Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, potřebuji poradit.
Mám čtyřletou dcerku, která si nemohla zvyknout na školku, po půl roce docházky jsme jí museli vzít ze školky a nechat na rok doma. Stále tam plakala a psycholožka nám poradila, abychom docházku na rok přerušili. Ukončili jsme letos v dubnu. Když jsem se jí ptala, proč tam pláče, tak tam prý nemá maminku. Jenže teď z ní leze, že tam byla paní učitelka a ta na ní křičela. Jednou špatně cvičila, pak zase všechno nesnědla apod. Mně byla paní učitelka nesympatická, ale říkala jsem si, že se můžu mýlit. Dcerka je hodně citlivá a je to i mamánek, ale do školky se těšila. Teď nechce o školce ani slyšet. My s mužským žijeme z jednoho platu a já jen doufám, že se to za rok zlepší a malá půjde zase do školky. Chci jí dát do jiné. Řešily by jste to nějak? Stěžovaly si na učitelku? Mužský mi říká, ať to nechám být.
Nevím, jak moc je to u Vás… ale moje dcera si na školku nezvykla do 6 let, taky učitelkou, bohužel jsem neměla možnost zůstat doma. Takže si prostě nějak zvykla a nikdy to nebylo ono. Syn šel do školky ve 2,5 letech do té samé, ale jiné učitelky a paráda, samozřejmě taky plakal po mamince, někdy se mu tam nechce, ale prostě ví, že musí… někdy se mu ani nechce domů..zvykl si a je spokojený.
Rok doma až do 5 se mi zdá pro tak velké dítě ne moc dobré. Zkusila bych normálně od září na dopoledne jinou školku. A pokud to nepůjde, tak až pak, ale osobně mám zkušenost, že v 5 letech je to horší než ve 4 letech.
Sama píšeš, že dcéra je precitlivelá, mamánek. Skúsila by som inú škôlku. Poznám v mojom okolí mamičky, ktoré proste museli zostať doma, pretože dieťa veľmi plakávalo. Môj syn je introvert, zvykal si tiež dlhšie. Chodila som s ním na zácvik asi cca 3 týždne v lete, keď detičky boli vonku, bola som tam s ním a postupne v priebehu tých 3 týždňov som pomaly odchádzala na hodinku, dve preč, až tam zostal sám. U nás to veľmi pomohlo, nebolo to také odrazu nechať ho tam samého.
Určite by som si na učiteľku nesťažovala, myslím, že to nemáš opodstatnené.
Teď už bych to neřešila. Už nemůžeš probrat s učitelkou jednu konkrétní situaci. Navíc i v dětské hlavičce může být milá výtka učitelka přeměněna na křik. Počkala bych na další školku a víc bych spolupracovala s novýma učitelkama a hlavně bych je podporovala.Tak aby malá věděla, že ty i paní učitelky jste tu pro ní.
Stěžovat si můžeš vždycky, akorát si taky myslím, že je pozdě…spíš bych dcerce vysvětlila, že když se příště ve školce vyskytne „problém“ (ať už s dětmi nebo s učitelkou), že to musí říct HNED…a vyřeší se to…maminka si o tom promluví s p. učitelkou a bude to dobré…vždy mluv o školce i učitelce před dcerou POZITIVNĚ…(i kdyby byla kráva jako hrom)a to z jediného důvodu, aby se ti dcera nezasekla a neodmítala školku (jakoukoliv)…pokud se kdykoliv vyskytne problém a dcera se ti svěří, pochval jí, že ti to řekla a slib jí, že sjednáš nápravu…(změnit školku jde většinou vždycky-tedy na vesnici s jednou školkou je to asi horší…no…)
Teď jde spíš o to, aby ti chtěla chodit do nové školky…možná bych se zkusila v pololetí domluvit s novou ředitelkou-až budete přijati do nové Mš-na občasných návštěvách ve školce…bývají vstřícní ohledně odpoledních setkání na školní zahradě…přijít si pohrát na hodinku, dvě…dvakrát v týdnu (třeba)…aby se dcera seznámila s učitelkou i dětmi než v září nastoupí…většinou to hodně pomáhá (ale nedovolují to všechny školky, resp.to nemůžeš vymáhat-je to "dobrá vůle "ředitelky
)
Ahoj. Já bych to teď už neřešila. I proto, že děti občas vnímají problémy trochu jinak, než jak to ve skutečnosti je. Zvlášť, pokud je přecitlivělá. Pokud ji teď do školky dáte (pokud máte možnost, mohli byste zkusit jinou školku - ne že byste neměli věřit té původní, ale kvůli dceři, abyste jí mohli říct, že tam bude jiná paní učitelka), vic bych s všímala toho, co o školce povídá, víc bych s ní o školce mluvila (ale neptala se přímo, spíš se to snažila zjistit nějak nepřímo). A v případě nějakého problému to s učitelkou řešila hned. Po dobrém a nejdřív s ní, rozhodně bych si na ni hned nestěžovala.
Nu ono je to těžké říct jak to přesně probíhalo, paní učitelka mohla prostě jen zvýšit hlas, slyšela jsem co si děti dokáží všechno upravit, zvlášť pokud je dcera citlivá. Nevím zda stížnost něco vyřeší, spíš aby se pak pí. uč. po malé nevozila ještě víc. Protože jediné co pí. ředitelka může udělat je třeba odebrat osobní ohodnocení…Zkusila bych jinou školku, pokud by to nešlo tak se aspoň domluvit na jíné třídě - je to ale zase o tom zda Vám vyjde vedení vstříct, protože co si budem říkat kdyby každý rodič říkal kde chce a nechce dítě mít tak by to moc nefungovalo.
@Pavska pracovala jsem ve školce. mezi dveřmi Ťuťu ňuňu a za nimi časáky, drby, děti v jedný lajně.. řvaly tam na ně při každém jídle uklízečky a kuchařky, učitelkám to vyhovovalo, měly klídek. Další klídek měly při spaní dětí, kdy to bylo jen o buzeraci.. ticho, nehýbej se, otoč se. A zase časák.. Učitelky ve školce mají velkou pohodu. to není náročné jak doma s vlastními dětmi. Neuklízí, nevaří, den má jasný režim a řád a děti dělají všechno hromadně, bez potíží. A i když jich je plná třída, tak je to pohoda oproti třeba 2 dětem doma při péči 24hod./7 dní.. Byla tam holčička, plakala.. taky prý mamánek a citlivka. Ano, nebyla splachovací jako jiné děti, kterým je leccos opravdu jedno. Plakala nebo byla zaražená každý den a celý den 3 měsíce v kuse. Pak jsem tam přišla já a do dvou dnů neplakala - a to nebyla v mé třídě, ale vedle.. A víš proč? Stačilo k ní 1× přijít do postýlky před spaním a odvést jí pozornost, říct, že maminka už jde, že šla jen nakoupit a už jde po chodníku sem a bude tu za malinkou chviličku. Mluvit na holčičku hezky, jako když jí mám ráda.. chvíli si s ní pohrát, něco ukázat, zabavit.. dovést jí k dětem, zapojit jí do hry, ale být u toho, nenechat ji samotnou. Empatie, cit. Tohle buď v sobě úča má nebo ne. Ve škole se to nenaučí. Stačilo opravdu pár chvilek, jen ukázat, že je to tam přátelské prostředí. A ne jen nějaký obr barák s cizíma babama a splachovacíma drzýma dětma.. A holčička si najednou hrála, smála se, nebála se dětí a neplakala.. Do týdne byla úplně v pohodě. Najednou.
@Anonymní píše:
@Pavska pracovala jsem ve školce. mezi dveřmi Ťuťu ňuňu a za nimi časáky, drby, děti v jedný lajně.. řvaly tam na ně při každém jídle uklízečky a kuchařky, učitelkám to vyhovovalo, měly klídek. Další klídek měly při spaní dětí, kdy to bylo jen o buzeraci.. ticho, nehýbej se, otoč se. A zase časák.. Učitelky ve školce mají velkou pohodu. to není náročné jak doma s vlastními dětmi. Neuklízí, nevaří, den má jasný režim a řád a děti dělají všechno hromadně, bez potíží. A i když jich je plná třída, tak je to pohoda oproti třeba 2 dětem doma při péči 24hod./7 dní.. Byla tam holčička, plakala.. taky prý mamánek a citlivka. Ano, nebyla splachovací jako jiné děti, kterým je leccos opravdu jedno. Plakala nebo byla zaražená každý den a celý den 3 měsíce v kuse. Pak jsem tam přišla já a do dvou dnů neplakala - a to nebyla v mé třídě, ale vedle.. A víš proč? Stačilo k ní 1× přijít do postýlky před spaním a odvést jí pozornost, říct, že maminka už jde, že šla jen nakoupit a už jde po chodníku sem a bude tu za malinkou chviličku. Mluvit na holčičku hezky, jako když jí mám ráda.. chvíli si s ní pohrát, něco ukázat, zabavit.. dovést jí k dětem, zapojit jí do hry, ale být u toho, nenechat ji samotnou. Empatie, cit. Tohle buď v sobě úča má nebo ne. Ve škole se to nenaučí. Stačilo opravdu pár chvilek, jen ukázat, že je to tam přátelské prostředí. A ne jen nějaký obr barák s cizíma babama a splachovacíma drzýma dětma.. A holčička si najednou hrála, smála se, nebála se dětí a neplakala.. Do týdne byla úplně v pohodě. Najednou.
přesně tak, malá pořád mluvila o té učitelce, ale až teď jsem pochopila, že to nebylo tím, že by jí měla ráda, ale že se jí bála… oni jí nechali plakat u stolku a nevšimli si jí… několikrát jsem to s učitelkou řešila a vždy mi učitelky říkaly, jen jí nechte, ona si zvykne
@Anonymní píše:
A proč ANONYM…??? Když jsi tak úžasná…??? A propo..píšeš to tak, jako by ve VŠECH školkách byly mrchy učitelky a jen ty anděl spásy…promiň, ale to je nefér a ty to víš, jinak by to nebyl anonym, že jo??? Je spousta SUPER učitelek a spousta SUPER školek…
Ps: Doufám, že jsi jako SUPER učitelka promluvila svým kolegyním do duše a poučila je, jak mají jednat s dětmi…a přinejmenším toto chování oznámila ředitelce…a rodičům dětí, kterým bylo ubližováno…nebo snad NE..???
![]()
No anonymní, to jsi tak dokonalá hvězda, že se stydíš psát pod vlastním nickem - snad aby ti ty ostatní ubohé učitelky nezáviděly? Zajisté jsi své kolegyně řádně poučila o tom, jak mají vykonávat svou práci. Tyhlety typy mám nejradši - přijde a myslí si, že je ředitelka Zeměkoule, jen ona umí a všichni ostatní jen prudí a buzerují. ![]()
Příspěvek upraven 20.08.13 v 09:08
Reaguji na příspěvek nade mnou
a musím souhlasit. Učila jsem v mš dva roky, uklízečky, kuchařky - měly vždy moc hezký vztah k dětem. Co se týče kolegyň, asi 2 nebo 3 mi úplně jako lidi nesedly, na děti byly tvrdší (ale zase někteří hajzlíci to nutné potřebovali co si budeme říkat…). Jinak ale musím říct že kolegyně byly vždycky fajn holky, všechny měli vysokou a za těch pár korun tam chodily ještě ve svém volném čase zdobit třídu, šít kostýmy na karneval atd… A že je tato práce leháro - hm tak to teda čumím to je poprvé co tenhle názor slyším, já teda chodila domů hotová a to mi bylo 18 ![]()
Píšeš že je mamánek a citlivá, to je myslím ten hlavní problém. Další věc je že děti vypravují něco co bylo uplně jinak, prostě mají svůj příběh, další věc, je to holčička a 90% holčiček je hereček ![]()
Mám taky mamánka, který má jít od září do školky a každý den když o tom nahodím řeč, tak v žádném případě do školky nepůjde!
máme školku u baráku, mají krásné hřiště, tam by šel ale s maminkou. Takže taky počítám že bude horor, ale nijak se z toho nehroutím, je mu 3.5 tak ho nechám doma, když by měl plakat a hysterčit, a půjde za rok. Některý děti to prostě nedávají.
A nezdá se mi že by učitelka byla až taková čůza, v dnešní době, když si pořád každý stěžuje na všechno
pobavila bych se i s jinými rodiči, jaký na ni mají názor, třeba je opravdu chyba na vaší straně
![]()
@Pavska ano, ony mají skutečně tento názor.. některé děti prostě jsou cíti a nechte je, ony si zvyknou. Nesouhlasím s tím. Je to hloupý názor lidí bez schopnosti empatie, kterou prostě od přírody nemají a tudíž to nemůžou chápat, ačkoliv pracují s malými dětmi. Ale přitom to nezabere čas.. projevi trochu citu, pochopení a uklidnit malé dítě. Jen stačí změnit tón, občas podpořit a ukázat mu, že tam není samo, v cizím nepřátelském prostředí. Pláče opravdu proto, že se bojí a to i když mu nikdo nic zlého nedělá. Stačí že vnímá nehezký cizí obličej, někdy slyší křik, vidí nějaký agresivnější projev cizích dětí. Tohle musí učitelka poznat a okamžitě reagovat tím, že dítěti ukáže, že je to jinak.. nakonec je školka hezká, jsou tam hračky, děti jsou kamarádské a učitelka není baba.. A ne čumět a čekat, až ono se to samo.. Na čtení časáků a drby čas měly. Neříkám, že tak je to v každé školce, někde učitelky mají dril a musí psát nějaké hrozné záznamy o aktivitách, mají přísná pravidla..ale to ve většině školek není, napíšou si taky tu přípravu, ale nemusí psát elaborát. Někde ano, tak abych nekřivdila.. Nicméně o tom to není. Já bych to klidně ředitelce řekla, že by neškodilo trochu děti podpořit, nicméně oni to stejně nepochopí. A holčičce bych otevřeně řekla, že jí dám do jiné školky, kde je to hezčí, mají tam lepší hračky a jsou tam hodnější učitelky. A taky bych jí řekla, ať mi okamžitě řekne, když se jí nebude líbit chování dětí, učitelek, kuchařek nebo uklízeček. Ptala bych se jí denně, jak jí tam bylo a moc bych jí za každý den chválila, jak je šikovná. Nejdřív bych jí tam nechala hodinu, pak půlden a až potom i na spaní. A chválit, ptát se, podporovat a mluvit s ní otevřeně.
@Jitka1976 @neumisa nechápu proč se do anonymní tak obouváte
dokážu si představit, že to na holku těsně po škole plnou ideálů mohlo působit tak, jak to popsala ![]()