Stávka lékařů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1648
30.12.10 15:23

pudloslavo, ale to máš v každé profesi stejné, já se taky dostala do laborky a nemohla jsem se z počátku ptát pořád dokola, proč se dává tolik mml a ne tolika anaco. Svou profesi jsem si vybrala a i když čumím celej den do stroje a nalyzuju, nebo do zkumavek, beru to jako poslání, je to má práce a chtěla jsem ji dělat :nevim: , stejně tak smýšlí i ten skladník, práce ho třeba nebaví, ale dělá to kvůli platu a zodpovědnosti k rodině, přece se nenechá živit. Každý má nějaký důvod k tomu proč onu profesi dělá :nevim: , ale kdyby se nedejbože třeba náš skladník spletl v přísadě co mi má přinést, tak z toho může být i pěkná třaskavina, každý má svou zodpovědnost za svou práci, bezmyšlenkovitě dělat nejde nikde, snad ani za pásem a pár řidičů busů, kteří se vyspí akorát tak mezi jízdamiznám taky a přesto k nim každý nastoupí, ono jim totiž kolikrát ani nic jiného nezbývá, stejně tak jako když svěříme naše bebí i vám doktorům ať už po prohýřené noci, nebo po nevyspané službě. Já jen říkám, že v cizině se k pořádné práci nikdy nedostanete, protože vás tam k tomu žádná kapacita nepustí, svoje posty si budou hlídat, stejně jako všude jinde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
30.12.10 15:31

jako manželka dr., co pracuje v nemocnici, do toho taky trochu vidím. myslím, že do ciziny většina dr. nepůjde, ono není tak moc kam. ano, část odejde, odejdou mladí, ti určitě..
je to ale v podstatě jediná možnost, jak legálně stávkovat. jak udělat to, co tady co rok dělají železničáři a jiní. jak to ale celé dopadne, na to bych musela být jasnovidec..

celá akce je dobře organizovaná, naplánovaná, ale velice nešťastně načasovaná - dle mě (a mého muže) - naneštěstí pro dr., protože křičet po zvýšení platů v době, kdy se všechno krátí a redukuje, nepůsobí dobře na veřejnost a tak lidi obecně nebudou doktorům a jejich akci naklonění, budou remcat, věřit oněm údajným 50tisícovým platům apod…
je veliká škoda, že podobná věc nepřišla v době ekonomického růstu a rozhazování soc-dem vlád, lidi kolem by pak smýšleli jinak. a celá akce by měla několikanásobně vyšší šanci na úspěch, na rychlý úspěch, bez vyhrocení situace, protože veřejné mínění taky hraje svoji, dost podstatnou, roli, zejména pokud jde o rozhodování politiků..

k situaci dr. v nemocnici nemám co dodat, Mroe to popsala celkem výstižně, atestace jsou děs, povinné předatestační kurzy za 15tis, povinné stáže na jiných než domovských odděleních, kde člověk ještě platí za to, že tam může být (a pracovat)!, neustálé změny vzdělávání, hodně služeb, nevyspání, podle mého špatná organizace zdravotní péče - na jednu stranu nesmyslné plýtvání a na druhou nedostatek, přetěžování dr. nesmyslnou administrativou, .. služby stojí za to, lidé chodí na pohotovost do nemocnice často dost zbytečně, ono když vám přijde na silvestra v 11 večer chlápech, co ho 3 neděle bolí záda :think: a vy máte kromě toho na starost ještě 30 dalších na lůžkách.. ale dr. se nesmí ani rozčílit, proč ten člověk nešel za svým obvoďákem před těmi třemi týdny..
a to s tím busem je přesné.. autobusák má povinné pauzy, ale dr. může v klidu sloužit SO-PO a i v pondělí odpoledne musí být fit :think: asi že nějaká zvláštní genetická úprava během studia medicíny :mrgreen:

jo a ještě pro pobavení. můj muž, když odcházel z jedné malé nemocnice do jiné, ještě pár měsíců se zavázal chodit sloužit do původní, aby vypomohl, čistě z vděčnosti, z loajality k nemocnici, kde se mu líbilo. a to za půvabnou mzdu 75,–/hod!!!!!!!! zajimalo by mě, kolik lidí by za tohle pracovalo, v noci.. (vždycky si vzpomenu na debatu o platu prodavačky, kde bylo psáno několika lidmi, že za 130,–/hod nezvednou ani nohy z postele a tak..)

nicméně musím ještě dodat jednu věc. ono i hodně záleží na tom, kde člověk pracuje, v jaké nemocnici. v některých mají dr. nesrovnatelně lepší podmínky, platové i jiné.(znám vícero dr. kteří odešli z fakultní nemocnice do jiné, a dostali větší plat, lepší podmínky..). navíc by byla velká chyba myslet si, že ministr zdravotnictví má vliv na platy všech lékařů. přímo řízené ministerstvem jsou totiž pouze fakultní nemocnice, nikoliv krajské a další nemocnice. tam platy určuje jejich vedení, nikoliv pan Dr.Heger.. ! ano, MZDr. utváří legistativní rámec pro zajištění péče, kde je potřeba hodně věcí změnit,ale ne přímo platy.

podle mého mínění nejsou platy jedinou věcí, která by se měla změnit. měl by se změnit celý systém fungování zajištění zdravotní péče., a reformy by měly nastat najednou, nikoliv odděleně. tj. reforma zdravotnictví + platů zdravotníků (a struktura personálu), nikoliv pouze navýšení platů. protože tím se zase nic nevyřeší!! dr. budou dál makat jako barevní, jen za trochu víc. dál budou na nohou 72 hodin, dál bude fungovat tenhle chaos..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
30.12.10 15:40

Ono to je vždycky tak..
Zákazníci ví nejlíp jak by se měla chovat prodavačka a kolik by za to měla brát.
Pacient ví nejlíp co všechno mu má poskytnout doktor a kolik za to má brát. Úředník se pohoršuje, že se dělnas opře o lopatu, rodič si stěžuje, že učitel má 2 měsíce prázdnin " zadarmo"..
A tad dále..
Jen si zkusme a uvidíme.. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15404
30.12.10 15:48

Lizbeth, zrovna jsem diskuzi ke zvýšení platů učitelů četla na Novinkách :lol: Přesně jak píšeš - 2 měsíce leháro, pořád nějaké volno a svátky… :lol: Ale chtěla bych vidět, kolik z těch remcajících by opravdu šlo učitele dělat :lol: Já rozhodně ne :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
30.12.10 15:54

Mně se taky nelíbí, že přijedu do nemocnice a ošetří mě lékař měsíc po škole, který 24 hodin nespal, jenže to není otázka platů, ale systému. Jako doktory bych v téhle stávce i podpořila, ale mrzí mne, že se ten problém smrsknul jen na to jejich fin. ohodnocení a ten požadavek systémové změny nikde nevidím. Že ne v médiích to mne nepřekvapuje, ale od pramála doktorů to slyším a to je to smutný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
30.12.10 15:59
Gina108 píše:
Mně se taky nelíbí, že přijedu do nemocnice a ošetří mě lékař měsíc po škole, který 24 hodin nespal, jenže to není otázka platů, ale systému. Jako doktory bych v téhle stávce i podpořila, ale mrzí mne, že se ten problém smrsknul jen na to jejich fin. ohodnocení a ten požadavek systémové změny nikde nevidím. Že ne v médiích to mne nepřekvapuje, ale od pramála doktorů to slyším a to je to smutný.

to je přesné, já teda zase naopak slyším od dr. neustálé volání po systémové změně (ale to jsou naši známí..), bohužel, od představitelů téhle akce to slyšet není a to je taky to, co mě mrzí.. a co musí prostě jít ruku v ruce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
30.12.10 16:00

nemyslim , ze je ostuda, brat se za svoje platove ohodnoceni
system se samozrejme zmenit musi taky - jenze znate to - takovejch uz bylo. Zmenu systemu a reformy uz nam slibuji kolik let - nemuzeme proste dal cekat, ze se nasi pravnuci nejake reformy opravdu doziji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5173
30.12.10 16:11
davmi píše:
Ahoj, pořád ukazují ve zprávách kolik lékařů odejde, myslíte si, že to fakt „udělají“?
Nemám v okolí nikoho z lékařského prostředí, tak fakt netuším, jestli jsou na tom tak špatně?

mám na to pohled ze dvou stran
moje setřenice studuje medicínu,nebo studovala teď dělá v nemocnici jakýs kolečko po všech oddělení,je v práci od ráno do večera,je jí stejně jako mě živý jí rodiče já si platím hypošku a mám dítě ona nemá prakticky nic,tolik let jen studovala učila se na zkoušky a makala na sobě,ta škola taky nebyla zrovna pro její rodiče levná a teď by měla makat za 17 tis s vysokoškolským diplomem :nevim:
nadruhou staranu já pracovala v občanském združení na půl úvazku ,ale hodin jsem měla jako na celej a půl uvazku,přišla jsme domů a doma jsem musela dělat přípravu na druhej den a ty přesčasy jsme si nemohla ani vybrat,byla jsem tam zadarmo,většinu školení jsem si musela platit taky sama :nevim: takže já je chápu na jednu stranu na druhou stranu nejsou jediní kdo tohle v práci má.Co vadí mě ,že prostě na tom budou bití pacienti,mě čeká dost vážná operace a teď ani nevím co mě bude operovat,když odejdou dobří lékaři… Můj názor je ten,že by měli lékaři povolit ze svých rozhodnutí ,ale stát by měl taky polevit a umožnit jim aspoň trošku lepší pracovní podmínky,aby dobří lékaři zůstali…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5173
30.12.10 16:22
mroe píše:
Holky nezlobte se, ale moje pani na ulid a hlidani, kterou mam mesic(diky praci v soukromem zarizeni) ma 100Kc cisteho na hodinu. Samozrejme, ze v Praze jsou jine ceny, hlavne za sluzby, ale ja bydlim v Praze a plat bych mela stejny i v tech Kotehulkach. Jen bych v Kotehulkach pravdepodobne ve sluzbach vic spala nez pracovala, coz v Praze je nemyslitelne. Sluzby jsou vsude rok od roku horsi diky zrusenym pohotovostim a pacientum, kteri s kadym prdem jedou radeji do nemocnice, klidne hned(mam takovou zkusenost). Takze me v Praze, kde musim nekde bydlet a kde me male deti chodi do jesli, skolky, do krouzku, prijde plat 157 Kc hrubeho na hodinu malo. Nehlede na to, ze kazda sluzba od soboty rano do pondeli rano, po ktere normalne pokracujete v pondelnim provozu do 15.30(s celkovym spankem za vikend nekde okolo 8 hodin), je proste hrebicek do rakve.
Neslouzit nejde, protoze jinak vas v nemocnici ani nevezmou, potrebuji pokryt sluzby. Zadny soukromnik za takovy plat slouzit nebude.
Slysela jsem, ze v pripade nouze Heger povola naridi vsem dr. nastup zpet… jsem zvedava jak to chce provest, to jako povola i duchodce, zeny na MD a soukromniky? Nebo to bude resit nejak selektivne?
A jak jsem psala, nejhorsi snad je personalni devastace oddeleni v tom smyslu, ze zustanou jen ti horsi nebo hendikepovani…
U nas v rodine zadny dr. neni… jsem prvni a pevne doufam, ze i posledni…
A sester si za jejich praci hluboce vazim, ja bych to, co musi delat ony, nedelala…to uz bych byla jinde davno…

neuraž se prosím a nechci do tebe rýpat,ale ty jseš ta co tomu rozumí a když ten člověk má strach,že mu něco je tak by do tý nemocnice měl jet i když se zjistí,že je to jen prd,ten lékař je od toho aby určil jestli je to hovadina nebo je to vážný a od toho v tý nemocnici ti lékaři jsou ( i když blbě placený,já vím) oni tam nejsou proto,že lidi aby je lidi obtěžovali,ale proto aby ten prd potvrdili… nemyslím to zle,ale stolo se mi ,že ,ě takhle lékař odbyl,že je to prd a že ho jen obtěžuju a o pár týdnu dýl už mě málem poslali ny potrat,že malýho stejně nedonosím,proto jsem na tohle vlášť od lékařů alergická,pacient neobtěžuje,pacient není většinou lékař a neví jetsli je to prkotina…jasně kdyby mi někdo přišel na pohotovost s třískou v prstu ,že jí chce vyndat,tak ho pošlu asi někam… ale nechci rejpat ,aby si se neurazila,jen jsem chtěla nasat svojí zkušenost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5173
30.12.10 16:49
Pudloslava píše:
lekari nechteji odejit, veri, ze dosahnou sveho cile…
RyBANA píše:
To, že někdo jezdí drahým autem ne vždy znamená, že je bohatý :wink:

mohu potvrdit na prikladu nasehou souseda, barak hnusnej, zahrada jak smetak, ale maji dve luxusni auta a dva harleje nebo jak se to pise :-) kazdej investuje do neceno
nicmene - chudej clovek si bohateho konicka dovolit nemuze

Holky totiz nevite, jak to vnemocnich vypada. Vidite jenom jake je tam prostredi a jake je tam chovani personalu, jake je tam jidlo. Nevidite uz, ze kdyz prijedete s akutni poziti na prijmovou ambulanci kliniky, vysetruje vas doktor 2 mesice po skole, ktery se sice teoreticky „muze kdykoliv zeptat“ nekoho starsiho, ale v praxi nemuze, protoze se ten den uz 2× ptal a dostal by sprdana. kdyz si nevi rady, posle vas na par vysetrenia doufa, ze s vysledkama uz padnete na nekoho jinyho. Protoze mladi ze skoly vysli lekari jsou tvarni a nereptaji, klidne si nechaji nalozit nezvladnutelne bremeno prace, kterou pak nezvladnou. Taky maji nejnizsi platy, nic nestojej. Nez se v oboru rozkoukaji, neco malo se nauci a odejdou. Takze na klinikach se temer neustale toci zacatecnici, je tam par kapacit, ktere ale cely den nevylezou ze sve komurky a osetruji jen nejake VIPy a nekolik malo jedincu stredniho veku, kteri meli stesti na to, ze padli ve svem mladi do oka primari a vyslouzili si lepsi zachazeni, nebo jsou to fakt nadsenci, co praci obetovali rodinu.

ohledne srovnavani profesi
skladnikovy byste taky rekli, ze to neni povolani, ale poslani a ze to ma delat z lasky ke zbozi a nereptat?

mroe prislo mi vyjadreni od pravnika LOKu, ze heger povinnou praci naridit nemuze, bylo by to zneuziti uz nevim ceho - o situaci se vedelo dostatecne dlopuho dopredu a nejedna se o zadny stav nouze
jinak potvrzuji, moji kolegove z kliniky pamatuji casy, kdy kdyz jim za vikend prislo na ambulanci 5 lidi, tak hlasili „spatnou sluzbu“…do prace se o vikendu chodilo dopocinout a tak nikomu nevadilo, ze se „cekani na praci“ hodnotilo jen polovickou hodinove mzdy. (pro neznale a pěníci upozornuji, ze krome akutni ambulance meli na starosti asi 60 pacientu na luzkach, u kterych museli udelat vizitu a zajistit bezny provoz)
Dneska tam clovek opravdu kontinualne pracuje. pacientum to nevadi, autobusem, co ridi jeden ridic uz 40 hodin v kuse, by nikdo nejel, ale od doktora se ocekava, ze to nejakym svymi zvlastnimi schopnostmi „zvladne“ bez chyby a s usmevem na rtech - asi je to tim, ze je to poslani a ne povolani. Ale jinak je to stejne narocne a zodpovedne jako prace skladnika, ze? :-)

potesilo me tolik podporujicich reakci, fakt diky - z diskusi pod clanky o akci „dekujeme odchazime“ obvykle mivam dojem, ze spolecnost sve lekare nenavidi, nejradeji by je prikovala za nohu do nemocnic a praskala bicem.
V dobe anticke bylo povolani lekare vhodne jen pro otroky - tak at se nam ta doba nevrati.

no to si mě pár měsícůů pře operací teda potěšila,já se na ní asi vyprdnu,páč mám strach co mi bude ten krk řezat :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
190
30.12.10 18:33
  • Mám info o 40-letém lékaři s platem 70 tis., že dal taky výpověď. Mají sice přesčasy, ale já pracuji v soukromé sféře, taky VŠ a tohoto platu nedosáhnu. Tady se totiž na hodiny nehraje a končí se až je hotovo.
  • Dva měsíce dozadu jsem měla problém s okem. Týden jsem si kapala kapičky, protože jsem si myslela,že jde o prd a zanesla jsem si do něj něco při vyndavaní řasy. Po týdnu už přestávalo bolet a zjišťuju, že nevidím. Volám do ordinace oční kliniky, kde mě sestra odpálkovala, že když to počkalo týden, už můžu vydržet a jík místnímu očaři. Žel, ten nic nezjistil a nakonec jsem tam skončila a bylo mi doktorkou vyčteno, že když jde o akutní případ nemám se nechat odbýt. Ale jak zjistit, kdy jde o prd a kdy o akutní případ.
  • Jako absolvent VŠ jsem taky začínala za nula-nula nic i dnes si VŠ z jiných oborů o 30tis.nástupu nechají zdát.
  • Školné jsem si neplatila, ale za ostatní kurzy, co mi v konkurenci dává body, ano.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.12.10 21:31

Ahoj,

musím říct, že jsem si tuto diskusi opravdu se zájmem přečetla a jsem příjemně překvapena! Taky narážím v tisku a na netu spíše na totální odsouzení lékařů - asi jsme teď veřejný nepřítel č. 1 ( aspoň mám někdy pocit)

Omlouvám se, že píšu jako anonym, ale o svých platech nesmíme mluvit - tak aby to nebylo konkrétní.

Jsem lékařka a pracuji již 16 rok. Do práce jsem vracela vždy ihned po MD minim. na 1 den. Mám 2 atestace ( podle bývalého systému, kdy k plné specilaizaci musely být 2). Pracuji ve velké FN, mám i svoji úzkou specializaci, v které vedu ambulanci, kam se posílají lidé z celého kraje. K tomu samozřejmě patří výuka mediků ( to je FN samozřejmostí) - takže domácí příprava přednášek. Dále ten, kdo pracuje ve FN a navíc chce ve svém oboru něco znamenat musí pracovat vědecky, přednášet na vědeckých konferencích a psát články, atd - nemusím asi vysvětlovat, že spoustu času na přípravu hledám po nocích, protože během práce na to opravdu nemám čas.
A za to mám výplatu - 28455 Kč hrubého ( za poslední rok jsem nedostala ani korunu osobního či odměny - protože se šetří ).
V listopadu jsem měla 2 x všední službu a 1× pátek - za to mi přibilo cca 11 000, takže v listopadu moje celková výplata je 30550.

Vím, že jsou na tom lidé v jiných profesích mnohem hůř, a já aspoň pracuji v teple a v suchu. Ale upřímně - pokud se budu se stejným nasazením, jako pracuji v nemocnici rekvalifikovat na skladníka, myslím si, že za rok budu slušný skladník. Medicínu se učím už 22. rok, a stále je ještě co. A v tom je asi hlavní rozdíl v naší profesi - to učící období je enormně dlouhé.

Díky za podporu lékařů

PS: Proč to za to peníze dělám? Protože neznám žádnou jinou zajímavější profesi. Ještě pořád mne totiž medicína baví!

• Citovat
  • Upravit
2724
30.12.10 22:39

Jsme naštěstí velmi zdraví, známých doktorů mám pár (spolužáci z gymplu, kamarádi..). 95% jsou soukromníci, praxi získali v nemocnicích (tady i venku) a ti si nestěžují, pracují totiž tak jako každý „kdo dělá na sebe“, plánují, investují, hospodaří…a prosperují (a do špitálu by se vrátit nechtěli). Systém profesní přípravy lékařů není jednoduchý, ale já jsem taky hned po VŠ nedělala „šéfa“ ani „experta“. Lékařskou údržbu (praktik, pediatr, zubař, gynekolog, očař…) mi zajišťují spříznění fachmani, to co vyžaduje nemocniční zákrok řešíme obvykle v nemocnici kde ani jeden lékař výpověď nedal (FN Ostrava).
Stávkování (a kolektivní vyjednávání se zaměstnavatelem vůbec) považuju za přežité, já raději systém já-ten kdo mě platí napřímo. Špitálním odborářům přeju ať ty jejich výpovědi přijmou a ať jdou do světa na zkušenou. Nemyslím si, že by se jejich odchodem úroveň zdravotní péče nějak dramaticky zhoršila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2681
30.12.10 23:26

Je mi líto doktorů, že mají málo peněz, ale je mi líto i ministra Hegera, který k tomu přišel jak slepý k houslím. Jak je tam dlouho? A předtím byl ředitel nemocnice, ne? Vůbec ta stávka přišla ve špatnou dobu, teď se vláda snaží všechny škrtit a když jedna skupina vydírá stávkou, nepůsobí to pro ty ostatní sympaticky. To o špatné době tady už ale někdo psal. Jinak já mám osobní zkušenost s doktory jen takovou, že jsem s jedním kdysi chodila. Teď je z něj primář ve FN a už tenkrát byl hodně šikovný. A byl rád, když mu pacient nepřinesl flašku, ale kilo masa :lol: Myslím, že platy doktorů jsou směšně nízké. Tedy těch v nemocnicích, myslím, že obvoďáci, zubaři atd. se mají dobře. Když tady píšete o 12-15 tis. , tomu se mi nechce ani věřit. To měli dělníci na lince u nás ve firmě víc, někteří se základním vzděláním, někteří s maturitou. Doktorům asi došla trpělivost, otázka je, jestli se ty peníze dají někde najít. Když to shrnu, tak jim vlastně držím palce :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5173
31.12.10 10:55

HOLKY DOKTORKY :wink: CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT,KDYŽ TO DOHO ZDRAVOTNOCTVÍ VIDÍTE URČITĚ VÍC NEŽ MI,CO ŘÍKÁATE NA POPLATKY VEZDRAVOTNICTVÍ?!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty