Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj,
mám měsíční miminko, plně kojené, s kojením problém nemám, ale začala jsem mít hodně suchou kůži - i když mažu. Dřív jsem mívala naopak hodně mastnou, takže si myslím, že je to tím, že něco vydávám mlékem a v potravě to nedoplňuju…
Nemáte někdo nápad co by to mohlo být nebo prostě doporučení co s tím dělat?
@Simba.77 hodně pij a používej ve vaření hodně olivového oleje. Neboj, z něho nestloustneš
za pár týdnů uvidíš, že se to výrazně projeví na kvalitě vlasů a pokožky. Nebo používej jakýkoliv jiný kvalitní olej. Hlavně ale hodně pij, kojení dehydratuje a vysušuje, taky s tím bojuju. Stačí, abych za den vypila jen 1,5 litru a už mám druhý den hrozně suchou pleť. Musím na to pořád myslet a prolívat se jedním čajem za druhým (nebo vodou).
@Any83 piju denně minimálně 2 litry vody a ještě navíc aspoň litr čaje. Používám hodně olivový olej, na sladké věci kokosový, občas mandlový… Tohle bylo první co jsem začala dělat…
Taky mám teď stejný problém. Suchou kůži jsem měla vždy, ale teď se mi začali dělat vyloženě suché jakoby fleky podobné ekzemu. Začala jsem se mazat konopným krémem, tak snad to pomůže ![]()
Já s tím mám taky problém, a to je malé už skoro pět měsíců. Od porodu jsem jak rozinka. Začala jsem zkoušet různé nové krémy, paradoxně se mi docela osvědčil jeden z nejlevnějších od baley aqua denní. No a na zbytek těla mažu Neutrogenu jako v těhotenství. Jo a proti suchým nohám po holení jsem objevila dětské olejové ubrousky. Taky od baley, je to stejné jako vlhčené, akorát jsou napuštěné olejem. Koupila jsem je na vyzkoušení pro malou a nejdřív tím zkusila natřít sobě ruku a nohu no a kůže po nich byla jako nová
Ale jakmile přestanu mazat, jsem suchá zas. Jo a taky pořád jím těhotenské vitamíny. Jinak jsem na nic dalšího nepřišla, co dělat. Ráda si taky nechám poradit. ![]()
Měla jsem to samé a nezmizelo to ani po odstavení malé. Hodně moc pij, jez semínka - konopné, lněné, sezamové, slunečnice, dýni, ořechy. A na mazání doporučuji mléko Leciderm od Altermed, to jediné mě fakt zaručeně promastí. Na obličej střídám La rochay a Mixu.
Semínka by mohla pomoct… Já bych se toho právě ráda zbavila, protože jsem nikdy mazat nemusela, takže bych chtěla nemazat i nadále… (jsem na mazání hrozně líná)
@sipkova.zanetka myslíš, že ti ty vitaminy pomáhají? Já jsem o nich taky uvažovala, ale nevím, jestli to není zbytečná investice…
@Simba.77 Jestli pomáhají, to netuším (možná jenom placebo efektem)
, ale všude to radí, tak jsem poslechla. Beru je od porodu pořád dál, akorát jsem vyměnila značku. V těhotenství jsem na doporučení doktora brala femibion, který vyšel cca na 500 měsíčně, po porodu jsem šla cenově výrazně dolů a beru AZ mama, stojí asi 80 korun na dva měísíce. Je to jen pár základních vitamínů a listovka, nic víc, ale snad to stačí.
Těh. vitamíny beru pravidelně, piju hodně, oliv. olej si dávám denně, a stejně jsem vysušená ![]()
Po porodu jsem měla taky hooodně suchou kůži, pořád jsem se škrábala, až ze mě měl manžel srandu. A to mám normálně mastnější pleť. Tak po půl roce se to spravilo, i když jsem pořád plně kojila, možná pomohly vitamíny pro kojící. Na mazání pomohla Linola, měla jsem ji pro mimi do koupele, tak jsem mu trochu ukradla
a mazala se s ní. Předepisuje ji dětský lékař. Je hodně mastná a pomáhá, i když vůně teda nic moc ![]()