Štítná žláža - anti TPO

133
21.2.11 09:28

Štítná žláža - ANTI TPO

ahoj,

byla jsem na vyšetření štítné žlázy a mám prosím na Vás jeden dotaz. V říjnu 2010 jsem potratila v 7tt.

Mé hodnoty :

TSH 0,004mU/i
FT4 18,4 pmol/l – zvýšené
anti TPO 686 kIU/l – vysoké

prolactin v normě, mám zvětšené oba laloky a hrubší textura

závěr . malá difusní struma AT eufuniční

nedostala jsem žádné léky a prý to nemá vliv na otěhotnění – na kontrolu jdu za 3 měsíce. Je možné, že ty protilátky mohou způsobit potrat?

Můžete mi prosím o tom napsat více. předem děkuji. Iva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7157
21.2.11 09:36

ahoj, no jsem zvědavá co ti kdo napíše, jestli to má na to vliv, protože já teď taky řeším štítnou.
Já mám hodnoty:
ft4 - 17
TSH - 4,08
pl.proti TPO - 41,5
Těm hodnotám absolutně nerozumím, ale doktorka říkala, že to mám v normě, akorát mi teda našli uzel na krku, takže jsem musela na punkci a teď čekám na výsledek. Držím pěsti, aby se zadařilo a těhotenství proběhlo, jak má :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14047
21.2.11 09:37

v repro centru rikali, ze anti tpo nema vliv

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7157
21.2.11 09:44

akorát se mi zdá, že máš hodně nízké hodnoty TSH :/
normální meze 0,37 - 5,0 U/I

Příspěvek upraven 21.02.11 v 09:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
133
21.2.11 09:47

tyto hodnoty jsem našla za správné

T4 - 9 – 25 pmol/l

TSH - 0,3 – 5 mIU/l

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12262
21.2.11 09:54

ahoj já jsempotratila před víc jak dvěma lety, asi 14 dnů na to se zjistilo že mám špatnou štítku, měla jsem hodnoty podobné jako ty, hlavně ty anti tpo a ještě i velkou strumu v krku a bylo mi řečeno že dokud se štítka nedoléčí nesmím otěhulit protože by hrozilo riziko dalšího potratu a nebo poškození plodu. jenže léčba by znamenala min. rok dva léčba a zákazu snažení což pro mě v tu chvíli bylo neskutečně dlouhá doba a tak jsem využila třetí možnosti kterou mi nabídl doktor a to úplné odsstranění štítné žlázy neboli strumektomie, po operaci jsem se pár měsíců srovnávala fyzicky i psychicky než se hodnoty v krvi srovnali, trošku jsem přibrala ale zato jsme za pár měsíců otěhotněla a těhu z hlediska štítné žlázy probíhalo naprosto v pořádku i teď už ani o štítné žláze nevím, jen musím brát jeden prášek ráno, cítím se skvěle a hlavně mám skoro roční holčičku :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
133
21.2.11 09:58

tak já se právě ptala, jestli to nebrání těhu a doktorka mi řekla, že ne - řekla, že mě bude sledovat

při první návštěvě mi dělala sono a zjistila oba laloky větší

moje mamka se léčí se štítnou žlázou, je po operaci, měla tam pozitivní nález

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
21.2.11 10:04

ty protilátky má hodně žen, zvlášť v těhotenství, vliv to nemá..
jestli jsou hodnoty vysoké nebo ne záleží trochu i na konkrétní laborce, jak mají ref. meze, trochu se liší..
třeba moje laborka má tyhle meze:
ukazatel jedn ref meze
TSH mlU/l 0.550-4.780
FT4 pmol/l 11.50-22.70
FT3 pmol/l 3.50-6.50
TPO Ab IU/ml 0.00-12.00
anti hTg IU/ml 0.00-30.00
Trak IU/ml 0.01-1.00

a dřívější laborka měla u TSH limit 4.2..

jo a v klidu, já měla aTPO nad počitatelnou hranici a otěhotněla jsem a donosila zdravé dítě (provní..), pak se to srovnalo, takže tentokrát to nebyla taková hrlza,a le pořád jsem daleko nad vašimi hodnotami.. 8-)

jinak eufunkční znamená že fce je OK, …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
133
21.2.11 10:15

děkuji, takže nemám mít strach?

bojím se, že budu znova těhotná a nedopadne to dobře

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
21.2.11 10:30

martulko, je hodně chorob šť. žlázy, některé vadí těhotnění, jiné ne.. záleží, cos měla ty..
obecně dost vadí hyperfunkce (graves-bazedov). hypothyreoza ne tolik, ale musí se kompenzovat..
je to samozřejmě ale velmi zjednodušené..
právě hyperf. se řešívá odstraněním celé žlázy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
21.2.11 10:39
Ivana10 píše:
děkuji, takže nemám mít strach?bojím se, že budu znova těhotná a nedopadne to dobře

je důležité být v péči endokrinologa, který sleduje hodnoty. a sledovat sebe, mnohdy pak pacient na sobě pozná pohyb u šťítky dříve, než laborka.. resp. já už po 6 letech poznám, když budou výsledky špatné..(únava, padání vlasů, hubnutí/tloustnutí, bušení srdce apod., podle toho, kam zrovna směřuju, mám trochu komplikovanější nemoc, která se musí regulovat..)

a nebát se, všechno dobře dopadne :srdce:

(jinak FT4 se právě v těhot má držet kolkem těch 17-18, resp. výše než obvykle, kvůli zásobení plodu jodem prý - opět zjednodušeně řečeno - naopak když jsem měla 12, bylo to málo, se 17 byla dr. spokojená..a v tomto těhot. jsem měla ve 2. měsíci anti TPO přes 4tisíce a OK. )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
133
21.2.11 10:46

nataša, moc děkuji za zprávy, nevěděla jsem na čem jsem a tím, že jsem potratila, se snažím najít příčinu, aby se to nestalo znova, zadařilo se nám po 1,5 roku snažení

chceme navštívit prvně CAR - chci objednat konzultaci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1850
21.2.11 11:03

ahoj, také mám problém s vysokýma prozilátkama, neřeknu ti hodnoty jelikož si to nepamatuju, jen vím, že jsem poprvé měla přes 400.. dr mi řekla, že je to po zánětu a hned m hnala na endokrinologii. určitě to má význam na těhu. a v těhu je třeba o to víc hlídat. dostala jsem euthyrox, ted už jsem v normě, ale léků se už nezbavím. jinak mám za sebou 2IVF a 2KETy bezůspěchu. nakonec se nám málá podařila přirozenně, jen nevíme jak :think: držím palce. když se s tím nic dělat nebude, tak ti protiátky časem zničí tvou štítnici…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12262
22.2.11 09:33
Nataša píše:
martulko, je hodně chorob šť. žlázy, některé vadí těhotnění, jiné ne.. záleží, cos měla ty..
obecně dost vadí hyperfunkce (graves-bazedov). hypothyreoza ne tolik, ale musí se kompenzovat..
právě hyperf. se řešívá odstraněním celé žlázy.

já měla právě tu hyperfunkci neboli graves basedawovu chorobu či jak se to jmenuje. ono by se dalo otěhulit a mimi donosit i s tím znám i tyhle případy ale za ty nervy a za to riziko mi to nestálo. jsem ráda že jsem na tu operaci šla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
23.2.11 22:53
martulkasloník píše:
Nataša píše:
právě hyperf. se řešívá odstraněním celé žlázy.
já měla právě tu hyperfunkci neboli graves basedawovu chorobu či jak se to jmenuje. ono by se dalo otěhulit a mimi donosit i s tím znám i tyhle případy ale za ty nervy a za to riziko mi to nestálo. jsem ráda že jsem na tu operaci šla

tojo, u tíéhle choroby je to asi nejlepší řešení to celé vyndat :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Prázdná náruč, deníčky na eMiminu

Tolik naděje a zůstal jen smutek?

Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty