Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moje mala nemluvila ani slovo a chodila na ESL (english as second lenguage ) . Denni kontakt s detmi udela svoje. Dnes ma lepsi slovni zasobu nez ja.
Co se stalo s otcem? -Jestli se můžu zeptat? Nemůže zůstat u něj?
Zeptat se můžeš… po rozvodu se o syna vůbec nestará, sem tam pošle nějaké peníze a to je tak všechno.
Já mám 14 let a mamka se se mnou chce odstěhovat do Anglie. Stěhujeme se za pár měsíců. Když se dítě ve 4 letech naučí perfektní přízvuk a zapadne do kolektivu, chápu to. Je to snažší - čím mladší dítě je, tím lépe zapadne. Ale co mám čekat já? Angličtinu se učím ve škole, celkem mi jde, ale i tak z toho budu šok a co se týče kolektivu, moc naděje si nedávám (asistenta asi taky nedostanu,co..)
Co tedy můžu čekat? Za jak dlouho si zvyknu?? Prosíím poraďte!! Vím, že tady neporadím, chtěla jsem přidat svůj vlastní dotaz, jenže se mi objevilo „maximální počet dotazů vyčerpán“.
Neboj, chvilku to potrvá, ale časem si zvykneš…obzvlášť, když budeš chodit do školy, tak to rychle doženeš!
za chvilku budeš mluvit jako rodilej mluvčí.
kam se stěhujete? Třeba takový Londýn je na přistěhovalce docela zvyklej, jsou celkem tolerantní.
Navíc, nečeká tě náhodou nejdřív nějaká „přípravka“ - jakože jazykovka?
Ahoj, bydleli jsme par let v Anglii… Byt tebou, tak jazyka se nebojim. Kamaradky meli deti v tvem veku. Par mesicu byli ze vseho vykuleni, ostatne jako my vsichni a pak se krasne chytli. Budes mit tu vyhodu, ze budes slyset anglictinu denodenne. Nalepi se to na tebe opravdu rychle. Budes se muset samozrejme asi i ucit doma, prekladat si nejake vyrazy, kterym nebus moci rozumet. Ale zas budes ve vyhode, ze se naucis vselijake hovorove vyrazy. Anglie je multikulturalni spolecnost, jsou na cizince zvykli i kdyz popravde na ne koukaji tak trochu zvrchu. Bud na to pripravena. Nebudou vedet, kde jsou nejake Cechy… pokud ano, tak nejspis budou vedet jen, kde je Praha. Na vsechny z „vychodu“ koukaji tak trochu neduverive a povysene, prvni otazka, kterou ti nejspis polozi bude, jestli nejsi nahodou z Polska.
Doufam, ze ti mamka vybrala dobrou skolu, v Anglii na tom opravdu hodne zalezi. Za dobrymi skolami jsou schopny se stehovat z mesta do mesta nebo trebas jen do jine ctvrte. Od skoly se odviji i to, jaky typ lidi tam potkas. Bud pripravena na to, ze anglicke holky tveho veku jsou… dost sverazne, hodne sebevedome, divoke, zkusene. Byt tebou nesnazim se zapadnout do kolektivu dohanenim jejich zkusenosti… a preju aby sis co nejdriv nasla opravdovou kamaradku, ktera ti pomuze se zaclenit. Anglie je krasna. Je to zeme plna moznosti, ale i moznych padu na drzku a bude jen na tobe, jakou cestou se tam vydas. Jestli budete moci hodne cestujte, opravdu to stoji za to. Je tam co videt. Ja Anglii miluju. Zit trvale bych tam asi nechtela, ale rada bych se tam docela zase vratila. Byli to nezapomenutelne tri roky, co jsem tam prila. Good Luck in the future! ![]()
amanda.kkkk píše:
Já mám 14 let a mamka se se mnou chce odstěhovat do Anglie. Stěhujeme se za pár měsíců. Když se dítě ve 4 letech naučí perfektní přízvuk a zapadne do kolektivu, chápu to. Je to snažší - čím mladší dítě je, tím lépe zapadne. Ale co mám čekat já? Angličtinu se učím ve škole, celkem mi jde, ale i tak z toho budu šok a co se týče kolektivu, moc naděje si nedávám (asistenta asi taky nedostanu,co..)Co tedy můžu čekat? Za jak dlouho si zvyknu?? Prosíím poraďte!! Vím, že tady neporadím, chtěla jsem přidat svůj vlastní dotaz, jenže se mi objevilo „maximální počet dotazů vyčerpán“.
amando,ja Ti nebudu psat,ze to bude jednoduche,prvni dva roky budou zrejme nejhorsi,moje holky prisli do UK v 9 a 12 letech
jak uz tu nekdo psal,je moc dulezite do jake skoly se dostanes,pomoc pri uceni urcite dostanes,blby je ,ze v tomhle veku se v UK dela GCFC,posledni dva roky „zakladky“ a skladaji se zkousky,na kterych zalezi co dal,jestli ucnak nebo setrvani na stredni a delani maturity,i kdyby to nevyslo,je moznost si tyto zkousky udelat kdykoli znovu soukrome,nebo maturovat na college (ucnovsky obor),strach bych nemela,pokus si chytra,tak to tu muzes dotahnout daleko,
priprav se na to,ze to bude ohromna zmena a sok,ale pokud si vse v hlave srovnas a uvedomis dulezite veci,tak se Ti tim otevrou ohromne moznosti v zivote ,jedete primo do Londyna nebo jinam ??
Ahoj, mám takový dotataz chtěli bychom se s přítelem odstehovat do anglie kvůli práci a tzv. začít nový život mám 5 ti letého syna takže mohli by ste mi prosím poradit jak začít se stěhováním co si vyřídit jako prvni jak v podstatě začít?? Sehnat si bydlení, práci?? Existuje nějaká agentura která pomůže českým rodinám? Do začátku? Se rozkoukat? prosím poraďte od základu do konce nevím na koho se opravdu obrátit děkuji mockrát.. Ten kdo mi z vás opravdu dobře poradi tak se odměnim výtečným moravským vínem
ještě jednou děkuji