Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
abraha píše:
Tak ona svatba přijde na dost i bez hostiny: šaty, oblek, boty, účes, prstýnky, oznámení, kytky, výměna všech dokladů při změně jména, už máme 15 tisíc, a to se držíme celkem při zemi. A jídlo bych fakt počítala MINIMÁLNĚ 1000 Kč na osobu - když do toho zahrnu kromě jídla i pití, koláčky, chlebíčky, dort, výslužku.
Ale to ostatní nezávisí moc na tom, kolik lidí pozveš. Pokud chtějí ušetřit na hostině, tak co třeba oběd jen s blízkými příbuznými (což u nás bylo právě těch 25 lidí
) a kamarády pozvat až na
večerní gulášek.. ![]()
My jsme měli na oběd jen rodinu a když jsme pak večer viděli, kolik toho zůstalo, tak jsme obvolávali kamarády, aby nám to pomohli sníst - a i tak jsme toho celkem dost vezli domů (měli jsme kuřátka, řízečky atp, takže to šlo). Ono se špatně předem odhaduje, kolik čeho. Lepší víc než aby hosté měli hlad.
Hodne ale mohlo to byt horsi
Celkem nas vysla na 70tis Kc, 30 z toho byla ale svatebni cesta, zbytek hostina, prstynky, saty apod, cukrovi nam platili rodice (takze plus jeste 10tis). Meli jsme na hostine 40 lidi, byla v malem rodinnem hotylku. Je to 5 let zpatky ted uz je to zas o neco drazsi.
Kubik_kubikula píše:
Ahoj holky, moje kamarádka řeší problém, kolik peněz „investovat“ do svatby. Chtěla by velkou svatbu (cca 30-40 přátel), ale na druhou stranu by chtěla ušetřit, neboť s přítelem plánují miminko. Proto nepovažuje za důležité mít svatbu např na Karlštejně, ale bohatě stačí, když to bude někde v restauraci nebo v pěkném penzionu. jaké byly vaše výdaje na svatbu? kamarádka mi nechce věřit, že hostina pro 40 přátel se může vyšplhat až na 40 tis, prý jí to přijde hodně. tak bych chtěla znát váš názor. díkyyy
My měli cca 50 lidí a jenom hostina stála 70 000 kč,záleží co si vybere,to je různé,celkem jsme dali 140 000 kč,ale měli sme prstýnky na zakázku/20 000 kč/,atd.No pod 40 000kč ale myslím to teda nebude ![]()
holky díky za názory. já kámošce přepošlu diskuzi, aby věděla s čím má počítat. mě osobně svatba za 100 tis přijde hodně, a taky bych volila něco menšího, ale kamarádka ne. přijde jí blbý vybírat koho pozvat a koho ne, tak raději pozve všechny. já jsem ale spíše toho názoru penízky utratit za hezkou dovolenou, než platit někomu tvrdý alkohol. hodně lidí se nedokáže ovládnout a využijí situace, že si naporoučí drahé pití, když oni to platit nemusí. ![]()
Tak co jsem já byla na svatbách, tak se to dělá většinou tak, že tvrdý si každý platí sám. Samozřejmě pokud ženich někoho nepozve. Ono totiž jinak by to mohlo dopadnou tak, že by se na svatebčanech přiživili jiní (nechci obviňovat personál, ale třeba jiní hosté, pokud nebudete sami). Každopádně se to dá hůř kontrolovat. Takže třeba na naší svatbě bylo číšníkovi řečeno, že tvrdý alkohol, který neobjedná přímo ženich, si každý platí. Pak taky samozřejmě záleží na tom, jací jsou hosté, ale když si platí sami, hrozí menší riziko, že se hned zkraje slušně řečeno opijí (to naštěstí nemluvím z vlastní zkušenosti).
ono zalezi..kde zozeniete salu a co vsetko si mozete priniest vy..
my sme mali 80 ludi a stalo to 25.000
ale brali sme si vlastny alkoho..od nich sme mali kupenych len 15 l vina..
zakusky vlastne, ovocie vlastne,
od nich sme mali len predjedlo, polievka, hlavne jedlo a svedske stoly, no a pripitok a tych 15 l vina..cize sme obisli super..
tiez zavisi, ci mate fotografa, hudbu sikovnych kamaratov..
ono treba pokukat, koho poznate a hned je vsetko lahsie..krasnu svadbu prajem
My se brali před osmi lety, takže ty ceny už budou asi někde jinde. Ženich měl oblek svůj, mě stály šaty 3500, kadeřnici a líčení jsem měla zadarmo (sestřenka).
Za prstýnky, oznámení, kytky apod. odhadem cca 8000.
Dorty a cukroví na výslužky nevím, to zařizovali tchánovci.
Obřad jsme měli na Hluboké v pátek odpoledne, protože za sobotu chtěli snad 4× tolik
, tím pádem jsme pro rodinu spáchali oběd a zbytek hostů přijel až na obřad. Hostina pro 25 lidí stála něco kolem 18000, protože bylo strašný horko a hostům stačilo málo. ![]()
Plus nějaký drobnosti kolem, takže za nás jsme se tehdy do tý tisícovky na hlavu vešli.
Pokud je to v dané rodině přijatelné, doporučuju vyhlásit, že nechci žádné dary a jediné co přijímám jsou peněžní příspěvky na svatbu.
Dary jsou stejně naprd, pokud už mají s přítelem zařízenou domácnost.
My to tak udělali a nakonec to vyšlo tak, že ta svatba byl vlastně výdělečný podnik ![]()
Ahoj, cetla jsem jen dotaz, reakce ne. My meli svatbu super levnou. Saty za 8 tisic a prstynky za 5. Muj kadernik 300, manzeluv oblek 3 tis., kytky asi 2 tis., dorty (krasne) od sousedky za pakatel. Svatba byla mala, hostina poze pro pribuzne (25lidi) v pratelske restauraci za mestem (udelali nam to krasne, se vsemi tradicemi, super). Jidlo platil muj tata, piti manzeluv (dohromady neco pres 6 tis.) a dalsi vydaje me snad uz ani nenapadaji. Jo, studujici neteri jsem dala 500Kc na vlak
. Secteno, podtrzeno a nadsazeno, do 30ti tisic se nase svatba urcite vesla a nic mi tam nechybelo.
Brali jsme se v roce 2006. Svatba nás přišla se vším všudy (jídlo, šaty, oblek, prstýnky, poplatek zd oddání na zámku, benzín, pronájem chaty) na 50 tisíc. A lidí jsme měli 16.
Nijak jsme se nerozcapovali. Ale dělali jsme si vlastní hostinu. Nechtěli jsme nikde v restauraci, aby tam kromě nás byli i cizí lidé. takže jsme si pronajali chatu, spíš takový nádherný statek (bez zvířat samozřejmě, určeno k rekreaci) na samotě. Na naší dvatbu se dodnes vzpomíná.
Takže pokud chce mít tvoje kamarádka takhle velkou svatbu, ať počítá s určitě vyšší částkou než 40 tisíc......na svatbě je totiž nejdražší jídlo…
A s těmi dary to třeba u nás bylo ubohý.....dostali sjme dvě sady kořenek (jedna je dodnes zabalená ve skříni)
a semd ticí…to bylo vše, co se slezlo od 16 lidí…většina donesla jen blahopřání. Tak ale bylo nám to vesměs jedno. Svatbu jsme pořádali abychom oslavili nás vstup do manželství a ne kvůli darům.
My se brali před rokem a půl - obřad dopoledne na hradě, oběd v motorestu, večerní raut, kolem 30 hostů. V motorestu jsme nechali 37 tisíc, potom obřad 3000, prstýnky 3000, půjčení šatů nevěsty, družiček, kytek na auto 9000, kytky 2000, dort 1500. Manžel si koupil nový oblek, ale ten mu zůstal, takže toto nepočítám. Na svatební cestě jsme taky byli, ta nás vyšla kolem 5000. Náklady na pečení cukroví a koláčů jsme ani nepočítali.
Radši to vůbec nesčítám ![]()
V darech se nám to rozhodně nevrátilo. Věcné dary a peníze byli tak půl na půl. Měli jsme seznam darů, ale i tak jsme spoustu věcí dostali víckrát - dva mixéry a čtvery skleničky na víno. V penězích jsme dostali 13000.
Dá se ale utratit i víc, pokud je hostina v nějaké lepší restauraci a obřad třeba na zámku..
Ahoj tak my jsme mly svatbu v roce 2006 měly jsme pronajatou restauraci na vesnici a hostina nás stále 30 000,–Kč i s kapelou (6OOO) z toho jsme vybíraly do boty a vybraly 32000,Kč takže zadarmo ![]()
Jinak nás bylo 61 dosplích a 3 děti.
My máme svatbu teď 10.7 bude nás 15 a to jdou mojí rodiče, bratr a babičky s dědou z přítelovy strany tatinek a bratr s přítelkyni a dvěmi syny. Mě jde ještě nejlepší kamarádka s partnerem, jinak přítel už nikoho nechce.Kamarádka co mi jde na tu svatbu mě bude česat a líčit taky mamku, takže jsme je pozvali i na oběd samo. Máme obřad tady na obci apak jdeme akorát na oběd, výslužky nedáváme. Chtěli jsme malou svatbu, babičky s dědou jsme zvali protože nám dávaji šilené svatební dary
. Takže já mám šaty 800,– podotýkám nové
boty stály 1500 s podvazkem ještě, kytici půjdu teprve objednávat, přítel oblek 3000,–, na obci nechcou nic tam budeme dávat dort. Jinak restaurace ještě nevíme domlouvat se jdeme na jídle ted v pátek rezervaci už máme tam to výjde kolem 5000kč.Dort nám udělají tam to taky bude něco stát. No a k tomu ještě příjde dalších plno věci jako zdobení na auta a tak. Takže nevím na kolik to vyjde ale těch 20-25 tisíc určítě … ![]()