Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
ahoj všichni, co máte zkušenost se stavbou rodinného domku. Můj plán je stejný. Nevím si ovšem rady s postupem
díky za názory, rady a zhodnocení mých dosavadních postřehů. Na domek nebudu sama, ale hypotéka bude na mě.Zatím jsem čerstvě na RD. Jak začít?
situace je jednoduchá, rozpočet bude opravdu nízký, potřebujeme postavit co nejlevněji a ke všemu jen z mé hypotéky
stačí, aby se bylo ve fázi, že se tam prostě bude moci dát žít, ostatní úpravy se dodělají časem
(finance na dodělání budou později). ![]()
Ahojik, tak ti zkusím dát trošku informací ohledně našeho vysněného bydlení!!
Prvně jsem začli s manželem tak, že jsme si koupili takovy ty časopisy, knížky s projektama domů, tam jsme si vybrali několik typu jakej by se nám libil!!
potom jsme koupili pozemek ( 2000m2, kvůli ohradě na koníka a taky kvůli tomu aby nám tam někdo nepostavil větší dům a my tam neměli moc tmu) potom jsme se s manželem dohodly kterej dům fakt jako chcem, zašli jsme za projektantem a ten to všechno nakreslil!! zachoval půdorys vzhledu a navrhl celej vnitřek,tak jak jsme si ho představovali!!
a potom jsme začli lítat na těch strašnych uřadech!! HASIČI, VODA, PLYN, TELEFON,STAVEBNÍ ÚŘAD, OCHRANY PÁSMO VODY ( to asi nemá každej)SOUSEDY, OBEC ( JESTLI JEŠTĚ NĚCO TAK NEVÍM,ALE VŠE NA SEBE NAVAZUJE A TAK NA NIC NEZAPOMENEŠ) toto všechno jsme vyřizovali asi třičtvrtě roku, až jsme to vyřidili tak jsem si domluvili veškery firmy ktery jsme potřebovali pro stavbu základové desky!! Začínaly jsme v řijnu a listopadě jsme ju měli hotovou!! a letos v dubnu jsme začli stavět samotnej domeček!! už máme celou hrubou stavbu, střechu, okna, krb, nataženou elektriku a profily na sadrokarton!! a teď v lednu nám budou dělat ještě vodu a plyn a v unoru budem dělat omitky a pak podlahy, sadroš a vymalujem a můžem se stěhovat!!
hypotéku máme od Hypoteční banky, vyšla nám nejvíc vstříc- já jsem osvč a manžel je zaměstnanec, záleží na tom kolik potřebujete peněz, my jsme nějaky měli, celej pozemek jsme platili bez půjčky takže máme půjčeny milion a půl!! tak jsem jsem trošku pomohla!! kdyby něco piš a ptej se!! jinak jsem z Olomouckyho kraje!!
dobrou
Bianca39 píše:
ahoj všichni, co máte zkušenost se stavbou rodinného domku. Můj plán je stejný. Nevím si ovšem rady s postupemdíky za názory, rady a zhodnocení mých dosavadních postřehů. Na domek nebudu sama, ale hypotéka bude na mě.Zatím jsem čerstvě na RD. Jak začít?
- je možno už teď poradit se s fin.poradcem/bankou, zda po návratu do práce vůbec hypotéku dostanu?na co dělat sáhodlouhé plány předem, když mi ji pak nedají, že..
- je dřevostavba/montovaný dům patrový nejlevnější variantou?(např.menší pozemek i střecha)
- je třeba projektový architekt a kolik cca stojí, nebo jde plán udělat i bez něj..
- vyjde stavba svépomocí + zedníci levněji, než si nechat od firmy postavit alespoň hrubou stavbu? (na klíč opravdu nedosáhneme)
- tudíž jak a kde shánět materiál a jaký materiál je levný, přesto za něco stojí
situace je jednoduchá, rozpočet bude opravdu nízký, potřebujeme postavit co nejlevněji a ke všemu jen z mé hypotékystačí, aby se bylo ve fázi, že se tam prostě bude moci dát žít, ostatní úpravy se dodělají časem
(finance na dodělání budou později).
jinak náš projekrt na dům stál 55 000 kč, projekt na topení 6 000Kč, dům stavíme s cihel porotherm a tašku máme tondach! ![]()
Bianca39 píše:
ahoj všichni, co máte zkušenost se stavbou rodinného domku. Můj plán je stejný. Nevím si ovšem rady s postupemdíky za názory, rady a zhodnocení mých dosavadních postřehů. Na domek nebudu sama, ale hypotéka bude na mě.Zatím jsem čerstvě na RD. Jak začít?
- je možno už teď poradit se s fin.poradcem/bankou, zda po návratu do práce vůbec hypotéku dostanu?na co dělat sáhodlouhé plány předem, když mi ji pak nedají, že..
- je dřevostavba/montovaný dům patrový nejlevnější variantou?(např.menší pozemek i střecha)
- je třeba projektový architekt a kolik cca stojí, nebo jde plán udělat i bez něj..
- vyjde stavba svépomocí + zedníci levněji, než si nechat od firmy postavit alespoň hrubou stavbu? (na klíč opravdu nedosáhneme)
- tudíž jak a kde shánět materiál a jaký materiál je levný, přesto za něco stojí
situace je jednoduchá, rozpočet bude opravdu nízký, potřebujeme postavit co nejlevněji a ke všemu jen z mé hypotékystačí, aby se bylo ve fázi, že se tam prostě bude moci dát žít, ostatní úpravy se dodělají časem
Ahoj, prave koncime stavbu, me postrehy jsou nasledujici:
Zda dosahnes sama na uver se klidne poradit jdi, v kazde bance ti reknou, zda by ti uver dali nebo ne. Ja jsem take nejsriv obchazela banky, nez jsem jeste mela vubec projekt. Dokonce jeste driv, nez jsem koupila pozemek. Abych vedela, kolik me pujci, zda jsou me plany realne.
Zda montovany dum, to neporadim, my mame zdeny. A zda bungalow nebo patrovy… Je pravda, ze u patroveho mas mensi zakladovou desku, mensi strechy, ale zase mas schody a stropy mezi 1. a 2. NP. Obecne se cena pocita z poctu m3.
Ja jsem architekta nemela, ale dlouho jsem premyslela, co by se me libilo. A v rodine mame projektanty. Takze mozna jsem vlastne architekta mela
Za projekt jsem dala cca 30 tis.
A co se tyce ceny svepomoci/na klic. Kdyz budes stavet svepomoci, neznamena to, ze musite zdit sami, a shanet si firmy, bude to urcite o dost levnejsi, ale budou to velke nervy. My jsme staveli sami, ale uzili jsme si.
A co se tyce vyberu materialu, shaneli jsme informace v diskuznich forech na internetu. Velmi se me osvedcila stranka www.stavbadomusvepomoci.cz, jelikoz jsem byla uplny laik a nevedela jsem, co to obnasi. Tam clovek ziska predstavu, jak jdou jednotlive kroky za sebou apod.
Ahoj, taky se chystáme na stavění a budování… Doporučuji tyto dva odkazy. Na prvním máš i postřehy a rady stavebníků - super počtení a vééélmi užitečné!
No a v druhém odkazu je spousta půdorysů a typů domků - ode všech, dřevostavby, bungalovy, patrové, nízkoenergetické atd. moc hezky se na to kouká a vybírá
![]()
Přeji hodně štěstíčka…jak říkám, čeká nás to taky tak drž palec i nám ![]()
Bianca39 píše:
hele poslu ti link na manzelovu webovku,dela i konzultace.
Tak to je uplne super. Taky bych chtěla tak nějak začít pocházíme z Vyškova a chtěli bychom si koupit pozemek a začít tak jako vy. Potrebuje člověk trochu velké odvahy
) . Teď máme možnost si koupit pozemek nám stačí opravdu maličky, taky skrz peněz , pozemek činí 674 m2 ale ted je vedený jako orná půda, prodává se to i projektovou dokumentací a se stavebním povolení do 26.6.2011 . Takže povolení vypršelo. Veškeré sitě jsou na pozemku. Mám docela strach, aby nám to povolení poskytli. Nevím jestli do toho máme jít. Samozřejmě chceme jinou dokumentaci. Děkuji za radu. Soňa
Ahoj, chtěla bych to tu oživit a zeptat se.
Je tu někdo kdo by mi poradil kolik by stálo dodělání hrubé stavby domu, případně bych htěla poradit i nějakou firmu která by domek mohla dodělat na klíč.
Všechny informace které k tomu mám jsou tyto: Prodej rozestavěného rodinného domu o CP 140 m2 v obci Hýskov u Berouna, postaveného nízkoenergetickou technologií z liaporového sendvičového zdiva s vloženou tepelnou izolací o síle 10 cm a plánovaným zateplením fasády o síle 15 cm. Aktuálně je dokončena hrubá stavba, střecha, komín, hydroizolace, položena kanalizace, osazena okna - trojskla v dřevěném rámu.
Ještě bych se vás chtěla zeptat nevíte jak je to potom s kolaudací? Nemůže s tím být problém?
@Anikaa02 píše:
Ahoj, chtěla bych to tu oživit a zeptat se.Ještě bych se vás chtěla zeptat nevíte jak je to potom s kolaudací? Nemůže s tím být problém?
firmu ti nedoporučím neb jsem neměl jednu firmu, ale postupně si najímal firmičky/řemeslníky na jednotlivé práce a některé jsem musel vyměnit (zedníky, pokrývače, klempíře apod.), takže za mne bych ti leda mohl říci koho ne
![]()
Otázka na kolaudaci. Nerozumím na co narážíte. Jestli se ptáte, zda je problém, když stavbu dokončí jiná firma než začala, tak to žádný problém není a nikoho to nezajímá. Pro kolaudaci je nutné, aby a) stavba odpovídala projektu, b) měla jste všechny nezbytné papíry (např. protokol o těsnosti kanalizace, tlakovou zkoušku vody, smlouvu o dodávce elektřiny a revizi rozvodů, revizi na plym, dtto na komín atd. atd.) a za c) dům musí být ve stavu obyvatelnosti (čili např. musíte mít osazeny všechny vnější otvory (okna, dveře), musí téct voda, fungovat záchod atd., nemusíte mít položeny finální podlahy a vnitřní dveře apod.)
Zkušenost je z Kladna
(což není tak daleko od Hýskova, ale stavební a obecní úřad je jiný, takže se postup může trochu lišit)
@Dundee2 Co se týká té kolaudace zodpoveděl si mi všechno co jsem potřebovala, šlo mi právě o to jestli se musí dodávat ještě něco a jestli je pak možné že by jim nevyhovovala stavby a proto by nám jí nezkolaudovali.
Jinak v projektu bychom asi změny nedělali akorát tam má pán z druhého patra průhled do prvního ( prostě díru ) a tu bychom chtěli zadělat.
Co vím tak je tam nutné udělat zateplení a fasáda, podlahy, stropy, schody, koupelna záchod a vybavení jako kuchyn ložnice atd. Máš nějaký zhruba odhad na kolik by to mohlo vyjít? Předběžný odhad ten pán má na 800 000,– a nevím zdá se mi to levné fasáda zateplení min 150 000,– pak to vybavení krbovky kuchy 200 000,– ale nemám představu kolik by mohli stát právě stropy, zdi a podlaha :/
Jsme z toho s partnerem trochu na vážkách přeci jen v blízkosti nemáme nikoho kdo by nám poradil nebo právě někoho doporučil :/
a moc děkuji za odpověd.
Jinak velikost baráku je to 4+kk a zastavěná plocha je 100m2. 2 patra ve spodním koupelna záchod, kuchyn. ob. pokoj, ložnice a v druhém poze 2 dětské pokoje a hodně prostoru který je volný. ( uvažovali jsme nad tím ža bychom tam udělali ještě pracovnu. )
@Anikaa02
ještě jedna poznámka: jediné s čím by mohli mít problém, kdybyste si nosné části (nosné zdi, krovy, střechu celkově apod.) dělali svépomocí a nemáte to uvedeno v žádosti o stavební povolení neb pak byste museli mít stavební dozor. a to nevím jak na tom jste
to zadání je velmi obecné - např. zateplení - čím? např. polystyren je o dost levnější než např. vata. Fasáda jaká? "obyčejná natahovaná (teď nevím jak se to přesně jmenuje)? nebo natahovanou ale silikonovou, nebo obklad? rozdíl v cen může být 100 % i více
dtto: podlahy? co si mám pod tím představit? máte tzv. hrubou podlahu a na ní přijde „podlaha na čisto“? a jaká? obyčejná betonová nebo litá např. anhydrid podlaha - je to dražší, ale zase je podlaha perfektně rovná a dá se do ní bez problému vrtat a je ideální např. pro podlahové vytápění.
dtto: stropy? necháte je jak jsou a „jen“ uděláte sádrokartónové podhledy? nebo to bude klasický natahovaný strop.
nenašel jsem žádnou zmínku jaké je topení, jak je to s elektrikou, je tam i plyn?
odhad u koupelny, záchodu a kuchyně je cenově obrovsky rozdílný - cokoli od 100.000Kč do nekonečna. Např. zařizovací předměty do koupelen a záchodů - když to koupíte najednou, nebude problém dostat 30% slevu, ale musíte se rozhodnout, zda si koupíte např. polské, nebo české (obv. o 50% dražší) nebo zahraniční. Kuchyně - už jen na značce přístrojů (myčka, trouba atd.) se bavíme o rozdílech v desetitisících. Zavěšené WC je dražší než klasické. Atd. když si koupíte kuchyň od Hanáka nebo Indeco vs. např. menší moravské firma (jako jsem měl já) tak máte bez problému rozdíl i 250 tis. Kč.
nechci se vyhýbat říci cenu - ale prostě zkušenost na domě mne naučila, neustále žádat firmy o nabídky a případně s nimi o tom diskutovat. Fakt není výjimkou, že mezi nabídkami jsou rozdíly i 100% i více.
možná jednu podstatnou informaci: hrubá stavba je levnější než ten zbytek. Hrubý poměr co jsem měl u sebe (a kupoval jsem standard, nebo nižší standard - s touhle filosofií - udělat pořádně co pak opravit nejde nebo za šílené peníze (třeba krov) a šetřit spíše na tom, co lze relativně snadno vyměnit - třeba záchodovou mísu).
Já jsme měl také naivní představy. Ale např. obvodové zdi jsou to nejlevnější co na baráku pořídíte (dtto krov). taky jsem tomu nevěřil, ale je to tak.
při ceně 3 mil korun - ten poměr dělá zhruba (opakuji záleží na okolnostech) - 1 mil. hrubá stavba a 2 milióny zbytek
150.000 Kč za fasádu mi přijde málo - to je možná cena materiálu - resp. jen polystyrenu, kde je rabicka, lepidlo (dává se 2×), roky, lišty atd.
krbová kamna jsou od 20.000 výše
těch 800 000 je podle mé zkušenosti hodně nízký odhad - realita bude minimálně o 50% vyšší. (ale vůbec bych se nedivil/nepřekvapilo by mne, kdyby to bylo 1,8mil.)
Jo aha no tak to je hezký, mě se taky zdá 800 000,– na dokončení hodně málo, ale ted otázka je zda do toho jít nebo ne barák je ted za 1 700 000,– a chtěly bychom se vejít do 3 000 000,– tak snad se nám to povede, no manžel bude mít co dělat, tyhle starosti nechám na něm protože se v tom moc nevyznám. Každopádně moc děkuji za rady ![]()
@Anikaa02 já ten barák neviděl, takže víc nemohu sloužit. A postavil jsme jen jeden dům. Rozhodně to nechce (rozhodnutí) uspěchat. kdybych já kupoval rozestavěný dům, tak si nejprve pozvu nějakého odborníka - ať mi ho zkoukne po odborné stránce a kvalitě provedené práce. Jsou to peníze navíc, zdánlivě vyhozené, ale zase budete mít o trochu vyšší jistotu, že se nespletete při výběru. (př. já si hlídal stavbu sám a denně po práci kontroloval postup prací a stejně jsem všechno neuhlídal a dodnes si za to „nadávám“ - vy kupujete částečně „zajíce v pytli“).
Mezitím si nejděte pár firem a nechce si od nich udělat nabídku např. „kuchyňskou linku“ - dáte tvar, rozměry, spotřebiče a zákl. představu o provedení (materiály). řada firem vám to udělá zadarmo, někdo i obratem. dtto stavební firmy na koupelny.
jo a co doporučuji (a jsem rád, že jsem udělal), je mít WC (+alespoň umyvadlo) i v patře. Mít dvě wc je fakt obrovská výhoda a mít možnost neběhat pro vodu z patra do patra je taky fajn (minim. umýt ruce, zalít kytky, mytí oken, podlah apod.)
@Dundee2 Jojo je mi to jasné 2 záchody bych chtěla taky je to lepší aspon do budoucna nebudou muset běhat děti ze schodů a tak. Každopádně jsme se předběžně domluvily že bychom se tam jeli podívat ted ještě musíme sehnat někoho kdo se na to podívá a odhadne nám aspon částečně jestli do toho máme jít nebo ne. Já bych ti ten domek klidně poslala do sz, ale bohužel tu většinou nefunguje posílání odkazů :/ Zkusím ho dát sem http://www. sreality. cz/#!/detail/prodej/dum/rodinny/hyskov-hyskov-namesti-5–kvetna/3165208668#img=0&fullscreen=false
Nevím zda to půjde :/
@Anikaa02 Teda ten pruhled do prizemi je drsny. Tomu se rika vyuziti obytne plochy.