Student a mateřská

Napsat příspěvek
Velikost písma:
81480
25.1.11 15:25

holky máte ravdu, pokud by byla zaměstnaná, tak má nárok na 3 letou variantu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1568
25.1.11 15:59

Ahoj :mavam: dekuji za tuto diskusi, zjistila jsem temer vse co jsem potrebovala :palec: Ma jen jeden dotaz, ale nevim zda zna nekdo odpoved.
Je tedy lepsi se nechat zamestnat (u pribuznych, jinak to asi ani nepujde, jsem v patem tydnu tehotenstvi a za tri tydny mam statnice ve skole) a nebo byt OSVC? Kdyz bych si platila vysokou nemocenskou tak bych mohla mit i „vysokou“ materskou nebo to tak neni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
25.1.11 16:02
rozarkaa píše:
Ahoj :mavam: dekuji za tuto diskusi, zjistila jsem temer vse co jsem potrebovala :palec: Ma jen jeden dotaz, ale nevim zda zna nekdo odpoved.
Je tedy lepsi se nechat zamestnat (u pribuznych, jinak to asi ani nepujde, jsem v patem tydnu tehotenstvi a za tri tydny mam statnice ve skole) a nebo byt OSVC? Kdyz bych si platila vysokou nemocenskou tak bych mohla mit i „vysokou“ materskou nebo to tak neni?

Jako OSVČ nárok mít nebudeš, tak bys musela platit nemocenské 180 dní (zde není výjimka pro studenty)…
takže leda sehnat zaměstnání, nebo udělat volbu přes otce, pokud ti jde o 3 letý RP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1568
25.1.11 16:07

j.a.n.i1: diky moc :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1568
25.1.11 18:31

Jeste me napadlo co kdyz to nebude prace na plny uvazek, ale jen na castecny, plati to i v tomto pripade ze? :think: Asi by melo kdyz se z toho odvadi soc. a zdrav.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23919
25.1.11 20:20
j.a.n.i1 píše:
Izabella píše:
luci.sofi píše:
Jsem studentka střední školy v posledním ročníku, kdybych otěhotněla měla bych nárok na mateřskou? a jestli ano v jaké výši? Děkuju
Pokud by luci.sofi během studia otěhotněla a úspěšně ukončila studium maturitní zkouškou. Nastoupila by do zaměstnání, dále by stihla do 270 dnů od úspěšného ukončení studia porodit, tak má nárok na mateřskou a může si vybrat rodičovský příspěvek na 3 roky. Nemusí jít automaticky na 4 roky. Kdyby porodila dřív, než úspěšně ukončí studium, tak jasně, že má nárok jen na rodičovský příspěvek - 4letou variantu.
Jojo, přesně tak :-)
Ale ono s tím nástupem do práce v těhu je malinko problém, jednak pro zaměstnavatele to není perspektivní a spousta těhulek má pocit, že těhotenství je nemoc… tedy ne všechny, ať se někoho nedotknu ;-)

Určitě to zaměstnavatele moc nepotěší, ale já jsem podepsala smlouvu a těhotná jsem ještě nebyla, otěhotněla jsem neplánovaně asi týden po podepsání smlouvy. Ale je fakt, že mě taky ve zkušební době mohli vyhodit :-) naštěstí se tak nestalo.

Jinak těhotenství nemoc určitě není :lol:, ale každá žena ho prožívá jinak. Věřím, že některým je opravdu hodně špatně. Mě to naštěstí nepostihlo, jediné co mě mrzelo, tak přesčasy a stresy v práci, bála jsem se, aby to nějak negativně nepůsobilo na mimčo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23919
25.1.11 20:34
j.a.n.i1 píše:
rozarkaa píše:
Je tedy lepsi se nechat zamestnat (u pribuznych, jinak to asi ani nepujde, jsem v patem tydnu tehotenstvi a za tri tydny mam statnice ve skole) a nebo byt OSVC? Kdyz bych si platila vysokou nemocenskou tak bych mohla mit i „vysokou“ materskou nebo to tak neni?
Jako OSVČ nárok mít nebudeš, tak bys musela platit nemocenské 180 dní (zde není výjimka pro studenty)…
takže leda sehnat zaměstnání, nebo udělat volbu přes otce, pokud ti jde o 3 letý RP.

K tomu OSVČ:

Skončí dosavadní možnost, díky níž si OSVČ mohly účelově „doplatit“ nemocenské pojištění a tím získat nejvyšší možnou výši peněžité podpory v mateřství. Podle vlády je to zvýhodňuje oproti běžným zaměstnancům.

Podle současné právní úpravy si OSVČ může každý měsíc stanovit libovolně vyměřovací základ, aniž by byla jakkoliv omezena maximální výší. Tím může účelově upravit (bez jakékoliv vazby na dosahované příjmy) výši svého měsíčního základu před nástupem na peněžitou pomoc v mateřství, tak, aby dávka byla vypočtena v maximální výši.

zdroj: http://aktualne.centrum.cz/…-skrty-2011/

S tím počítáním je to tam složitější:

(3) Podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství osoby samostatně výdělečně činné je kromě splnění podmínky účasti na pojištění podle odstavce 2 účast na pojištění jako osoby samostatně výdělečně činné podle § 11 po dobu alespoň 180 kalendářních dnů v posledním roce přede dnem počátku podpůrčí doby stanovené podle § 34 odst.

zdroj: http://business.center.cz/…cast3h4.aspx

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucink11
21.4.11 20:50

ahoj jsem studentka 4 ročníku SS a jsem těhotná, chtěla sem se zeptat když hned po škole začnu chodit aspon na brigádu kde mi budou odvádět sociální a zdravotní, budu mít nárok na matěřskou? jsem v 1 mesici

• Citovat
  • Upravit
36544
21.4.11 21:02
lucink11 píše:
ahoj jsem studentka 4 ročníku SS a jsem těhotná, chtěla sem se zeptat když hned po škole začnu chodit aspon na brigádu kde mi budou odvádět sociální a zdravotní, budu mít nárok na matěřskou? jsem v 1 mesici

po škole - tím myslíš konec června, začátek července? To už budeš ve 3 měsící, pokud správně počítám, a to nevím teda, pokud tě někde vezmou jako těhotnou :nevim: Ale myslím si, že to musí být hlavní pracovní poměr.. při brigádě se za nikoho zdr. a soc. neodvádí, pokud vím :nevim:

Ale nevím, zkušenější poradí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
209
21.4.11 21:14

budeš se muset nahlásit na prac. úřad a celých 9m docházet a po porodu ti to převedou na mateřskou a budou ti hradit soc. a zdrav. ale musíš tam docházet jinak tě vyřadí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36544
21.4.11 21:24
Evick1 píše:
budeš se muset nahlásit na prac. úřad a celých 9m docházet a po porodu ti to převedou na mateřskou a budou ti hradit soc. a zdrav. ale musíš tam docházet jinak tě vyřadí

kdo je na pracáku tak nemá mateřskou, ale jen rodičovskou ode dne porodu :kytka: jenom takový upozornění… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4880
21.4.11 21:54

lucink…pokud jsi hned po škole, tak na mateřskou nárok nemáš..ale budou ti dávat jen nějakých 3.000 tis myslím. Nevím to přesně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36544
21.4.11 21:56
Sumaya píše:
lucink…pokud jsi hned po škole, tak na mateřskou nárok nemáš..ale budou ti dávat jen nějakých 3.000 tis myslím. Nevím to přesně.

Pokud by šla na 4letou - 9 měsíců 7.600,– od 10 měsíce do 4let 3.800,–
Pokud by se uhrála 3letá varianta přepisem na otce tak 3roky 7.600,– :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1120
21.4.11 22:22

Ahoj holky, uvedu vám můj případ, třeba to někomu pomůže. Střední jsem ukončila maturitní zkouškou v roce 2008, prázdniny jsem si nechala volné a od 1.září byla vedená jako OSVČ, v listopadu jsem zjistila, že jsem těhotná. Do nového roku jsem pracovala jako OSVČ. Na mateřskou jsem nárok neměla, ale abych nemusela na 4letý rodičák, tak jsem si začala platit minimální poplatek na nemocenské, čímž jsem si zaručila možnost volby mezi 3 a 4letou variantou. Pro tříletou variantu byla v roce 2009, 2010 nutnost podílet se na nem.pojištění a tu jsem s 86Kč/měsíčně splnila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
22.4.11 07:06
lucink11 píše:

Pokud tu školu úspěšně dokončíš a hned budeš pracovat buď na klasický pracovní poměr nebo na dohodu o pracovní činnosti s příjmem nad 2000,– tak nárok na PPM mít budeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat