Student a mateřská
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
No jde o to ze ten zkraceny uvazek byl presne pred rokem. Pak jsem tam pul roku nepracovala a pak mi nabidli plny uvazek tak nevin kdyt to nebylo souvisle. Urcite tam nejakou dobu jeste budu. No az.mi to zvednou na pracaku tak se zeptam bylo by to fajn kdyby mi narok vznikl:))
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Toddyy1234 No, na pracák můžeš volat jak chceš, tam ti nic k mateřské neřeknou… Nicméně to, že to není vcelku nevadí, potřebuješ 270 dní za poslední 2 roky a ke dni nástupu na mateřskou být zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě, která je buď 180 dní, nebo stejně jako délka pracovního poměru, pokud ten pracovní poměr trval kratší dobu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tech 270 dní mít nebudu, delá mi to nejakych 164 za posledni 2 roky. Kazdopadne jsem nasla ze pokud nesplnuji tech 270 dni ale podilela jsem se na tom nemocenskem pojisteni kratsi dobu mam narok na pomoc v materstvi 6 tydnu pred porodem a 6 tydnu po ( jeste presne nevim to jsem dohledala na netu)… pak se me tyka 4leta varianra rodicovske dovolene…Jsem z toho zmatena, snad mi to brzy nekdo vyjasni ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Toddyy1234 Jaktože mít 270 dní nebudeš? Jak si to počítala, kdy máš termín? A tu aktuální smlouvu máš na dobu určitou nebo neurčitou? A zkušebku máš?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
PPm po ukončení VŠ
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, vím, že se to tady probírá, ale chtěla bych v tom mít jasno..jsem v posledním roku školy a v červnu 2013 budu končit. S přítelem jsme se rozhodli, že bychom si hctěli pořídit miminko..Pokud bych stihla porodit do 270dni od ukončení studia a mezitím si sehnala nějakou práci na hlavní pracovní poměr, tak nárok na PPM mám..? a mám na něj nárk i v případě, že si práci nebudu moci sehnat a budu vedena na pracovním úřadě..?
Děkuji Vám za všechny cenné rady!!
- Citovat
- Upravit
@Medvídek88 píše:
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, vím, že se to tady probírá, ale chtěla bych v tom mít jasno..jsem v posledním roku školy a v červnu 2013 budu končit. S přítelem jsme se rozhodli, že bychom si hctěli pořídit miminko..Pokud bych stihla porodit do 270dni od ukončení studia a mezitím si sehnala nějakou práci na hlavní pracovní poměr, tak nárok na PPM mám..? a mám na něj nárk i v případě, že si práci nebudu moci sehnat a budu vedena na pracovním úřadě..?
Děkuji Vám za všechny cenné rady!!
pokud si najdeš práci tak jsi v pohodě to máš nárok ale jstli si nenajdeš a budeš na pracáku tak nemáš nárok jen na rodičák na 4 roky a nebo přes partnerovo zaměstnání když on bude mít odpracováno a nárok tak můžeš zvolit délku přes něj ale na mateřskou nebudeš mít nárok bez práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale stačí mít tu práci, nemusím odpracovat těch 270 dní..rozumím tomu dobře..?
- Citovat
- Upravit
@Medvídek88 píše:
Ale stačí mít tu práci, nemusím odpracovat těch 270 dní..rozumím tomu dobře..?
jojo jestli ti to bude navazovat na školu tak ano.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jaaajaa píše:
jojo jestli ti to bude navazovat na školu tak ano.
jsem ze všech těch informací trochu natvrtdlá:-) takže pokud ukončím školu a časem si najdu nějakou práci, ale porodit stihnu do 270dni od ukončení školy, tak nárok na PPM mám.. chápu to dobře..?
- Citovat
- Upravit
@Medvídek88 píše:
jsem ze všech těch informací trochu natvrtdlá:-) takže pokud ukončím školu a časem si najdu nějakou práci, ale porodit stihnu do 270dni od ukončení školy, tak nárok na PPM mám.. chápu to dobře..?
vím že když ukončíš školu a navážeš prací tak se těch 270dní jakože odpracované počítají ale jestli se to bere i když třeba máš měsíc pauzu jsi na pracáku a pak si najdeš práci to nevím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky,
pořád nějak nechápu jednu věc. Když teda tatínek dítěte pracuje dlouho, tak se mateřská může napsat na něho (tří letá forma cca 7 000 Kč), s dítětem bych ale byla já a on stáe chodil do práce??? Nebo by byl na mateřské s dítětem doma on??? nějak jsem to nepochopila. Děkuju za odpověď.
- Citovat
- Upravit
@1missinka píše:
Ahojky,
pořád nějak nechápu jednu věc. Když teda tatínek dítěte pracuje dlouho, tak se mateřská může napsat na něho (tří letá forma cca 7 000 Kč), s dítětem bych ale byla já a on stáe chodil do práce??? Nebo by byl na mateřské s dítětem doma on??? nějak jsem to nepochopila. Děkuju za odpověď.
Nesmíš zaměňovat pojmy mateřská a rodičovský příspěvek ![]()
Mateřská je 28 týdnů a počítá se z platu vždy toho kdo ji bude čerpat a bude doma.
Rodičovský příspěvek je to co myslíš a klidně ho můžeš čerpat ty, pouze k žádosti doložíš 2 papíry od tatínka, které prokáží že má odpracovanou tu potřebnou dobu a jaký měl plat a na základě toho si přímo ty rodičák zvolíš ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže si mohu poté vybrat délku toho, jak budu dlouho doma? A prosím tě nevíš, jak se ta částka pohybuje?
- Citovat
- Upravit
@1missinka píše:
Takže si mohu poté vybrat délku toho, jak budu dlouho doma? A prosím tě nevíš, jak se ta částka pohybuje?
No, na 3 roky, to vychází na cca 6100,– pokud bys chtěla pouze 2 roky, tak nějakých 9100,–
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chtěla bych vás moc poprosit o radu, nějak se v tom nemůžu vyznat. Jsem studentka VŠ a co nejdříve po ukončení studia bych chtěla otěhotnět (čím dříve, tím lépe). Jde mi o to, co je podle vás nejlepší varianta.
- otěhotnět chvilku před koncem studia a čerpat rodičovskou přes otce
- najít si hned po škole zaměstnání a porodit do těch 270 dní (ale neumím si představit, že by mě jako těhotnou zaměstnali, když by věděli, že to bude jen na chvíli)
- Snažit se po škole najít co nejdříve práci a teprve po tom otěhotnět. Ale jak dlouho v tý práci musím být, abych měla nárok na mateřskou, která by se mi vypočítávala z platu?
- Najít si na magisterským částečný úvazek. Ale jakým způsobem se částečný úvazek započítává? Jak dlouho bych takto musela pracovat, abych měla nárok na mateřskou…a z čeho se potom mateřská vypočítává, z příjmu ze zkrácenýho úvazku?
- 3-4 měsíce v roce pracuju na dohodu o provedení práce (výdělek cca 8000/měsíc), mohlo by to mít nějaký vliv na nárok na mateřskou?
Uf, je toho hodně, ale opravdu mě to moc zajímá,
děkuju za všechny vaše názory
!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit