Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všichni,
mohla bych se zeptat, jak velkou děláte svačinu do školy?? Máme doma prvňáka, takže teď má každý den 4 hodiny. Normálně mu na svačinu dávám třeba jedno ovoce, rohlík a když jde do družiny tak ještě nějakou tyčinku. Od září už bude mít každý den kromě pátku hodin 5. Tak nevím? Je v tom nějaký rozdíl nebo zas tak ne?
To je fakt individuálni. Dcera je ve třetí třídě a dávám ji stále stejně od první třídy. Ona je dost nejedlík. Jsem na facebook ve skupině svačiny… mají tam krásné inspirace. Ale někdy jako koukám kolik toho chystaji prvnákovi.. jsou tam třeba dva rohlíky, zelenina, ovoce, a mussli tyčka… to by měla dcera ještě na večeři
.
Můžete nechat podobně.. a on když tak vám řekne že chce více…
@Myška123750 za me ne. Svacici je jedna prestavka, takze ja zustavam 1 ks neceho na dopol a jeden na odpoledne. Dneska kluk dostal muffin & actimel plus rohlik se sunkou. Budu vyzvedavat odpoledne a jde na krouzek. Zustala bych u neceho, co muze/nemusi snist. Kluk vi, ze kdyz dostane tycinku, tak i kdyby ji nesnedl, tak vydrzi na dalsi den a ma si spis vzit rohlik se sunkou. to same - mazane veci se ji zasadne rano, protoze v tech paracich tu sunku uz odpoledne moc videt nechces
@Myška123750 ono záleží, jak ti dítě ve škole obědvá. Pokud víš, že sní oběd, moc toho k svačině nepotřebuje. Pokud většinu odnáší, pak dát svačinu větší. Takže není porovnatelné, co ti tady kdo píše, každé dítě jí v té jídelně jinak.
To je dítě od dítěte, odpíchni se od toho, zda to všechno sní a pokud ano, zeptej se ho, jestli by chtěl svačinu větší. My jedeme od první třídy podobné svačiny: obložené pečivo, nějaká zelenina plus jedno ovoce, a k tomu někdy sušenka, jindy jogurt, kefír, pařenice, oříšky.. prostě co dům dá. Když byli v družině do cca 15, sežrali většinou vše.
Myslím, že nejlíp se to pozná podle dítěte – některé děti snědí všechno a jsou hladové pořád, jiné si nosí půl svačiny zpátky
Zkus se zeptat dítěte, jak mu to stačí. Mně dítko hlásilo, že mu dávám malé svačiny. A paradoxně pak za týden si stěžovalo, že mu dávám velké svačiny, že to nestíhá sníst.
Takže mě napadá, že si vlastně nevybereš ![]()
Ale teď třeba sní většinou vše a neříká, že měl málo.. Ale někdy to i tak nevyjde, že buď měl hlad anebo to donese zpět, že nestíhal
Dávám dětem nějakou lepší housku (suchou, jinak to nejedí už vůbec) a jeden a půl nakrájeného jablka. Někdy to snědí, někdy ne. Už jsem to vzdala. Koláčky a sušenky by jedli, jenže to jim zas dávat nechci. Ve škole cca do tří.
Přitom nejedlici to fakt nejsou, doma žerou jak prokopnutí (ovoce, zelenina, jogurty, večeře…). Ve škole není čas, prostě.
Ale vím, ze jedí obědy, i si chodí přidat.
Tak přece záleží na dítěti, jak velký má hlad ne? Můj syn třeba vůbec hlad neměl, dávala jsem nakonec třeba balíček ovesných sušenek nebo ovocnou kapsičku. Hlad začíná mít až teď, ke konci druhého stupně.
Řídit se podle toho, jestli snídá doma. Moje děti jsou teda starší. Ale nikdy od první třídy doma nesnídají, když jdou do školy. Raději si vezmou o chlup větší svačinu, že část je i snídaně (tu jí hned po příchodu, ve společnosti kamarádů). Mají takový svůj ranní rituál po příchodu. Pomalu snídají a rokují. Což chápu. Co vidím někdy u prvňáků i druháků, tak mají svačinu na velkou přestávku a stále do družiny. Někdo má malou svačinu. Vše si sní o velké přestávce a do družiny nic nezůstane. Jak jsou furt v pohybu, ať je to o přestávkách nebo v družině odpoledne. Tak jim prostě vyhládne.
Vyzkoušej - buď to sní anebo začne nosit zbytky a zase to zmenšíš
U nás 5. třída a syn dá klidně 2 rohlíky + ovoce, dcera dostává ménš a i tak občas přinese skoro vše zpět
každé dítě je jiné
@Myška123750 Podle me to stačí, vzdyt ty deti maji snídani, oběd, neni potřeba velka svačina.
U nas se svačiny naopak postupně zmenšují…Syn je čtvrťák a obvykle nesní ani půl rohlíku a půl jablka, protože na to prostě nemá čas
… Takže u nás jsou svačiny malý a jako železná zásoba je v tašce müsli tyčinka, kdyby náhodou měl zrovna hlad.
@Alušáček píše: Více
To přece záleží na dítěti. Mě taky nestačí jogurt doma v sedm k snídani a pak až oběd ve 13 ![]()
@unuděná píše: Více
Me jo, klidně až ten oběd. V 7 ráno nemam potřebu jíst. Myslim, ze svačina kterou popsala zakladatelka je dostačující, ale sama musí nejlépe vědět kolik jídla potrebuje její dítě.