Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@unuděná píše: Více
No to je pak o tý komunikaci no. Já vím, že chlap nemá co pomáhat, ale má se podílet. Ale když se normáně zeptá, tak nevidím problém. Zakladatel téhle diskuze dostává úplně zbytečnou čočku. Tady snad každej druhej chlap odejde do práce v 8, ve tři je doma jak na koni.
@arinecka píše: Více
No to souhlasím, já byla první, kdo se ho zastal. Fakt by mě zajímalo, jestli ty metrnice, co se rozkřikují, že by měl uzpůsobit práci tomu, že má dítě, si tahle vycepovaly toho svého. A zda jim pak třeba nevadilo, že domů nosí jen třetinový plat, protože zkrácený úvazek, aby mohl spolu s ženou na RD pečovat o dítěte. Cha cha.
Tak i chlap má mozek
Tak některé věci jdou prostě jasné, třeba ty odpadky, si sna nemůže myslet, že manželka se dopoledne baví tím, že jde třikrát do tříděné.
Když nic neřekne a vezme dítě do kočárku ven, tak z toho může mít žena taky šok.
Nepřijde mi to směšné. Ale tak můj manžel jezdí na 3-4 dny na služební cesty, to jsem na 3 sama, jinak taky končí v 5. Tak já jsem ráda dodnes, když jsme spolu. Když je vidím třeba hrát karty a já se přitom nemusím nijak
zapojovat. Nebo jedeme na výlet. Asi bych nechtěla, aby jeli sami a mě nechali doma žehlit a mýt nádobí.
@otec789 píše: Více
To se mi moc líbí, jak sis to pro sebe shrnul. Je super, že se zajímáš a hledáš řešení!
![]()
Za mě ještě jedna drobnost - nesnaž se to všechno změnit hned teď okamžitě, všechno najednou, velké změny z hodiny na hodinu.
Tedy záleží samozřejmě na tom, jakou povahu má tvoje žena. Ale třeba mě by to dost vykolejilo. Občas mi něco takového udělá manžel a než jsem se naučila se buď trochu ohradit nebo se nad to povznést, tak ač třeba změna byla velmi vítaná, na nějakou dobu mi to spíš přitížilo. Potřebovala jsem víc času si zvyknout.
Ok, tak já to tak měla, dítě bylo dost nespavec, a i častěji nemocné já vůbec po 2 hodinách nočního spánku, kojení a odsávání nosíku.., nevěděla jestli chci, aby cestou práce šel nakoupit, protože to by zas dorazil o 2 hodiny později, nebo, aby si vzal dítě, protože to zase víc brečelo, než u mě nebo co vůbec je potřeba. I mě skoro obtěžoval, když se ptal, co má jít udělat. Ale někdo to má samozřejmě jinak. A u dalších dětí jsem to už zvládala líp ![]()
@sarusa4 tak s babcou to byl samozrejmne jen napad. muzou jit kamkoliv-treba jen na nakup. spoji nakup a treba park.
My se musime u prarodicu taky ohlasovat, ale bydli jinde a casto nemaji cas.ale znam kamosmy, ktere chodi k mame jako domu a urcite je pak nikde nepomlouvaji.jsou za navstevu radi.
Ja jsem treba rada, kdyz manzel vypadne s dcerou primo ven, a nevidim je 😂.
@sarusa4 jo, chlap ma mozek. Me doma úplně vytáčí, ze na vše musím myslet ja. Když něco neudělám nebo neřeknu, tak to není - myčka, sušička, odpad. Když řeknu, tak udělá, ale sakra proč byl ja mela říkat někomu, ze je špinavý hajlz a po týdnu uz je treba umyt. Nebo dojela myčka, tak ji vyndat, když odvádím děcka, řeším nákup a jste jedu na firmu. Proč mam explicitně někomu říkat, ze když dojede pracka a pípa jak blázen několik minut, ze se asi ma přendat prádlo do sušičky. Plno chlapu to vubec neregistruje
@Keyllah píše: Více
tak to je snad normální, ze je sama, když on chodi do práce?
Pise, ze ma problem nechat si pomoci…cetla jsi to vůbec?
@otec789 píše: Více
prosím te, je normální, ze jeden chodi do práce a druhy je doma s dítětem…tady někomu asi trochu hrabe
Zaměřila bych se na ty víkendy…vzit malou ven, k rodičům… aby mela nejaky čas pro sebe
@unuděná píše: Více
Metrnice, to jsem neznala ![]()
Ano, pokud žena potřebuje více pomoci A pokud je to možné, muž by si měl uzpůsobit čas věnovaný práci. To není důvod, aby nosil domů třetinový výdělek. Řada pozic je flexibilních, je možné více či méně pracovat z domova, najít si zaměstnání v lepší dojezdové vzdálenosti, domluvit si kratší + delší pracovní dny.
Napsala jsem svůj názor na to, co by mohlo pomoci a co bych třeba mohla ocenit já sama, ale někteří to nemohou rozdýchat. Od toho ovšem diskuze je, že.
Mého muže nebylo třeba cepovat, rád si svou práci rozvrhnul tak, aby byl doma více s dětmi, vzájemně jsme se snažili si vyjít vstříc podle toho, kdo co potřeboval. Finančně se ho to nedotklo. Pro někoho ale evidentně neuvěřitelné.
V první řadě bych tě chtěla ocenit, že máš sebereflexi a hledáš řešení. Nejsi samá výmluva proč něco nejde. Já bych to shrnula jednou větou. Buď prostě svéprávný otec. Stejně jako nečekej na větu „vynesl bys odpadky“ a prostě ten plný koš sám od sebe odnes, tak stejným způsobem funguj jako otec. Žádný nenám ho vzít na procházku? Nemám ho přebalit? Co mu mám dát k večeři. Funguj jako samostatná jednotka…
@jege píše: Více
Nebyla a u primitivnich kmenu, ktere se zivi lovem a sberem stale neni. Dite je stale v neci naruci, zdaleka to ale neni cely den matka, jsou to ti, kteri maji zrovna volne ruce. Takze prave naopak, zena neni evolucne stavena na to, aby na ni viselo nonstop osmimesicni dite, nebo jakekoli jine starsi par tydnu ( nekde jsem cetla 18 tydnu) a proto, kdyz je cely den s ditetem, je toho moc a potrebuje ho nekomu predat.
Verim, ze muz zase neni evolucne staven na to, aby na nem stala obziva cele rodiny, protoze po ty miliony let to tak taky nebylo. Vetsi cast obzivy behem evoluce ziskavaly zeny sberem. A to tech par tisic let zatim vymazat nestihlo. Takze ono by nebylo potreba zas tolik se preprogramovavat. Spis hledat cesty jak k tomuto stavu dojit.
S tim potom souvisi i prijeti faktu, ze cely zivot je prace ( nejen zamestnani) a prace prinasi vnitrni naplneni a neni to tak, ze po 8 hodinach mam padla a mym cilem je nedelat nic pripadne se venovat dopaminovym zavislostem.
@hospodki píše: Více
Je to tak. U nás pomohlo jen neustálé opakování a zautomatizované zavedení toho, kdo co dělá. Teď už jsou děti na ZŠ a už mi trvá celý rok je naučit, že když se vrátí že školy, musí se podívat, jestli je myčka na vyndání nebo nandání
Totéž manžel - zapíská pračka, nejsem u toho, tak vypnout, vyndat, pověsit. Trénujeme fakt mnoho měsíců… Jinak manžel má svoje práce, ty dělá hodně, často a samostatně. Ale teď jsem třeba nemocná a nikoho nenapadne udělat sám od sebe to, co normálně dělám. Na všechno musím ukázat a říct, co se s tím dělá. A fakt to není žádné mystérium.:zed:
@SaintRaffaella píše: Více
No asi tak. Je to každého věc, jak si to zařídí.
Já jsem sama na dítě být prostě nechtěla, zcela upřímně, mě péče o malé dítě nebaví a nenaplňuje. Proto můj chlap pracoval z domova a podílel se na všem.
Jasně, jsou pracovní pozice, kde to nejde ale já bych takového chlapa zase nechtěla, no.
Navíc ale i v těch korporátech už dávno přišli na to, že skloubit pracovní a osobní život je pro firmu prospěšné a v dlouhodobém horizontu se vyplatí.
Jako jo, nenosil velkou výplatu, ale měli jsme nějaké finanční rezervy, takže bylo to v cajku.
Navíc můj chtěl být vždy aktivní otec, který se podílí na výchově a ovlivňuje ji.