Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Dobrej_tym píše:
Děkuji, škoda, že se to neudělalo rovnouNechám udělat CRP a RTG taky dobrý nápad. Nerada bych prostě něco zanedbala.
Takže budeme raději děti ozařovat RTG do aleluja? U každého kašle bez horeček a bez jasného poslechového nálezu?
A velice se mi líbí výrok nechám udělat, to mají doktoři tuze rádi, když si pacient ordinuje. Já se většinou ptám, co od vyšetření očekávají. Hodně pacientů si myslí, že podle CRP se pozná všechno. CRP 1 mg/l mě příliš rozrušovat nebude, CRP 100 mg/l mě nenechá chladným. Ale co tak CRP 20 mg/l. To neřekne vůbec nic.
Ještě dobrá hláška je při žádosti ohledně stěrů z krku při kašli, ještě jsem neviděl odběrovou ambulantní soupravu, která by dokázala udělat stěr až z průdušek bez provedení bronchoskopie, to, co je v krku, neřekne vůbec nic o tom, co je v dolních cestách dýchacích.
Není cílem udělat vyšetření od Šumavy k Tatrám s přáním, že snad něco patologického vypluje na povrch.
@Doctus
Dik za rady, ale sem z oboru.
Praktici bezne leci klacidem, kdyz tam ten puvodce je. Samozrejme nerikam dve zakaslani denne, s tim bych k lekari nechodila
A jsou jedinci, co CRP proste netvori - ano neni to bezne, sois vyjimecne. Ale je potreba na to myslet, pokud mi klinika neodpovida neg CRP. To take neni spasne vysetreni
@Toluma
A kde ten původce je? Narážím na to, že pozitivita IgM protilátek neřekne nic o tom, že infekce je v dolních cestách dýchacích. Nebo snad budeme léčit mykoplasmata v dutině nosní?
Mnozí ORL lékaři léčí rýmy celkově ATB jen kvůli tomu, že ve stěru z nosu něco vyroste… možná si myslí, že dutina nosní je jako mozkomíšní mok.
Vyšetřovat CRP u kašle bez horeček a bez poslechového nálezu považuji za zcela zbytečné. Nedělal jsem rešerši, u kolik % dětských či dospělých pacientů je CRP opakovaně tak nízké, že neodpovídá celkové tíži onemocnění, ale jsou to výjimečné případy.
@Doctus
To nerekne. Mluvim o kasli s nalezem na rtg samozrejme. To uy ti dohromady dg da a diky puvodci pak nasadis vhodna atb
A tez souhlasis s tim, ze CRP bez horecek je vpodstate nesmysl. A u atypickych puvodcu pneumonii stejne byva neg i pri horeckach
@Toluma
No klíčová otázka je, zda záněty dolních cest dýchacích vyvolané atypickými patogeny vůbec léčit. Nepanuje v tom všeobecná shoda.
A i když vyšetříme protilátky nebo dokonce se udělá PCR vyšetření z výplachu dýchacích cest, neodliší to nosičství od klinicky manifestní infekce.
@Doctus
Tak pokud je k tomu kasel, nalez na rtg, popripade i poslechovy nalez, tak v tu chvili adi o nosicstvi nepujde
@Toluma
A co virová pneumonie? Nebo jiná etiologie? Jasnou příčinu se podaří odhalit jen u zhruba 40 % pacientů, a to mluvím o pacientech hospitalizovaných na ARO s možnosti kultivace z BALu, v běžné ambulantní praxi je jasný vyvolavatel prakticky nezjistitelný.
Dle meta-analýz neexistuje jasný postup, zda atypické pneumonie vůbec léčit.
@Doctus
Ja ale nemluvim o jinych puvodcich, ale o techto dvou. pokud mi vyjde z krve aktivni infekce chlamydii ci mycoplazmat, potvrzena serovym parem a s nalezem na rtg tak nevim, proc bych mela pomyslet na jineho viroveho puvodce?
Leci to i pneumologive, takze nejak nevim, o cem mluvite vy?
@Doctus Já tedy s radostí souhlasím, neboť se mi trochu ulevilo, ale k tomu „nechám udělat“ - já ho totiž synovi udělám sama ![]()
@Toluma píše:
@Doctus
Dik za rady, ale sem z oboru.
Praktici bezne leci klacidem, kdyz tam ten puvodce je. Samozrejme nerikam dve zakaslani denne, s tim bych k lekari nechodila
A jsou jedinci, co CRP proste netvori - ano neni to bezne, sois vyjimecne. Ale je potreba na to myslet, pokud mi klinika neodpovida neg CRP. To take neni spasne vysetreni
Dobře, ale mně nepřijde zase úplně normální, když dítě měsíc a půl má dvakrát denně záchvaty štěkavého kašle
Myslím opravdu záchvat pomalu na pozvracení.
@Toluma píše:
Ja ale nemluvim o jinych puvodcich, ale o techto dvou. pokud mi vyjde z krve aktivni infekce chlamydii ci mycoplazmat, potvrzena serovym parem a s nalezem na rtg tak nevim, proc bych mela pomyslet na jineho viroveho puvodce?
Leci to i pneumologive, takze nejak nevim, o cem mluvite vy?
O čem mluvím? Že jasná indikace ATB léčby u atypických pneumonií není.
@Doctus
no a pokud atb nedam, dite mi kasle pul roku, takze ja dam a je klid.
kazdy at leci dle sveho