Student a mateřská

Napsat příspěvek
Velikost písma:
101710
31.12.13 08:01

@Laetitia taky bych řekla, že nárok máš a doložila si jim nějak to úspěšné ukončení studia, tedy třeba maturitním vysvědčení?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1171
31.12.13 08:25

Studium by se ti, myslím, započítávalo pouze v případě, že bys na mateřskou nastoupila ve lhůtě 180 dní od ukončení studia… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
31.12.13 08:38

@Sane Nic takového v zákoně uvedeno není…

(4) Do doby účasti na pojištění pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství podle odstavců 2 a 3 se započítává též

1. doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole nebo na konzervatoři považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění22), jestliže toto studium bylo úspěšně ukončeno,
  1. doba pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, pokud byl tento důchod odňat a po odnětí tohoto důchodu vznikla, popřípadě dále trvala pojištěná činnost;

doby uvedené v písmenech a) a b) se započítávají v rozsahu, v jakém se nekryjí s pojištěnou činností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
31.12.13 08:41

@Laetitia Ještě mi napadlo, nestudovala si třeba dálkově? To by mohl být problém, problém, protože se mám pocit nebere jako „soustavná příprava na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění“ :think: nic dalšího už mě nenapadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
417
31.12.13 10:30

Nedolozila, to me pred tim nenapadlo. A me poslali oznameni o rozhodnuti a ani se treba nezeptali co jsem delala pred tim, rovnou to zamitly. Jen jsem se prave chtela zeptat nejdriv vas, abych se nepletla a neresila to s nima zbytecne a nebyla jsem v omylu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
417
31.12.13 10:36

@j.a.n.i1 ne ne, dalkove jsem nestudovala. Achjo, to mam opravdu rada tyhle problemy s uradama :zed: a navic to resi az po vyplatnim datu, jako naschval a ze clovek na ty penize ceka a potrebuje je, je nezajima!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
31.12.13 11:07

@Laetitia Po jakem výplatní datu, pokud si na mateřské od 1.12.,tak nárok na první peníze mas v průběhu ledna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
417
31.12.13 11:16

@j.a.n.i1 do 20.12. me to meli vyplatit ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
31.12.13 11:59
@Laetitia píše:
@j.a.n.i1 do 20.12. me to meli vyplatit ne?

To ani omylem, pokud si na mateřské od 1.12., tak první platba je za prosinec a termín na výplatu je do 30 dnů od konce měsíce za který ti to platí (nebo od dodání podkladů, pokud se jedná o ten první a dodáš je později), tedy do konce ledna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
31.12.13 12:15

Ještě tedy doplním, že jim to většinou celý měsíc netrvá, ta první chodívá tak kolem poloviny měsíce a ty další pak chvilku po začátku. U tebe to tedy bude zdržené, protože jim musíš doložit to úspěšné studium… akorát nevím, zda tam bude stačit jen dojít, nebo jestli to budeš muset poslat oficiálně jako odvolání, to bych se zkusila domluvit přímo s nimi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
417
31.12.13 15:41

@j.a.n.i1 moc dekuju za rady :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2468
1.1.14 17:27

Ahoj holky, jsem takový speciální případ a zkusím se zeptat tady, protože na internetu jsem nic takového nenašla. Jsem stále prezenčním studentem na VŠ, v létě mi bylo 26 a od té doby jsem si sama zaplatila zdravotní pojištění pouze za záři. V uplynulých dvou letech jsem měla kromě 3 měsíců vždy zároveň ke studiu u DPČ, ze které zaměstnavatelé odváděli zálohy na zdravotní i sociální. Stejně jako do srpna škola.(Čili těch 270 dní s odvodem zdravotního mám odpracovaných). Od října mám už zase DPČ, kde za mě zaměstnavatel platí zdravotní pojištění. Na mateřskou bych měla nastoupit cca na začátku července. Myslíte, že budu mít nárok na na mateřskou? Rodičovská je mi jasna - ta půjde podle otce na 2 roky.
A ještě jeden dotaz - někde jsem na netu četla, že nemůžu být student, abych pobírala mateřskou, tak jestli stačí např. od toho července po dobu mateřské studium přerušit nebo se musí ukončit úplně?

V lednu se chci zeptat přímo na sociálce, ale znáte ty úřady. Něco Vám tam řeknou a skutečnost je pak stejně trochu jiná…

dík moc za rady a názory :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
1.1.14 17:38

@Naja87 No, s nárokem na mateřskou záleží na přesném znění té DPČ a taky na tom jak dlouho resp. do kdy na ni budeš pracovat, můžeš ho mít a nemusíš. A jen tak mimochodem, pro nárok na mateřskou se řeší zaplacené sociální (resp. nemocenské, které je u zaměstnanců a závislé činnosti součástí sociálního), nikoliv zdravotní pojištění, takže škola za tebe žádné sociální neplatí.
A jinak klidně můžeš být student a pobírat mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2468
1.1.14 17:45

@j.a.n.i1 díky za info. aha, já myslela, že se to rozhoduje na základně zdravotního. Sociální za mě škola bude myslim platit až dokud nedostuduju nebo minimálně do 28. No, nicméně v těch dohod na DPČ se odvádí též. A DPČ mám dvě na dobu neurčitou a v době nástupu na mateřskou budou obě na 99% pořád platné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
1.1.14 17:47

@Naja87 Škola za tebe žádné sociální neplatí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat