Starost o manželku, co pro ní mohu udělat?

10
29.5.25 12:19

Starost o manželku

Ahoj,
máme s manželkou dceru které je osm měsíců. Od začátku to vlastně bylo moc hodné miminko co hezky spalo papalo a nějak výrazně nebrečelo.
Přibližně poslední měsíc se ale rázem vše změnilo. Malá přes den dost brečí, večer nám nechce spát a bez mámy nedá ani ránu takže se po ní pořád plazí, trhá vlasy a podobně. Na manželce pozoruji že už toho na ní začíná být opravdu hodně a začíná víc brečet, říkat že to vůbec nezvládá a pochybuje o sobě jestli je dobrá máma a jestli na ní dítě není prostě moc. Za mně se o malou stará nejlépe jak může a nic ji nechybí, ale ona to vidí jinak.

Když vidím jak na tom manželka je, tak mně to psychicky ničí. Snažím se jí hodně podporovat, říkat ji že je supr máma a že malá má štěstí že ji má, ale přijde mi že to nepomáhá. Zároveň když ji řeknu ať si odfrkne a nechá malou na mně, tak to v ní jen posiluje pocit že malou nezvládá a potřebuje pomoct.

Já chodím normálně do práce takže přes týden bývám doma až tak kolem 5-6h. S čehož plyne že přes týden moc nepomůžu.

Chtěl jsem se tedy obrátit na vás s více zkušenostmi, co bych pro ní mohl udělat? Udělal bych pro ni cokoli co můžu.

Moc děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
41284
29.5.25 12:22
@otec789 píše: Více
že „jen slova“ nepomáhají se moc nedivím, ona nepotřebuj slova, ale činy. Evidentně je unavená a nevyspalá, má toho plný kecky…V kolik ráno odcházíš? přes noc vstává k dítku kdo? a přes víkend? jestli chodíš domů okolo 18hod, tak teda nic moc, to je celý den sama s mimčem?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8587
29.5.25 12:25
@Keyllah píše: Více

Souhlasím, mluvení ji fakt nepomůže. A proč neargumentuješ, že chceš taky trávit čas dítětem? Vzit ji ven, na procházku nebo tak - prostě se takhle vymezit ať to nebere, že je neschopná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2790
29.5.25 12:33

Já si pamatuju, že nějak kolem těch osmi měsíců měly obě moje děti brutální separační úzkost. Do té doby jim bylo v podstatě jedno kde a s kým jsou, ale najednou ze dne na den, jenom máma, máma, máma. Moje mamka si je nemohla vzít ani na ruce a to ani když jsem stála hned vedle, manžela „trpěl“ jen v mé přítomnosti. Trvalo to pár měsíců (dva, tři) a jako když lupne to odeznělo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
29.5.25 12:44

Přes týden odcházím lehce po šesté ráno. K malé vstává manželka protože rovnou většinou i kojí. O víkendu se snažíme si to dělit. Ale asi máte pravdu že si dělíme hlavně přebalování a podobně, ale malá stejně většinou pak přileze za mamkou.

Jako máte pravdu že pokud jde o malou tak se spíš přeptávám jestli ji můžu vzít ven apod. než že bych ji prostě bafnul a vyrazil ven.

Z toho mám tem pocit trochu taky, protože už ani nechce být moc u mně což dříve měla ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41284
29.5.25 12:46

Takže ona je na malou přes týden kompletně sama? stává v noci a od 6-18hod je s ní sama? a o víkendu si podělíte přebalování a ty se ptáš, proč je unavená a sklesá???!!! :roll: to si děláš pr-el…

O víkendu ji necháš dospat nebo se opět stará ona???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
29.5.25 12:53
@Keyllah píše: Více

Snažím se ji nechat dospat jak to jde, i ji tlačím do toho ať si jde přes den dát šlofíka. Ale většinou řekne že chce být s námi.

Jinak je to tak jak píšete přes den doma sama, tak jednou dvakrát do týdne jsem doma na HO, ale to stejně musím pracovat. Jak jste to dělali vy resp. jaká je rada? Do práce chodit musím, bez toho to bohužel nejde a nevím jak to rozumně zkloubit. Možná je to nakonec tím že já jsem naprd otec, ale to já nechci být takže s radami sem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9293
29.5.25 12:55

Tak o víkendu čapni dítě do kočárku a jeďte na procházku. Ráno i odpoledne. Ráno se žena dospí a odpoledne může mít chvilku pro sebe.
Musíš jí o tom víkendu hodně pomoc, když přes týden je na to sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24914
29.5.25 12:57

Musí být totálně vyčerpaná… měl bys zapojit své ruce víc než ústa.. a to výrazně o dost! nebo se ti žena taky může totálně složit…
pokud takto hodně pracuješ, tak co zapojit i paní na úklid třeba? aspoň jednou týdně… plus třeba obden-dva zajistit teplou večeři (koupit/nechat přivézt), aby k tomu všemu ještě denně nemusela stát u plotny..
muže jako jsi ty bych k miminu nechtěla..pokud nemá v místě pomoc/rodinu, tak to musí být psycho.. a období růstu zubů je holt výživné, s tím ještě dost dlouho počítejte…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41284
29.5.25 12:59

Opravdu musíš být v práci od 6 do 18hod? Ber, že ona je tam celej den sama, psychicky pořád napnutá, v noci xkrát vstává, takže i nevyspalá a o víkendu se podělíte o přebalování?!
Toto je jedno z nejtěžších období vašeho vztahu, bacha na to, ne každý to přežije a je to jen o to, že je ona totálně vyšťavená a unavená. Ne o tom, jaký ty jsi otec, ale o tom, že ona už nemůže a pokud ty nebo někdo nepomůže, zaděláváte si na velký problém…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41284
29.5.25 13:02

@otec789 můžeš zařídit dovoz jídla? paní na úklid? prarodiče, co by vzali dítko do kočárku a ona získala pár hodin? jak často kojí? nechat ji dospat ráno o víkendu nebo aby si šla večer dřív lehnout? to by nešlo? :think:
Ona je tam fakt celý den sama? žádná kamarádka? co její maminka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18693
29.5.25 13:04

@otec789 a kdyz jsi doma na HO, muzes si rano vzit dite do obyvaku a nechat manzelku i rano trochu dospat? Dite se muze okolo tebe batolit kdyz snidas. Manzel kdyz delal z domu, tak si treba 1-2× denne nasel cas alespon na 20 minut zabavit dite. Nejake nasilne tahani ditka ven v kocaru si nedokazu predstavit, protoze v tomhle veku bylo strasne caste kojeni a odmitani tatinka. Co je teda velky apel - kdyz mas zrovna na starost dite a mama si da vanu, tak se na ni nechodte koukat. Toho casu pro sebe je zalostne malo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
29.5.25 13:05
@Lucy75 píše: Více

Pokud by jste takového muže k miminku nechtěla. Tak jak by měl vypadat ten co by jste k miminku chtěla? Co by měl dělat? Protože podle toho co tu píšete vy nebo ostatní, tak dělám něco špatně. To že se sejde tolik podobných názorů není náhoda. Co je ale to správně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56159

Vždyť je na všechno skoro sama. Stačí blbá spánková deprivace. Musíš se víc zapojit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2274

Pamatuju… Dones/objednej jídlo, kdykoliv můžeš, uklízej, skládej prádlo, luxuj atp. Prostě dělej co se dá, aby žena nemusela a mohla být k dispozici klíštěti a někdy trochu zrelaxovat. Zkoušej dítko odebírat, brát na vycházku, aby se mohla zkusit dospat. Musíte to společně překlepat. To tak prostě je i s těmi stavy. Vydržte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová