Stav mé psychiky, co s tím?

Anonymní
22.4.22 09:04

Stav mé psychiky, co s tím?

Raději anonym…
Mám za sebou docela náročné období. Díky švagrové jsem v podstatě přišla o bratra, do toho pátým rokem řeším léčbu dítěte…teď byl covid, kdy jsme se báli, aby to manžel nechytl, je rizikový…a nyní to na mě vše dolehlo, neumím to popsat, ale pokusím se…přes den jsem relativně v pohodě, je mě zlobí zažívání, musím si dávat pozor co sním…ale mám pořád takový pocit…neklidu, pořád chci mít vše pod kontrolou, mám obavy…v noci se třeba probudím leknutím a buší mi srdce, prostě to nejsem já…co s tím? ty věčné obavy a starosti mě ničí…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4785
22.4.22 09:20

To je klasická úzkost, potýká se s tím po covidu opravdu hodně lidí, všichni jsme měli strach o blízké nebo o sebe… :hug: zkus psychoterapii, je dostupná i online, mně to pomohlo. Držím palce :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mista1
22.4.22 09:21
@Anonymní píše:
Raději anonym…
Mám za sebou docela náročné období. Díky švagrové jsem v podstatě přišla o bratra, do toho pátým rokem řeším léčbu dítěte…teď byl covid, kdy jsme se báli, aby to manžel nechytl, je rizikový…a nyní to na mě vše dolehlo, neumím to popsat, ale pokusím se…přes den jsem relativně v pohodě, je mě zlobí zažívání, musím si dávat pozor co sním…ale mám pořád takový pocit…neklidu, pořád chci mít vše pod kontrolou, mám obavy…v noci se třeba probudím leknutím a buší mi srdce, prostě to nejsem já…co s tím? ty věčné obavy a starosti mě ničí…
Řekla bych, že ve stresu je tenhle stav úplně normální. Když jsem měla špatné období (a že ho taky nebylo málo poslední dobou) tak jsem taky nespala, neustálý pocit strachu a úzkosti, že nezvládám, nemám věci pod kontrolou… Krátkodobě doporučuji homeopatika Sédatif od Boironu a vyšší příjem hořčíku. Pomůže mít tak nějak vše víc u zadku a odpočinout si. Jak je člověk unavený, má tendenci dělat i z komára velblouda :roll: ale to je samozřejmě jen potlačení příznaků. Důležitejší je vyrovnat se se situací, která se nedá změnit a řešit, co se změnit dá. Vždy je to jen špatné období a bude líp. A kdyby náhodou stav trval dlouho, tak si říct o pomoc odborníka, není to žádná ostuda, raději, než se sesypat. Držím palce v léčbě dítěte a dalším životě, bude líp!! :kytka: :mavam:
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.4.22 09:34
@Mista1 píše: Řekla bych, že ve stresu je tenhle stav úplně normální. Když jsem měla špatné období (a že ho taky nebylo málo poslední dobou) tak jsem taky nespala, neustálý pocit strachu a úzkosti, že nezvládám, nemám věci pod kontrolou… Krátkodobě doporučuji homeopatika Sédatif od Boironu a vyšší příjem hořčíku. Pomůže mít tak nějak vše víc u zadku a odpočinout si. Jak je člověk unavený, má tendenci dělat i z komára velblouda :roll: ale to je samozřejmě jen potlačení příznaků. Důležitejší je vyrovnat se se situací, která se nedá změnit a řešit, co se změnit dá. Vždy je to jen špatné období a bude líp. A kdyby náhodou stav trval dlouho, tak si říct o pomoc odborníka, není to žádná ostuda, raději, než se sesypat. Držím palce v léčbě dítěte a dalším životě, bude líp!! :kytka: :mavam:

děkujuuuu

• Citovat
  • Upravit
22934
22.4.22 09:45

Taky jsem měla krušné období v práci, nespala jsem a celou noc přemýšlela co bude, co mám dodělat atd..a když jsem na chvíli usla, tak už nezabrala.
Hodně mi pomohl meďuňkový čaj na noc a koupila jsem si v lekárně na volno Deopress, nebo zkus i třezalku, kozlík..pokud by ani jedno nepomohlo, pak bych volila odbornou pomoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
22.4.22 09:54

Můžeš dělat spoustu věcí.
Zbavit se toho přetlaku -super je běhání nebo i rychlá chůze. Sauna -ta je úplně božská, ale hezky na 2 hodiny a dát si aspoň 3 saunovací cykly včetně pobytu v odpočívárne.
Uklidnit se - pomůžou bylinky (třeba meduňka), dýchací cvičení, protahovací cviky.
Doplnění hořčíku je jasné.
Starej se o sebe. Omez negativní myšlenky. Je to těžké, ale dá se to naučit.
Když už nic, po tomhle se budeš cítit aspoň trochu uvolněnější a čím se budeš cítit lépe, tím menší úzkost budeš cítit.
Držím palce

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
22.4.22 10:03

To zní jako když se ti rozjíží úzkosti ve větší míře, než si byla zvyklá- prostě se všechna ta starost a stes co si v sobě skladuješ projeuvje na těle - právě to zažívání s tím souvisí hodně, hormony a jiné neurochemické látky, které tělo při stresu produkuje proměňují přímo to jak se daří mikrobům v tvém trávicím traktu a to zpětně může zhoršovat psychický stav. Pokud se to dlouho neřeší, rozvine se to do syndromu dráždivého trančíku - na ten je potřeba kombinovat tzv. lowfodmap dietu A psychoterapii.

Zároveň ta neurochemie produkovaná při starostech a stresu je úplně ta samá neurochemie, která se projevuje v nerovovém systému a celém organismu při úzkosti. No a pokud člověk toho stresu má hodně, tak se to do těch úzkostných poruch velmi snadno přehoupne - to je ten neklid, obavy, španté usínání.

Co s tím?

po fyzické stránce potřebuješ proměit denní rytmus tak, aby tvoje tělo produkovalo co nejméně té stresové neurochemie a zároveň ji co nejefektivněji metabolizovalo.

Kromě nějaké vhodné a vyvážené stravy, která povede k obnovení té žádoucí mikrobiálníá kultury chceš co nejvíce pohybu - pohybem se metabolizují stresové hormony, ideálně v přírodě. Ale lepší fitku či chůze městem, než nic.

Stejně tak chceš cíleně zařazovat do každoddeního programu něco, co tě těší a co ti udělá radost a pravidelně každý týden se vídat s lidmi, se kterými jsi ráda, kteří po tobě nic moc nechtějí a kde můžeš být sama sebou a společně děláte něco co vás těší. Pokud takové lidi kolem sebe nemáš (rodina bohužel povětšinou nesplňuje zadání - nic po mně nechtějí a často je navíc potřeba držet roli), je více než zdravé je zkusit začít hledat.

Velmi užitečné je začít si večer psát deník. Ani ne tak jako záznam událostí, ale spíš jako prostor, kde se vypíšeš ze všeho, co se ti honí hlavou. Když obavy a starosti dáš na papír, tak najednou jsou přehlednější a zvládnutelnější, než když jen krouží hlavou a probouzí starosti a úzkost. Zároveň pokud tohle člověk ze sebe dotane, tak to hce aby končíl pozitivně - ideální je pak v každém zápise napsat 3 věci, za co byl ten den člověk vděčný a na příští den naplánovat alespoň jednu věc, na kterou se bude těšít.
 https://psychologie.cz/…k-uzdraveni/

Pokud nejsi na psaní slovy, ale třeba spíš na kreslení, tak zkus vzít list papíru, nakreslit kruh a pak ho tak volně, bezmyšlenkovitě vybarvit pastelkama, se kterýma se ti bude dobře pracovat. A pak se nad tím zkus zamyslet, jestli se v tom co si „čmárala“ nějak projevuje to co se ti ten den stalo a co se ti honí hlavou, na druhou stranu toho papíru to shrň. A připiš k tomu ty věci za které jsi vděčná a na co se zítra budeš těšit a zařaď to do nějké složky k podobným mandalám z předchozích dní.

Chce si to udělat jednou týdně, jednou měsíčně a jednou ročně čas a projít to co už člověk sepsal a nějak to zhodnotit. Pomáhá to s tím, že si člověk všímá, jak se mu daří se měnit, popřípadě to nabízí monžost všimnout si že jdou věci už moc šejdrem a je potřeba někde někomu říct o pomoc, snáze si člověk všimne vzorců co se pořád opakují a ve kterých je chycený atd.

Další věc co dost pomáhá zbavit organismus oné neurochemie jsou relaxační a dechová cvičení. Je úplně jedno jestli člověk bude cvičit jógu, praktikovat zen, modlit se otčenáš, učit se všímavosti a nebo se věnovat imaginativním cvičením. Všechno je to na dost podobném systému.

zkus si stáhnou tuhle relaxaci - je docela jednoduchá a praktikuj před spaním - prostě až budeš v posteli, tak si to pusť - teba do sluchátek, pokud se manžel nechce přidat.
 https://uloz.to/…relaxace-wma

tady je k ní stručné povídání
https://www.pvsps.cz/…relaxace.pdf?…

případní knížk které vřele doporučuju
https://obchod.portal.cz/…e-z-uzkosti/
 https://www.grada.cz/…-sobe-10465/

No a po psychické stránce to chce prozkoumávat svoje vzorce chování a prožívání, které vedou k tomu, že si stres hromadíš a úplně se ti nedaří se ho zbavat a kompenzovat ho, jak je to s případným řešením konfliktů aby to fungovalo a podobně.

Se základní orientací pomůže právě ono psaní či kreslení deníku.

Pokud by se ti to nedařilo sévpomocí, vstup někam do psychoterapie. Tím že člověk vezme průvodce k tomu procesu vymetení pavučin, nalezení cesty k takovému životnímu stylu aby člověk produkoval potřebmé množství stresové neurochemie a s nadbytečnou si uměl poradit a hledání zdravějších cest jak fungovat ve vztazích, tak si tu cestu dost usnadní.

V případě že stále se budeš snažit jen víc a silněj vydržet - tedy to co děláš teď, tak se nejspíš ta úzkost jen posílí a zdivočelou neurochemii pak už bude potřeba srovnat léky - ty případně chtěj od psychiatra, ale může je předepsat i obvoďák - fungují tak primárně antidepresiva, případné léky na uklidnění bývají téměř vždy návykové a slouží jen jako opravdu pro těžké stavy a občas, nedají se brát pravidelně.

U léků na spaní se dají najít takové které návykové nejsou, pokud by se spánek zhoršoval, tak tam určitě zajdi na praktickým lékařem a proberte to, protože jakmile spánek přestane fungovat, tak se to celé výrazně zhorší a to dost rychle.

V současné době máme všichni psychiku na pochodu a je to celkem logické, není to tvoje selhání, prostě těžké časy, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
22.4.22 10:08

Jinak z doplńků Bkomplex, zejména ten kde je B12, hořčík (nějaký v organické vazbě) 500 mg ráno a 500 mg před spaním - pokud by ti to způsobovalo průjem, sniž dávkování. a rybí tuk - ideálně lžíce ráno a večer, jinak alespoň 5 g EPA/DHA denně.

nějaké tablety s kozulíkem, meduňkou a chmelem na spaní taky fajn.

S třezalkovými extrakty pozor, jesti bereš hormonální antikoncepci.

Probiotika zkus, pokud už bys měla trávicí systém moc rozhozený, tak ale je možné že to můžou zhoršovat - pak se mrkni na tu lowfodmap dietu.

Ale to jsou jen doplňky a podpůrná léčba - primární je naučit se s úzkostí a stresem pracovat - proměnit jak fungování psychiky, tak denní režim. Bez toho to je jako brát léky na bolest a stále běhat po zlomené noze.

držím palce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
22.4.22 12:50

Bušení srdce, neklid, stres mohou poukazovat i hypertyreózu,…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí