Stehy - tržná rána - jaké krytí?

9.4.13 22:53

stehy-trzna rana - jake kryti?

Jak na trznou ranu na brade se 4 stehy? Muze zustat uz bez kryti treti den po urazu a jen na noc prelepena naplasti? Nemokva, hoji se dobre.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
114
9.4.13 23:18

Podle mě by mělo být volné aby to mohlo dýchat, ale nejsem zdravotník :nevim: Mám za sebou čerstvě dvě operace a ani u jedné jsem neměla ránu krytou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6529
9.4.13 23:32

Já tedy ano, měla jsem krytou ránu asi týden se zákazem namočení, mytí a tak

po vyndání stehů ovšem zas doporučení nechat volně, aby dýchalo a mazat

@schwarzwaldtorte taky nejsem zdravotník, ale myslím, že na noc se pod volným překrytím nic špatného stát nemůže. asi bych volila z gázy poskládat dvou- třívrstvý čtvereček a volně přelepit „tejpou“ ( teď si nevybavím české označení)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
657
10.4.13 08:01

Ahoj,
měla jsem několik šití. Pokud jsou ještě stehy, tak bych na noc pro jistotu překryla ( já jsem si o ty stehy občas zatáhla a nebylo to příjemné) přes den bych to nechala klidně dýchat. Až stehy vyndají, tak je lepší to mít nepřekryté - lépe a rychleji se to hojí :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2427
23.11.22 23:00

Ahoj, jak moc sterilní musí být čerstvé stehy? Mám čerstvě odstraněné znaménko (několik hodin) a strhla se mi náplast (rána se tak dotýkala oděvu, šáhla jsem na to i rukou) :roll:. Hodila jsem novou náplast, ale nevím, jestli tam nemám mazat nějakou dezinfekci nebo něco.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37581
24.11.22 00:07

:mavam: Měl jsem nějaké to šití a doktorka mi přímo varovala: Ničím nemazat, maximálně opláchnout peroxidem a sterilní krytí v nelepivé úpravě.
Rána sice slušně velká, ale ne tržná, řezná. U tržné může být problém právě rozdrcená tkáň v ráně (ta naopak ale zas brání masivnějšímu krvácení, proto se někde řeže, jinde střihá). Ale jestli to vyčistili, tak by mělo platit předchozí. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
24.11.22 00:22
@KimL píše:
Ahoj, jak moc sterilní musí být čerstvé stehy? Mám čerstvě odstraněné znaménko (několik hodin) a strhla se mi náplast (rána se tak dotýkala oděvu, šáhla jsem na to i rukou) :roll:. Hodila jsem novou náplast, ale nevím, jestli tam nemám mazat nějakou dezinfekci nebo něco.

Nemusi. Klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
24.11.22 07:57

Nejlepší je to přestříknout jodisolem. Jako krytí jsem dávala obvaz přelepený náplastí nebo jsem pak v DM koupila velký náplasťový čtverce, dělají i voděodolný. Ona ta rána zas není tak náchylná na infekci, neboj.

• Citovat
  • Upravit
2427
29.11.22 00:42

@Lucie_Sx ahoj, tak po pár dnech se mi na jizvičce vytvořil zelený mokrý povlak (asi hnis?). Neteče to, je to jak zelený měkký stroupek. Je to problém? Mám si s tím někam zajít nebo budu za trapnou? Je to 6. den od zašití ranky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
29.11.22 02:12
@KimL píše:
@Lucie_Sx ahoj, tak po pár dnech se mi na jizvičce vytvořil zelený mokrý povlak (asi hnis?). Neteče to, je to jak zelený měkký stroupek. Je to problém? Mám si s tím někam zajít nebo budu za trapnou? Je to 6. den od zašití ranky.

Nesmi to cervenat a cukat v tom.
Jinak vsechno vyresi prestriknuti desinfekci nebo natrit hemagelem na hojeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí