Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jak na trznou ranu na brade se 4 stehy? Muze zustat uz bez kryti treti den po urazu a jen na noc prelepena naplasti? Nemokva, hoji se dobre.
Podle mě by mělo být volné aby to mohlo dýchat, ale nejsem zdravotník
Mám za sebou čerstvě dvě operace a ani u jedné jsem neměla ránu krytou.
Já tedy ano, měla jsem krytou ránu asi týden se zákazem namočení, mytí a tak
po vyndání stehů ovšem zas doporučení nechat volně, aby dýchalo a mazat
@schwarzwaldtorte taky nejsem zdravotník, ale myslím, že na noc se pod volným překrytím nic špatného stát nemůže. asi bych volila z gázy poskládat dvou- třívrstvý čtvereček a volně přelepit „tejpou“ ( teď si nevybavím české označení)
Ahoj,
měla jsem několik šití. Pokud jsou ještě stehy, tak bych na noc pro jistotu překryla ( já jsem si o ty stehy občas zatáhla a nebylo to příjemné) přes den bych to nechala klidně dýchat. Až stehy vyndají, tak je lepší to mít nepřekryté - lépe a rychleji se to hojí ![]()
Ahoj, jak moc sterilní musí být čerstvé stehy? Mám čerstvě odstraněné znaménko (několik hodin) a strhla se mi náplast (rána se tak dotýkala oděvu, šáhla jsem na to i rukou)
. Hodila jsem novou náplast, ale nevím, jestli tam nemám mazat nějakou dezinfekci nebo něco.
Měl jsem nějaké to šití a doktorka mi přímo varovala: Ničím nemazat, maximálně opláchnout peroxidem a sterilní krytí v nelepivé úpravě.
Rána sice slušně velká, ale ne tržná, řezná. U tržné může být problém právě rozdrcená tkáň v ráně (ta naopak ale zas brání masivnějšímu krvácení, proto se někde řeže, jinde střihá). Ale jestli to vyčistili, tak by mělo platit předchozí. ![]()
@KimL píše:
Ahoj, jak moc sterilní musí být čerstvé stehy? Mám čerstvě odstraněné znaménko (několik hodin) a strhla se mi náplast (rána se tak dotýkala oděvu, šáhla jsem na to i rukou). Hodila jsem novou náplast, ale nevím, jestli tam nemám mazat nějakou dezinfekci nebo něco.
Nemusi. Klid.
Nejlepší je to přestříknout jodisolem. Jako krytí jsem dávala obvaz přelepený náplastí nebo jsem pak v DM koupila velký náplasťový čtverce, dělají i voděodolný. Ona ta rána zas není tak náchylná na infekci, neboj.
@Lucie_Sx ahoj, tak po pár dnech se mi na jizvičce vytvořil zelený mokrý povlak (asi hnis?). Neteče to, je to jak zelený měkký stroupek. Je to problém? Mám si s tím někam zajít nebo budu za trapnou? Je to 6. den od zašití ranky.
@KimL píše:
@Lucie_Sx ahoj, tak po pár dnech se mi na jizvičce vytvořil zelený mokrý povlak (asi hnis?). Neteče to, je to jak zelený měkký stroupek. Je to problém? Mám si s tím někam zajít nebo budu za trapnou? Je to 6. den od zašití ranky.
Nesmi to cervenat a cukat v tom.
Jinak vsechno vyresi prestriknuti desinfekci nebo natrit hemagelem na hojeni.