Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Alexandria Nixia samozřejmě vím že lidé tak žijí a jsou spokojení. Je to naprosto na každém. My jsme oba s přítelem původně z vesnice, ve městě jsme bydleli kvůli studiu práci a prostě se založením rodiny jsme šli zpátky na vesnici do domu. A jsme nadšeni a šťastní, že v ložnici můžeme jen spát, nemusím sušit prádlo vedle televize, v kuchyni můžeme mít velký stůl, zahradu s posezením apod. Je to makačka, starost ale pro nás je to lepší a jsme tak spokojeni. Byt nebyl pro nás a s rodinou už vůbec ne.
Ale každý je jiný a i proto jsem psala že záleží jaký je člověk. někdo by nešel na vesnici a do domu ani za nic, někdo by se zas v bytě zbláznil.
@Danielmta píše:
Ahoj vsem, nedavno jsme koupili RD o plose 140m2, skoro novy. Kazdopadne jedna se o malickou vesnicku, kde nic neni. Oboum je nam kolem 25 let. Je tam klid, ale celkove ten dum nejspise neni uplne podle nasich predstav. Cekalo by nas tam jeste hodne investic (zahrada, kuchyn odflaknuta, kotel). Taky je kolem toho docela hodne prace (uklid, jsme dva - dum velky). Premyslime, ze by jsme jej prodali alespon za tolik, za kolik jsme jej poridili. Dan z prodeje by jsme neplatili. Splatili by jsme hypoteku a nejakou cast penez dali na terminovany vklad coz by nam zaplatilo cely rocni najem bytu i s energiema a jeste by zbylo asi 70 000. Financne mi to zni jako dobry plan. Ale chteli by jsme i mimi treba do roka a nevim v byte treba 2kk a navic se obavam hlucnosti v panelaku (hledali by jsme spise byty v novostavbe). Lokalitou by to partnerka mela 3 minuty do prace a ja 15 minut. Ted to ona ma 20min a ja 35min.Příspěvek upraven 05.09.22 v 11:38
Já bych zůstala. Jste mladí, máte čas dát dům do pořádku. Čas dojíždění je v pohodě.
@Danielmta píše:
Zustalo by nam na uctu 6milionu a za rok vydelam 500 000, ktere na uctu zustanou. Partnerka taky vydela 500tis, ktere zustanou. Naklady na zivot odpocitane.
Jsi finančně gramotný? Pokud ano, tak musíš vědět, že takové částky se prostě na účtu nenechávají ![]()
@Danielmta píše:
Zustalo by nam na uctu 6milionu a za rok vydelam 500 000, ktere na uctu zustanou. Partnerka taky vydela 500tis, ktere zustanou. Naklady na zivot odpocitane.
A proč je teda problém když máte takové příjmy ten barák udělat k obrazu svému?
Hele podle těch diskuzí, kolikátý byt nebo barák to už řešíš za tenhle rok?
Ahoj, bydlet ve velkém domě na vesnici má své výhody i nevýhody a záleží co pro vás převažuje. Největší nevýhoda třeba u nás bylo než jsme se naučili topit ve sklepě v kamnech, ale po jedné zimní sezóně už je to pohoda. Úklid jsem nejdřív prožívala, ale teď už na to kašlu a beru úklid s nadhledem
Největší výhoda je, že nemusíme řešit sousedy a v létě si můžeme pověsit prádlo ven, což miluju. A není nad to mít venku bazén a gril
Takže být vámi, tak to aspoň zkuste a třeba si to v domě zamilujete.
Hlavne, dan z nemovitosti sice platit nebudete, ale dan z prijmu ano.
Pronajmete to a sami jdete do pronajmu do bytu.
@Lucie04 Nic ve zlem, ale z mého pohledu je to tak trochu rozmazlenost.
Celý život jsem žila v našem rodinném domě. Takže moc dobře vím, co obnáší dům. Ano, je tam větší prostor, ale taky práce.
Teď jsem v bytě a jsem ráda, že neběhám za dítětem nahoru a dolů jako hadr na holi.
Ono dosti záleží na tom jak je člověk ochoten snášet nepohodlí.
Každopádně 2kk a 2+1 je docela velký byt. Neřeknu, ve 1+1, to už by to mohlo dřít. ![]()
Nebuďte blbi, jednou ten dům mate, tak se o nej starejte. V dnešní době je to velká deviza. Holt člověk ale nesmí mít ručičky dozadu, maknout a taky občas slevit ze svých nároku a představ a přehodnotit je. Ale ten prostor je opravdu důležitý a to je luxus, za který se dnes platí a který jen tak někdo nemá
. No a ze je odflaknuta kuchyn? Tak si ji třeba uděláte novou časem. To je fakt detail. Jste mladi, mate spoustu energie a času, když ještě nejsou děti. Já stíhám dělat drobnější práce kolem domu (čímž nemyslím běžnou udrzbu a provoz) i se dvěma dětmi a třetím na cestě. Jde to sice pomaloucku, ale jde to. Celou kuchyn jsem si komplet natrela, ať to je aspoň hezci, nez dojde na její výměnu, která teď ovšem vůbec není na pořadu dne. Radiatory jsem natrela. Na futra se chystám. A tak dále.
Bydlela jsem také s partnerem a jednom ditetem ve 2+kk a to fakt nechceš. Bylo to mimino, věci jsme neměli moc ani jeden, ale i tak. Hrůza, strasne. Na důstojné žití aspoň 3+1 pro rodinu. Nebo aspoň to 2+1, to už taky jde. Ale dvě místnosti jsou proste malo, pokud to nemá byt nějaká nouzovka samozřejmě.
20 nebo 35 minut do práce je úplná pohodicka, co bych za to dala. I manžel.
@Alexandria Nixia píše:
@Lucie04 Nic ve zlem, ale z mého pohledu je to tak trochu rozmazlenost.Celý život jsem žila v našem rodinném domě. Takže moc dobře vím, co obnáší dům. Ano, je tam větší prostor, ale taky práce.
Teď jsem v bytě a jsem ráda, že neběhám za dítětem nahoru a dolů jako hadr na holi.
Ono dosti záleží na tom jak je člověk ochoten snášet nepohodlí.
Každopádně 2kk a 2+1 je docela velký byt. Neřeknu, ve 1+1, to už by to mohlo dřít.
2kk fakt není velký byt, bydlím v jednom a není to úplně malý byt, bydlela jsem v menším, ale velký není ani náhodou, alespoň klasické panelákové 2+kk, které má 42 m2. Ve dvou o sebe budou zakopávat, ve třech to bude ještě horší.
@Danielmta píše:
S takovými příjmy vy pro vás neměl být problém už teď koupit pozemek a začít stavět něco svého podle vašich představ. Nemyslím si, že by materiál v nejbližší době nějak zlevnil.
@annlady píše:
2kk fakt není velký byt, bydlím v jednom a není to úplně malý byt, bydlela jsem v menším, ale velký není ani náhodou, alespoň klasické panelákové 2+kk, které má 42 m2. Ve dvou o sebe budou zakopávat, ve třech to bude ještě horší.
Ale prosímtě, my přivedli dvě děti do bytu 42m2 a stěhovali jsme se až jim bylo 5 a 2 roky. Člověk se nesmí obklopovat nesmysly a hromadit bordel, ale jinak je to prostor s malými dětmi úplně dostačující. A to píšu jako někdo, kdo vyrostl v baráku 6+2. Ale chce to mít vizi stěhování.
@unuděná píše:
Ale prosímtě, my přivedli dvě děti do bytu 42m2 a stěhovali jsme se až jim bylo 5 a 2 roky. Člověk se nesmí obklopovat nesmysly a hromadit bordel, ale jinak je to prostor s malými dětmi úplně dostačující. A to píšu jako někdo, kdo vyrostl v baráku 6+2. Ale chce to mít vizi stěhování.
jako jo, vedle v tom bytě bydleli 4, ale do toho, aby se jim žilo spokojeně, to mělo daleko, děti se odstěhovali v minutě, kdy měly s kým a kam
já ti neberu, že ti to vyhovovalo, ale 2kk v normálních panelákových rozměrech není a nikdy nebyl velký byt
@annlady píše:
jako jo, vedle v tom bytě bydleli 4, ale do toho, aby se jim žilo spokojeně, to mělo daleko, děti se odstěhovali v minutě, kdy měly s kým a kam
já ti neberu, že ti to vyhovovalo, ale 2kk v normálních panelákových rozměrech není a nikdy nebyl velký byt
Však nikdo neříká, že tam budou bydlet do dospělosti dětí
A prvních minimálně 5 let to stačí. Otázka je, pokud chtějí bydlet, zda je reálné, že se za těch 5 let odstěhují. Spíš ne. Proto radím to vyřešit, než budou plodit ![]()