Student a mateřská

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14
21.1.14 10:27

Zítra dám každopádně vědět, jak to dopadlo :) Díky moc za snahu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
26.3.14 19:13

Neví prosím vás někdo, z čeho se vypočítává mateřská, pokud na ni člověk nastoupí do 180 dnů po úspěšném ukončení studia (vš)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
26.3.14 19:14

@neznalec Z ničeho, nemá nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
26.3.14 19:14

@neznalec Z té práce, kterou si po studiu stihne najít. Nestačí ukončit studium a rodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
27.3.14 09:55

Jak mám teda chápat tohle?

Kdo má nárok na mateřskou dovolenou
Mateřská dovolená (resp. PPM  – peněžitá pomoc v mateřství) je dávka, kterou vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení. Je to dávka spadající do systému nemocenského pojištění. Na rozdíl od rodičovského příspěvku, na který má nárok skoro každý, komu se narodí dítě, na mateřskou je nárok jen v případě, že bylo hrazeno nemocenské pojištění – týká se to tedy:

• Zaměstnanců, za které nemocenské platí zaměstnavatel (výjimkou může být například dohoda o provedení práce, kde měsíční příjem nepřesáhl 10 000 Kč)
  • OSVČ, kteří si sami platí nemocenské pojištění (nemocenské pojištění je pro OSVČ na rozdíl od sociálního a zdravotního jen dobrovolné)
  • Studentů – pokud na mateřskou nastoupí i bez předchozího zaměstnání do 180 dnů po úspěšném absolvování školy (střední, vyšší odborná, vysoká škola)

Základní podmínky pro nárok na mateřskou jsou tyto:

• Zaměstnanec i OSVČ musí mít v předchozích 2 letech (počítá se od data nástupu na mateřskou) placeno nemocenské pojištění alespoň 270 dní (doba placení nemocenského může být přerušovaná)
  • OSVČ navíc musí splnit podmínku, že nemocenské muselo být placeno nejméně 180 dní v posledním roce (počítá se od data nástupu na mateřskou)
  • Student musí splnit podmínku úspěšného absolvování studia
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
27.3.14 09:59

@neznalec A odkaz? Buď je to hóóódně starý a nebo špatně.

Doba studia se započítává do doby nutné pro přiznání PPM, ale zároveň musí být budoucí matka zaměstnaná. Ono totiž za studenty žádné nemocenské hrazeno není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
27.3.14 10:07

Odkaz je zde: http://socialni-davky-2014.eu/materska-2014/ a tohle bych ještě zvýraznila:

Mateřská dovolená hned po škole – trochu jiná situace platí, pokud žena nastoupí na mateřskou ihned po škole. Doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole je považována za soustavnou přípravu na budoucí zaměstnání. Pokud bylo toto studium úspěšně ukončeno, vzniká nárok na mateřskou dovolenou. I zde pak platí ochranná lhůta, pokud mateřská dovolená začne do 180 dní od úspěšného ukončení studia, je nárok na peněžitou pomoc v mateřství

tak já nevím..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
27.3.14 10:13

@neznalec To je fakt zvláštní stránka. By mě zajímalo, jak by to té nezaměstnané studentce vypočítali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
27.3.14 10:15

@neznalec Že to mají blbě, podívej se na nějaké relevantnější servery, třeba aperio.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
27.3.14 10:27

@Litta no to mě právě taky :) nevadí, mě se to naštěstí netýká, takže už to nebudu řešit, jen mě to zajímalo, z čeho by se to počítalo.. asi je to opravdu blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
31.3.14 10:18

student a mateřská

Zdravím, chtěla jsem se zeptat jestli nemáte někdo zkušenosti s mateřskou a rodičovským příspěvkem u studentů?
v červnu bych měla ukončit Bc. studium, na konci listopadu bych měla rodit. řekli mi, že pokud úspěšně studium ukonřím a odpracuju si 3 měsíce (budu odvádět sociální a zdravotní) tak dostanu normální mateřskou i rodičovskou jako bych měla odpracovaných 270 dní. nevíte, jestli si to musím odpracovat v jedné práci a popřípadě když budu mít ty 4 měsíce splněné, můžu jít třeba na nemocenskou nebo rizikové?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
31.3.14 12:13
@primavera1 píše:
Zdravím, chtěla jsem se zeptat jestli nemáte někdo zkušenosti s mateřskou a rodičovským příspěvkem u studentů?
v červnu bych měla ukončit Bc. studium, na konci listopadu bych měla rodit. řekli mi, že pokud úspěšně studium ukonřím a odpracuju si 3 měsíce (budu odvádět sociální a zdravotní) tak dostanu normální mateřskou i rodičovskou jako bych měla odpracovaných 270 dní. nevíte, jestli si to musím odpracovat v jedné práci a popřípadě když budu mít ty 4 měsíce splněné, můžu jít třeba na nemocenskou nebo rizikové?

Doba úspěšně zakončeného studia se počítá do těch 270 dní. Odpracováno to nemusí být v jedné firmě. O nástupu na nemocenskou rozhoduje lékař. na pobírání RP a PPM nemá nemocenská vliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
483
5.4.14 16:35
@neznalec píše:
Jak mám teda chápat tohle?

Kdo má nárok na mateřskou dovolenou
Mateřská dovolená (resp. PPM  – peněžitá pomoc v mateřství) je dávka, kterou vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení. Je to dávka spadající do systému nemocenského pojištění. Na rozdíl od rodičovského příspěvku, na který má nárok skoro každý, komu se narodí dítě, na mateřskou je nárok jen v případě, že bylo hrazeno nemocenské pojištění – týká se to tedy:

• Zaměstnanců, za které nemocenské platí zaměstnavatel (výjimkou může být například dohoda o provedení práce, kde měsíční příjem nepřesáhl 10 000 Kč)
  • OSVČ, kteří si sami platí nemocenské pojištění (nemocenské pojištění je pro OSVČ na rozdíl od sociálního a zdravotního jen dobrovolné)
  • Studentů – pokud na mateřskou nastoupí i bez předchozího zaměstnání do 180 dnů po úspěšném absolvování školy (střední, vyšší odborná, vysoká škola)

Základní podmínky pro nárok na mateřskou jsou tyto:

• Zaměstnanec i OSVČ musí mít v předchozích 2 letech (počítá se od data nástupu na mateřskou) placeno nemocenské pojištění alespoň 270 dní (doba placení nemocenského může být přerušovaná)
  • OSVČ navíc musí splnit podmínku, že nemocenské muselo být placeno nejméně 180 dní v posledním roce (počítá se od data nástupu na mateřskou)
  • Student musí splnit podmínku úspěšného absolvování studia

Ahoj, já jsem se na tohle byla informovat na sociálce asi před 14 dni.. Takže je to tak, že po úspěšném ukončení studia nárok máš (započítává se to do těch 270 dní), ale je třeba, aby ti byla z čeho ta mateřská vypočítat. Výpočet mateřské se provádí z 30ti násobku denního vyměřovacího základu, takže teoreticky stačí být zaměstnaná jeden den. Otázka, jak to provést v praxi, protože to zaměstnání musí být na klasický úvazek, brigáda nestačí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
5.4.14 17:17

My jsme volali na socialku tak tri tydny zpatky a rekli mi ze musim mit odpracovaane tri mesice na klasickou pracovni smlouvu aby to bylo z ceho vypocitat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
6.4.14 20:02

Super, díky za info:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie