Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, chci se poradit, mam 2 leteho syna, v breznu bude mit 2,5 roku, pohybove velmi sikovny, i slova zacina pomalu opakovat, ale hracky ho moc nebavi. Maximalne hazeni micem, nebo si hraje s auticky, magnetky ho bavi, knizky taky, pak ruzne ty mluvici hracky se mu libi, rad si cmara, jezdi na odrazedle, ale ze by se mu chtelo skladat kostky, vkladacky, puzzle, tak to ne. Kdyz si chci s nim stavet, tak od toho utika nebo mi to zbori. Nechci na neho nejak tlacit abych mu tim nejak ty kostky a vkladacky nezprotivila, ale setkali jste se u svych deti s tim, ze ke tyhle hracky moc nezajimaly v tomhle veku?
Normalka, mam doma tri ignoranty hracek, ale vnucuju jim to doted
- proste „hrej si, tu mas kohouta“
, je jim 9, 7 a 4r… Hrat mi na nervy umej vyborne, to by jeden neveril.
Ja myslim, ze spousta hracek ho bavi…podle nadpisu bych cekala, ze si vubec nehraje…proste ho to nebavi, co si budeme nas taky nebavi vsechno ![]()
Tak něco ho baví, něco ne.. to je jak u nás dospělých, žejo..
Dcera má 20 měsíců a jsou období, kdy jí nebaví žádné hračky - nejraději krámuje věci z šuplíků, tahá balíky s plenami, vytahuje odpadky z koše atd. Když si k ní sednu, že si budeme číst, ukazovat obrázky, učit se slova, stavět kostky, tak neposedí a zase jde krámovat. Ale jsou to taková období, jindy zase vezme knížku sama a jde za mnou. Kostky jsme skládaly nedávno tak po dvou měsících, jinak je absolutně ignorovala. Řekla bych, že je to normální
![]()
Ja mám dvouletacku a hračky ji nebaví. Max udělat bordel, všechno vytahat, rozházet, rozlejt. Kostky si můžu stavět sama, vkladacky taky, knížky trhá. Jediný u čeho vydrží je vyhrabávání šuplíku a skříněk. Kezby aspoň jezdila na odrážedle. Ale je to zase milovnice zvířat. Vedle nás má soused ochočenou slepici, takže hodinu, dvě, ji mazlí, to samé kočky, psy, ovce, kravy… ![]()
Podle mě hledas problémy kde nejsou …
V nadpisu je, ze hračky ho nebaví a pak hned vypíšeš co všechno ho bavi a s čím si hraje ![]()
Klid!
Ono i kdyby ti tady 10 holek vypsalo s čím si hrajou jejich dvouletý děti, tobě by to nic nevyresilo.
Syn proste má něco rad, něco ne, vždyť je to normální a bude to normální i za par let, ze si bude chtít hrát třeba jen s nějakým typem hraček. Nemusí všichni nutně stavět kostky a puzzle ![]()
@Blueangel111 píše:
Ahoj holky, chci se poradit, mam 2 leteho syna, v breznu bude mit 2,5 roku, pohybove velmi sikovny, i slova zacina pomalu opakovat, ale hracky ho moc nebavi. Maximalne hazeni micem, nebo si hraje s auticky, magnetky ho bavi, knizky taky, pak ruzne ty mluvici hracky se mu libi, rad si cmara, jezdi na odrazedle, ale ze by se mu chtelo skladat kostky, vkladacky, puzzle, tak to ne. Kdyz si chci s nim stavet, tak od toho utika nebo mi to zbori. Nechci na neho nejak tlacit abych mu tim nejak ty kostky a vkladacky nezprotivila, ale setkali jste se u svych deti s tim, ze ke tyhle hracky moc nezajimaly v tomhle veku?
syna začaly skládačky a puzzle zajímat až po třetím roce. Do té doby nevěděl moc co s tím, takže mu to nešlo, takže nezájem ![]()
ten si hrál jen s autama ve dvou letech. Teď ve čtyřech auta pořád vedou, ale už si složí i puzzle, knížky ho zajímají cca od 3 a stále pořád nemaluje. Max se chce dívat, jak maluju já. Jinak občas něco načmárá… to mě osobně trápí, ale nic moc s tím neudělám ![]()
doufám, že do nástupu do školy to nějak překonáme…
@Blueangel111 píše:
má rád auta, mluvicí hračky… a něco hodl rád nemá… Dcera nestaví puzzle ani v pěti, nebaví ji to… Preferuje jiné hračky. K čemu musí ho bavit vkládačky a kostky??? Je to hra…ať si hraje s čím se mu líbí. Dcera si ve dvou nejraději hrala s nádobim z kuchyně… miska, vařečka a hotové.
Takže správně bys měla napsat: syn si nehraje s hračkami, s kterými bych chtěla, aby si hrál. ![]()
Kupodivu i dvouletak pozná, co ho baví. Tak to zkus respektovat ![]()
Skoro stejně starého syna taky vkládačky absolutně nezajímají. Stejně jako puzzle. A já ho chápu-mě to taky nikdy nebavilo.
Jak bylo napsáno výše, i takto malé děcko má svůj vkus a ví, co má rádo.