Strach z čtvrtého porodu

7
22.2.20 09:50

Strach z čtvrtého porodu

Ahoj, jsem zoufalá, tak se chci aspoň zkusit poradit. Stalo se mi něco, s čím jsem prostě nepočítala, mám za týden termín porodu a hrozně se stupňuje můj strach z něj. Přitom doma mám tři děti a před žádným z předchozích porodů jsem tohle nepociťovala a ani za sebou nemám nějaké extrémně traumatické zážitky z nich. Vůbec nechápu, co se to se mnou děje. Zvlášť večer, když mám každý den hodně bolestivé poslíčky, jsem fakt vyděšená, myslím jen na to, že je to tisícina toho, co mě čeká, a chci všechno na světě jen ne rodit. V minulých případech jsem se těšila, až to konečně přijde… teď to nedokážu, nedokážu myslet na ten moment, kdy ji budu mít už u sebe, myslím jen na bolest a že prostě tohle nechci..myslím, že jsem zralá na psychologa, ale na to je jaksi pozdě, může to být každým dnem, dokonce by mělo, protože když to nebude do čtvrtka, čeká mě vyvolávání kvůli cukrovce, z toho mám taky strach samozřejmě… paradoxně jsem ažv tomhle těhotenství četla knížku o hypnoporodu, mám načteno o relaxacích, pozitivním myšlení a je to prostě nad mé síly úplně… snažím se teda přes den uklidňovat, říkat si na hlas, že to zvládneme, že to zvládnou všechny, že se na ní těším, ale pak přijde večer a mě na x hodin ovládne panika a totální úzkost…neměla byste některá tip, jak se trochu sklidnit, nač myslet, co dělat? Předem děkuji…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1919
22.2.20 10:20

@makrelaa jsem na tom dost podobně. Akorát ne čtvrtý, ale třetí porod. Mám z něj strach i když nevím proč. Je to 6 let od porodu a připadám si jak když nevím do čeho jdu. :oops: možná ten strach a stres způsobil to, že přenáším a v pondělí mě čeká vyvolání :roll: jsem bez čípku, vše je prý měkké, hlavička na vchodě i hlenová zátka po hemiltnu odešla. Ale ten porod ne a ne přijít. Asi ti teda neporadím, ale doporučuju se zklidnit. Třeba to strachy z vyvolání přijde samo, já teda alespoň doufám, že se tomu vyhnu. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
22.2.20 10:42

Já jsem měla podobně pocity před třetím porodem. I když víc než strach, to asi byl odpor. Věděla jsem, jak to.bude bolet, a prostě jsem to nechtěla, odmítala, netesila se… A když došlo na věc a PA chtěla, abych tlačila, prohlásila jsem něco o tom, že to bolí a že to. nejde. Ta mě poněkud rázně odpověděla, že jistě, že to bolí, ale že to prostě půjde, ať neblbnu. V tu chvíli mi to v hlavě preplo a do pár minut byla dcera bez problémů venku. A doteď se za svoji reakci stydim. Ale fakt jsem si nedokázala pomoct a jsem moc ráda, že mě tyto pocity potkaly až u posledního dítka, protože jinak nevím, co bych dělala.
Myslím, že když jde do tuhého, že to prostě tělo nějak samo zařídí, nenechá te vypnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.2.20 10:50

Jsem těhotná také počtvrté, termín konec dubna :dance: Taky jsem měla strach a dost jsem to zkoumala a došla k tomu, že můj největší strach z porodu pramení ze zodpovědnosti za ty tři děti doma. Prostě si nemůžeš jen tak umřít, nebo ochrnout, nebo to nezvládnout a zhroutit se, protože by se někdo musel postarat ne o jedno mimino, ale o 4 děti, protože to musí zvládnout to malé a musíš ho porodit živé a zdravé, protože co bys doma dětem řekla, kdyby ne.. aspoň tohle jsem já vydedukovala jako příčinu svého strachu ze čtvrtého porodu. Mám k tomu teda dost náročný třetí porod.

Další důvod vidím v tom, že když žena rodí počtvrté (a více), tak už je ta bolest prostě víc zapamatovaná, ty pocity jsou v nás víc ukotvené, není to jedna rozmazaná vzpomínka, ale víme dost přesně jak hodně to bolí.

Nicméně pomáhá mi představit si, co by se stalo, kdybych nerodila, jak by dítě rostlo a rostlo, zemřelo a já taky, prostě tudy cesta nevede, v termínu porodu je porod to nejbezpečnější a nejmenší zlo, zkus to brát tak :srdce: :srdce: :srdce: :srdce: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2319
22.2.20 11:16

Čtvrtý porod mě čeká za měsíc a mám taky strach. Třetí porod byl překotný, malý se narodil 20 minut po první kontrakci. Naštěstí jsem už byla v porodnici, protože mi předtím doma odřekla plodova voda. Do nejbližší porodnice to máme min 15 minut cesty autem a než dáme dětí na hlídání atd. Mám prostě strach, aby se něco nepokazilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7065
22.2.20 11:35

Ahoj :srdce: úplně stejné pocity jsem měla, když mě čekal c pořadí třetí porod.
První byl hrozný, druhý úplně skvělý po kterém jsem prohlásila, že takto klidně budu rodit každý den.
A ejhle…najednou jsem čekala třetí a ve mně se něco zlomilo, ale takovou silou, že jsem rodit nechtěla a o to hůř, když se blížil termín porodu.
Absolutně jsem si nepřipouštěla, že budu rodit, každou noc o strachu z té bolesti, představa jak tlačím. Rozhodně mě bepovzbuzovala slova typu " zvládla jsi to dvakrát, zvládneš to i teď ".
Jasně jim se to řekne, ale to vnitřní zžírání, že tím budu muset projít mně zžíralo tak, že jsem úplně přestala myslet na to, jaké to je když tu přistane to teplé " cosi " na prsou. :oops:
Světě div se, jednoho rána mi praskla voda a já věděla, že není cesty zpět.
O to hůř, že i když jsem byla v porodnici jsem si to vůbec neuvědomovala. Jen ten červík c hlavě mi říkal, dnes to přijde.
Inu porod proběhl bez jakýkoliv komplikaci.
A s oxytocinem ( velmi nepravidelné bolesti ) porod trval přesně hodinu.
Přeji hodně štěstí. Mysli na to až bude po všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7065
22.2.20 11:36

@lucka_mac já měla údajně překotný porod druhý do 2 h od první kontrakce. A třetí porod nebyl rozhodně překotný. Ač jsem to čekala, ale nestalo se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
22.2.20 13:09

Moc všem děkuju, cítím se trochu líp a vlastně mě uklidňuje i to, že nejsem jediná s podobnými pocity, už jsem si přišla jak blázen…snad to bude dobrý…děkuju vám :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2319
22.2.20 13:50

@Jannys Měla jsem všechny porody hodně rychlé a velmi intenzivní. První 4 hodiny, druhý necelé 2 hodiny a 3. 20 minut a ještě před termínem ve 36+4. Na jednu stranu jsem zvědavá jaké to bude tentokrát, od posledního porodu to jsou 2,5 roku a na druhou stranu se fakt bojím, co mě čeká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7065
22.2.20 14:21

@lucka_mac tak to jsou nádherné porody :srdce: mě tři stačily… teď má malá 10 měsíců. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
947
22.2.20 15:35

@makrelaa :hug: Mám stejnou zkušenost. A nejen já. S vícedětnými kamarádkami jsme se shodly, že s více porody má člověk většinou větší strach. Porod (i nekomplikovaný) je prostě velmi silný zážitek. A zkušenosti jsou zkušenosti :). Mně pomáhalo si říkat, že ten výsledek stojí za to a nikdo jiný by to nedokázal líp :lol:. Držím moc palce, ať je to co nejdříve a všechno je v pořádku :hug: :srdce:!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí