Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, pořád ukazují ve zprávách kolik lékařů odejde, myslíte si, že to fakt „udělají“?
Nemám v okolí nikoho z lékařského prostředí, tak fakt netuším, jestli jsou na tom tak špatně?
No jasně..půjdou na pracák.. nebo už vidím jak zbalí celou rodinu a půjdou do ciziny.. Je to trošku na palici..
Pár jich to možná asi udělá,ale určitě né všichni. Toť můj názor ![]()
Tak já mám informace od vedení pražské porodnice u apolináře, že odtamtud, odejde 8 lékařů( podalo výpově´d) a vedení je nevezme zpět ani když si to rozmyslí… myslím, že z těch jejich 31000 nebo kolik to je… Doopravdy odejde polovina at už vinou svou, že podali výpověd a rozmysleli si to a už je nevezmou, nebo dobrovolně do ciziny…
Jesli odejde tak 5% tak mozna. Kam by vsichni sli. To bych chtela videt
no ale jestli odejdou,tak Bohuzel hlavne ty kapacity.
Já jsem pracovala v nemocnici (ale ne ve zdravotnictví), nějaké lékaře znám a žádná krása to tedy není
Jasně, přednostové, kapacity,… - mají i mercedesy, mají vily…ale řadoví lékaři? K smíchu…Jejich nástupní plat po VŠ je stejný jako můj po SŠ…pokud chtějí mít pěkný plat, makají jak barevní 100 hodin přesčasů, klidně 72 hodin v práci…takže asi tak ![]()
Anonymní píše:
Jesli odejde tak 5% tak mozna. Kam by vsichni sli. To bych chtela videtno ale jestli odejdou,tak Bohuzel hlavne ty kapacity.
v cizině chtěj špičky a dobrýho doktora se chytnou hned
někteří mohou jít do penze, spousta doktorů už přesluhuje
Anebo se prostě jenprostřídají v těch nemocnicích:D daj výpověd někde, kde je nebudou chtít vzít zpět tak přijdou na pohovor do jiný a ty z tý jiný do jíný a jen se udělá takový škatulataa vše se vrátí do normálních kolejí…
Manžel mojí kamarádky je lékař, který také dal výpověď. Sice si čerstvě zrekonstruovali maličký domeček, ale ten jim neuteče. Jsou rozhodnuti odejít do ciziny. Asi do Německa. Oba začali chodit na němčinu, AJ ovládají - to je jasné. Mají stejně staré děti, jako jsou ty moje (viz metřík
), a říkají, že kdy jindy, když ne teď. Děti ještě nechodí do školy, rodiče se zdokonalí v jazyce, doktor získá praxi… Je skvělý chirurg - traumatolog. Z toho, že by ho v cizině nechtěli, strach nemá. Takoví nám tady budou chybět ![]()
Boze…
neda se nic delat, ale osvetu budu muset udelat aspon tady…
Ja jsem lekar a do problemu vidim(narozdil od vetsiny tech, kteri se k tomu radi vyjadruji, bohuzel taky vetsiny reporteru)
Mam v podstate nejvyssi mozne vzdelani a 11 let praxe. Nikdy jsem nevydelala 50 tis. ani kdyz jsem slouzila 11 sluzeb v mesici(nastesti jen jednou). Sluzby nam plati az od 7 hodin vecer do rana, zbytek, od 15,30 do 19, nas nuti vybirat v nahradnim volnu. Celou noc nespime skoro nikdy, prumer je tak 4 - 5 hodin prerusovaneho spanku.
Kurzy k atestaci, ktera je povinna a je jedinym zpusobem, jak si zvysit plat, si bud musime platit sami a brat si na ne volno(dovolenou nebo nahradni volno za nezaplacene sluzby), nebo se na 10 let upsat nemocnici. Kursy, ktere nejsou povinne, nebo na ne chceme jet v dobe, kdyz uz atestaci mame, si taky komplet platime a bereme volno. Na kongresu jsem byla jednou v zivote.Premie jsem mela jednou v zivote a nebyla to nijak zavratna castka.
Momentalne je snad nejhorsi situace pro absolventy a jeste horsi pro mlade zeny, ktere chteji deti…uprimne jsem rada, ze uz mam vzdelani v podstate kompletni a nebudu uz to muset absolvovat znovu… nicmene behem me praxe se zmenil system a pozadavky na vzdelani dvakrat… takze nikdy nemuzu rict, ze me jeste neceka dalsi atestace z toho, co uz jsem delala dvakrat…
Byt dnes na zacatku a nemit deti, jdu do zahranici rovnou…
Na nasem odd. dala vypoved tretina zamestnancu… zbyli tri vedouci pracovnici, duchodkyne, Ukrajinka, dva absolventi ve zkusebni dobe,jedna tehotna, ktera stejne odchazi na MD, par mene schopnych a v predduchodovem veku…za poslednich nekolik let ti schopnejsi stale odchazi a na jejich mista se hlasi jen absolventi a cizinci(kteri ale cesky obvykle moc nevladnou). Uz ted u nas ale pracuji 4 cizinci a pocet neatestovanych presahl pocet atestovanych.
Vysetreni se dela stale vice a personalu nepribyva…
Pacienti jsou vice pouceni, maji pocit, ze maji narok na vse, co si precetli na internetu a vsechno chteji hned…
Moje prace je poslani, ale hypoteku na nas pidibyt mi to nezaplati…
Vypoved jsem nedala, protoze jsem se po MD vratila na 1 den v tydnu(dceri bylo 15 mes) a jsem si jista, ze by me nutili si uvazek zvysit a to ja momentalne nemuzu… Pracuju v nemocnici rada, mam pocit, ze se stale muzu hodne naucit a bavi me to, odejit nechci, ale financni situace me donutila najit si jeste dalsi praci v soukromem sektoru, kde delam mene kvalifikovana vysetreni, nez umim, ale za dvojnasobny plat. Takze mam dohromady polovicni uvazek a plat skoro stejny jako bych mela v nemocnici za cely uvazek a muzu volny cas travit s detmi a ne v nemocnici(tak jako po prvni MD).
Svym kolegum fandim a trochu se stydim, ze nemam tolik odvahy jako oni…a uprimne, jestli skutecne odejdou vsichni, kdo u nas dali vypoved, pujdu casem asi taky…
Jestli maji nasi politici pocit, ze to neni prusvih, asi do toho moc nevidi… a verejnost je jen masirovana nesmysly…
A nepracuju v zadnych Kotehulkach, ale ve velke fakultni nemocnici.. a mam 157Kc hrubeho na hodinu…tak si to spocitejte…je to hodne nebo malo?
ja pracvuji na oddeleni, kde dalo vypoved 13 z 15ti. Kdybych nebyla na rodicaku, dam samozrejme taky.
50 000 prej bere prednosta kliniky v IKEMu - tolik tomu, jak vas media pravdive informuji.
Jsem v kontaktu s mistopredsenou LOK, tak mimo jine vim, ze vy ihnedu vysel clanek citujici ministra, jak rika „penize musime najit, budou“ -tento clanek behem kratke doby zmizel a na stejnem liknu (prozrazujicim puvodni nadpis) se objevil jiny - „lekarum v zadnem pripade neustoupime“
http://domaci.ihned.cz/…o-na-povodne
takze devcata, pokud mate informace jen z medii, vite kulovy - vite jen to, co stat chce, abyste vedely. a stat chce, abyste lekarum naklonene nebyly, abyste si myslely, ze vydelavaji horentni sumy a v praci se flakaji a abyste si myslely, ze cela akce nema sanci na uspech, lekaqri vypovedi nedaji,pozdeji ze je stahnou a hlavne teroristum se neustupuje.
osobne to celkem vydesilo,protoze samozrejme v jinych kauzach si tez delam nazory podle toho, co se dozvim z medii.
jinak vse podstatne napsala mroe.
Pudlo, tak já zase mám pocit, že si lidi nemyslej, že maj doktoři velký peníze. ![]()
Já vám fandím, taky mám manžela ve státní správě, takže taky půjde s penězma dolů. A ani stávka jim nepomohla.
Jen jsem se chtěla zeptat na ty odchody. Zrovna dneska jsme se s manželem o tom dohadovali. On mi tvrdil, že všichni, co dali výpověď, půjdou do ciziny. Mně se to moc nezdá, že by se najednou všichni odstěhovali. Tak by mně zajímalo, co teď ty doktoři budou dělat, když dali výpověď.
Jo a někde na netu vyšel článek, já to teda ještě nečetla, ale manžel mi o tom říkal, že začínající učitelé maj mít asi 20 tis. Dobrý, ne?
Ty vaše platy jsou fakt katastrofální. Příbuzná je taky doktorka, dělala v Praze v jedný velký nemocnici, ale tam jí snad neumožnili nějaký atestace nebo co, tak se přestěhovala jinam a teď dělá v menší nemocnici. Je jí 30, nemá děti, bydlí na ubytovně a prachy žádný. ![]()
PetraJ, stačí si přečíst jednu diskuzi třeba na Novinkách.cz, která se týká odchodu lékařů, to je maso..
Spousta lidí si opravdu myslí, že doktoři jezdí v BMW, celou šichtu se proválejí a popíjejí kafíčko…
Držím doktorům palce, protože i já doufám, že se jednou lékařem stanu. Bylo to moje přání z dětství, ale jsem na druhou stranu ráda, že mám partnera, který vydělá dost na to, aby uživil celou rodinu…
Tak věřím, že soukromí lékaři se maj dobře. Taky vidím, jakým autem jezdí místní kardiolog. ![]()
Ale ty z nemocnic, to je fakt hrůza. A já jim ty peníze fakt přeju. ![]()
doufam, ze vydrzi a opravdu odejdou a tady jeden zajimavy odkaz http://domaci.ihned.cz/…casovu-slibu
Já teda doufám, že to k něčemu bude, že to vyvolá patřičnou odezvu. Musí.
Výpověď jsem nepodala, bo jsem na rodičáku, ale fandím jim.
Já jakožto lékař s roční praxí jsem si vydělala i 24tis. čistého měsíčně - ale stálo mě to jednu všední službu týdně (tzn. nástup do práce v 7h ráno a odchod v 15.30 následujícího dne) a jednou měsíčně víkendovou službu (nástup v sobotu 7.00, odchod v pondělí 15.30). Takže když si člověk spočítá průměr na hodinu, je to k pláči.
A to ani nemluvím o podmínkách, v jakých se pracuje. Nábytek v lékařských pokojích byste si ani na chalupu nedali, jak je starý a hnusný. V jedné nemocnici nebyly počítače a vizity jsem psala na psacím stroji, každý den 20-25 lidem.
Vědět to, co vím dnes, tak bych buď zvolila jinou profesi nebo se už během studia intenzivně zajímala o uplatnění v zahraničí.
PetraJ píše:
Tak věřím, že soukromí lékaři se maj dobře. Taky vidím, jakým autem jezdí místní kardiolog.
Ale ty z nemocnic, to je fakt hrůza. A já jim ty peníze fakt přeju.
To, že někdo jezdí drahým autem ne vždy znamená, že je bohatý ![]()