Student a mateřská
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Student a mateřská
Jsem studentka VŠ (denní studium),teprve plánujeme děti a chtěla bych se zeptat,zda mám nárok na mateřskou nebo rodičovský příspěvěk?(nevím jaký je v tom rozdíl)? Bylo by pro mě lepší jít do práce, treba i za minimální mzdu, a jít studovat dálkově nebo mě to vyjde na stejno? Děkuji Vám moc za jakoukoliv radu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Narok by jsi mela az ode dne porodu na rodicovsky prispevek ve vysi 7600 do 21 mesicu po te do 4let ditete 3800 delku si volit nemuzes.
Materska se dostava 6-8 tydnu pred planovanym terminem porodu.
A je samozrejme lepsi jit do prace byt za minimalni mzdu muzes si pak zvollit delku rodicovske treba na tri roky 7600kc.
Staci jit na brigadu ale musi se ti odvadet zdravotni a socialni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
pokud před porodem neodpracuješ min. 270 dní, tak nárok na mateřskou nemáš. bude ti vyplácena jen rodičák. lepší by bylo jít alespoň na ten rok do práce, aby sis pak mohla vybrat jak dlouho chceš být s dítětem doma
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Limo, ono je to trochu složitější. Nepíšeš, v jakém ročníku jsi, zda se mimi narodí po škole či při ní. Jsem stejný případ, tak jsem se radila na jednom právnickém foru. Bylo mi řečeno toto:
Pokud se dítě narodí do 270 dní od úspěšného ukončení školy a já zároveň najdu po škole práci (jde o odvádění pojištění atd.), tak se mi bude zpětně počítat 270 dní z doby, kdy jsem studovala. V praxi to znamená, že nemusím být v zaměstnání celých 270 dní, ale třeba jen 3 měsíce a pak budu mít nárok na mateřskou i vyběr délky rodičáku.
Pokud tohle nesplníš nebo budeš stále studovat, náleží ti 4letý rodičák ode dne porodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Limo, přepošlu ti raději celou jejich odpověď:
*Jestliže nebudete v den nástupu na PPM (tj. 6-8 týdnů před předpokládaným termínem porodu) účastna nemocenského pojištění jako zaměstnanec či OSVČ nebo nebude trvat ochranná lhůta po jejich skončení, nevznikne Vám na PPM nárok a ode dne porodu budete pobírat rodičovský příspěvek ve 4leté variantě, tj. 7600Kč do 21 měsíců věku dítěte a následně do 4 let věku dítěte ve výši 3800Kč.
K nároku na PPM - do doby 270 dnů se také započítává:
- studium – pokud počátek šestého týdne před očekávaným dnem porodu připadne do období 270 dnů od úspěšného skončení studia.
Tzn. že jestliže po úspěšném ukončení studia nastoupíte do zaměstnání (s účastí na nemocenském pojištění) a v den nástupu na PPM bude pojištění trvat (nebo opět bude trvat ochranná lhůta po jeho skončení), vznikne Vám nárok na PPM, jelikož do doby 270 dnů účasti na nemocenském pojištění se započte i doba studia.
Doba zaměstnání – pojištění nemusí trvat 270 dnů. Jestliže Vám vznikne nárok na PPM, budete moci provést volbu délky rodičovského příspěvku.
Příklad zápočtu doby studia:
Studentka ukončila řádně studium na VŠ dne 29.5. Dne 2.7 nastoupila do zaměstnání, je od tohoto dne účastna nemocenského pojištění. Na PPM nastupuje 6 týdnů před očekávaným dnem porodu dne 30.12.
Má nárok na PPM. V zaměstnání sice nezískala 270 dnů účasti na nemocenském pojištění (od 2.7. do 29.12.), ale od skončení studia do šestého týdne před očekávaným dnem porodu neuplynuto ještě 270 dnů, proto se u ní doba studia považuje za dobu účasti na nemocenském pojištění pro splnění podmínky 270 dnů účasti na NP v posledních dvou letech před nástupem na PPM.
(Zákon o nemocenském pojištění, Marta Ženíšková, Jan Přib, 2. vydání, str. 83).*
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsem studentka střední školy v posledním ročníku, kdybych otěhotněla měla bych nárok na mateřskou? a jestli ano v jaké výši? Děkuju
- Citovat
- Upravit
luci.sofi píše:
Jsem studentka střední školy v posledním ročníku, kdybych otěhotněla měla bych nárok na mateřskou? a jestli ano v jaké výši? Děkuju
Na mateřskou ne. Jen na čtyřletý rodičák ode dne porodu. Tj: 7600 do 9 měsíců dítěte a pak 3800 do 4 let věku dítěte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
luci.sofi píše:
Ahoj, jedna dost důležitá věc, která zřejmě není dostatečně zdůrazněna u téhle výjimky:
K nároku na PPM – do doby 270 dnů se také započítává:
* studium – pokud počátek šestého týdne před očekávaným dnem porodu připadne do období 270 dnů od úspěšného skončení studia.
Jeden požadavek je stihnout těch 270 dnů. Pro samotný nástup na mateřskou, ale žena musí být ZAMĚSTNANÁ (účastna nemocenského pojištění). Každopádně i tak by mě zajímalo, z čeho se výše té mateřské pak počítá (když mám třeba odpracovaných 7 měsíců?) Neví to někdo?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Izabella píše:luci.sofi píše:
Jsem studentka střední školy v posledním ročníku, kdybych otěhotněla měla bych nárok na mateřskou? a jestli ano v jaké výši? DěkujuAhoj, jedna dost důležitá věc, která zřejmě není dostatečně zdůrazněna u téhle výjimky:
* studium – pokud počátek šestého týdne před očekávaným dnem porodu připadne do období 270 dnů od úspěšného skončení studia.
Jeden požadavek je stihnout těch 270 dnů. Pro samotný nástup na mateřskou, ale žena musí být ZAMĚSTNANÁ (účastna nemocenského pojištění). Každopádně i tak by mě zajímalo, z čeho se výše té mateřské pak počítá (když mám třeba odpracovaných 7 měsíců?) Neví to někdo?
To platilo dřív. Podle nového zákona se doba studia nezapočítává, protože v době studia stát za studenty nehradí nemocenské pojištění.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Alpaka píše:Izabella píše:To platilo dřív. Podle nového zákona se doba studia nezapočítává, protože v době studia stát za studenty nehradí nemocenské pojištění.luci.sofi píše:
Jsem studentka střední školy v posledním ročníku, kdybych otěhotněla měla bych nárok na mateřskou? a jestli ano v jaké výši? DěkujuAhoj, jedna dost důležitá věc, která zřejmě není dostatečně zdůrazněna u téhle výjimky:
Pokud vím, tak zrušili sociální pojištění, takže škola se nezapočítává do odpracovaných let do důchodu. Mateřská se platí z nemocenského (zdravotního) pojištění a to studentům nezrušili. Nebo se mýlím?
Zde je zákon, kde se píše, že studenti, kteří úspěšně ukončili studium, tvoří výjimku:
http://business.center.cz/…cast3h4.aspx
Novela toho zákona nic takového neruší:
http://www.sbirka.cz/…E/10-166.htm
Příspěvek upraven 25.01.11 v 13:26
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Izabella píše:Alpaka píše:Pokud vím, tak zrušili sociální pojištění, takže škola se nezapočítává do odpracovaných let do důchodu. Mateřská se platí z nemocenského (zdravotního) pojištění a to studentům nezrušili. Nebo se mýlím?Izabella píše:To platilo dřív. Podle nového zákona se doba studia nezapočítává, protože v době studia stát za studenty nehradí nemocenské pojištění.luci.sofi píše:
Jsem studentka střední školy v posledním ročníku, kdybych otěhotněla měla bych nárok na mateřskou? a jestli ano v jaké výši? Děkujuhttp://www.icm.cz/…-v-materstvi
1.1. 2009 vešel v platnost nový zákon o nemocenském pojištění, podle kterého do okruhu nemocensky pojištěných osob již nepatří studenti a žáci. Nárok na PPM tak studentkám již ze zákona nevzniká. Automaticky vzniká nárok na čerpání rodičovského příspěvku a to v tzv. pomalé čtyřleté variantě, a to od měsíce, ve kterém se dítě narodí.
Studentkám, jejichž pojištění skončilo v době těhotenství, běží od 1. ledna 2009 ochranná lhůta v délce zpravidla 180 kalendářních dnů. Nárok na peněžitou pomoc v mateřství se v těchto případech bude posuzovat podle toho, na který den lékař stanovil očekávaný den porodu.
Ahoj, jedna dost důležitá věc, která zřejmě není dostatečně zdůrazněna u téhle výjimky:K nároku na PPM – do doby 270 dnů se také započítává:
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím, že to co se píše zde…
http://www.icm.cz/…-v-materstvi
„1.1. 2009 vešel v platnost nový zákon o nemocenském pojištění, podle kterého do okruhu nemocensky pojištěných osob již nepatří studenti a žáci. Nárok na PPM tak studentkám již ze zákona nevzniká.“
… znamená, že studentka, která během studia nebo po ukončení studia otěhotní a 6 týdnu před porodem nepracuje, tak nárok na mateřskou samozřejmě nemá.
Ale ta výjimka, že ukončí ÚSPĚŠNĚ studium a do 270 dnů jí to připadne na 6 týdnu před porodem a v té době je ZAMĚSTNANÁ, tak pořád platí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Alpaka píše:Izabella píše:To platilo dřív. Podle nového zákona se doba studia nezapočítává, protože v době studia stát za studenty nehradí nemocenské pojištění.luci.sofi píše:
Nene, tohle je aktuálně platné
rozdíl je pouze v tom, že dříve stačilo jen školu přerušit a byl nárok na PPM, dnes je nutné školu dodělat a nastoupit do práce.
A PPM by se počítala z těch 7 měsíců v práci ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
luci.sofi píše:
Pokud by luci.sofi během studia otěhotněla a úspěšně ukončila studium maturitní zkouškou. Nastoupila by do zaměstnání, dále by stihla do 270 dnů od úspěšného ukončení studia porodit, tak má nárok na mateřskou a může si vybrat rodičovský příspěvek na 3 roky. Nemusí jít automaticky na 4 roky. Kdyby porodila dřív, než úspěšně ukončí studium, tak jasně, že má nárok jen na rodičovský příspěvek - 4letou variantu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Izabella píše:luci.sofi píše:Pokud by luci.sofi během studia otěhotněla a úspěšně ukončila studium maturitní zkouškou. Nastoupila by do zaměstnání, dále by stihla do 270 dnů od úspěšného ukončení studia porodit, tak má nárok na mateřskou a může si vybrat rodičovský příspěvek na 3 roky. Nemusí jít automaticky na 4 roky. Kdyby porodila dřív, než úspěšně ukončí studium, tak jasně, že má nárok jen na rodičovský příspěvek - 4letou variantu.
Jojo, přesně tak ![]()
Ale ono s tím nástupem do práce v těhu je malinko problém, jednak pro zaměstnavatele to není perspektivní a spousta těhulek má pocit, že těhotenství je nemoc… tedy ne všechny, ať se někoho nedotknu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit