Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mam hrozny strach z ockovani. Bojim se vedlesich ucinku, vsude ctu a slysim jake hruzy nastaly po aplikaci ockovani, od chyceni dane nemoci pres psychiatricke problemy az po smrt. Premyslim, zda mam dat syna vubec ockovat, ale zase by mi ho nevzali asi do skolky? Je mu teprve mesic a kdyz se divam na ockovaci kalendar tak me obchazi hruza, ze by uz v 9ti tydnech mel dostat prvni davku Hexy.. Chci proto minimalne odsunout ockovani na nejzassi moznou dobu, a taky premyslim ze bych misto Hexy dala Pediacel, myslite ze je to setrnejsi? Prosim uklidnete me, ze vedlejsi ucinky ockovani jsou mimoradne. Opravdu se strasne bojim, ze mu tim ublizim. A take nevim, jak doktor bude reagovat az mu reknu, ze chci ockovani odlozit a misto Hexy Pediacel. Uz mi rikal, ze mi doporucuje po sestinedeli aplikovat ockovani proti Rotaviru, coz zamitnu.. Odlozily jste ockovani? Nebo vubec ockovat nedaly? A pokud jste odlozily, do jakeho veku ditete?
Bát se toho nemusíš. Posunout určitě můžeš, je to tvoje dítě a tvé rozhodnutí. Já jsem první dávku posunula na 4 měsíc. Naše pediatra sama očkuje nejdříve až ve 3 měsících. Pokud z toho máš strach tak dej schéma 2+1. To se očkuje až v půl roce. Syn měl po očkování akorát lehce zvýšenou teplotu a byl den dva protivný. Poslední dávka už byla ok, dala jsem před očkováním Viburcol a v pohodě. Jinak rotaviry ani prevenar jsme nedávali. Sama naše doktorka pro rotaviry moc není a prevenar říkala, že klidně můžeme očkovat až ve dvou letech, to už stačí jedna dávka.
![]()
Hlavně se musíš uklidnit ty, nebo to dítě z tebe vycítí. Vedlejší účinky vážnějšího charakteru jsou opravdu vzácné. Nejsem žádný zastánce očkování, ale mé dítě má hexu posunutou o pár měsíců a po druhém roce MMR. Při hexe měla ten den zvýšenou teplotu, žádné následky to nezanechalo. A Pediacel myslím už není k dispozici.
Chce to hlavne klid. Statisticky je horsi cestovani autem. A uplne nejhorsi je byt doma - protoze nejvic detskych urazu se doma stane. ![]()
![]()
Ohledne ockovani bych poradila predcist si i clanky z druhe strany…a nehrotit to. Ani jednim smerem. Tedy nenacpat do ditete vsechny ockovani co nejdriv, ale zase co je povinne tak naockovat. S obouma detma ockujeme, ne driv nez ve 3 mes. Se starsim daleko pozdeji kvuli nemocem. Ale mam rozumnou doktorku.. nicmene ty jsi zakonny zastupce ditete, tak rekni ze chces odlozit ockovani a je to:)
Moje dcera je ockovana dle kalendare, bez odsouvani, ma hexu a synflorix. Reakce nikdy zadna, max byla ten den spavejsi, jinak fakt nic, ani zvysena teplota. Uvidime, co MMR v 18m.
Dobry den, tak ockovani na rotaviry bych se urcite nebala…to ockovani mame a bylo uplne bez reakce a hlavne musim zatukat, ale moje dcerky 3 roky a 7 let nemeli nikdy ani prujem nic
tuk tuk tuk.Ja se tedy taky bojim nezadoucich ucinku po ockova, ale zase si rikam, ze se bojim vic nemoci jako je cerny kasel, menigokok, spalnicky apod.tak proto davam svoje dcery ockovat i na nepovine ockovani.
Na Pediacel ti řekne, že není a nebude. Výrobce ho produkuje ve velmi omezeném množství a do běžné sítě se nedostane skoro nic.
Jinak zrovna hexa byla u všech našich dětí v pohodě. I naše hodně nemocné dítě po ní bylo jen pár dní utahané (a tu sejme na 14 dní i rýmička). Plus nebudeš šílet u každého dospěláka, který krapet víc kašle.
Moje dcera nikdy snad žádnou reakci na nic neměla. A už jí bude 6 let, takže máme za sebou skoro všechno. Jednou byla myslím ukňouraná, ale už si nepamatuju z čeho. Teď dáme ještě klíšťovku, možná meningokok. Měla rotaviry i pneumokoky. A chytila nejspíš virový zánět stř. ucha. A mám velmi chytrou a šikovnou holčičku. Sice je to drak, ale v normě.
Pokud tě to uklidní, tak moje tři děti zvládly hexu naprosto bez problémů, u MMR mělo jedno z nich dvoudenní teplotu, jinak nic. Zatočit s dítětem může cokoliv - od úrazu, přes banální nemoci. Nám daly fest zabrat u jednoho z dětí blbé neštovice ve 2,5 letech, hrozný průběh s vysokýma horečkama, celkovou schváceností, dlouho po prodělání vyšší nemocnost, plačtivost, zhoršení výslovnosti, změna povahy dítěte.
Za těch deset let, co děti postupně mám, jsem si prošla, co se týká očkování, vývojem od -očkování je naprosto normální a v pohodě, přes hysterické zjištění, co všechno se dítěti po naočkování stane, až po zlatou střední cestu (podle mě teda), že očkování může způsobit problémy stejně tak, jako cokoliv jiného (lék, nemoc, úraz), ale jeho pozitiva převyšují nad negativy. Neočkovat oslabené, nemocné dítě.
Doporučuju číst názory z obou stran, zjišťovat si skutečnosti, někdy jsou to fakt kraviny, co lidé píší a opakují jeden po druhém.
@Anonymní píše:
Pokud tě to uklidní, tak moje tři děti zvládly hexu naprosto bez problémů, u MMR mělo jedno z nich dvoudenní teplotu, jinak nic. Zatočit s dítětem může cokoliv - od úrazu, přes banální nemoci. Nám daly fest zabrat u jednoho z dětí blbé neštovice ve 2,5 letech, hrozný průběh s vysokýma horečkama, celkovou schváceností, dlouho po prodělání vyšší nemocnost, plačtivost, zhoršení výslovnosti, změna povahy dítěte.
Za těch deset let, co děti postupně mám, jsem si prošla, co se týká očkování, vývojem od -očkování je naprosto normální a v pohodě, přes hysterické zjištění, co všechno se dítěti po naočkování stane, až po zlatou střední cestu (podle mě teda), že očkování může způsobit problémy stejně tak, jako cokoliv jiného (lék, nemoc, úraz), ale jeho pozitiva převyšují nad negativy. Neočkovat oslabené, nemocné dítě.
Doporučuju číst názory z obou stran, zjišťovat si skutečnosti, někdy jsou to fakt kraviny, co lidé píší a opakují jeden po druhém.
V 9 týdnech bych očkovat nenechala. Já mám naštěstí velmi rozumnou lékařku, takže ta dřív jak ve 3 měsících neočkuje a pokud je toho víc, tak nikdy ne zaráz. Mladší dítě bylo očkováno hexou až v 6 měsících, kvůli atopickému ekzému. Staerší syn byl očkovaný v těch 3 měsících a měl ještě navíc pneumoky, mladšímu už jsem je nedávala. Obě děti měly posunuté MMR po druhém roce. U staršího to proběhlo dobře, ale mladší měl teda reakci šílenou. Hlášeno na SÚKL, zápis v kartě, kontraindikace pro další vakcínu… přeočkován MMR už nikdy nebude. Teď mám doma novorozeně a čeho se já, po svých zkušenostech, bojím, je právě MMR. Hexu děti zvládaly celkem v pohodě.
Hlavní problém je važe úzskostnost. Kterou navíc krmíte čtením šarlatánských webů.
Ona nejspíš bude prosakovat i v dalších oblastech, že?
A buďte si jistá, že ji přenášíte na své děti. čím víc budete panikařit, tím úzkostnější a podrážděnější děti budete mít.
Svým strachem a snahou dělat to, co vám panika velí je nechráníte - tím jen živíte tu úzkost a děti můžete docela dobře poškozovat…
vřele doporučuju pro začátek pochopit, jak úzkost funguje, tahle knížka je velmi dobe srozumitelná a se spoustou praktických návodů.
https://www.kosmas.cz/…ost-a-obavy/
V 9 týdnech bych určitě neočkovala. Dřív se s tímhle očkováním začínalo později.
Jinak kluk měl ošklivou reakci na poslední dávku Hexy. Teď zpětně bych očkovala ve schématu 2+1. Bohužel v té době jsem o téhle možnosti nevěděla.
Neodkladala ale ockuji jen to povinne. U nas vse bez vetsich reakci.