Studium medicíny, vyhazov po prvním ročníku, zkusit to znovu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2488
9.11.22 15:45

@EllaHa za mě, musíš posoudit jak moc to opravdu chceš dělat. Prvák je šok, histologie bývá prosévací masakr, ale dál to není o moc lepší. Snad o chloupek lepší druhák, ale dál přijdou další prubířské kameny - patologie, farmačka, smršť menších zkoušek v páťáku, státnice v šesťáku. Jestli máš pocit že to takhle dalších šest let chceš, zvládneš se prostě denně učit, jestli máš vysněný obor kam tě to táhne - tak jen do toho. Nestane se nic víc že v nejhorším přijdeš o další rok a můžou ti pak chybět ty roky studia zadarmo na nějaké jiné škole. To je riziko které se dá podstoupit. Z perspektivy 20leteho člověka strašné, z pohledu o 20 let později je fakt rok sem, rok tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
9.11.22 16:49

Není to ostuda -klíčový dotaz ovšem je - co změníš tak, aby s to příští rok zvládla?

Co budeš dělat na těch dalších a těžších zkouškách? Chceš opravdu dělat medicínu?

Ty zkoušky ze kterých má B ti příští rok uznají, ale potřebuješ prostě proměnit způsob jak se učíš, pokud si to nezvládla kvůli panice a stersu, tak s tím se chceš naučit pracovat (když teď začneš třbea v psychoterapii, tak na příští zkouškové už budeš dost v cajku).

V mezičase více než doporučuju najít si nějakou práci ve zdravotnictví, minimálně si udělej třeba kurz zdravotníka na zotavovacích akcich a jezdi tam na brigády.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21703
9.11.22 18:41
@EllaHa píše:
Myslíte si, že je ostuda být vyhozen po prvním ročníku medicíny? Nepovedlo se mi letní zkouškové, protože jsem nezvládla histologii a na anatomii potom už nezbyl čas ani síla. Nějak se s tím nedokážu smířit, protože jinak se mi celkem dařilo, z ostatních předmětů jsem měla nejhůř za B. Chtěla bych to zkusit příští rok znovu, ale po této zkušenosti si nejsem jistá, že na to mám. Znáte někoho, koho vyhodili z medicíny, on se vrátil a úspěšně dostudoval? Nebo máte podobnou zkušenost?

Ano, znam. Take na nejake anatomii. Jestli jsi jinak mela B, tak to je super. Nrvzdavej to!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9305
9.11.22 19:09
@PaníBovaryová píše:
Ano, znam. Take na nejake anatomii. Jestli jsi jinak mela B, tak to je super. Nrvzdavej to!

No nechci být hnusná, ale pokud někdo v prváku nemá anatomii, ani histologii, tak B má max tak z první pomoci, biofyziky a nějaké etiky, což zas takový strašný úspěch není, ale to nechci rýt, jen konstatuji. A určitě je to lepší, než nemít nic.

Jinak zakladatelko, já bych to na tvém místě taky ještě zkusila, pokud víš, že se medicíně chceš věnovat. Rok sem, rok tam. Nevím, na jaké fakultě studuješ, ale třeba u nás na 2.LF bylo hodně lidí, které vyhodili z 1.LF a dávali to u nás v pohodě, protože tam na ně nebyl takový tlak, síto, které na 1.LF tehdy být muselo, že nabrali moc studentů a půlku jich proseli a to většinou právě na histologii.

Jinak si myslím, že je jedno, na kolikátý pokus histologii dáš, to nic nevypovídá o tom, jaký budeš lékař. Někoho třeba histologie moc nebaví, ale bude super chirurg. Mě histologie hrozně bavila, ale jen díky tomu, že jsme ve zkouškovém s kamarádkou chodily každý den mikroskopovat, navzájem jsme si říkaly, co kde vidíme atd. Ale na začátku předmětu si pamatuji, že mi ani nedošlo, že si mám mikroskopem obraz zvětšit, takže jsem koukala třeba na krevní nátěr a říkala si, jak je to celé do modra, jen šmouhy. No a když jsem zjistila, že mikroskop zvětšuje, tak to bylo překvapení :-) Prostě žádný učený z nebe nespadl.

Ale jen je mi divné, že máte ještě samostatnou histologii, u nás na 2.LF ji spojili s anatomií a embryologií (to musí být horor), na 3.LF jsou už dávno moduly a na 1.LF mám taky dojem, že je histologie s anatomií, ale tak asi studuješ někde mimo Prahu.

Každopádně moc držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
9.11.22 20:41
@Tala20 píše:
Na vysokých školách je to zpravidla tak, že student který nezakončil některý předmět pokračuje normálně v druhém roce studia. Podmínkou pro pokračování ve studiu je získání minimálního počtu kreditů, což je uvedeno ve studijním a zkušebním řádu. Neúspěch v jednom předmětu zpravidla nemá za následek ukončení studia pro nesplnění studijních poviností.

Ty jsi studovala nějakou exotickou vysokou školu? Nebo tam byla podmínka tzv. postupové zkoušky?

V každém případě počítej s tím, že po přijetí ke studiu Ti budou na základě Tvé žádosti uznány úspěšně absolvované předměty, jestliže jsi neměla klasifikaci horší než B.

Není to tak u všeho. Taky jsme měli vyřazovací předměty, které když student v daném ročníku nesplnil, nepostupuje. Dále na sebe navazující předměty označené třeba 1 a 2. Je logické, že když někdo nesplnil jedničku, nemohl si zapsat dvojku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
14.11.22 20:49

Ahoj, určitě to není ostuda. Jà jsem taky nedostudovala a znám plno lidí co taky nedostudovali a to zkoušeli i několikrát, znám 3 lidi, co nedostudovali VL a jsou z nich zubaři, jedna se stala právničkou, tři jsou učitelky, zbytek šla na bc. obor do zdravotnictví. Znám 2 holky, co studovali i na po druhé jednou vyhazov po 2.háku a pak po 4.ťáku. Jedna dostudovává v Plzni s o té druhé nic nevím. Nějak si nemůžu vzpomenout na někoho kdo šel na podruhé a dokončil všeobecné, ale je pravda, že takový člověk o tom normálně nemluví. Medicína může být opravdu trnitá cesta a strašně rychle se tady propálí roky zdarma a co potom?
Musíš si položit otázku, co můžeš udělat abys teď uspěla. Je to věc co můžeš ovlivnit? Nebo musíš třeba pracovat? Nebylo by lepší si první vybudovat zázemí? Určitě si podej přihlášku na medicínu ale i na nějaký záchraný obor, dostuduj ho a pak to můžeš zkusit znovu. A budeš třeba studovat s větším klidem, že už něco máš. U nás v kruhu bylo několik bakalářů a dokonce i slečna s RNDr. titulem. Všichni tihle dokončili.
Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko