Student a mateřská
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Monny89 píše:Evick1 píše:kdo je na pracáku tak nemá mateřskou, ale jen rodičovskou ode dne porodu
budeš se muset nahlásit na prac. úřad a celých 9m docházet a po porodu ti to převedou na mateřskou a budou ti hradit soc. a zdrav. ale musíš tam docházet jinak tě vyřadíjenom takový upozornění…
jj blbě jsem to napsala měla jsem na mysli Rodičovský příspěvek
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
porod těsně po státnicích
Ahoj, díky moc za tuto diskusi, takhle hezky mi tuto problematiku nevysvětlili ani na pracovním úřadě… Mám ale ještě jednu nejasnost… Jsem v 7. měsíci těhotenství, na začátku června mám státnice na VŠ (tím dnem přestanu být student) a 16. července mám termín porodu. Z předchozích příspěvků tedy plyne, že kdybych se teoreticky nechala zaměstnat okamžitě po státnicích, např. 2. června a 4. června (tj. přesně 6 týdnů před termínem porodu) bych nastoupila na mateřskou, mám na ní nárok? I když bych byla fakticky zaměstnaná jen 2 dny? Z čeho se PMM vypočítá? Nebo by bylo lepší nechat se zaměstnat už teď (jako nestudent), kvůli tomu těsnému termínu? Díky moc za odpověď.
- Citovat
- Upravit
Chtěla bych se zeptat někdo tu psal něco ve znění, že když člověk bude docházet na Pracák třeba 9 měsíců že pak teda má nárok na mateřskou… Já jsem na pracáku byla 3 měsíce a odpracované mám taky tři. Nyní jsem student. Tak zda-li se mi to započítá jak 6 měsíců a nebo jen jak ty 3. Musím mít teda odpracovaný rok, abych na mateřskou měla nárok.. Pracák taky platí zdravotko a sociální, ale furt si to neodvádím já ale pracák. tak jak to je??
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nemusím mít teda opracovaný rok v kuse, ale i když je to rozkouskovaný byť né v jednom roce tak se to taky počítá ne? Prostě a zkrátka jen odpracovat rok…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Těhotenství po ukončení studia tudíž pro nezaměstnanou
Ahoj.. právě končím studium, s přítelem bychom chtěli miminko, ale bojím se že když nenajdu práci nedostanu žádnou mateřskou/rodičovský příspěvek. Také se mi nechce čekat na to až seženu zaměstnání atd. to bych se také miminka nemusela dočkat.. Nejhorší na tom je, že najít potřebné informace na netu je velice těžké, proto se obracím sem s tím že mi někdo poradí co a jak:)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Proč by ses neměla dočkat miminka, když bys dva roky pracovala?
Národ na mateřskou bys neměla, na rodičák jo
Nevím, jak je to teď s novým rodičákem, dřív jsi měla bez práce ten nejdelší rodičák- tudíž nejméně peněž na měsíc
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud otěhotníš a porodíš, předtím jsi nepracovala, tak se ti vyměřuje vše z platu přítele, protože tvoříte rodinu. Tudíž si volíš přes jeho vyměřovací základ výši rod.příspěvku. Pokud má přítel více než 17000 nebo 16 000, tak na porodné nárok nemáš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
proč? protože práce není, tudíž než něco seženu může trvat dosti dlouho:(
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
takže když má okolo 20 tisíc tak dostanu jen ten rodičák.. tj 7600 do 9měsíců a pak čtyři roky 3800ju? Achjo, to je strašně složitostí kolem těhotenství:(
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
teď je nový systém od nového roku. 220tis. se rozpočítá na dobu, jakou si zvolíš. Tudíš třeba na 3 roky asi 6tis. každý měsíc. Zkus se kouknout na netu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já o tom právě na netu nemůžu nic najít.. a když už na něco narazím tak se to netýká čerstvých absolventů kteří nemají práci.. spíš se to týká pouze těch co otěhotněli už ve škole
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LindsayM píše:
Já o tom právě na netu nemůžu nic najít.. a když už na něco narazím tak se to netýká čerstvých absolventů kteří nemají práci.. spíš se to týká pouze těch co otěhotněli už ve škole
ono je to jedno, pokud nenastoupíš do práce
jen nevím do kdy musíš nastoupit, já otěhotněla už an škole. ale na eM je dost lidí, co tomu rozumí pořádně, tak určitě někdo poradí detailně…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nu doufám.. Protože mimčo chceme, ale musím mít jistotu že k přítelově vejplatě bude i jiný příjem ikdyž třeba jen minimální.. takhle je to 20tisíc měsíčně a víc a s mateřskou by to bylo super:)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LindsayM pokud má přítel 20 čistýho, tak máš nárok i na max.rodičák, takže 220tis. si můžeš rozpočítat jak chceš - max.11500/měsíc a max. do 4 let věku dítěte - a to je tak všecko, co od státu můžeš čekat. tak si to rozmysli(lete), jestli se k tomu upsat dobrovolně - my to máme neplánovaně, ale půjde to, je to lepší než nic nebo 3800…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jo a dostaneš pouze rodičák a to až ode dne porodu - aby jsi věděla s čím počítat
- načítám...
- Citovat
- Zmínit