Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, Úplně te chápu a jen chci na úvod říct, že ocekavam, že tady vznikne nekolikastrankova diskuze a někdo bude pro, někdo proti.. každá chceme pro své dítě to nejlepší a rozhodnout se budeš muset nakonec sama…
Já z toho byla taky strašně nervózní, snad měsíc jsem na to pořád myslela a měla jsem z toho hrůzu.
Nakonec jsem šla k Dr v termin domluvený dle očkovacího kalendáře s tím, že se rozhodnu až na místě dle situace ( pořád se mi to mlelo v hlavě, jestli čekat nebo ne) no a nakonec jsem dceru naočkovat nechala. Byla totiž v tu chvíli v úplné pohodě, usmívala se a já se s ní v tu chvíli,,domluvila,, že to zvládneme. Samozřejmě jsem měla strach i potom, ale bylo vše ok. Žádné nepovinné očkování nemá a ani ho nechci. Hexu má teda v termínu všechnu. Svou roli v tom ale určitě sehrálo i to, že dcera se narodila veliká, měla skoro 4kg, takže i váha v termínu prvního očkování byla jiná, než u miminek s porodní váhou 3kg, neměla žádnou reakci ani na jednu vakcínu a nebyla vůbec nemocná, ani žádná rýma atd.. držím palce, ať i u vás to je bez problémů ![]()
Co by ses bála… my jsme v devíti týdnech očkovat nenechali, odložili jsme na pozdější čas. Co by se ti mohlo stát, když odmítneš? Vůbec nic a to, že se na Tebe bude mudra mračit Tě přeci nemůže vykolejit. Jseš máma a za své dítě budeš bojovat ještě milionkrát. Jseš o tom přesvědčená, tak se nedej. Máme vnučku, 17 měsíců a druhá babi je pediatra. Ta nám doporučila Hexacinu. A všechno to navíc, rotaviry a tak nedoporučila.
Opravdu se potřebuješ dát do klidu hlavně ty, ale to tu bylo psáno. V 9 týdnech bych neockovala, ale je to jen můj názor a teda věřím naší pediatricce, ta takhle malinké děti ockuje pouze na žádost rodičů. Starší byla na 4 měsících a mladší má schéma 2+1, starší má navíc TBC prevenar, mladší je 14m a zatím doockovavame hexu a obě bez reakcí.
Jinak to, že dítě je ockovano, neznamená, že nemoc nechytne, ale to, že případně bude mít nemoc lehčí průběh než kdyby ockovane nebylo. Opravdu ti chybí pohled i druhé strany.
Je pravda, že následky mohou být, nicméně procentuálně je to menší pravděpodobnost že zrovna tvé dítě bude mít následky. Opravdu se uklidni, dej před a po očkování thuju, to tě možná taky uklidní.
Zaprvé, je iracionální bát se víc několikadenní teploty než záškrtu, obrny a tetanu.
A za druhé, podívej se prosím tě ven… vidíš tam stádo uslintaných idiotů nebo chromajzlů? Ne, chodí tam normální lidi, z nichž skoro všichni prodělali očkování, řada navíc v dřevním věku, kdy se vývoj vakcín s dneškem nedal srovnávat.
Neříkám očkovat slepě a bez uvažování, ale jinak si pamatovat, že řada nemocí není eradikovaná, že žijeme v dost divoké době díky migraci, turistická letoviska nevyjímaje, a že čím nižší bude proočkovanost populace, na tím větší průšvih dojde - v prvé řadě a nejtěžší formě u neočkovaných dětí. Konejte každý podle svého.
Chápu vaší obavu, obzvlášť, když do nás ze všech stran všichni hučí, jak nás dnešní medicína a farmacie nenápadně zabíjí a šarlatánské weby straší vším možným. Pakliže je vaše dítě donošené a zdravotně v pořádku, určitě bych se nebála očkovat minimálně základním očkováním, určitě si promluvte s lékařkou, pakliže je rozumná/ý určitě vám s odložením vyjde vstříct a třeba i řekne, nějaké statistiky nežádoucích účinků po očkování, přeci jen má nějakou praxi a ví toho více, než nějaké emimino. Hlavní je se uklidnit a zvažte sama jaké jsou rizika pro a proti. Pro mě je rozhodně větší riziko v této době neočkovat.
Jinak moje dítě zvládlo očkování bez problémů.
@zudina Hlavně si musíš vzpomenout, proč se vlastně očkuje. Je to ochrana proti opravdu ošklivým nemocem. Opravdu ošklivým.
Bat se o sve dite je uplne normalni. prirozeny pud matky je chranit mlade. co vyuziva antivax propaganda. no jen miziva cast tech zvastu je zalozena na faktech. kto vi proc to delaji? odlozeni ockovani znamena pro vas zaroven nevychazet z domu, vyhybat se rizikovym mistum, necestovat, vyhybat se kolektivum dalsich malych deti.
nastesti tech co ockuji je porad vice a v CR je vytvorena tzv. „kolektivni imunita“, takze tech rizikovych mist je malo.
pokud se bojite ockovat, prectete si o ockovani i z opacne strany o nasledcich chorob proti kterym se ockuje. smrt miminka v dusledku zanedbane prevence by vas trapila myslim o moc vic jako mala teplota jako reakce na ockovani.
@AliaAtreid píše:
Bat se o sve dite je uplne normalni. prirozeny pud matky je chranit mlade. co vyuziva antivax propaganda. no jen miziva cast tech zvastu je zalozena na faktech. kto vi proc to delaji? odlozeni ockovani znamena pro vas zaroven nevychazet z domu, vyhybat se rizikovym mistum, necestovat, vyhybat se kolektivum dalsich malych deti.nastesti tech co ockuji je porad vice a v CR je vytvorena tzv. „kolektivni imunita“, takze tech rizikovych mist je malo.
pokud se bojite ockovat, prectete si o ockovani i z opacne strany o nasledcich chorob proti kterym se ockuje. smrt miminka v dusledku zanedbane prevence by vas trapila myslim o moc vic jako mala teplota jako reakce na ockovani.
Proč by nemohla bez očkování chodit ven? ![]()
A kolektivní imunita je nesmysl, když většina dospělých má očkování už dávno propadle nebo na některé nemoci nebyli ani nikdy očkováni
@AliaAtreid Proč by se musela s dítětem zavírat doma? U starší dcery jsem odkládala mmr dokud to šlo. Nakonec jsme očkovali letos na jaře, v jejích 3 a čtvrt letech a normálně chodila do školky (soukromé), na cvičení, mezi děti na hřiště. Mladší bude očkovaná až v 6 měsících a rozhodně také nejsme zavřené doma (je jí 5 měsíců). Chodíme pro starší do školky a začneme chodit na cvičení. Zas není potřeba šířit takový bludy.
Jinak chápu tě. Já mám z očkování taky respekt. Starší má očkován Pediacel, první dávka ve 3 měsících a normálně schéma 3+1, rotaviry ani synflorix nemá. MMR očkováno až po 3. roce. Mladší bude mít hexu, schéma 2+1 a první dávku v půl roce, MMR opět odkládáno až před nástupem do školky, nepovinné žádné.
@zudina ja dceru očkovala poprvé až v roce, dvakrát jsem doktorce podepsala papír, že chci odklad, vyslechla jsem si přednášku a bylo. Dávala jsem thuya 9. Reakce žádné. Byla očkována schématem 2+1, takže jeden pichanec ušetřený. Dostala hexacimu, ta je trošku šetrnější než klasická hexa, pediacel nebyl. Na mmr se nechystáme, žádné jiné očkování dcera nemá a mít ani nebude. Je zdravá, v zimě všechny děti okolo nemocné a naše má max rýmu (ťuk ťuk ťuk). Moje známá neočkuje vůbec, děti taky věčně zdravé
druhá známá má dceru naočkovanou vším možným, i proti neštovicím, malá min. jednou do měsíce na hromadě i v létě ![]()
Hele tady ti antivax bio matky budou cpát do hlavy jak je očkování škodlivé, jak obsahuje hliník a pomalu každé druhé dítě na Hexu umře, nebo má važnější poškození. Ony totiž mají pravdu, jiný nazor je špatný a jsou agresivní když někdo napíše něco jiného.
takže z pohledu matky - mám z očkování respekt. Opravdu bych nedala očkovat dítě dříve než v 10 tydnech s váhou víc než 5 kg. Určitě jsem si nechala Hexu a Perevenar rozdělit - to ničemu neublíží a mě uklidní
reakce - 3 dny plačtivost zvýšená teplota, no nebylo to moje hodné miminko, ale co, nic co by se nedalo přežít. Pneumokoky dost zvaž - nejde jen o zánět středního ucha, to je banalita, ale třeba pneumokokova pneumonie, či zánět možkových blan způsobených pneumokokem.
Z pohledu zdravotníka na dětské klinice. - V životě bych si na triko nevzala své dítě neočkovat! Zažila jsem za svůj dlouhý profesní život na dětském ARU, hromadu pneumokokovych pneumonii, meningitis, bohužel i černých kašlu - ne každé dítě na to umře, některé dokonce nemá ani trvalé nasledky. Bohužel byly i takové děti co je maj a některé umřely. Otazkou je, je správné to nechat dítě prodělat??? Bude moje dítě jedno z těch co je zdravé, nebo mu někdo z tramvaje todle přinese? není to uplně časté, ale určitě todle z úst antivax matek neuslyšíš. Všechny děti jsou přece zdravé a je to stejné jako každy domací porod dopadne dobře, a ten co nedopadne za to někdo může, nejlepe zdravotník.
Záleží na tobě, nastuduj si informace a napiš si co je pro tebe duležitější a co převažuje
rozhodnutí je jen na tobě.
Provax matky ti budou cpát jak je očkování neškodné a antivax, že škodí. Pravda je někde uprostřed, ale prostě musíš doufat, že si tu smůlu nevyžereš.
Šance je relativně malá, ale taky tomu nesmíš jít naproti. To znamená očkovat jen když je dítě naprosto zdravé, nedávat víc než je nutné a příliš brzy, minimalizovat třeba hexu (2 + 1), MMr nedat příliš brzy a pokud se vyskytnou po očkování závažné problémy, tak nedat na uklidňování a ten vygradovaný nátlak a manipulaci lékařů a očkování odložit an neurčito.
@zudina píše:
Ahoj, mam hrozny strach z ockovani. Bojim se vedlesich ucinku, vsude ctu a slysim jake hruzy nastaly po aplikaci ockovani, od chyceni dane nemoci pres psychiatricke problemy az po smrt. Premyslim, zda mam dat syna vubec ockovat, ale zase by mi ho nevzali asi do skolky? Je mu teprve mesic a kdyz se divam na ockovaci kalendar tak me obchazi hruza, ze by uz v 9ti tydnech mel dostat prvni davku Hexy.. Chci proto minimalne odsunout ockovani na nejzassi moznou dobu, a taky premyslim ze bych misto Hexy dala Pediacel, myslite ze je to setrnejsi? Prosim uklidnete me, ze vedlejsi ucinky ockovani jsou mimoradne. Opravdu se strasne bojim, ze mu tim ublizim. A take nevim, jak doktor bude reagovat az mu reknu, ze chci ockovani odlozit a misto Hexy Pediacel. Uz mi rikal, ze mi doporucuje po sestinedeli aplikovat ockovani proti Rotaviru, coz zamitnu.. Odlozily jste ockovani? Nebo vubec ockovat nedaly? A pokud jste odlozily, do jakeho veku ditete?
Závažné vedlejší účinky jsou mimořádné, pokud tě to uklidní… Mě to ale neuklidnilo, neboť mi stejně nedalo spát, že právě MY budeme ten mimořádný případ.
Očkování jsme odložili o pár let, a pak očkovali jenom něco z povinného. Nepovinné žádné.
Odložit na neurčito je určitě nesmysl, nejvíc ohrožené je tvé dítě do roka věku, chytit pneumokokovou pneumonii libovka! A Pak tam stojej nad postýlkou a hrozně se diví, když se ji člověk zeptá, proč nedala očkovat, očkovaní je špatné. Ale kyslík rvát do dítěte, kortikoidy a spol je určitě lepší
Vracíme se o 100 let zpět, rodíme doma, neočkujeme, ale mě je to jedno, ať si každy očkuje, neočkuje jak chce a jak si myslí že je to správné, ale co mi vadí ta agresivita a sobeckost a to že 95% antivax bio matek takové jsou. Znám jich dost!
Další věc co si musíš uvědomit je, že nemoc nevznikne očkováním, nemoc už v těle je. Očkování je neznámý angens, které muže tu nemoc spustit, ale stejně tak neznámy agens je chřipka, ryma a jakakoli nemoc, která aktivuje T lymfocyty a tím se to rozjede. Takže očkováním nevznikne atop. ekzem, ten už tam je a rozjel by se dřív nebo později.
Jaký byl objev očkování proti pravým neštovicím, jak to bylo jen pro bohaté, jak lidi o to prosili. Teďka jsou špatní doktoři, že chcou pro děti to nejlepší a jsou o tom přesvědčení. Lidé si vymýšlejí, lžou, jsou zlí. No a doktoři nemaj nic od farmaceutických firem za očkování
to zas totiž vymyslela nějaká antivax matka. funguje to totiž uplně jinak a nikdo si nedělá čarečky že v záři oočkoval 100 dětí, tak dostane 100 000
To je už uplnej blud, ale určitě to tu někdo napíše! Je divná doba.
@zudina
Chce to opravdu klid a zlatou střední cestu. Napíši ti, jak jsem to udělala já u druhé dcery, když už jsem to řešila, rozhodnutí je na tobě.
Očkuji jen povinné vakcíny, tudíž rozhodně jen jednu injekci v jeden den, začala jsem v 5 měsících, velmi důležité je 100% zdraví a klidnější režim týden po očkování- doporučeno neurologem.. Pediacel je nesmysl, jednak není v ČR nějak dostupný a zadruhé je to úplně stejné nebezpečí.
Po druhé dávce Hexy se mi stalo, že dcera měla asi 10 dní obrovské problémy se spánkem, začalo to v den očkování, ale nechala jsem jí co nejvíce v klidu a vrátilo se to do starých kolejí.
A nejdůležitější rada na závěr: už nic nečti, mysli pozitivně a buď v klidu. ![]()