Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@LunaP píše: Více
Ale ty se ho zeptáš, co by chtěl - on ti to řekne a není to nic nereálného, já klukům taky občas robloxy koupím, a ty řekneš ne. Oki, chápu, snažíš se ho regulovat - ale víš jak mu z toho asi je? Zvlášť když si vlastně nic extra nepřál. A pak tam sedí, má smutnou náladu a ani tu hru si s ním nikdo nezahraje. Jako teď už to nezachráníš, ale možná příští rok to trochu změnit. Proc dárky rozbalujete do deseti večer? S dětmi?
Já se obávám, že ty počítače a programování budou mít časem mnohem větší váhu než teď.
Možná, možná nějaký tábor nebo kurz programování by ocenil. Šlo by o pár hodin, měl by radost neučil by se třeba něco co nezná a doma by zase jel ve stejných kolejích. Nebo lístky na virtuální realitu, to je na jeden den.
Si myslím, že prostě věděl, že nemá šanci a tak řek prvni věc, se kterou nemáte ani jeden problém.
Přítel uměl v jeho letech stáčet PC. Stavěl jich několik pokud do šlo. Má slabší herní notebook a rozhodně nemůžu říct, že by měl vygumovanej mozek. Má větší všeobecný rozhled než já. Já u PC neseděla nikdy a nevím toho tolik co on. Bratranec byl jako malý téměř závislí a dnes vidí PC tak akorad v práci.
Proč si vlastně psal, že chce větší svačiny? Dostává málo nebo jen malý příděl jídla?
Přiznám se, že při představě takového přání docela mrazí. V čem vlastně ten kluk žije, že si přeje větší svačiny.
Příspěvek upraven 23.12.25 v 14:17
Mel jsi mu nadělit to co si přál, pak se nediv, že nemá z dárku radost. Obecně bych řekla, že s klukama v tomto věku je to těžší, zajímá je jen hraní, nic víc.
@Kelsey1 píše: Více
Protože věděl, že nedostala co si přeje. Tak nejspíš řekl první blbost, co ho napadla.
Třeba má jiné chutě než rodina a ti s ním nesouzni ![]()
Svačiny už mu dávám větší ( spíš i větší výběr) od doby co psal to přání samozřejmě. Jo je to smutné takové přání.
Oni měli vždy na stole ráno výběr co si mohou vzít ( obloženou housku/ chleba/ toast+ různé ovoce, pyré, občas buchtu) no tak teď má housky 2.
A založila jsem diskuzi právě i proto že to není asi jednoduše o zklamání z dárků ale může s ním být i něco víc.
Pokud bychom se měli bavit pouze o skládání z dárků…
Moje matka je skládaná každej rok. Často řekne:… a to je jako všechno?
Víc nic? Jenom tohle? Není v mých silách nakupovat hordu věci na které ukáže. A i když koupím co chce tak to stejně nepoužívá nebo nechce používat. Popřípadě mi vynadá, že jsem si to vůbec dovolila koupit, že s tím teď neumí. Kolikrát se dotázala jak má používat krém jestli to má normálně namazat. Tak nevím jak jinak by ho na sebe dostala. Takže zklamaní z dárků jako znám spíš od dospělých.
No nevím jestli to tak mají teda všichni? Žádný zájem jen hraní na PC?
Možná fakt podpořit spíš smysluplné strávený čas na PC nějakým kurzem programování.
Minulý rok měl minikurz programovani ve SCRATCh a dělal to i mi ukazoval výsledky a i sám občas dělá.
On tam totiž hraje Roblox se svojí kamarádkou z minulé školy ( oba se odstěhovali) tak mu zas nechci brát ten kontakt. Oni si i hezky povídají. Ale nechci zas aby byl pořád jen on-line bez jiného zájmu. Chodí domů ve 4. Se spolužáky je jen po škole. A někdy přijdou k nám a to zas jdou většinou na PC.
Měla jsi mu dat to, co opravdu chtel, viděla bys tu radost… ze si napsal jen pastelky (11letej kluk…) uz o něčem svedci… nejspis protest proti tomu, ze vi, ze nedostane to, co doopravdy chce. Taky mam 11leteho syna, přeje si spoustu veci k počítači. Byla promluva o hodnotě tech veci, hodnotě peněz, potrebnosti veci, vhodnosti k tomu, co uz doma ma… a sám uznal a pochopil, ze vsechno dostat nemůže. Ted se tesi na překvápko, co z toho nakonec dostane. To je výhoda tech, co uz nevěří na Ježíška, lze jejich prani regulovat. Ale nedat mu nic z toho, tak bude taky smutnej. Elektroniku taky hodne omezujeme, ale on se tam bavi i užitečnými věcmi, rozumí tomu, co je pro me jen počítačová magie
prace s PC fakt neni jen hrani her., navic v jejich dospelosti se bez toho uz neobejdou…dostane knihu o programování, nejaky kabely, flashku a dokovaci stanici. Neptejte se me, čemu to je
zkus misto omezování PC mu ukázat, co vsechno se tam krom hraní da delat. A zeptej se ho, proc byl smutný. Před spaním z detivypadne spousta věcí. A budes příště vedet.
@LunaP vždyť je tam hodinu denně! Jsi na to úplně upnuta. Je to jedenáctiletý kluk. Ach jo fakt. Jinak zlus mu treba zaplatit kurz Lego robotiky, treba si tam i najde kamaráda
Tak syn taky pořád říká, že chce větší box na svačiny, ale ten by se mu už do tašky nevešel, kdyby to mělo být podle jeho představ. Ale syn je sice taky herní maniak (9 let), ale má i přání jako novou židli, činky 5 kg (má jen 2 kg), potěší ho lego, nebo i oblečení, boty. To tak nějak čekám, že ho to bude držet i v těch 11 letech, že se rád hezky oblíkne, obuje. U 13 letý dcery to už je jasňačka… Z jedný hodiny denně na PC přece nemůže být tak znuděný, nemít žádná přání. Nebo já tedy se synem řeším co k Vánocům od léta, kdy dostane dárky k narozeninám
Když se na něco zapomnělo, nebo si vzpomněl až po, na něco ho ráda nechám zapomenout, ale už někdy od října dáváme tak nějak dohromady přání a potřeby. Na něco zapomene, ale něco mu celý ten půlrok vydrží, tak si o to napíše Ježíškovi. A loni taky ještě věřil, letos tak nějak už sám od sebe ví, že Ježíšek není a v pohodě. No, o robloxy otravuje dcera i syn, ale zase na tom až tak netrvají, není to TOP přání. Ale kdyby bylo a bylo by to jediné co si přejí, tak jim to koupím.
Chudák kluk, dostal pár dárků a ještě k tomu to, co nechtěl. Nechápu, proč jste rozbalovali dárky až v 10 večer?
Jo začali jsme pozdě, protože děláme tradice jako procházka a lodičky venku. Tak dárky byly až v 8 po večeři to byla chyba zřejmě všichni už byli unavení.
On ani nechtěl nic připravovat. Stromek zdobila dcera i skořápky vyráběla ona.
Snažili jsme ho na ty dárky i nalákat, věnovat se mu s nimi. Jakože přítel si s ním šel promítat tu hvězdnou oblohu. Ale on sám si tam nic nevyměnil. Já jsem s ním četla kus té knížky a jak to funguje. Na ten nůž se nechtěl ani společně kouknout co tam vše je( ten si přál minulý rok).
No jo tak příště a k narozeninam asi fakt jen ta přání co chce. Nebo nějaký zážitek ( jumping arena, laser game atd… By mohl být fajn jít společně)
Řekla bych že dobře, na to že to není táta.
Akorát přítel taky nedávno přišel s tím, že ještě neviděl že by tak nadané dítě nic nezajímalo. Syn teda na hračky nebyl nějak extra nikdy. Vždy si nejvíc hrál s hopíkem nebo kuličkou. Lego jednou postavil a konec.
A to přítel si sám prošel PC mánii v dospívání furt na kompu. Jenže k tomu komory i stavěl, programoval nejen hrál a teď se tím živí.