Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@beruska112 píše:
@harpyje Myslím, že by si měla uvědomit, jak by bylo jí, kdyby byla na místě mé matky. Já jsem se s ní taky vůbec nehádala. Spíš jsem to jen tak nějak nechala vyšumět. Myslím, že jí to pak asi došlo, že by to mamku mrzelo.
ale vůbec jí to nemuselo dojít, fakt ne. Mně se třeba ta tradice „muž předává muži, žena předává ženě“ líbí, mé mamince taky, a vcelku by ji ani nenapdlo, že by mne měla vést k oltáři ona, přestože mne vychovala sama skoro od mala ![]()
Je jedno, že ty a maminka to cítíte jinak, ale tchyně to ještě kvůli tomu nemusí myslet špatně- což koneckonců, jak píšeš, ani nevíš.
(to bys musela vidět ty diskuze o tchýních tady. někdy nechápu)
@harpyje já mám svou tchýni ráda, je moc fajn, ale při plánování svatby jsem ji musela taky krotit, byl to náš den a já z toho nechtěla mít dětskou oslavu. Hold stejně jako mi leze na nervy občas moje mamča, tak je to i u tchýně, ale to neznamená, že bych si jí nevážila nebo ji neměla ráda, ale hold v některých věcech se musí udělat jasno, ať je to výchova dětí či svatba
![]()
@beruska112 píše:
Ahoj, chtěla bych poprosit o radu. Za pár dní máme svatbu a já nevím, kdo mě povede uličkouotec mě vést nemůže, tak jsem myslela, že by mohla mamka, ale dnes mi má budoucí tchýně řekla, že se to nehodí, že by to měl udělat nějaký muž z rodiny. Tak to přichází v úvahu jen můj bratranec, který je o 3 roky starší než já… Co myslíte? Poraďte prosím
![]()
Rozhodnutí je na Tobě.
Já bych se ale mamkou k oltáři vést nenechala
. Zásada číslo jedna je, že by to měl být člověk opačného pohlaví. Pak až je rozhodující věk (lepší starší sezdaný muž, než-li mladý bratranec, není-li ale nikdo takový, tak klidně ten bratranec). Kolega, dobrý kamarád, strýc, děda, klidně i tchán, děda bud. manžela, jeho strýc atd. V podstatě kdokoliv mužského pohlaví, když bude starší než ty, bude to lepší, když ne, nevadí. Aby vedla žena, ženu k oltáři jsem nikdy neviděla, ale udělat si to můžete jak chcete. Jen jsem chtěla trochu obhájit tchyni, že podle pravidel se to opravdu nehodí
.
Další možností je pak jít sama, či s ženichem. Píšeš, že by mamku mrzelo, že Tě nevede k oltáři, mou mamku by třeba ani nenapadlo, že by mě měla vést, opravdu by jí to mrzelo, nebo je to jen tvůj dojem?
. Udělejte si svatbu podle sebe, však nemusí být podle zvyklostí ne? ![]()
Evill - to není žádná zásada, to je zvyk, který šel uplatňovat v době, kdy byla většina rodin úplných.
Však o co v podstatě jde? Symbolicky předat svého potomka do rukou jeho budoucího partnera. Nemůže-li to být otec, je na řadě logicky matka - a většina lidí to tak i cítí. Nevím, proč by mě měl vypravit „do života“ kolega z práce, to je přece nesmysl.
Ne, že by nemohl, ale půjdeme-li po smyslu tohoto doprovodu, je jasný, že by to měl být strážce hnízda, ze kterého se to „dítě“ právě chystá vyletět.
Vzala bych mámu a manželově mámě bych se to snažila vysvětlit, rozumný člověk to pochopí. ![]()
Nečetla jsem celou diskusi, ale teď jsem byla na svatbě kamarádovi a jeho mamince se udělalo zle. K oltáři jsem ho vedla já, žádnou ženu z rodiny tam neměl. Připadá mi, že je to docela jedno, hlavně, že se vzali ![]()
Ahoj, můj táta už nežije, tak přišel v úvahu můj nejstarší brácha, protože ten se o mě docela často staral, ale nesouhlasil se svatbou, tak nejstarší ze sourozenců tátovej - strejda
já bych s matkou nešla, už jen pro to, že si s ní tolik nerozumim, ale jestli ti to přijde nejlepší, tak proč ne
a na tchýni kašli…nám zase vnucuje, že má bejt u ní oslava křtu dcerky…nevidim důvod, proč by to nemělo bejt u nás, jen, že chce představit všem, kde bydlí babinečka Ninušky, jak řiká, a jak to tam má krásný…a přitom by se tma nikdo nevešel…
@beruska112 píše:
@harpyje Se jí to pokusím nějak citlivě vysvětlit. Ale přijde mi jako rozumná ženská, tak to určitě pochopí. Uvidíme. Ale určitě bude vpohodě. Taky jsem si vždycky myslela, že mě povede otec, ale bohužel se nepovedlo. Takže hned další osoba, co mě napadla je přirozeně má matka, když se o mě celý život stará.
Taky jsem to tak cítila, každý se ohání tradicema, to bych ráda viděla jak je každý dodržuje. Taky mám ráda tradice slavíme vánoce, velikonoce, ale na dušičky třeba nejezdíme na hřbitov, zapálíme svíčku doma a to neznamená, že jsme divní. Moje mamča tím byla zaskočena a klidně by to někomu přenechala, ale pak když mě tam odvedla, tak byla moc ráda, přece jen jsem její dcera a přihlížet jak mě vede někdo „cizí“ by ji pak bylo líto
Neřeknu kdybys chtěla ať tě k oltáři vystřelí klaun z děla, ale povede tě přeci rodič, to mi příjde naprosto normální ![]()
@Virginia píše:
Evill - to není žádná zásada, to je zvyk, který šel uplatňovat v době, kdy byla většina rodin úplných.
Však o co v podstatě jde? Symbolicky předat svého potomka do rukou jeho budoucího partnera. Nemůže-li to být otec, je na řadě logicky matka - a většina lidí to tak i cítí. Nevím, proč by mě měl vypravit „do života“ kolega z práce, to je přece nesmysl.Ne, že by nemohl, ale půjdeme-li po smyslu tohoto doprovodu, je jasný, že by to měl být strážce hnízda, ze kterého se to „dítě“ právě chystá vyletět.
Vzala bych mámu a manželově mámě bych se to snažila vysvětlit, rozumný člověk to pochopí.
@Virginia píše:
Však o co v podstatě jde? Symbolicky předat svého potomka do rukou jeho budoucího partnera. Nemůže-li to být otec, je na řadě logicky matka - a většina lidí to tak i cítí. Nevím, proč by mě měl vypravit „do života“ kolega z práce, to je přece nesmysl.Ne, že by nemohl, ale půjdeme-li po smyslu tohoto doprovodu, je jasný, že by to měl být strážce hnízda, ze kterého se to „dítě“ právě chystá vyletět.
Vzala bych mámu a manželově mámě bych se to snažila vysvětlit, rozumný člověk to pochopí.
Já to nikomu nevyvracím, psala jsem, že se má zařídit podle sebe a né podle zásad. Tchyni a její zvyk chápu. To je celé. Já bych se ženou vést nenechala, osobně bych se nenechala vést ani kolegou z práce - kdyby mě nemohl vést otec, šla bych rovnou s ženichem, protože pak to pro mě postrádá to co má, a je to celé jen „šaškárna“. ![]()
Nečetla jsem diskusi, ale nemít tatínka, vedl by mě můj bratr, kterého mám moc ráda. Nemít ani toho (o nikom takovém se nezmiňuješ), vedla by mě rozhodně maminka. A bylo by mi jedno, co si o tom kdo myslí. Na člověku, který vede nevěstu k oltáři, prostě záleží.
Příspěvek upraven 19.06.13 v 18:41
Já bych zas s ženichem rovnou jít nechtěla, moment, kdy přicházíš k němu je moc hezký. To bych radši šla sama. Možná bych nechala na muži, ať to svojí mamince vysvětlí on, rozhodně komunikační kanály jsou mezi nimi u ožehavých témat otevřenější. Za nabídku bych tchánovi poděkovala.
@harpyje píše:
beruško- chci ti přeci jen něco říct.Ono holky z webu jsou vždycky nejchytřejší a vždycky ti dobře poraděj (ideálně jak se má na všechny kolem vykašlat a vše si dělat podle svého, dítě je „tvoje, tak si s ním můžeš dělat co chceš“ apod. Rychlé soudy jsou obvykle velice egoistické.
Maminka tvého budoucího muže to velice pravděpodobně myslela dobře- opravdu obvykle vodí k oltáři nevěstu muž, tak bys to taky mohla vidět tak, že je milá, když ti nabídla, že tě může vést její manžel- koneckonců zrovna moderní ženy tak kašlou na tradice, že už je dost šumák, jestli tě ten muž tvému muži „předává“.
Fakt se mi nelíbí, když se z tchyní dělaj děsný nány potažmo krávy, jen proto, že mají tu úděsnou drzost a vůbec otevřou pusu. Je to mužova maminka, dost možná jeden z nejbližších lidí, které má, babička tvých dětí, paní s kterou se budeš asi dost vídat- fakt si myslíš, že by ti to dělala navztek?Taky budu chytrá baba z webu - nadhod to téma (kromě své maminky) také před svou tchýni, vysvětli jí slušně, že by to tvou maminku mrzelo, hzvláště, když tatínek není k dispozici, a že to koneckonců může být pěkné.
Na manželovu maminku a svojí maminku se ohlížím vždy. A můj muž taky.
pa
har.
Vis, ono nesouhlasit s tchyni neznamena, ze je tchyne hned piiiip a piiip a piiiip. Ja mam svou tchyni taky rada, ale bohuzel mezigeneracni rozpor nazoru existuje a tak se holt musim ohradit, jsou veci, ktere clovek prejde ci pro radost druhe strany pretrpi, ale jsou i zasadni veci (jako kdo mne povede na svatbu), ktere holt bude akceptovat i strana druha.
Kdybych tchyni nechala tak by s nejlepsim vedomim krmila mou tehdy rocni holcicku parky a cokoladou. Takze tak ![]()
@beruska112 píše:
Ahoj, chtěla bych poprosit o radu. Za pár dní máme svatbu a já nevím, kdo mě povede uličkouotec mě vést nemůže, tak jsem myslela, že by mohla mamka, ale dnes mi má budoucí tchýně řekla, že se to nehodí, že by to měl udělat nějaký muž z rodiny. Tak to přichází v úvahu jen můj bratranec, který je o 3 roky starší než já… Co myslíte? Poraďte prosím
![]()
Kamarádka nemá tatínka, ani jiného mužského příbuzného, takže jí k oltáři vedla maminka. Pokud to tchýni přijde nevhodný, tak ať si škubne hnátkou, je to vaše svatba. Když tě nepomluví za to, kdo tě vedl, pomluví tě za něco jinýho.
Mě taktéž vedl budoucí tchán