Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Financne hodne zalezi na tom, kde to chcete. Na zamku si muzou rict i 5 tisic jenom za obrad, na radnici sprvani poplatek byva 0-1000 Kc jak kde. Fotograf, to je zrovna neco, na cem bych treba neskudlila 4 - 10 tisic. Za pujceni satu 2 - 15 tisic, usiti od 6 tisic nahoru. Obed se pocita 500 - 1000 Kc na hlavu. Do toho oblek zenicha, pronajem salu, hudba, oznameni
podle me se mala svatba nevyplati, ten obed pro lidi totiz byva to nejmin a ostatni musite zaplatit tak ci tak.
Svatba sice peníze stojí, ale významná část se vrátí, pokud dáte vědět, že místo svatebního daru budete rádi za peníze. Je to celkem obvyklé a přivítáte to vy i svatebčané, kteří si nebudou muset lámat hlavu nad darem.
Zkus se nejdřív podívat po okolí - kde tu svatbu budete mít.. Je rozdíl brát se na radnici, v kostele, na louce nebo třeba v hotelu
podle toho si začnete rozmýšlet výzdobu, šaty, kvetiny atp. Jídlo a pití bývá na svatbách největší částka, proto spousta lidí volí variantu: na obřad pozveš kohokoliv, na oběd jenom rodinu a na večerní mecheche rodinu a přátele ![]()
Jestli nepotřebuješ šaty a prsten za statisíce, tak ušetříš ![]()
Svatba pro 20 lidí, když nebude moc nóbl, by se mohla zvládnout za cca 50 tisíc ![]()
Svatba jde udělat všelijak. My měli taky malou - 30 lidí, jenom rodina a kamarádka svědkyně s přítelem. Dělali jsme oběd a večerní raut, platili jsme ubytování přes noc. Obřad jsme měli na úřadě. Kamarády a kolegy na hostinu zvát samozřejmě nemusíš. My k oznámení dávali i pozvánku ke svatebnímu stolu. Z toho bylo jasné, že s člověkem počítáme na hostinu. Ceny jsou samozřejmě různé. Nás svatba přišla na 70 tis., vrátilo se nám to v darech.
Ja jsem se vdavala uz jako mama 2 deti a tehotna se tretim, kdyby bylo jen na me, zasla bych to podepsat s muzem na urad a hotovo…ale nakonec jsme udelali kompromis a byla to mala svatba, obrad v 10.30 na radnici, pak kratke foceni, obed a papa mejte se vsichni
za me ideal nikdo se neozral a nedelal ostudu, vse bylo v klidu a zaroven jsme uspokojili rodice v touze po spolecenskem setkani
party pro kamose s detmi jsme udelali tyden pred svatbou ve sportovnim arealu s barem(cca 55 lidi, platili jsme grilovacku a vsechno piti i jidlo-18tis) Naklady na samotnou svatbu, nijak moc jsme nesetrili, jen jsem nechtela velkou akci: asi 9tis pujceni satu (slo by i o dost levneji, ale v 7m jsem si nemohla moc vybirat), muz si koupil krasny oblek asi za 10t s kravatou, ale ten pouziva i dale na pracovni prilezitosti, kytky asi 6t, kolacky+vysluzky do 2t, 4t kadernik, make up, fotograf 7t, svatebni obed pro 21 lidi 15t vyzdoba do 2t, svatebni dort 2t, prstynky 16t
Kamaradi a kolegove byli s detmi na predsvatebni party a pak prisli jen na obrad a foceni, obed byl pote jen s rodinou.
Jestli jste mladi, radsi si penize schovejte nebo uzijte spolu, tohle je jeden den a stejne si to zas tak moc neuzijete…dulezitejsi je co bude potom ![]()
Jsem z ústeckého kraje..vubec nevím co je tady za moznosti, chteli jsme dat tak 50 tisic. Prijde mi hloupe pozvat treba 30 lisi na obrat a potom je poslat pryc.. kdybych na obed pozvala jem rodiče a babicky ktere mi na zadnou vecerni party asi nepujdou kde necham zbytek? Abych po obede udelala vecer party mam z toho docela vitr. Pritel to moc neresi, bude spis vse na me. Takze tak. Rozhodne nechceme dat 100 tis za svatbu. Prijde mi to úplně nesmyslne. Jsme mladi mame hypoteku a vsechny usetrene penize nechci aby na to padly. Říkáte ze se vrati? Nevim no nejsme rosina bohacu ani rodina přítele. Nemam prehled kolik tak davaji rodiče. A nejblizsi rodina. Mama mi rekla ze mi na to přispěje, jeste nevim kolik ale ji se zeptat muzu. Abych věděla. Neni tu nekdo z usteckeho kraje?
@Anonymní píše:
Jsem z ústeckého kraje..vubec nevím co je tady za moznosti, chteli jsme dat tak 50 tisic. Prijde mi hloupe pozvat treba 30 lisi na obrat a potom je poslat pryc.. kdybych na obed pozvala jem rodiče a babicky ktere mi na zadnou vecerni party asi nepujdou kde necham zbytek? Abych po obede udelala vecer party mam z toho docela vitr. Pritel to moc neresi, bude spis vse na me. Takze tak. Rozhodne nechceme dat 100 tis za svatbu. Prijde mi to úplně nesmyslne. Jsme mladi mame hypoteku a vsechny usetrene penize nechci aby na to padly. Říkáte ze se vrati? Nevim no nejsme rosina bohacu ani rodina přítele. Nemam prehled kolik tak davaji rodiče. A nejblizsi rodina. Mama mi rekla ze mi na to přispěje, jeste nevim kolik ale ji se zeptat muzu. Abych věděla. Neni tu nekdo z usteckeho kraje?
Je to celkem normální, taky jsme byli pozvaní na obřad - velice dobrého kamaráda mého muže, pak měli s rodinou oběd a poté jsme se většina zase sešli na večerní párty. Můžu říct, že jako hostovi mi to i vyhovalo, nebyl to tak dlouhý den. Myslím, že je to takhle dobrá volba. Prostě jsme dostali pozvánku na obřad od x hodin a potom pozvánku na párty od x hodin a kde. Fakt bych se toho nebála. Možná by to ocenila i rodina - ta starší generace, která už večer jít nemusí ale přesto si to s vámi užije.
Příspěvek upraven 05.08.17 v 16:15
@lucillee diky, takhle by se mi to libilo. Ikdyz o dost levneji saty, prsteny atd. Je nam 22let radejich bych penize a na dovolenou nez tohle. Jelikoz deti nemame nechceme jen podpis na radnici. Rodinu by to mrzelo ale ja mam opravdu nervy uz ted a to nemam ani termin. Mama rika ze se vdavat nemusim ze to neni dulezite…ale ja se vdavat ve 40 s detma nechci ???? pritel se zenit chce i jeho rodina svatbu chce. Oni vidi ale jen akci opiti atd maji tyhle akce radi
jsou společensti. Dale se bojím nějake ostudy prece jen to hrozí…vztahy hsou dobre ale alkohol je zly pan.. mi reknete co mam delat. Jak vse rozvrhnout mam cca 10 lidi na rodiny obed. Pritel asi 6. A kamaradky z me stranyktere bych a ke stolu 4 pritel asi asi 5 to je celkem cca 30 lidi pocitam. Nevim jak udelat alkohol? Platit i tvrdy? Nemam organizacni schopnosti absolutně vubec. Jsem stresař a myslim si ze u cely den uplne na nervy. Coz jsem uz. A aby mi k tomu jeste zahucelo 100 tisíc mi prijde hrozny ???? ???????? vsechno je na me pritel rekne ze mu jedno. Ze to mam uselat jak chci ze bude souhlasit.
![]()
@hanka.br. píše:
Svatba sice peníze stojí, ale významná část se vrátí, pokud dáte vědět, že místo svatebního daru budete rádi za peníze. Je to celkem obvyklé a přivítáte to vy i svatebčané, kteří si nebudou muset lámat hlavu nad darem.
něco takového jsem taky chtěla napsat ![]()
A proč chceš zvát kolegy na obřad? Můžeš jim říct, pokud chcete přijdte se podívat na obřad, tudíž budou vědět, že na hostinu zvaní nejsou.Kdo bude chtít příde. No a hostinu můžeš řešit jen obědem, pobědovou kávou s dortem, anebo udělat obřad odpoledne, a řešit to jen večeří.
Tvrdý alkohol platit nemusíš, prostě to lidem na hostině řekneš, že je placené nealko, víno, pivo a to je vše. Nebudeš jediná.
@boball myslela jsem ze bych dala pozvanku s tim ze jsou zvani na obrad a zbytku pozvanku ze jsou zvani ke svatební tabuli. Ja sama nevim, jsme podnik o cca 25 lidech sefovou chci pozvat tu mam moc rada a zbytek nevim přijde mi hloupe jen nekoho. Samozrejme vim ze vsichni nepřijdou ale nebude hloupe ze se budou potim bavit kdo mohl přijít a kdo ne. Potřebuju to nejak rozplanovat kamaraska mela svatbu jidlo hotel raut tam to bylo asi 40 tisic piti i tvrdy cca 28 tisic. To je 70 plus prsteny saty vyzdoba takze asi 95 tisic coz ja s prtelem dat nechceme. Ale mam velkou familii…ale vsechny teteicky z druheko kokene fakt pozvat nemuzu to by mas tam na tom obede bylo 100. Mohla bych to udelat odpoledne a nejakou veceri misto obeda? To by mi mozna vyrazne usetrilo penize nervy i chaos lidi.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, chceme se a pritelem vzit. Nemám o nicem ani paru. Nevim co kolik stoji a jak se vse zarizuje. Potrebovala bych se pobavit a nekym kdo mel mensi svatbu. Cca 20 lidi na obed. A potom neco navecer asi. Nemame az tolik přátel nevim jak to zoorganizovat. Rada bych pozvala i kolegy z prace ale jen na obrad a potom domu. Neni to hloupé? Nemuzu ale přece pozvat vaechny zname kolegy atd na obed. To by bylo treba 100 lidi. Co si vy o tom myslíte? Chci vše obycejne, zadne luxusní saty zadnou prehnanou vyzdobu atd. Fotografa na par fotek a tak. Zadne divadlo. Vdavam se poorve jsme mladí chceme rodinu proto chceme sňatek. Ikdyz moje rodina mi tvrdi, ze neni kam spechat. Uz jsme se rozhodli sami. Muzu prosím nekomu napsat? Ohledne vseho svatebniho oznameni, mista, jidla, satu, kvetiny, fotografa a tak. Dekuji moc vsem za ochotu.
Ahoj, my se bereme pristi tyden…menší svatba, cca 20 lidí. Máme to Tak, že po obřadu všichni k nám na menší pohosteni, kafe, víno, chlebíčky a až druhý den bude rodinná oslava, opět cca 20 lidí, a to večer v restauraci. Prumerne počítáme cca 1tis na hlavu, plus alkohol. Vybírat můžou jidelniho lístku, žádné jednotné jidlo, plus 100 mini zakusku, cca 600 kč. Snubní prstynky cca 7tis s rytim, ale stříbrné, jelikož muž ho stejne nosit nemůže kvůli svému povolání. Šaty, jelikož se vdavam podruhé, jsem nevolila klasické svatební, ale koupila jsem si nadherne na tuto příležitost za 2tis, jelikoz to byla kolekce minulého roku…sleva ze 7 tis.Boty 2 tis.No takže shrnuto…i malá svatba stojí dost peněz, bohužel…
Ahoj holky, chceme se a pritelem vzit. Nemám o nicem ani paru. Nevim co kolik stoji a jak se vse zarizuje. Potrebovala bych se pobavit a nekym kdo mel mensi svatbu. Cca 20 lidi na obed. A potom neco navecer asi. Nemame az tolik přátel nevim jak to zoorganizovat. Rada bych pozvala i kolegy z prace ale jen na obrad a potom domu. Neni to hloupé? Nemuzu ale přece pozvat vaechny zname kolegy atd na obed. To by bylo treba 100 lidi. Co si vy o tom myslíte? Chci vše obycejne, zadne luxusní saty zadnou prehnanou vyzdobu atd. Fotografa na par fotek a tak. Zadne divadlo. Vdavam se poorve jsme mladí chceme rodinu proto chceme sňatek. Ikdyz moje rodina mi tvrdi, ze neni kam spechat. Uz jsme se rozhodli sami. Muzu prosím nekomu napsat? Ohledne vseho svatebniho oznameni, mista, jidla, satu, kvetiny, fotografa a tak. Dekuji moc vsem za ochotu.