Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj.chci se zeptat, zda soud muze naridit stridavou vychovu pres nesouhlas otce.(ten nema cas starat se-chodi do prace). nastupuji po rodicaku do prace a jedinou variantou je dat dite do soukr. skolky(stat. skolky plne).na soukr. skolku otec prispivat nechce. plati si hypoteku, leasing a dalsi sve vydaje.ma priznany minimalni plat ackoliv jeho naklady na zivot jsou 2,5vyssi nez jeho priznane prijmy.mam sanci uspet, aby zacal byt zodpovednejsi a taktez se podilel na vychove.nebo soud necha dite v me vylucne vychove a budu muset platit soukr. skolku z me kapsy.otec si nikdy nechtel prizpusobit praci svemu diteti. vydelava yi na svuj zivot.muze soud navysit alimenty s tim, ze bude prispivat na polovinu soukrom. skolkovneho(ve meste sehnane to nejlevnejsi).ja si musim prizpusobit prac.dobu diteti, budu mit nizsi prijmy bez priplatku. a otec ditete si muze delat co chce?
Vítej mezi rozvedené ![]()
většina z nás musela po rozvodu přizpůsobit péči o dítě/děti nejen pracovní dobu, ale i celý svůj život… takhle to prostě ve většině případů je.
jen tak mimochodem: asi bych chlapa nenutila do střídavé výchovy, když by nechtěl… to by mi bylo líto hlavně toho děcka.
A asi jsem stará škola, ale já bych se střídavé péči bránila i když by ji bývalý fakt chtěl… přijde mi to jako nesmysl a zbytečné matení dětí…
Ať si říká každý co chce, ale dvojí výchově se v tomto případě fakt nejde vyhnout i když jsou bývalí partneři jak chtějí rozumní a schopní domluvy.
@pepina2 Zkus mu jen tak nahodit, že bys tedy malou svěřila do péče jemu a přispívala mu alimenty, myslím že by soud vyměřil tak tisícovku
nechci, abys to udělala, ale dej mu to na vybranou jako jednu z variant ![]()
Soud nařídí střídavku, když vidí, že rodiče jsou schopni domluvy. Pokud je jeden zaseklý, tak ji nenařídí.
Zažádej si o zvýšení alimentů - odůvodni to školkovným a sděl soudu, že víš o jeho příjmech. Třeba se někam doberete.
Osobně bych nedoporučila střídavku, pokud rodiče nejsou schopni dětem vytvořit fakt supr podmínky, tedy např. jak jedna rodina, kdy se rodiče střídají v bytě dětí
podle mého není žádná sranda týden co týden měnit bydliště, byť třeba pár metrů od sebe, mě by se to teda ani jako dospělé nechtělo. proto bych na tvém místě nápad se střídavkou, pokukd ti na tvých dětech záleží, v vaší situaci zavrhla rovnou. otce nedonutíš se o děti plnohodnotně starat, když nechce. bohužel, rozvod rodinám velmi zvyšuje jejich náklady, s tím se musí prostě počítat. otec se o děti očividně starat nechce. radím vyjednávat podmínky v práci, zkusit nějaké příspěvky na soukromé školky nebo prudit na radnici a žádat školku (např. náš pan starosta se holedbal, že matkám samoživitelkám pomůžou buď se státní školkou nebo příspěvkem). otec si buhužel vážně dítě do péče brát nemusí. ty také ne.
výživné se stanovuje s ohledem na potřeby nezletilých dětí a poměry rodičů. takže i školkovné by se zohlednilo jako jeden z faktů.
Nech si navysit alimenty, zduvodni skolkou. stridavku bych nedelala. hele, je to vsude stejne. pan si odkraci a zije si dal.
Ty bys mu vazne chtela nacpat to dite, i kdyz ho nechce?
jinak s temi prijmy a zivotni urovni - zkus si najti pravnika a zadat o zvyseni alimentu. prave zivotni uroven se uz dost posuzuje a pokud vyrazne neodpovida jeho prijmum, tak se alimenty odviji prave od zivotni urovne.
kdyz mel kamarad soud o alimety, tak se resilo i kdo jezdi jakym autem (i kdyz nebylo jeji, ale noveho partnera) a kdo kam jezdi na dovolenou. samozrejme asi zalezi na soudci, ale sance tam je.
No ale kdo by se teda o to dítě staral, když on nemůže? Já bych teda dítě taky nikomu nenutila, kdo ho nechce ![]()