Student a mateřská
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Naja87 Zaměstnavatelé ano, pokud to je DPČ nad 2500,– měsíčně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 ano, je to více. Proto jsem si myslela, že bych měla mít nárok na mateřskou. Zkusím se dojít zeptat na tu sociálku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Naja87 No, u DPČ záleží, jak je ta smlouva formulovaná, pokud není jasně dán měsíční výdělek, tak je to tzv. zaměstnání malého rozsahu a z toho pak neplyne ochranná lhůta, takže bys musela pracovat až do mateřské, abys nárok měla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobry den, chtel bych se zeptat. Pritelkyne je tehotna a jeste studuje stredni skolu, maturovat bude pristi rok. Ja jsem zamestnan uz sest let na plny uvazek za posledni rok cca 24000 hrubeho mesicne. Na jaky prispevek mame narok a v jake vysi? A druhy dotaz, vyjde pro nas lepe, kdyz budeme bydlet spolu, ale nevezmeme se tim padem, jestli to dobre chapu bude pritelkyne vedena jako samozivitelka a nebo kdyz se vezmeme? Dekuji moc za kazdou Vasi radu. S pozdravem vystraseny budouci otec ![]()
Příspěvek upraven 14.01.14 v 22:43
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tarja tak zaprvé moc gratuluji
Bude pobírat po porodu rodičovský příspěvek a když dodá tvoje příjmy, bude si moct zvolit výši rod. příspěvku… celkově je to 220 000 a může si to rozpočítat… co já vím, tak na 3 roky to vychází kolem 6tisic měsíčně.
Ale to by tě musela mít i v rodném listě dítěte.
Jako samoživitelka by byla kdybyste měli dohodu o alimentech…
Když budete bydlet spolu a bude tam mít trvalé bydliště jen přítelkyně s dítětem, dostane příspěvek na bydlení…
Když se vezmete tak klidně taky, pak budeš mít daňový bonus i na ni a na dítě.
- Citovat
- Upravit
Dekuji za gratulaci
No tak to nepripada v uvahu, budeme tam mit trvale bydliste oba. A kdyz se nevezmem, tak si muzu dite odcitat z dani a ji ne ze? Na kolik cca vyjde odecet jednoho ditete mesicne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A nebudu muset jit na 7dni na materskou? To jsem tu kdesi cetl, protoze to by mi v praci asi jen tak neproslo. A jeste teda kolik je priblizne ten mesicni danovy bonus na dite a kolik na manzelku? Diky za odpoved
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na mateřskou nepůjde ani jeden z vás. Od narození dítěte budete pobírat rodičovský příspěvek- vedený na vás. Celkem 220 000, ta částka se rozpočítá podle toho, jak dlouho ji budete chtít čerpat (2-4 roky). Dítě si samozřejmě můžete odečítat z daní, k tomu stačí rodný list a prohlášení, že totéž nedělá matka dítěte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@blecha72 Není důvod, aby byl rodičák vedený na @Tarja, může být normálně vedený na přítelkyni, když ona bude s dítětem doma.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý večer, omlouvám se že Vám vstupuji do diskuze, ale chtěla bych menší radu. Odpracováno už mám přes rok, bohužel ne za poslední dva roky. Termín porodu mám 6.6.2014. Od prosince jsem zaměstnaná, i s ostatními dny za poslední dva roky mi vychází, že abych měla nárok na mateřskou, musela bych na ni nastoupit až tak cca 4 týdny před porodem. Otázka zní: Je to možné, jde mi o to, abych si sama mohla zvolit délku tři roky. Popřípadě kde mi zjistí kolik přesně mám odpracováno. Děkuji za rady
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lucy 21 Pro nárok na mateřskou je určujících 6 týdnů před TP, tedy případný pozdější nástup ti nárok získat nepomůže. Ale pokud si zaměstnaná a nárok ti nevznikne, tak jdeš 6 týdnů před TP na nemocenskou a na ní jsi až do konce šestinedělí a na základě téhle neschopenky můžeš volit rodičák až do 7600,–
A odpracované dny bys zjistila na OSSZ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aha a co když na neschopenku půjdu dříve? Třeba 3.měsíce před porodem?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lucy 21 Jo, to samozřejmě taky, akorát pro dřívější neschopenku musí (no měl by být, ale funguje to mnohdy jinak) zdravotní důvod. Kdežto ta neschopenka 6 týdnů před TP je už bez lékařského důvodu, aby někdo, kdo je zaměstnaný ale nárok na PPM nemá nemusel chodit do práce až do porodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo ten důvod bude, nevhodné zaměstnání. Akorát škoda, myslela jsem si, že když těch 270 dní budu mít odpracováno do toho porodu cca.4 týdnů před termínem porodu půjde to, nevěděla jsem, že se to počítá jen to toho 6. týdne. Takže ještě malá otázečka, jak to bude s penězi, co tedy budu pobírat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit