Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj lidicky! mam otazku. je mi 15 let, a asi od 12-13 mam problem ze mam nepravidelnou menstruaci - kazdy 2-4 mesice, a celkem mi to prekazi, v lete jeste vic. vzdycky kdyz na tohle tema neco hledam, vsechny zeny jsou nad 20 let, a snazi se otehotnet, coz zatim neni muj problem:/ kazdopadne, dlouho jsme nemohly najit zadny termin ke gynekolozce, od cervna 2021 jsme hledali, a terminy byly az leden-brezen 2022.konecne se dohodl termin ke gynekolozce, kde jsem minule pondeli byla, a ta me vysetrila - udelala mi ultrazvuk a vyter(asi?). a rekla mi, ze mam syndrom polycystickych ovarii, a ze to bud muzeme nechat byt a nest to riziko, ze budu mit problemy s otehotnenim a pozdeji i vetsi riziko cukrovky, nebo ze nasadime hormony. dohodly jsme se tedy, ze budu brat tyden 2× denne prasky Provera, coz vlastne ani nevim co ma byt(asi nejake hormony na pripravu na brani antikoncepce) a potom az dostanu menstruaci nasadime antikoncepci Clormetin. A ja se ptam, jelikoz ty prasky maji zajistit to, ze budu mit v tele stejnou hladinu zenskych i muzskych hormonu(protoze dosavad jsem mela kvuli tomu syndromu o neco vic muzskych), tak asi o neco stloustnu, ze? jsem ve vyvinu, a mam celkem problemy s moji vahou (14-chvilku 15 let jsem mela ppp), a konecne jsem jakztakz zacala byt sebevedoma a spokojena se svoji postavou, a to, ze bych stloustla bych vazne nerada. popr. co za vsechny zmeny, krom upraveni cyklu budou? mate s tim nekdo zkusenosti? budu vdecna za jakekoliv rady, nebo sdileni zkusenosti napr. s timhle syndromem, s brani tehle antikoncepce atd. predem dekuju mockrat!!
![]()
Ahoj, je fajn, že se zajímáš o tvou diagnózu. A že vůbec řešíš nepravidelný cyklus. Mě to v tvém věku nenapadlo a velký problém s otěhotněním. Dneska mi bude za chvíli 30 a jsem v 5.měsíci po umělém oplodnění. Kdybych se o nemoc zajímala dřív, třeba bych otěhotněla přirozeně.
V 15ti letech jsem řešila nepravidelný cyklus antikoncepcí, která cyklus krásně srovnala. Jsem krev a mlíko a antikoncepce mi nepřidala. Hodně jsem sportovala, a tak jsem vypadala řekla bych přijatelně
Bohužel, s tímto syndromem sklony k nadváze máme a budeme se muset hlídat celý život. Cukrovku nemám, stravu si hlídám v rámci mezí - jím zdravě, ale dortík si jednou za čas dám, plus sportuji.
Vrátím se k antikoncepci. Kdybych mohla ve svém životě zpětně něco změnit NIKDY BYCH NEZAČALA BRÁT ANTIKONCEPCI. Zadělala jsem si tím na pěkný malér. Antikoncepcí se syndrom zamrazí a až antikoncepci vysadíš, když budeš plánovat děti, bude průšvih. Tělo se s tím syndromem vrátí do tvých 15ti let, když byl problém a pokračuje. Je to běh na dlouhou trať. A věř, že až budeš chtít mimčo, tak ty roky budou nekonečný.
Nechala bych tělo se syndromem vypořádat. Je šance, že se časem srovná. Jez zdravě, omezuj cukry, sportuj. To je nejvíc, jak můžeš s PCOS teď bojovat. A až budeš chtít založit rodinu, tělo se ti odmění. S Proverou bohužel zkušenosti nemám.
Držím palce, ať se správně rozhodneš. Promluv si o tom s mamkou. Mě paní gynekoložka do antikoncepce v 15ti vyloženě natlačila a teď už vím, že to bylo špatný.
@Kobra11 píše:
Ahoj, je fajn, že se zajímáš o tvou diagnózu. A že vůbec řešíš nepravidelný cyklus. Mě to v tvém věku nenapadlo a velký problém s otěhotněním. Dneska mi bude za chvíli 30 a jsem v 5.měsíci po umělém oplodnění. Kdybych se o nemoc zajímala dřív, třeba bych otěhotněla přirozeně.V 15ti letech jsem řešila nepravidelný cyklus antikoncepcí, která cyklus krásně srovnala. Jsem krev a mlíko a antikoncepce mi nepřidala. Hodně jsem sportovala, a tak jsem vypadala řekla bych přijatelně
Bohužel, s tímto syndromem sklony k nadváze máme a budeme se muset hlídat celý život. Cukrovku nemám, stravu si hlídám v rámci mezí - jím zdravě, ale dortík si jednou za čas dám, plus sportuji.
Vrátím se k antikoncepci. Kdybych mohla ve svém životě zpětně něco změnit NIKDY BYCH NEZAČALA BRÁT ANTIKONCEPCI. Zadělala jsem si tím na pěkný malér. Antikoncepcí se syndrom zamrazí a až antikoncepci vysadíš, když budeš plánovat děti, bude průšvih. Tělo se s tím syndromem vrátí do tvých 15ti let, když byl problém a pokračuje. Je to běh na dlouhou trať. A věř, že až budeš chtít mimčo, tak ty roky budou nekonečný.
Nechala bych tělo se syndromem vypořádat. Je šance, že se časem srovná. Jez zdravě, omezuj cukry, sportuj. To je nejvíc, jak můžeš s PCOS teď bojovat. A až budeš chtít založit rodinu, tělo se ti odmění. S Proverou bohužel zkušenosti nemám.
Držím palce, ať se správně rozhodneš. Promluv si o tom s mamkou. Mě paní gynekoložka do antikoncepce v 15ti vyloženě natlačila a teď už vím, že to bylo špatný.
Tyjo, dekuju mockrat. ted jsem to rikala mamce a ze to pry jeste poradne poresime a zepta se sve gynekolozky. dekuju mockrat, moc jsi pomohla ![]()
@vikincka
To jsem ráda ![]()
Měj v hlavě, že antikoncepce nic nespraví, jen nemoc zamrazí a v dospělosti jsou s tím problémy, obzvlášť s naší diagnózou. Až budeš řešit ochranu při sexu, jsou jiné možnosti jak řešit ![]()