Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Midaku píše: Více
Tak dítě může mít třeba ten problém, že je kluk, a učitelka má ráda holčičky. My třeba takovou měli, a ani to moc neskrývala, sama si občas posteskla, jaké by to bylo hezké, kdyby byly ve třídě jenom holčičky a třeba jako příklad hezkého psaní pro kluka leváka předváděla sešit od holky praváka. Rodiče holčiček si jí chválili, rodiče kluků s ní stále řešili nějaké problémy svých dětí. ![]()
Další jsme měli starší paní v přechodu, která se jednou v slabé chvilce přiznala, že se často ráno budí už vzteklá a na dětí už nemá nervy. Samozřejmě, že jím to pak dávala náležitě sežrat. ![]()
Hele, zalezi. Dite se opravdu muze chovat ve skolnim kolektivu jinak nez doma. Ja mam presne ten opacny (a lepsi) problem, ze doma jsou deti na zakrouceni krkem a od jesli pres skolku po skolu vcetne taboru nejvychvalovanejsi deti. Vzdycky premyslim, zda si me s nekym nepletou
(a tresu se, ze to treba jednou skonci). Maminka od jednoho spoluzaka me nejmladsi ma naopak stejny problem jako ty - dite doma pry milionove a ve skole to musi byt des, protoze presne co tyden resi neco se skolou osobne. A bohuzel na toho kluka si stezuje i dcera, ze je vsechny porad rusi, i rikala, ze by na narozeniny klidne pozvala vsechny spoluzaky, ale krome nej
. Nechteli ho pry ani znovu na tabor. Takze to neni jen z jednoho zdroje - ale ta maminka ma taky nejak porad pocit, ze si naj vsichni zasedli
. Od PPP maji diagnozu ADHD, ale v podstate to asi k nicemu zatim nepomohlo, ty problemy se tahnou z roku na rok.
Jinak mne pubosek dal ochutnat vlastni polivcicku. stiznosti ze skoly jsem brala jakoze zasednuti ucitele, pak jsem videla jeho sesity, pisemky, leccos haprovalo i doma… Po dvou letech po dvojce z chovani dorazila pochvala a on sam uvadi, ze byl fakt uplne mimo. Preji kazdemu, at to tak dopadne. Ale neudela se to samo.
@Hobitka já spíš nechápu, proč si učitelka trvá na diagnóze…k čemu ji to bude?
Já moc nechápu to s tím jeho vysvětlením, že „on si začal“. To je pro tebe vysvětlení/omluva? Přeci je nepřijatelné, aby někomu fyzicky ubližoval, když ten ho otravuje/začíná si. Takže jestli ti potvrzuje i syn, že někomu fyzicky ubližuje, tak je to potřeba řešit. Ale jestli od vás rodičů má naučené, že když ho někdo otravuje, tak je cajk mu něco udělat, tak tak logicky situace řeší.
Syn se potřebuje naučit nenásilné strategie, jak řešit konflikty.
@Anonymní píše: Více
krome diagnozy doporucuje PPP, jak s ditetem pracovat
Příspěvek upraven 25.06.25 v 04:44
jí téměř k ničemu, ale tobě by to mohlo pomoct…
mám ve třídě kluka, jasný dyskalkulik, matika je pro něj největší nepřítel, fakt totální mimoň. Matka ho nechce nechat vyšetřit, protože ho nechce škatulkovat. Takže kluk by mohl mít úlevy - ale má prd, protože ho musím hodnotit jako ostatní žáky. Matka se zlobí, že má kluk blbé známky - ale bez diagnózy prostě bude mít to, co každý jiný žák.
Fakt myslíš, že učitelka tu diagnózu potřebuje pro sebe?
Příspěvek upraven 25.06.25 v 05:28
@Xanthe ne to pro mě není omluva, s tím pracovat budeme nebo se zatím snažím s ním o tom mluvit…
No, osobně bych reagovala na to, že je jí vás líto.
Co na to manžel?
Normálně bych se zeptala oč jde a do kopie dala ředitelku.
Jinak nemám pro tebe úplně dobrou zprávu…
Dcera chodí do třídy se synem mé známé, která taky leccos nevidí a učitelka furt prudi a v družině prudi, no a já jim dávám za pravdu, ten kluk fakt provokuje, jen maminka má dost posunuté hranice už. Řešila i 2 na vysvědčení z matematiky, opět je v právu učitelka.
Matka reálně nic nevidí, ale v okamžiku, kdy toho kluka vidím, tak předně tuším, čím jim zvedá tlak.
Takové zbytečné vysirani a předvádění a kluk je trapný i v mých očích a to je teprv druhá třída.
Nezdraví, nevnímá, zbytečně a abnormálně hlučný, uřvaný a vzteklý. Že ona matka to nevidí je mi záhadou.
Tak zas existuji nejake pristupy, ktere mohou praci s ditetem s diagnozou usnadnit, obcas da nejake doporuceni i PPP. Jenze zas ne vsechny ucitelky se tim ridi, v okoli mi prijde, ze tak pul na pul. Posadit dite dopredu, dovolit mu treba do ruky nejakou relaxacni pomucku… Nebo pak treba je mozne dostat do tridy asistenta (pokud uz tam neni). To tezko rici. U dcery asistentku maji. Puvodne pro jine konkretni dite. Dle ucitelky ale dopomoc asistentky potrebuje tretina deti, seslo se to.
@neumisa ano já to chápu u dys…ale v případě její nadhozeneé diagnózy ADHD mi to je k čemu? Budou mu zlobení více tolerovat nebo?
Sama mi na to neodpověděla a na se proto ptám i tady
U dys je to jasné…
Tohle mě taky zarazilo, že násilím reaguje na nějaký podnět.
A vás za celou dobu se nenapadlo kluka zeptat o jaké situace jde?
To je hodně špatně a hodně pozdě řešené.
Návštěva psychologa nebo poradny je důležitá, poradí i vám, co se sebou, případně jak reagovat dospěle na zprávy od učitelky.
A to nemyslím nijak špatně…
@Trojlístek a v čem reagují nedospělé?
A bylo někde řečeno, že s klukem o tom nemluvím? Mluvíme s ním oba od samého začátku
@Anonymní píše: VíceŽe děti reagují neadekvátně, s tím se setkáváme často. Škola je prostředí, které má nulovou toleranci k agresi a násilí, ale děti chodí z domova poučené o tom, že si nesmějí nechat nic líbit a konflikty řešit násilím. Mají to těžké. Předpokládám, že napíšeš, že nic takového u vás nehrozí - to musíš vědět ty. Ono je to jak přes kopírák. Doma masírka, ve škole problémy, pak nemají mít u psychologů narvané ordinace.