a vidim, jak to s pani cvici, kolik toho musi zvladat, na kolik veci musi rezignovat… Chtit po mamine na MD aby resila denodenne starecky zapach je nesmysl.
Nicmene, aby se take napsalo i neco pozitivniho, da se na webu najit povidani o LifeOX, o pristroji, ktery v uzavrenem prostoru vyrabi aktivni kyslik, ktery se jako plyn umi dostat vsude a umi s tim vsim co se zde popisuje poprat. Maji tam i reference, da se do tech hotelu zavolat a pobavit se s nimi o tom, jak jim to funguje.
Pak se da nechat dedecka odprochazkovat a pustit v jeho prostorach ten pristroj.