Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Canecorso51 píše:
Dobrý den, máme doma 4 měsíční štěně cane corso. Pejsek je velice chytrý a šikovný co se týká povelů a jediný problém, který máme, jsou jeho hygienickými návyky. Ráno, když vstávám do práce se okamžitě oblékám a při otevřených dveřích a s vodítkem v ruce volám na štěně, že jdeme ven (povel ke mně normálně ovládá). Štěněti se ale nikam nechce tak nereaguje a když už se konečně zvedne, stoupne si přede mě a jako naschvál začne čůrat. Není to pravidlem, někdy nám to vyjde až ven, ale častěji se stává tohle. Přítel pracuje na homeoffice, takže není problém, aby s ním jednou za 2 hodiny šel ven se vyvenčit. Po řádné procházce, kdy se několikrát vyčurá a vykaká a je za to pochválený. Po příchodu stejně začne močit znovu a to do svého pelechu i na své hračky. Někdy je dokonce líný si k tomu čupnout a čurá i za chůze. Vždycky je ihned po té za to pokáraný slovem fuj. Pejsek sklopí ouška jakože ví, že to bylo špatně a stejně to po další procházce nebo krátkém tréninku udělá znovu. Ze začátku jsme používali doma podložky, teď už ji máme jen pro sichr pod miskama, kde občas ukápne moč během jídla (z radosti). V noci se nehody nestávají, spí klidně těch 8 hodin.
Jsme už zoufalí. Hlavně přítel, který odjakživa miluje pejsky, ale po této zkušenosti se chce štěňátka zbavit. Pořád mu říkám ať vytrvá, že to štěně to pochopí a naučí se, ale přijde mi, že je to s ním jen horší a horší a to co zvládal třeba před dvěma týdny mu najednou nejde.Jinak pejsek je zdravý.
Prosím o vaše rady a zkušenosti. Moc děkuji.
No je fakt super, že jste si pořídili plemeno jako je cane corso, a nemáte evidentně o výcviku psů ani páru, když ho nedokážete naučit takhle základní věc. Je vám jasné, že ten pes bude mít v dospělosti 50 kilo a může být agresivní k jiným psům a zvířatům? Co s ním pak budete dělat? Doporučuju urychleně vyhledat pomoc člověka, kterým psům opravdu rozumí (tj. ne někdo, kdo na cvičáku řve na snadno cvičitelné ovčáky a nic jiného neuznává) - nejlépe aby ovládal všechny kvadranty operantního podmiňování. Štěně ráno prostě vezmi do náručí a ven ho vynes, aby se doma vyčurat nemohlo. Opravdu to nedělá naschvál a nějakému „fuj“ fakt nerozumí, je to maličké štěně proboha…
@Freeandwild děkuji za reakci. Ano jistě že vím, jak bude pejsek velký a co od něho můžu čekat a nemyslím si, že je to zrovna agresivita. Tomu, že ho budu brát neustále do náruče jsem se chtěla právě vyvarovat aby si na to nezvyknul protože má skoro 20kg a brzy už ho po schodech neunesu. Spoustu lidí mi tvrdilo, že zkouší co vydržíme a co si může dovolit, což není profesionální úsudek, ale pozastavila jsem se nad tím.
Ahoj pejskařky, jdu si k vám pro radu. Pořidili jsme si štěňátko-fenku. Je jiněco přes dva měsíce, máme ho doma pár dní. Od prvního dne jí učím na čůrání venku. Je strašně šikovná, ani jsem to nečekala, že to půjde tak hladce. Každé cca 2 hodiny s ní jdu ven, pokaždé se vyčůrá. A teď k dotazu. Jsem s ní do konce roku doma, takže ji mohu každé ty dvě hodinky venčit, ale od nového roku budu zpět v práci a štěně bude doma cca 7-8hodin samo. Vozím děti ráno do školy, taķže teď je doma samo třeba půl hodinky a bez problémů to zvládá, v tom asi problém nebude. Jde mi o to čůrání. Je mi jasné, že tříměsíční štěně tolik hodin bez čůrání nevydrží. Jenže co s tím? Prostě po příchodu domů počítat s loužičkama nebo jí třeba zkusit naučit ještě dokud jsem doma na plenu? Předem děkuji za rady.
@Blue2 plenu ne, tím to vše jen pokazíš a prodloužíš nácvik na hygienu. štěně dlouho nevydrží, vyhradit jí pak prostor kde bude a ještě dlouho uklízet. těch 8h vydrží za delší dobu.
@Blue2 na plenu ji neuč, do konce roku je času dost… Co třeba aspoň občas někdo na venčení přes den?
@Markéta80 píše:
@Blue2 plenu ne, tím to vše jen pokazíš a prodloužíš nácvik na hygienu. štěně dlouho nevydrží, vyhradit jí pak prostor kde bude a ještě dlouho uklízet. těch 8h vydrží za delší dobu.
A nezačne si pak myslet, že čůrat doma je normální?
@Freeandwild píše:
@Blue2 na plenu ji neuč, do konce roku je času dost… Co třeba aspoň občas někdo na venčení přes den?
To bohužel nepůjde, všichni pracujeme. Já jen na 6 hodin, ale s vyzvednutí dětí, dojížděním to těch 7-8hodin dá. Teď vydrží ty dvě hodinky, když spí, tak déle, tak možná během toho měsíce zkoušet postupně prodlužovat intervaly mezi venčením?