Syn si prošel šikanou, nemá kamarády

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13821
30.11.23 11:22

@Bramborova @Dollorres v žádném případě jsem nechtěla, aby to vyznělo jako obviňování…
Nemůžu do příspěvku napsat x stránek psychologického rozboru. Jen píšu, co je dost možná příčinou toho všeho, protože vím, že to hodně lidí řeší. Samozřejmě je to jen můj úsudek, který jsem vyvodila z jednoho příspěvku. A tak je potřeba to brát.
Myslím, že pokud si z toho někdo něco chce vzít, tak si to z toho vezme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
30.11.23 11:50
@AnastazieB píše:
@Bramborova @Dollorres v žádném případě jsem nechtěla, aby to vyznělo jako obviňování…
Nemůžu do příspěvku napsat x stránek psychologického rozboru. Jen píšu, co je dost možná příčinou toho všeho, protože vím, že to hodně lidí řeší. Samozřejmě je to jen můj úsudek, který jsem vyvodila z jednoho příspěvku. A tak je potřeba to brát.
Myslím, že pokud si z toho někdo něco chce vzít, tak si to z toho vezme.

Já tomu věřím, ale v poslední době jsem to slýchávala často, že si to ta oběť dělá sama. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.11.23 12:02

Byla jsem šikanovaná od konce 8. třídy a celou devátou.
Na střední to byl uplně nový začátek, měla jsem dobré kamarádky a do školy jsem se vždy vyloženě těšila.
Takže to rozhodně nemusíš zatím vidět černě a malovat čerty na zeď!

• Citovat
  • Upravit
2673
30.11.23 16:16
@Anonymní píše:
Děkuji za odpovědi, já jsem tuhle situaci asi vůbec nezvládla, po cestě domů, která má trvat půl hodiny jsem musela vlézt do hospody, přičemž jsem úplný abstinent, myslela jsem, že trochu vychladnu, ale takovej výlev, rvala jsem jak smyslů zbavená, s infarktovym stavem, divila bych se pokud by nas nenahlásili sousedi na sociálce…a to bydlíme ve starém činžáku žádnej panelák…on teď špatně nese i to že ma takových zákazů, třeba nemůže s mobilem do školy, pak o polední pauze když ostatní v mekaci hrajou na mobilech on jenom kouká, oni se mu smějí. Ti, co v těch posmesnejch kecech jeli s ním, doma absolutně bez trestu, to těžko chápe…
Já už se nedivím, že spousta těch dětí skáče z okna nebo se jdou oběsit do parku…
Ve škole mi řekli, že samozřejmě dozor na druhém stupni je ne chodbě, do tříd pouze nakouknou, chápu že tam nemůžou být pořád, ale mělo by se to nějak líp monitorovat…
Já sem z toho na nervy, v noci se budim nebo nemůžu usnout, jede mi to v hlavě, každej den je doma podrobenej výslechu co dělal, říkal, jestli na NÍ mluvil.
A popírat něco? Vždyť to šetření je fakt megaveliky a nedá se říct " můj Pepíček" je úplně nevinný. Proti důkazům se nedá vůbec nic namítnout. Asi budu taky potřebovat psychologa, protože vůbec nevim jak dál…doma vychováváme děti se vší slušnosti, úctou, ohleduplností a pak zjistíme že patří mezi takový sr… :poblion: co způsobí to, že jinej pubos jde a hodí si lano???
A nejvíc zle mi je, že je to ten nejstarší, představa mladších dětí, že tohle teprve přijde a tímhle vším si ještě budeme muset projít…si říkám, že sem snad nikdy neměla mít děti, jelikož jako rodiče jsme úplně selhali…
V každém případě bych Tvého syna vzala k psychologovi, opravdu mu to může moc pomoct, doma ty děti nikdy neřeknou vše, a není to o špatném vztahu mezi Vámi, prostě nekomu cizímu a neutrálnímu se líp svěří a hlavně oni s nima umí mluvit!
Hodně sil :srdce:

Prosím povol trochu, nebo se ti ten kluk zhroutí. Přece nemůžeš vlastní dítě zavrhnout za jeden prohřešek.
Ano udělal chybu velkou, ale také udělal vše proto aby to napravil. Je to dítě! Teprve se v tom světě učí pohybovat. Sám si zažil trauma, které musí zpracovat. Zcela jistě už pochopil, že tudy cesta nevede.
Doma musí mít bezpečné a milující prostředí. Jedině tak vyroste v sebevědomého a vyrovnaného jedince.
On prostě potřebuje pochopit jak funguje svět! Jestli bude nucen v tomto dusnu a opovržení žít příliš dlouho tak si odnese akorát trauma. A trauma není totéž co ponaučení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SracChcePomoci
30.11.23 16:22

Tohle chce řešit se školou, s nějakým psychologem možná a zaměřit se na to ta šikana je děsné svinstvo a může toho kluka zničit. Na střední to může kvůli tomu že je takový pokračovat nebo být horší.

• Citovat
  • Upravit
3837
30.11.23 16:23

Brácha byl na základce šikanovaný. Na střední si našel nový kolektiv zejména přes koníček - hudbu. Teď má přátel stovky po celé republice. Všude kam jde ho znají. Na oslavě narozenin měl desítky lidí. Stále se s někým vídá, má mnoho i blízkých přátel, přítelkyni, super ségru. :P :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2327
30.11.23 16:39

Ta škola vyřešila půlku. Teď má dořešit tu druhou. Špatné vedení školy, špatný třídní. Kluk je bitý 2×.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.11.23 19:22

Ať tady ten čas bez kamarádů věnuje přípravě na přijímačky na střední a tam bude vše jinak. ve třídě na gymplu se sešlo několik lidí, co byli na základce šikanovaní a na tom gymplu normálně zapadli do kolektivu, dokonce si je ti silnější jedinci vzali pod svou ochranu, kdyby něco :D takže i psychická podpora.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.11.23 19:32
@AnastazieB píše: Šikana vždy souvisí s nízkým sebevědomím, jehož tvorba ale pochází z rodiny. Už jen to, že mezi sebou nemáte tak důvěrný vztah, že jste si nevšimli nebo se syn nesvěřil, že na tom není dobře o něčem svědčí. Některé děti bývají hodně citlivé a i když je rodič milující, tak můžou mít s dítětem odlišné vnímání rodičovské lásky. Takže rodič se chová podle něj normálně (není tam žádné „týrání“), tak stejně sebevědomí a sebehodnotu v dítěti nepodporuje.
Nevím, proč zatracuješ psychologa, naopak si myslím, že to je jediný způsob, jak z toho ven. Hned se snažte najít psychologickou pomoc, protože dopady toho, že takto staré dítě je introvert, nemá kamarády a trápí se (už tak dlouho) mohou být fatální.
Zároveň bych se rychle začala zajímat o to, jak dítěti sebehodnotu začít zvyšovat. Protože vina není tak úplně na kolektivu (ano, kolektiv někdy může být šílený, přesto šikanované nejsou všechny děti), ale na tom, že syn má nízké sebevědomí a děti to vycítí a vycítí to v každém kolektivu.

Tak ted ses me docetal dotkla. Cetla sis nekdy o tom, co sikanovane vede k tomu, aby to dusili v sobe a nesverili se? Jak to cele kolem casto vnimaji? Jak se pubertak citi a proste se ne se vsim sveruje, jako mensi deti? Tim, ze dite se za to stydelo, balo se, ze v pripade odhaleni mu to zpusobi jeste vetsi problemy ve skupine (zalovnicek, mamincin mazanek, uplakanek)… Je mnoho moznosti, proc to tak bylo. Ale vychovavam ho s laskou, nikdy jsme si doma nelhali a rozhodne pristup „vsak ho nebiju“ doma nepraktikujeme.
Nizke sebevedomi muze pramenit i z toho, ze dite nosi bryle, nosi rovnatka a ma vadu reci, je silnejsi, neni vysoky jako vrstevnici… A s temi se deti nevyrovnavaji jako dospely psychicky vyzraly clovek. Tech duvodu muze byt spousta. Ne z toho, ze jej doma rodic zaslapava.

• Citovat
  • Upravit
37909
30.11.23 19:33
@Anonymní píše:
Asi na to neni rada, jen bych chtela vedet, zda nekdo mate dite podobneho „osudu“ doma take a zda se treba nastupem na stredni neco zmenilo, pripadne jak s nim o tom mluvit, protoze se samozrejme citi jako looser a mne to trha srdce

Já byl na ZŠ také spíše sám a outsider, naštěstí to zachraňovaly knížky a virtuální světy v nich, ale na střední to bylo úplně jiné, byl jsem jedním z TOP kluků ve třídě a neměl jsem nouzi o kamarády i holky.

Když to tak hodnotím s odstupem času, tak s mými vrstevníky na ZŠ mě skoro nic nespojovalo, je bavil fotbal, kouření a pití čuča (jablečňák) za školou, já byl intelektuálně jinde, kouřit mě přestalo bavit v 3. třídě a čučo mi nikdy nechutnalo. Na střední jsme byli skvělá parta, byla s námi sranda a holky nás obdivovaly. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Veronika482
30.11.23 20:14
@Anonymní píše:
Tak ted ses me docetal dotkla. Cetla sis nekdy o tom, co sikanovane vede k tomu, aby to dusili v sobe a nesverili se? Jak to cele kolem casto vnimaji? Jak se pubertak citi a proste se ne se vsim sveruje, jako mensi deti? Tim, ze dite se za to stydelo, balo se, ze v pripade odhaleni mu to zpusobi jeste vetsi problemy ve skupine (zalovnicek, mamincin mazanek, uplakanek)… Je mnoho moznosti, proc to tak bylo. Ale vychovavam ho s laskou, nikdy jsme si doma nelhali a rozhodne pristup „vsak ho nebiju“ doma nepraktikujeme.
Nizke sebevedomi muze pramenit i z toho, ze dite nosi bryle, nosi rovnatka a ma vadu reci, je silnejsi, neni vysoky jako vrstevnici… A s temi se deti nevyrovnavaji jako dospely psychicky vyzraly clovek. Tech duvodu muze byt spousta. Ne z toho, ze jej doma rodic zaslapava.

Vždyť je to teď úplně nepodstatné…nezadrhnete se teď vysvětlováním toho, kdo za to může a spíš rychle něco podniknete, ať to kluk už nemusí zažívat dál každý den…

• Citovat
  • Upravit
2673
30.11.23 21:19
@Anonymní píše:

Ono je to celé komplikovanější. Načetla jsem toho o šikaně opravdu hodně včetně různých kazuistik. Přičemž oběti šikany mají společný ukazatel a to je nízké sebevědomí a celkově problém s tím obstát v kolektivu. Mezi lidmi je stále hojně rozšířený mýtus, že pro šikanu stačí jakákoliv odlišnost. Brýle, vada řeči, vzrůst, váha, odstáté uši a podobně. Ale není to pravda. Ano je to nějaká záminka, ale pokud má dítě právě zdravé sebevědomí dokáže agresora rychle odradit není jednoduše vhodná oběť. Zároveň tyto odlišnosti nejsou příčinou nízkého sebevědomí.
Ta příčina pramení ve vlivu okolí, stylu výchovy, ale i povaze dítěte. To není o tom, že by rodiče záměrně dítě zašlapávali do země. Naopak mnohdy rodiče vychovávají s láskou, podle nejlepšího vědomí a svědomí. Ale opakují třeba stejné chyby, které opakovali jejich rodiče. Je velmi časté, že oběť šikany, vychová další oběť šikany. Jsou to prostě zažité vzorce.
Váš případ neznám. Není možné z pár příspěvků odhalit příčinu. Vliv samozřejmě také nemá jen primární rodina, ale i širší rodina a instituce. Ono například setrvávání v toxickém školním prostředí sebevědomí určitě neprospěje.
Každopádně vznikl problém. Syn se stal obětí šikany a je velmi důležité tu příčinu odhalit. A pracovat na nápravě.
To není kritika. Ve vašem případě ani nevím co bych konkrétně měla kritizovat. To je jen podnět pro zamyšlení a nástin dalšího postupu. Nelze řešit jen následky ten problém je třeba vzít komplexně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
958
30.11.23 22:36

Jeden prípad šikany znám velmi dobře. Kamarádčin syn. Ve třídě nejmladší, nejchytřejší, se speciálním programem vzdělávání v matematice. Ze všech dětí nejméně fyzicky šikovný. Velký a nešikovný. Sebevědomí určitě malé nemá, ani po dvou letech šikany ne.
Paní učitelka starší, hodně úzkostná. Ve třídě několik zlobivých příliš aktivních kluků. Už v první třídě zpočátku ji přerostli přes hlavu, potíže si sjednat autoritu. Kluci vyváděli, občas u toho ublížili dětem, kamarádčin syn se jako velký chytrý chlap pokoušel zakročit a domluvit jim a tím si ho všimli a zasedli na něho. Zpočátku situaci popisuje s nadhledem - příliš živí kluci, chovají se jak mimina, chránil jsem děti, oni mne bouchli.

V průběhu druhé třídy se kolektiv stává hnijící, všichni se bojí zlobivých kluků. Ve třetí třídě už kamarádky synovi do smíchu není. Ostatní děti poslouchají diktát zlobivých neoblíbených kluků, už nejsou neoblíbení, ale vůdci třídy, s " ochráncem" se nikdo nebaví. On už taky není ochránce, školu chodí přetrpět. Spoustu nehezkých dětských reakcí jeho směrem. Mamka to už řeší s učitelkou, učitelka bezradná a neřešící. Situace končí tak, že kluka před školou několik jeho spolužáků shodí na zem a vší silou do něho kopou několik minut. Vidí to žáci z vyšší třídy, ti zavolají učitele, ti ho zachrání. Ale kým přiběhnou, trvá to docela dost minut. Kromě hodně modřin se nic nestalo.
Se třídou se začíná pracovat, v příštím roce nová paní učitelka. Syn kamarádky se vzpamatovává hodně rychle, ve třídě s těmi samými zlobivými klukami je mu dobře. Chytrolín s hezkými očima, ne, jeho sebehodnocení malé rozhodně není. Teď už je situace vzdálená rok a půl - popisuje jí slovy, jak ti kluci byli ještě moc malí a neuměli se správně chovat.

Ano. Většinou se do pozice šikanovaných dostávají nesebevědomé děti. To ale neznamená vždy a neplynou z toho žádné predikce pro konkrétní případ.
Já sama jsem taky v některých skupinách „případ na skopání“, ale zrovna sebevědomí malé nemám.

Tím nijak nezpochybňuji, že většina šikanovaných dětí má nízké sebehodnocení ( už pred šikanou) a jsou málo schopné se ubránit, protože to je pravda. Ale na mně a kamarádčina kluka se to aplikovat nedá.
Kolem puberty se to nedá aplikovat na žádné dítě, protože přechodně mají potíže se sebehodnocením téměř všechny děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.11.23 23:05

@Veronika482 neřekla bych přímo šikanována, spíše jsme nebyli nikdy kolektiv, spíš blbý poznámky a tak, ale to šlo všemi směry, ne, že bych byla jakýkoliv objekt.
Razim heslo nebo teorii…chovej se k ostatním tak, jak chceš aby se oni chovali k Tobě

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.11.23 23:09

@Karinkas ano, snažím se, snad to časem trochu otupí, přejde to. Jenom prostě si myslím, že ve 14 letech už je člověk natolik zralý, aby takovéto věci nedělal, tak stejně jako ví, že nemůže jít a vystřelit s nabitou zbraní proti někomu, na tohle už přece v tomto věku musí být vyspělý aby si uvědomil důsledky, zvlášť když sám takovéto pocity zažil.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML