Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Bonsai173 píše: Více
Samozrejme, kdyz to obema vyhovuje, at se dohodnou, jak chteji.
Jasne, ze je dobre, kdyz i žena dela karieru, samozrejme. ![]()
Jen at pak neargumentuji, ze muz chodi a zena nechodi do prace, kdyz to muz ovlivnit nemuze, tak jsem to myslel.
To je jako argumentovat tim, ze rodi zena, tak ma proste muz ohledne dítěte smulu.
Argumentacni faul.
Anebo treba argumentace, ze dite otce nezna, kdyz se o to matka treba vice nez pricini. (Neplati zdaleka u vsech, aby me nekdo netahal za slovo.)
@ondrej190
Tak proc chce u tak malyho ditete stridavou peci po tydnu, kdyz se o nej evidentne moc nestaral. A ce finale by se starala babicka. Tohle rozumnej chlap neudela. Nebo mas jiny nazor?
@ondrej190 píše: Více
Zena, ktera vydelava o dost min nez muz, to taky uplne ovlivnit nemuze.
@connie01 píše: Více
Mam.
Mluvis o vedlejsim vlaknu, ze jo?
Tady zjevne matka pracovala na co nejsilnejsim odcizení otce a uchvaceni pro sebe. Aby k tomu nedoslo, nemohl, podle mne, jednat jinak. Jinak by o to dite " prisel", byl by maximalne vikendovy strejda, pravdepodobne ani to ne.
Kdyby ta matka nebyla silena a nechtela dite jen pro sebe ( a zrejme i otcovi zdroje?), mohl byt naprosty klid.
A obecne, ze nekdo chodi do prace neni a nesmi prece byt prekazkou starani se o dite.
To je teda blbost, sorry. Kdo jiny za to muze, nez ten ci onen pracovnik?
S vyjimkou invalidu treba.
Pokud ma za uplne stejnou praci u stejneho zamestnavatele mene nez muz, ma to resit, ale to se fakt uz dnes nedeje. Nebo rozhodne deje dost malo, doba uz pokrocila.
No to vůbec ne… ![]()
Neriskovala jsem přece jen tak pro nic za nic své zdraví, jen proto, abych pak svoje tolik „vymodlené“ dítě strčila nějakýmu chlapovi. ![]()
Promin, ale to jsou fakta. Gender pay gap se v CR dlouhodobe pohybuje mezi 16-18 %. V rámci EU patří CR mezi zeme s nejvetsim rozdilem. Tvuj argument, ze si za to zena muze sama, je hodne na vode.
Doba sice pokrocila, ale zas tak rychle se to nelepsi.
Tak promin, podle nejnovejsich dat je aktualni gender pay gap 15 %. Takze zvovu rikam, doba pokrcila, ale zas tak rychle to fakt nejde ![]()
@Černá Madonna píše: Více
Ale dite potrebuje i otce.
A nemusis ho strkat „nejakemu“ chlapovi, to je nedorozumění, nybrz jeho otci.
Zrejme dalsi majitelka, co si mysli, ze kdo porodi toho to je.
Nastesti rozumne zeny pribyvaji a neboj, znat sveho otce a mit s nim uzky vztah je v zajmu ditete, fakt se neboj.
Ok, cesta tu jeste pred nami je, ale ze by se za stejnou praci u stejneho zamestavatele bralo jinak, uz neni moc caste. Je to i pravne postizitelne.
A existuje i spousta uspesnych a bohatych zen. I zena si muze dost vydelat, netvrd, ze ne, proboha.
Kde jsem pls tvrdila, ze si zena nemuze vydelat? Naopak jsem v prvnim prispevku psala, ze znam i pary (neni jich moc), kde oba vydelavaji hodne.
Prumerne vsak zeny vydelavaji o 15 % mene.
Fakta. Proboha.
Kazdy tvrdime neco trochu jineho a v podstate oba mame pravdu.
Moje myslenka byla, ze prestoze prijmy zen budou v prumeru nizsi, zena si muze vydelat to same, co muz (v drtive vetsine pripadu), a tak by to taky mela delat.
Asi budou obecne rozdily v narocnosti prací a casovem nasazeni toho ktereho cloveka.
Klasicky ze by prodavacka brala 25 a prodavac 30 pri stejnem vzdelani, praxi a nasazeni se snad uz dnes proboha skoro nikde nedeje.
Platovou diskriminaci samozrejme odmitam.
Jsem osobně pro rovne odmenovani vsech vsemi deseti.
Ty jsi se ale take stehovala za svymi rodici, aby vam pomohli a podporili vas. Proc by tedy jeho matka nemohla pomoci jemu v peci o dite?
Byt vami shromazdim dukazy o tom, ze vam znemoznil bydleni ve spolecne domacnosti, a proto jste se musela prestehovat tak daleko. Dale bych zadala o mediaci, kde bych si pripravila dotazy, jak planuje fungovat v ramci stridave pece. Take pripravit harmonogram postupneho zvykani na otce. Vite, vy rikate, ze syna muze videt kdykoliv, ale zaroven zminujete vylet do zoo s vami, nebo navstevu u vasich rodicu. Jakou prilezitost ma v techto situacich o to dite realne pecovat? Take bych nezatracovala babicku, ze si ho vzala do postele, je mozne ze se ji zdal ve stresu.
@ondrej190 píše: VíceČetl jsi vůbec úvodní příspěvek?
Zakladatelka psala: „Vztah nefungoval, při hádce nás v půl roce syna vyhodil z bytu. Stěhovali jsme se k rodičům 280km daleko (chtěl ať pro nás přijedou rodiče ten den, věděl ze půjdeme takhle daleko).“
Tady si za to odcizení může chlap sám. Co to jako je vyhazovat ze společné domácnosti ženu s malým miminkem? Tobě to přijde normální
? Mně teda ne! A ještě chtěl, aby si ženu i dítě odvezli její rodiče 280 km daleko. To nevypadá na to, že měl vůbec nějaký zájem o dítě. Podle i dalšího popisu zakladatelky si myslím, že chce dítě jen proto, aby přes něho mohl ovládat ženu a možná také proto, že to tak chce jeho matka. Kdyby on stál o dítě, věnuje se mu od narození a nevyhání ho na „druhý konec“ republiky. Asi tak.
Jinak to, že jsou na MD a následně RD hlavně ženy, je biologická potřeba. Žena nosí devět měsíců dítě pod srdcem (když je vše ok), potom ho rodí, kojí (v ideálním případě, vím, že jsou situace, kdy to opravdu není možné
), dítě je od početí zvyklé na matku, její energii, je tedy přirozené, že i po porodu je primárním pečovatelem matka (samozřejmě pokud to není fetka, notorka a pod.).
Nevím, proč nejsi schopen pochopit tak základní věc. Příroda to tak zařídila, není to výmysl matek majitelek a uchvatitelek
. A skuteční, rozumní muži to chápou a respektují. Ale to samozřejmě neznamená, že otec se nemůže o dítě také starat, věnovat se mu, hrát si s ním… Jistě, že může, však muži nebývají v práci nonstop, i oni mají čas být se svým dítětem, pokud chtějí. Ano mají ho méně, ale mají. Ale to nesmějí dítě vyhnat 280 km daleko, víš? ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat